Tuesday, February 25, 2014

Top #10 Benda Perlu Ada Semasa, Selepas Pantang & Naik Kerja

Salam. Tiup habuk sikit, fuhhh.
Ok mari mulakan entry yang ntah dah berapa lama terperuk. 
Actually, masa dalam pantang yang kedua hari tu aku perasan ada beberapa benda yang aku macam terpikir "Eh, kalaulah takde benda nie, macam manalah aku nak ........"
Masa pantang yang pertama kan tak tahu apa² sangat, semua benda macam konfiden tak konfiden nak buat.
Ok based on experience sendiri, di sini aku senaraikan barang/keperluan yang aku rasa perlu or maybe sangat perlu or sangat penting untuk ada semasa berpantang dan kegunaannya lepas² berpantang & jangka masa panjang.
1) Breast pump
Aku beli breastpump seminggu lebih lepas Isya lahir. Tue pun sebab dah selalu bocor ;p Yelah masa tue, dengar² orang cakap jangan beli dulu, tengok dulu production susu macam mana. Ada jugak yang cakap beli yang murah² dulu nanti kalau dah ok baru melabur beli yang bleh tahan pakai lama. Tapi aku tak suka 2-3 kali kerja lah, kang dah beli baru yg lama tu nak buat tukun ke apa? Memang boleh jual balik tapinya, ehh, senang cita aku taknak lah. Dan, Alhamduillah pelaburan berbaloi, dapat fully BF setahun, dan Isya stop 1tahun 8bulan masa aku pregnantkan Dyna. Masa dalam pantang kat umah parents aku mengepam jugak, tapi aku tak buat stok, sebab fridge umah mak aku sentiasa penuh. Kesimpulannya, bagi aku breastpump ialah Top Priority aku in terms of long-term breastfeeding planning. 

2) Nursing Bra
Oh, ini sangat perlu bagi aku. Dulu masa Isya aku beli 3 helai je kau, sekali leaking, dah pakai pad padahal tu, so 3 helai tu 2hari je pakai dah nak kene rotate. Maka laki aku pun masa tue gagah berlari, eh bukan lari betul², drive la ke kedai baby berdekatan beli lagi 2-3helai. Pastu bini dia beli berhelai² lagi secara online kat Onebabyworld. Masa tu aku try brand Autumnz, dah bapa bulan pastu aku try Fabulousmom. Nampaknya Fabmom lagi serasi dengan aku yang jenis orang cup dan saiz akan sentiasa bertambah seiring dengan bilangan kehamilan dan bilangan anak. Kehkeh. Oh lagi satu, aku rasa salah satu sebab aku kene pakai nursing bra sebab, nak ade support la kat breast sebab kalau tak aku rasa anak aku boleh lemas kene hempap dengan maknya punya t***k. HAHA serius tak tipu! Dan of course dah naik kerja memang kena pakai nursing bra sebab nak mengepam, cumanya dah naik keje aku suka pakai yang underwire hehehe 

3) Nursing pad (Disposable/Washable)
Actually ni macam pakej la dengan nursing bra. Ko dah beli nursing bra, beli la sekali nursing pad. Masa pantang aku prefer pakai yang disposable. Ye laa, dah kalau setiap 2 jam ko tukar yg washable, 1 hari berapa banyak pad ko nak kene basuh? Kalau tak tukar, agak² bau masam susu tu camne oii. Sian la baby nak cium bau susu masam. Lagipun pakai yg disposable tu terjaga sket hygiene nya. So aku rasa baik pakai disposable. Bila naik keje aku pakai yang washable, tu pun aku cari yang nipis, sebab taknak terbonjol sangat oii. HAHA.

4) Rocker/Bouncer
Ohh, masa Isya dulu aku tak rasa sangat keperluannya masa pantang, sebab dok hadap dia sorang je kan. Tapi bila ada Dyna, aku rasa benda ni sangat perlu. Masa Isya aku dah balik sini baru aku start pakai, tu pun aku pakai Maxi Cosi je, sebab dia kan dah macam rocker jugak functionnya. So, untuk Dyna aku belikan lah rocker Fisher Price yang kebetulan tengah Y.E.S masa aku pantang. Dapatlah harga RM150 sekali dengan pos. So, masa pantang, dia duduk dalam tu bila aku nak layan kakak dia makan ke, mandi ke. Pastu aku bawak balik sini aku rasa tak nyesal kena bayar extra luggage. Sebab benda alah nie mampu melekakan Dyna selama lebih kurang 30-45minit la. Petang lepas balik kerja, biasa dia akan duduk dalam tu sambil layan Babytv dengan kakak Isya, sambil tu aku mandi, panas²kan lauk ke, basuh baju ke, kemas² umah sket ke. Pastu kalau nak solat, aku bukak je vibrate tue, hadapkan dia kat aku, so far dia senyap la. Huhh, bagi aku nie memang ala² alat penyelamat yang keluar dari poket Doremon yg membantu aku yg handle 2orang anak sorang², phewww!
Maxi Cosi pom boleyy!
Dia punya khusyukkk!
5) Nipple Cream
Hmm, benda ni kejap² orang kadang² je berlaku tapi still aku rasa perlu. Tapi tetap masuk list aku nak masuk dalam list sebab aku tak leh tahan sakitnya rasa pedih itu. Dah sama level dengan sakit ngilu kena jahit. Dulu masa Isya siap aku paksa adik aku pegi belikan nipple shield lagi. Ikut pengalaman aku, memang minggu pertama bersalin aku akan mengalami crack & luka kat nipple. So pengalaman mengajarku, chewwwahhh, yang kedua aku memang standby dah siap² Medela Purelan-100. Paling aku suka sebab cream ni selamat untuk baby, so kalau lepas sapu nak DF terus takde hal. Tapi biasanya 1-2 hari je aku kena nipple crack ni pastu dah baik. Dalam pantang 2x je aku kena. Kalau kena lagi nanti masa baby dah pandai menggigit, masa gusi dia gatal nak tumbuh gigi, haaa, masa tu keluar lah balik cream nie. 


6) Calming Lotion/Minyak Baby
Yang ni aku direct je suggest Buds Calming Rub. Aku sangat suka pakai lotion nie sebab bau dia wangi dan effect dia macam serta-merta gitu. Kadang lepas je aku sapu terus terkentut² si Dyna, takpun terus berak. Lain brand yang setaraf nie ialah EMAB Angel Baby Oil. Ni pun bau dia best, aku penah try 2-3kali sepupu aku punya, not bad lah, tapi aku suka lagi Buds kot. Takpelah dua² pun sama organic kan. Bagi aku kenapa benda ni perlu masa pantang dan lepas pantang or even sampai bila² pun sebab nama dia pun soothing lotion/oil, so memang berkesan kot nak elakkan kembung/sakit perut etc. Oh, lupa Isya kalau aku sapu lotion ni pun, senang je nak berak. That's why aku stick je ngan lotion nie.


7) Water heater
Sayangnya atok pada cucu²nya menyebabkan rumah parents aku pasang water heater. HAHA. Sebab ayah aku macam kesian kot kat aku tiap² hari masak air, pastu berangkut ke bilik mandi nak mandi ikan Dyna. Tapi ayah aku tak tahu yang aku berkali ganda suka, sebab bila ada water heater aku boleh mandi 2x sehari tanpa berkira nak angkat air panas dari dapur ke bilik air. kehkeh. Tengkiu ayah :)

8) Baby Carrier/Wrap/Ringsling etc
Yang ni aku tak rasa perlu sangat tapi mungkin perlu time² baby cranky nak melekat jer. Aku tak bawak balik KL masa pantang tapi bila dah balik umah sendiri kadang² memang aku perlu jugak guna carrier. Especially bila rocker/bouncer dah tak jalan, kakak dia pun dah tak layan, pastu aku plak nak kehulu kehilir buat macam² kerja. Dan, kalau aku berjalan/keluar bertiga memang aku sangat perlukan carrier, sebab aku malas nak bukak stroller. Macam sekarang aku guna yang turun temurun dari kakak Isya, SSC handmade dari Big Eyes Shop. Macam plan nak pakai wrap, tapi tu lah, kena confident sket pakai wrap. Plus kena belajar dari sifu². Moose kau lah tu sifu BW ;p
Adik sangat behave dan suka duduk dalam carrier compare to kakak dulu!

9) Supplement/Jamu
Bagi aku supplement or jamu tengok badan masing² ada yang seawal seminggu dah boleh start, ada yang sebulan. Aku start makan Shaklee yg untuk breastfeeding masa Dyna nak dekat sebulan. Tapi selang seli dengan jamu yang nenek aku buat sendiri. Bab supplement nie aku tak reti nak suggest NR ke Mak Dara ke ape, sebab aku tak makan. Yg Shaklee tu pun aku amik yang wajib je malas nak amik full-set. HAHA. Senang cite, ikut kemampuan, ikut kerajinan dan ikut sukati korang lah. Korang pegi lah suruh ejen Shaklee consult. Sampai sekarang pun aku still makan jamu nenek aku buat & Shaklee. Of course la, nak pulihkan kesihatan dalaman & banyakkan susu Insyallah :)

10) Suami/Husband
Walaupun aku letak no10, tapi kalau ikutkan ini lah perkara pertama aku nak ada dengan aku. Tapi memang tak lah kan. Bersalin, seminggu je stay, pastu balik Kuching, pegi Bintulu 2 bulan, balik KL amik aku balik pantang, pastu seminggu lepas balik sini, pegi balik ni dah masuk sebulan. Memang orang cakap anak milik suami-isteri bersama, jaga sama-sama, tapi buat masa nie, rezeki aku dapat jaga sorang, takpelah, redha. Nasib baik aku tak meroyan je time pantang. At one time, aku macam dah immune. Belasah laa, layankan aje. So korang yang lain, harap² husband dapat lah tolong ringankan sket kerja² kan, kalau macam nampak malas ke ape ke, cakap la elok², buat sessi kaunseling sket ke. Komunikasi tu penting tahu? Kang kau emo sorang² laki ko rilek je main Candy Crush kat handphone. Tak aci lah kan? Kau pun nak kejar jugak level berapa ratus Candy Crush tu kan, kan? So, pandai²la slow talk, sebab aku rasa SUAMI memang memainkan peranan penting dalam emosi ibu semasa pantang. Lepas pantang pun penting tapi taklah sekritikal masa pantang! Aku? Jangan tanya, aku is hati kering. *libas rambut sket* 
Dah tu je bacaan petang hari, yang rasa hilang ngantuk pegi sambung keje.
Till next entry. Daa~
NotaChenta: Supermama nak pi sopping ualls, balik dulu yer ;p

21 comments:

  1. setuju sume.....! no 10 tu setuju sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. No #10 tu patut buang no #0 tu jadi no #1

      Delete
  2. Aku pn suka FAB Mom compare Autumnz bra..tp aku jual Autumnz..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fabmom aku rasa die lagi sedap bila pakai. Macam terletak gitu hahaha

      Delete
  3. Aku skang xde laptop tau sbb dah weng...aku on9 tru phone je....sbb tu mls hapdet blog dan baca blog...ko btuah tau sbb aku baca sampai hbs...kahkah....

    Setuju semua point ko.....

    OK bai

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA samalah, aku pun mana ada laptop laki aku bawak pi laut.
      aku kalau nak update kat ofis la, tu pon kot tak busy!

      Delete
  4. Haha. Siapa yang main candy crush tu. Teetttttttttt.

    Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku main bagi example je kak sebab aku laki-bini tak main candy crush. wakakaka

      Delete
  5. mmg hari kering tp klu nangis tu yg tgk pn turut sm nangis..hehehe..

    ok..aku bookmark entry ko ni utk reference aku 1 hari nnti..mekaseh mommy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Sb tu aku tak nangis. Xnak orang nangis sekali hihi

      Delete
  6. Yess yang no 10 tu paling penting benornye,,sebab hati lembap..hehe..

    SID : 919511

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih. lembap macam wet tissue. hehehe.

      Delete
  7. ya allah panjangnyaaa. nk komen panjang2 jugak haha.
    1. eh eh kemain kakak dia letak cup medela kt dada. ewahh
    2. i really hope nx baby bole breastfeed lama.huhu.. nk mrasa mcm mana penuhnya susu(xpenah rasa bengkak or pedih nipple etc huhu)
    3. xpenah try baby wearing. try skali pn ms ikat kain batik tu, tp tu pn dh tlmbt hannah dh besar and dia xnk duk diam pn dlm carrier whatsoever. kr je penah carry dlm mall cz err aku rs berat n xmampu nk dukung spnjang tawaf dlm mall. nyesal lak rs kalau x mst dh slim gile dkung ank sll. hahaha. so nx baby nk tryy as early as possible huhu. byk sgt benda yg nk buat dgn hannah tp xdpt. myb sbb aku dgn kr jnis nk rilek manjang, xnk letih2 dkung so pkai stroller je la huhu

    4. yg plg last tu erm.. xdpt nk nolong. u r so strong woman. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasi can la entry panjang sesekali update kan.
      semoga apa yg ko nak buat untuk next baby akan tercapai. aku pun ade yg aku x buat kat isya aku nak buat kat dyna ;p

      Delete
  8. eh lg 1. buat la pop up comment window. cpt skit loading nye kikiki. its ur blog after all. k bai

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu aku kan penah buat pop up tapi aku jenis nak komen lepas org reply tu yg aku buat embedded style gini HAHA ampun lah kot lambat loading nt aku servis kasi cepat sket loading

      Delete
  9. Woi 18sx...hahahahha...bal bal bal

    ReplyDelete
  10. suke sume..paling penting hubby kne ade..ko sgt bertabah qish!! bkn senang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke. aku kalau ade pintu doremon mmg aku lah manusia paling bahagia. haha

      Delete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...