Monday, September 17, 2012

# Syawal berganti Zulkaedah!

Berhabuk hoii, tiup sikit, fuhh, fuhh!
Orang dah nak abis raya, aku baru terhegeh²   nak cerita pasal raya. Dulik ahh.
Dah masuk 1 Zulkaedah pun. Memang aku saje tunggu sebulan baru nak update pasal raya. Hehe.
So, dipendekkan cerita, masuk tahun nie, tahun ketiga aku beraya sebagai isteri, dan tahun kedua sebagai ibu.

Tapi tahun pertama dapat melaram sefamily. HAHA. Nak jugak cakap.
Yelah, tahun lepas aku beraya dalam pantang hokeyy! Jalan pun tercover², makan jangan harap nak makan sesedap kan. Tengok ajelah orang melantak. Makanya tahun ini sessi membalas dendam kahkahkah.
Takdelah melawa sangat pong, tapi puaslah aku main tukar-tukar baju sedondon dengan anak dara dan hubby! :) Meriah I tell youuuuuu!
Layankan aje gambar tuan punya blog okkay?
Sehari sebelum : Mengayam ketupat! Aku pandai okey.
Malam Raya : wehooo, mercun & bunga api!

Camwhore dengan anak dara sementara tunggu Papa balik semayang!
US: Lime Green & Yellow!
Aku macam geram jugak sebenarnya pasal baju raya.
Tailor buat tak ikut specification yang aku nak.
Korang tengoklah, patut baju aku dengan Isya sama.
Tudung pun aku dah siap beli yellow colour sebab tak naklah green sume.

Pastu dah terbalik plak, nasib baiklah last minit husben baik hati ajak pegi cari tudung/shawl dan belanja :)
Kalau tak sampai pagi raya aku monyok agaknya. HAHA.
Acara wajib, BERGAMBAR! Tahun nie belah husband cukup 8beradik balik.
Aku pagi-pagi dah buat drama sedih call Ayah + Mama T_T
Biasalah anak pompuan sorang kannnn ;p

8 beradik - SEMUA HERO! Sorang je masih single! Cube teka?

Isya & cousins!

Bini-bini gangster!

Tu dia, dengan bini memasing! Hover tauuu. Yang baju putih dah bersalin minggu lepas.
Habis collect duit raya kat Melaka kitorang ke Batu Pahat.
Babah (FIL) aku orang Batu Pahat. Sekampong wehh!
So, petang raya tue, kitorang konvoi ke Batu Pahat. Diorang tido umah nenek nyayi kat Sg Suloh, kitorang ke Bukit Pasir!
Habis cerita raya pertama! Malam kitorang pengsan, dengan Isya sekali tak jaga bangun mintak susu. huhu.

Raya kedua : Tema Oren. Wajib! HAHA 

With Tok Ayah & Nek Mama @ Batu Pahat
Raya kedua dan ketiga kitorang abiskan raya Kg Linau - Sri Medan dan sekitar Batu Pahat.
Then raya keempat, balik Melaka balik. Sambung beraya Melaka.
Pastu Khamis balik KL, Jumaat aku sempat merayau IKEA & Jusco. 
Sabtu mama + ayah buat open house. Last minit, aku pun jemput mana yang sempat aje.
Ahad, aku balik Sarawak, sambung raya sini :)
Overall, aku puas hati dapat beraya sakan walupun penat sebelom dan selepas.
Penat sebelum ialah penat nak packing baju ikut hari, warna dan ikut tuan punya baju.
Dah lah aku memang bajet bawak cukup-cukup sebab nak shopping kat KL. 
So memang kena list down semua dari hari pertama sampai last day. Phewww!
Habis sudah kisah raya tahun ini. Alhamdulillah, dapat menyambutnya dengan penuh kegembiraan.
Semoga dapat kita berjumpa lagi Syawal tahun depan, jika dipanjangkan umur.
Walaupun dah lambat, dah habis raya, aku nak mohon ampun maaf, jika ada tersalah kata, tersindir sana-sini, terlepas cakap sepanjang menulis dan mengenali di alam blogging mahupun sesiapa yang mengenali di dunia realiti juga di FB, IG, Twitter dll :) Kira kosong-kosong ye. Amin!
Dah, tu je. Sekian!
 BisikChenta: Lepas ni lama lagilah nak update. Nak kena pergi kursus nie!

Thursday, September 6, 2012

# Fourteen!

Big girl!
14 bulan sudah.
Cepat sangat!
Tak puas main geletek² perut.
Tak puas main kejar² keliling umah.
Tak puas main lompat² atas tilam.
Tak puas buli bila nak bangun tido.
Tak puas nyanyi lagu twinkle-twinkle-little-star sambil buat gaya!
Haisssh. Jangan besar cepat sangat Isya. 

Tapi,
Tak sabar tunggu dia mulakan langkah pertama.
Setakat ni dah ok sikit² balancing.
Tak sabar tunggu dia pandai sebut banyak lagi perkataan.
Hari-hari ada perkataan baru dia sebut.
Semalam dia sebut sitok (bahasa sarawak) = "meh sini" 
Tak sabar nak tengok dia buat macam-macam lagi.

Selamat Ulangbulan ke-14 sayang!
Happy 14-months old.
Sayang Papa & Mama pada kamu tak pernah kurang.
Makin hari makin sayang, makin jatuh chenta.
Jadi anak yang cerdik okey!?


Dah tu je. HAHA.
Nak pegi jamuan raya hoi. Makan lagi. Kbai!

 BisikChenta: Entry raya, besday, deco umah, semua dalam draf. Ntah bila nak publish!

Wednesday, August 15, 2012

# Majlis Kesyukuran & Batrisya 1st Rainbow Party!

Ok, aku tahu, ramai yang tunggu entry ini. HAHA.
Dah sebulan lebih birthday, baru nak buat review. 
Dan sebulan lebih jugaklah entry nie terperuk dalam draft. Pfttt!
Hari tue nak start buat, tibe Isya kena HFMD. Lepas tue
 aku pulak diarrhea & demam. Bersambung² macam lari 4x100m. Entry ni pun sebenarnya dah lama aku draft, nak karang tak abis².
Lagi satu aku tak dapat gambar lagi dari OP. Jadi macam malas. So bile dah dapat album & gambar, barulah best!

Aku tak tahu nak start kat mane, jadi aku buat mane yg teringat dulu lah okey. Pastu kalau tak sempat aku sambung Part 2. Haha. Ntah bile ntah la plak part 2.
1. Rainbow Invitation Card

* Mula² nak mintak tolong Madada Lynda buatkan. Tapi Madada pulak sibuk. So, mama yang jugak time tu tengah sibuk gigihkan diri mendesign kad.
* Sebab aku malas nak reinstall Photoshop kat laptop, dan malas nak guna AI sebab dah lama tak guna, maka aku guna Power Point je design kad. Ye tuan² dan puan² saya ulang pakai PowerPoint aje okey.
* Aku print colour, size A4, ada 4 keping setiap helai. Aku guna kertas Ivory - kertas yang agak keras macam manila card. Tak silap aku kertas tu kat Mydin dapat RM1.99 kot, ade 10keping. Aku beli kat sini harga mahal singgit. 
Print full-size A4, menggunakan power point :)
* Then, aku print satu A4 ade 4 keping. Depan details event, belakang map. Selekeh gila aku rasa map kad  nie. HAHA. Boleh lah labu. Gigih laki bini potong kad nie malam hari seminggu sebelum event!
Muka buku depan card!
Map di belakang yang aku rasa sangat selekeh!
* Pastu, aku wrap dengan doily paper, pastu tampal sticker nak tulis nama guest! Sticker pun buat sendiri aje. Print atas kertas yg self-adhesive tue. Dah siap dek nonn!
* Total cost utk 70pcs invitation card = less than RM20. Kedekut tul Mama Isya!

Sedia untuk diedarkan. Ewaahh!

2. Rainbow Decoration
* Part ni paling aku mati akal. Sebab aku dok terbayang nak buat deco wall-balloon. Pastu rasa tak mampu sebab sebiji helium balloon dah RM4 kat sini hoiii. Pengsan! Tambah pulak rumah bukan besar mane nyahh!
* Then, aku plan buat backdrop tempat nak amik gambar & cake cutting ala-ala rainbow drops gitu. Aku pakai crepe paper je. Beli 7 warna kot, 2set setiap warna. Aku potong lebih kurang 2 inchi lebar. Pastu staplekan kat riben. Maka jadilah backdrop seperti yang korang nampak. HAHA. tak sampai doploh ringgit beli crepe paper oi. Tu pun ade lebih.
* Banner segitiga tu tempah kat kak Kham (KhamJoe Design). Good service. Recommended. Super fast I tell you! Aku order 2minggu lebih sebelum majlis sebab rasa tak confident nak buat semua. Harga banner tue = RM30. Ko cakap je lah nak tulis ape, nak tema ape. Kak Kham buat nanti :)
Close-up Banner.
Facebook: Khamsaini Johari
Blog: KhamJoe Design
* Masa tengah plan² ni husband tanya, tak nak letak belon ker? Aku macam "Eh, bukan tak suka ke belon² nie?" Dia cakap tak meriah pulak besday takde balloon. Ok fine, aku tak kesah je. Papa belanja ok jer. HAHA. Maka kitorang pun pegi survey & ini yang termurah kitorang dapat kat Kuching. Aku tak ingat nama kedai. Tapi tukang deco bernama Leo JJ :)
* Pakej yang aku amik adalah: Rainbow-garden deco with Foil Balloon (No 1), Flower cluster x 5set, Hanging clouds & rainbows x 3set & Helium bouquet x 3set (1set = 5pcs). Total RM320. Berbaloi kot aku rasa sebab at least nampak lah ceria sket. Dan paling suka, garden deco & flower cluster tue sampai sekarang masih ok. Serius!
Rainbow garden katanye :)
Caterpillar, mushroom, ladybird tu semua dah tercabut bile party habis!

Hanging clouds & Rainbow
Same jugak, at the end of party tinggal satu je.
Lain sume org dah amik bawak balik!
2. Rainbow Apparel
* Yang ni sebulan sebelum majlis aku dah excited nak tempah. 
- Rompers & Party Hat : Tempah kat SomethingLovablebyNang. Puas hati. Hasil kerja kemas. 
- Tutu skirt : DIY. Aku pakai kain nett Tulle. Yang ni lain hari aku review. Ok janji! :)
- Headband : Onulaa by Shehnaz Shariff. Aku regular customer ok. Order seminggu sebelum pun sempat aje die buat. Haha.
Nak start majlis baru pakaikan uniform. Kalau takkk...

Kemain suka. Bila nak jalan ni yang?
Party hat yang sangat cumil.
Pakai kejap je, takpe janji mama puas hati :)
* Baju papa & mama? HAHA. Ini mula² plan konon nak pakai baju kaler oren je. Sokmo oren kan laki-bini. Pastu tibe bile rompers Isya dah siap, rasa nak pakai baju putih. Tapi papa takut kotor pakai cantik².
* So kitorang macam, malas nak fikir. Tibe, satu hari tue, 2 hari sebelum majlis kitorang jumpa satu kedai buat t-shirt pakai compress style ke ntah ape namenya. Aku tanya² dia kate boleh pakai design sendiri. Harga sehelai, RM49, buat 2helai takde diskaun. Papa cakap ok. Balik umah aku terus design ntah ape² main hentam aje. Pastu the next day, terus anta. Kejap je dalam 30minit siap. HAHA. Silalah tengok design tu siap tulis "Papa Batrisya"& "Mama Batrisya" Buruk ke ape ke, mak jemah sukaaaaaa gila! Kalau jalan pakai baju ni dah sah² orang tahu nama anak aku. Kihkihkih.

Ohh, kau tengok muka si kecik tu? Geram tul!
Oklah weh, cukup lah 3 item dulu weh. Aku nak sambung kemas umah.
Jap lagi nak balik. Flight aku kul4. Doakan selamat yer.
Oh, in case tak sempat nak publish entry malam raya, or internet connection weng,
Aku dengan ikhlas & rendah hati, memohon ampun maaf kalau ada yang tersinggung, terasa dengan karangan aku kat blog. Yang mengenali di luar, di alam maya, twitter, facebook, instagram ke ape, aku mintak maaf jugak ok kalau ada apa² korang rasa menyakiti secara sengaja or tak sengaja.
Selamat Hari Raya!
Maaf Zahir & Balkidz Batin! :)
 BisikChenta: Badan kat Sarawak, kepala & hati dah kat Langat, Melaka, Batu Pahat :)

Wednesday, August 8, 2012

# Photoshoot: 1st Family Studio Shoot - by EyeCap Studio

Dah nak dekat 2minggu tak update.
I'm not in the mood, actually. Last week Batrisya demam, HFMD dan minggu ni turn aku pulak.
Diarrhea sejak semalam, demam sampai 39.5 degree dah.
Aku MC hari nie, dok umah rehat. Takdelah rehat sangat sebab selang setengah jam, nak pegi toilet muntah or membuang! Stressss~
Luckily, demam dah ok sket hari nie, jadi kepala dah takdelah berdenyut sangat.
Entry birthday Batrisya pun tak publish lagi. Gambar aku tak dapat softcopy. Malas nak update kosong takde gambar!
So, hari ni aku update pasal family photoshoot aku amik masa balik KL bulan 6 hari tue.
Macam biasalah, mana lagi nak dapat photoshoot @ pakej² murah ni kalau tak di GROUPON.
Photoshoot by Eyecap Studio. 
Aku beli pakej INI sebab aku rasa murahhhh sangat untuk first family photoshoot kat studio.
Lagipun masa tue, kena plak time aku nak balik KL dan location studio di Sg Besi sangatlah tak jauh dari aku kat Cheras. Maka, setelah di approved oleh husben, aku beli!
RM 39 nie, dapat gambar 4R = 20pcs, 8R = 2pcs. Tambah RM50 aku dapat semua softcopy gambar!
Total RM89 lah. Bagi aku sangat berbaloiiii.
Actually ada pilihan nak buat outdoor @ di studio, tapi outdoor hanya weekend, dan tarikh aku nak weekend dah fully booked. Plus, aku balik bukan lama. So kami pilih weekdays.
Tips & tricks : Aku prefer buat benda² ni weekdays sebab 1hour photoshoot akan jadi almost 2hours sebab takde orang dan tak rushing.
Pasni kalau Isya dah pandai posing² aku nak buat macam anak MakLa, si Syakir Z, boleh pakai costume cartoon². Comel weh! Ok. Layankan aje gambar ok!
Mula-mula gambar sekeluarga. Yang skema tue! HAHA. Wajib kata photographer tu!
Isya sangat behave masa ini. Mood fresh lagi, baru minum susu!
 Kemudian, aksi wajib kami kepada Isya!

Sayang kamu ketat-ketat!
Dan kemudian, Isya punya turn! Dah kalau nama Batrisya, memang camera magnet lah. Macam sapelah perangai nie? HAHA.


Bila sebut "busyuk,busyuk" automatik buat muka camnie! Alahaiiii...
 Kemudian kami beraksi sekali lagi. Hover tau papa & mama isya nie. kahkah. *Ok fine, Isya tetap overshadow Mama + Papa*


Isya + Papa :)
Okey, abis sessi pertama guna black canvas. Sessi kedua white canvas pulak. Wallaweyyy!
Tapi seriously, masa nie dah nak dekat sejam, tapi photographer tue buat selamba aje.
Nampak tak, nampak tak? Bila orang tak ramai, dia rileks aje lah kan? Nak rushing ape.


Feveret pose!



Dah start takde mood! maka cepat2 posing!
Isya + Mama :)
Ohh yer, sebelum ada yang bertanya. 
Make-up & props adalah sendirian berhad.
Aku siap bedakkan laki aku, bagi nampak cerah sket dalam gambar maklumlah laki I black-suwittt u alls.
Props aku bawak je semua mainan Isya yang ada. Pastu bola besar tu beli kat kedai 2ringgit kat bawah studio. Oh yer, bear besar kepunyaan studio.
Lagi satu ada yang tanya baju sepasang beli mana? Baju aku & husband memang koleksi baju POLO kitorang sebab dari zaman berdua lagi kitorang suka pakai baju POLO sedondon. Baju Isya aku beli kat POLO KIDS kat level budak, SOGO. New Arrival masa aku beli T_T Nasib baik sebab nak photoshoot, maka beli jugak. Haha. Ok tue je.
Sekian!
 BisikChenta : 1jam tau nak update entry nie campur masa ulang alik pegi toilet!

Monday, August 6, 2012

# Resipi : Popia Nestum + Horlicks

Atas permintaan ramai. Eh ramai ke?
Weh, seriously la korang aku rasa segan je nak share resipi picisan nie.
Senang sangat sampai rasa nak nangis je bila ada yang suruh share resipi!
Actually, aku tak amik mana² pun resipi nie. Memang aku tahu cara buat dia tanpa tengok resipi.
Seeee? Nampak nau senang kan? Dulu aku pernah tolong SIL buat, tue aku ingat lagi sampai sekarang.
Sebenarnya, aku buat berdua dengan kawan aku. Nak buat sorang macam malas sebab kalau nak mintak tolong husben, aku nak suruh dia jaga Isya. Jadi kebetulan kawan aku cakap nak buat jugak, so kitorang share bahan lah buat sama.
Aku nak buat tutorial bergambar, tapi gambar tak cukup lengkap sebab aku tak expect orang nak mintak resipi. HAHA. Jadi ada few gambar bukan gambar aku, aku google aje. Hihihi. Dasar!

Ok, bahan-bahan nak buat Popia Gulung Nestum + Horlicks nie ialah:
1. Kulit popia - 2 peket (aku tak ingat brand ape, tapi aku punya 1 peket ada 40keping!)
2. Horlicks Original - 1bungkus kecil (200g)
3. Gula kaster - 1/2 cawan (Ada orang blend. Tapi aku tak, sebab rasa dah cukup halus dah)
4. Nestum - aku pakai lebihan Isya punya nestum jadi tak dapat nak anggarkan. Agak² sama je la dengan Horlicks ;p Kalau tak nak pakai nestum, pakai Nesvita pun boleh. Blendkan kalau korang rasa tak halus. Aku pakai nestum Isya yang dah halus, jadi tak yah blend ;p
5. Telur - 2biji (Ada orang guna putih dia je, aku belasah je guna semua)
6. Minyak masak
7. Straw


Cara-cara yang aku cakap senang tu ialah seperti berikut:
1. Leraikan kulit popia.
* Tips : kulit popia ni cepat nak mengeras, jadi aku standby towel bersih yang di basahkan letak kat atas popia yang belum dileraikan.
2. Gulung dengan menggunakan straw. Ada 2 cara gulungan. Satu, secara menegak, satu lagi, serong bentuk diamond. Aku buat campur² :) Kalau nak semua bentuk sekata, gunakan straw. Tapi ia agak leceh bila tang nak keluarkan straw tue. Makanya, aku mula² je beriya pakai straw, pastu nan-hado. Seni gitu! 
Photo credit to:  http://non-perfectmother.blogspot.com
3. Gamkan di hujung dan penjuru setiap gulungan dengan telur/putih telur. Ada orang guna air tapi, aku pernah try guna air, die punya gulungan terbukak. Contoh cara menggam dan hasil yang telah digulung!
Photo credit to:  http://non-perfectmother.blogspot.com 
4. Selesai sessi menggulung. Gunting setiap gulungan tadi secara menyerong, saiz lebih kurang 1 inchi. If masa nie, ada gulungan yang terbukak, sila alter dan gamkan :)
Popia yang dah dipotong!
5. Sessi menggoreng boleh dimulakan, pastikan minyak betul² panas.
6. Goreng sehingga warna popia tadi kuning keemasan. Angkat dan toskan. Guna paper tissue, supaya cepat sikit serap minyak.
7. Sementara tunggu abis goreng dan minyak tos, campurkan semua bahan-bahan untuk menggaul popia nanti. Horlicks, gula kaster & nestum.
8. Agak-agak minyak dah tos, bolehlah gaulkan dalam mangkuk besar bahan-bahan tadi dengan popia yang dah digoreng. Aku suka ada minyak sket² sebab nanti bahan gaul tu senang lekat. Ada orang tunggu sampai 4-5jam baru gaul. Depends lah korang nak camne :) Hasilnya lebih kurang seperti ini.
9. Masukkan dalam balang/bekas. Aku buat dapatlah bape bekas nie. Ok lah kan buat makan² sambil tengok badminton semalam dah nak abis satu bekas. Ngehehehe. 
Ok dah, tu je. Simple kan? Save satu kuih raya kena beli. 
Selamat mencuba u allssss ;)
Ohh, lupa pulak, album Birthday dah siap, softcopy dah dapat! Update bakal menyusul. Hehe. Tungguuuu!
 BisikChenta: First time ok aku share resipi. Kelakar pun ade. Haha. Tiba² semangat nak buat Popia sambal letak bijan pulak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...