Thursday, April 15, 2010

Wedding: Tips Pilih Pelamin


Kali nie nak share pasal tips reka bentuk & konsep pelamin.. Saje je nak cakap pasal tips reka bentuk pelamin plak.. Yela, ade kawan2 yg dah nak kawen, then, diorang tanye mane I tempah pelamin, nak mintak tips pilih pelamin, pelamin nak cantik, bla.. bla.. bla..

Well..well..well..berdasarkan pengalaman, (ecehh, banyaknye pengalaman konon!) I rase ade beberapa tips tentang reka bentuk dan konsep pelamin yg I nak share.. Here we go! :)

1. Kos
Yeah, ini faktor penting meh.. Ongkosnya mesti ditentukan dulu, berapa budget u alls untuk deco pelamin kan..Pikir2kan berapa yg sepatutnya u alls spent utk pelamin..Yela, kawen bukan nak sediakan pelamin je kan. So, kene sesuakan dgn budget! Lagi2 orang tamak macam I yang nak pelamin nikah ngan pelamin sanding lain2..Duit sume tue! $$$

2. Konsep
Yang ini kena la ikut taste & kesukaan masing2kan..Ada yg nak simple2, ade yg nak vogue-de-vazz, nak concept garden la, nak concept itu ini. So, apa2pun bincang dulu dengan pasangan & family tentang concept neh. Lagi2 yg buat kat dewan, mesti nampak sweet je kalau ade concept yg best (Tetibe I rase nak kawen skali lagi kat dewan plak! :p) Nanti jumpe wedding planner senang, bleh terus runding & cakap je nak konsep yg macam mane. Diorang pun senang nak suggest kalau u alls dah tau apa yg u alls nak.. Kalau harga ok dengan budget u alls, dah bleh booked je terus.. :)

3. Siapa?
Ohh..then, dah ada konsep, mulalah pencarian "siapa" yang akan merealisasikan impian anda untuk pelamin yg diidam2kan tue. Yang nie kene rajin sket la, cari, tanya, survey etc. Ada banyak wedding planner & mak andam yg menawarkan macam2 pakej. So, pandai2 la buat pilihan! Kalau dah ade idea dalam kepala, or ade jumpe mane2 gambar pelamin yg korang suka, tunjuk aje..At least, dapat bagi gambaran ape yang u alls nak!

Tue je kot yang I ingat pasal tips nak pilih konsep & design pelamin nie. Kalau ada ape2 yang I terlupa mintak comment n tambah la yer :)

Kat sini i nak share la, beberapa tempat yg I survey untuk wedding I hari tue..Ada banyak lagi, tapi yg nie most favourable la..Kalau nak tambah pun bleh, buat reference utk B2B yang lain..

Rinsuzana

*butik die kat Jalan Duta, very nice person*

Wedding by Sher

*kalau I nak buat pelamin utk baby nanti, confirm I amik die! cantek okey!*

Rass Deco & Weddings

*Ohh! sangat class design pelamin..Kak Ila pun very nice person*

dan of course credit to my pelamin designer Kak Fathinz from
Whatalovelywedding
* ohh..sangat suke kerusi macam ini!*


BisikChenta: Macam2 pattern & concept pelamin skarang, lawa2 plak tue..geram je rase nak buat reception 1x lagi je..ahaks! :)

3 comments:

  1. heheee.. thanks awak..! kite suke tgk awak calm je.. masa wed mcm2 things leh happen kan.. baca blog b2b lain, mcm2 cite skrg.. masa kite kawen dulu, kerusi kawen patah, pastuh wedding planner kite tanak pasangkan pelamin kat belah lelaki. burn seribu lebih. malam nk reception lelaki, kite duk kat kedai bunga beli bunga, last2 buat pelamin sendiri. sedih tau..!

    ReplyDelete
  2. suke pelamin balkidz ,lain dr yg lain

    nmpk effort balkidz,:)

    tu la tgk pelamin ctk2 ni,rase mcm nak sanding 1 kali lagi :D

    ReplyDelete
  3. k.Fathinz
    ~ haha..yup u are rite..pressure jugak jadi pengantin nie..macam2 jadi, baik + buruk majlis tetap berjalan..syukur semua dah selamat! :)

    Pia
    ~ thanks Pia.. tue la, rase nak buat reception sekali lagi la camnie..pelamin dah cantik2 sekarang..

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...