Tuesday, December 31, 2013

# Ringkasan Perjalanan 2013!

Salam.
Ini entry terakhir aku dalam 2013.
Entry ke 18. HAHA. Setahun 18 entry je? Dasar sungguh!
Apa-apapun,
2013 bakal berakhir, 2014 bakal menjengah.
Entry terakhir 2013 ini aku kasi summary ajelah.
Thanks kak Ain kasi aku inspirasi nak buat picture collage! ;p
.
.
.
.
Januari - Februari
(Bulan Balik Kampung Halaman)

# Hujung 2012 aku kehilangan si selim S3, awal 2013 berganti baru si debab Note II :)
# Parents & adik aku menyahut panggilan Kaabah, pergi menunaikan umrah. Alhamdulillah!
# Instagram dan FB penuh dengan check-in merata-rata dan gambar makanan yang mengundang hamukan kepada yang tak dapat merasa. Maaf, bulan perayaan Cina, aku punya misi ialah -- Melantak Gila-gila!
# Sebab mood gembira ini jugaklah terjadi sesuatu yang lebih gembira ;p

Mac - April
(Bulan Khabar Gembira)


# Aktiviti sukan diteruskan. Kejayaan diutamakan. Berat badan dah hampir kembali kepada yang diidamkan.
# Tiba-tiba...Macam tak percaya, sebab garis kembar tak ketara. Demam, itu petanda, pegi klinik segera, SAH! 
# First time travel-by-road menuju ke Saratok. 5jam perjalan timing baik punya sebab ada misi sekali lagi nanti nak ke Sabah, InsyaAllah :)

Mei - Jun
(Bulan Air Mata Duka-Gembira)

# Berjauhan dengan suami untuk tempoh hampir 2 bulan bukan suatu yang menggembirakan, tapi harus aku telan.
# Allah ganti kepayahan dan pengorbanan -- dapat kereta baru, hadiah Hari Ibu. Syukur :)
# Sambutan Hari Lahir ke-30 suami hanya melalui video-call di WeChat! Hadiah menyusul kemudian :D
# Travel berdua dengan Isya buat pertama kalinya -- sukses dan selamat semuanya walaupun mengah nak kejar dia kat terminal airport tu!
# Berkursus, berkonvokesyen, berlari sana sini uruskan event -- takda yang special, kerja, kerja dan kerja!

Julai - Ogos
(Bulan Ujian & Perayaan)


# Setelah 3tahun baru aku jejak kaki ke fakulti, atas urusan rasmi. Rindu tempat bermain!
# Ulangtahun ke-2 anak dara, sambut berdua tanpa papanya. Bawak main-main, makan-makan. Sayu je rasa takda sambutan macam yg pertama :(
# Suami balik menjenguk untuk seketika. Simple belated birthday celebration untuk birthday girl :)
# Seterusnya, berpuasa tanpa suami, bangun sahur, berbuka ikut dan aje -- tapi wajib makan sebab nak dapat tenaga.
# Hari Raya balik kampung tak puas! Cuti sampai raya ke-3, raya ke-4 dah balik bertugas.
# Maternity & Raya Shoot sempat dibuat. Masa ni lah ramainya yang sentap baru tahu aku pregnant nak masuk 7bulan. HAHA. Ampun :)

September - Oktober
(Bulan Memenuhi Hajat)


# Misi nak clearkan check-list bermula, aku sebut apa saja dengan harapan mintak-mintak boleh ada depan mata. Nasib baik ada peluang balik kampung halaman untuk melunaskan dendam saka -- yer, saka makan, saka shopping baju baby, saka berjalan semua ada!
# Aidiladha ke-3 tanpa keluarga. Macam biasa, masak apa yang ada, berjalan makan-makan dua rumah aja, cukup, esoknya sambung kerja!
# Kawan rapat sambung belajar ke Australia.Hilang sorang tempat mengadu dan bertanya. Takpa teknologi dah moden, Whatsapp kan ada.
# Konferensi Islam Antarabangsa BorneoVI -- Antara event besar aku untuk KPI tahun nie. Suksess, Alhamdulillah :)
# Masa dah suntuk, semua kerja aku perhabis, sebelum gantung notis, plis, plis, 3 bulan aku tak nak pikir hal ofis!
# Persiapan menyambut orang baru juga terlaksana dengan jaya. Sementara itu, kami menghabiskan masa bertiga, bermanja, bersuka-ria, hujung minggu berjalan saja, pergi je lah mana-mana janji bertiga!

November - Disember
(Bulan Kami - Badriena)


# Detik kelahiran tepat seperti dijangka, tanggal 7 bulan kesebelas, berakhir sebuah penantian. Puteri kedua diberi nama Badriena -- "BULAN KAMI". Semoga menerangi dan bersinar secerah bulan memancar cahaya ke Bumi :)
# Berpantang -- Misi hot-mama bermula. Nampak macam seksa tapi aku suka sebenarnya. Berjaya lalui 44hari dan  60hari bakal tiba!
# Alhamdulillah, usia yang ke-28 dilalui dengan gembira. Tahun ini memang tahun sambutan secara berjauhan. Selamat juga 4 tahun menempuh alam perkahwinan. Yang pahit manis suka duka semua disimpan, moga jadi bekalan dan pengalaman menempuh masa-masa depan.

Well, That's a wrap!
Semoga tahun hadapan menjanjikan sesuatu yang lebih membahagiakan.

Count your blessings,
Finish what you've started,
Bon Voyage 2013,
Hello 2014 :)

Saturday, December 28, 2013

# Rutin Berpantang Anak 2


Salam. Hi semua!

Dah nak ujung-ujung tahun barulah hegeh-hegeh aku nak update kan. Ok lah daripada takde kan?
Merujuk tajuk di atas maka mari aku story rutin masa berpantang dengan anak dua.
Ni kira lump-sum la ni aku story dari pagi sampai malam masa 44hari dalam pantang errr dan sampai sekarang dan aku balik Sarawak la kot! :)

5.30am
Bangun susukan Dyna.
Kalau untung dia tido balik. Kalau tak layan lah dia sampai dalam pukul 6lebih ke pukul7.
Kalau dia diam nak main sorang2 aku cepat2 la pegi solat. Kalau tak mintak talian hayat parents aku tengokkan kejap. Mama pegi keje 6.45, ayah flexible tapi biasanya antara pukul7 ke pukul9.

7.00am
Biasanya Isya dah bangun time camni.
Kalau aku tido balik, aku akan buat-buat tak bangun lagi. HAHA.
Takpun main golek2 gomol2 Isya kejap. Nak dekat pukul8 baru aku bangun.
Adik dia aku biarkan tido. Isya dok luar, buatkan susu, bukak tv channel 613 ke 615. Dah diam situ!

8.00am
Dyna bangun time nie.
Aku biasanya dah ready nak mandikan dia. Besen air suam, baju2 nak pakai semua ready siap2. Sambil tu letak EBM dalam warmer.
Selesai mandikan Dyna, susukan dia.
Kakak Isya biasanya time macam ni dah panas badan nak main la, lukis la. Aku biarkan.

9.00am
Masa awal2 pantang Dyna terus tido lepas mandi n susu. Now susah sket sebab dah pandai nak main nak borak-borak.
So sementara mood dia ok, aku letak dia kejap, cepat2 lari mandikan Isya. Tapi kalau Dyna dah tido, aku mandi sekali dengan Isya.
Mandikan Isya macam pegi berperang sebab dia suka main air dan mengemas bilik air. Kadang2 aku macam bagi command je dalam bilik air tue. Haihh laaa.
Kalau Dyna tak tido akan kelam kabut la mamanya sebab biasanya dia akan melalak sebab takde kawan dan takde kelibat aku depan mata. Ok fine. Siapkan kakak then angkat Dyna untuk tido.

Agak-agak sapa jaga sapa?
10.00am
By this time biasanya dua2 dah settle. Paling awal pukul10 dah settle kalau dua2 mood baik dan bekerjasama. Kalau tak bekerjasama akan berlakulah masa tambahan.
Bila masa aku plak mandi? HAHA. Jangan tanya. Flexible! Lepas siap mandi pakai bengkung semua, aku akan breakfast time nie. Sekali dengan Isya lah.
Menu aku simple je. Cukup la roti ke, or biskut Tiger cicah la VICO ke MILO ke KOPICINO ke. Ikut mood.
Menu Isya depends la. Kalau mama or ayah aku dah masakkan breakfast Isya pagi tu so makan la ape yg dah disediakan.
Tapi kalau nasib kurang baik, mamanya akan dipaksa jadi Masterchef kat dapur. Cabaran Peti Saji Misteri! Nak tau sebab ape Misteri sangat? Sebab menu or bahan terpulang pada Isya nak makan apa.
Kalau dia kata mi besar, so masak la mi kicap. Kalau dia kata kokocrunch ok la kan tinggal tuang air soya, dah siap.
Dah la bagi masa 15minit je nak suruh aku masak kalau tak membebel cakap sakit perut lapar.
Ok tapi tu atas tu cerita kalau Dyna tido. Kalau die tak tido aku angkut sekali letak dalam MaxiCosi pastu aku masak.
Sambil tu kakak dia layan la dia, main puppet ke nyanyikan lagu ke. Kadang2 aku letak je dua2 dalam bilik or depan tv. Ok lah jugak mampu bertahan 15minit dah cukup bagus bagi aku nak masak simple2 untuk kakak Isya.

11.00am
Isya dan aku dah breakfast. Dan kalau Dyna tido dia akan kekal tido.
So masa ni aku akan basuh baju sidai baju semua.
Pastu time ni la aku biasanya akan buat pumping session.
Sambil tu layan Isya main beskal ke, main karom ke, lukis2 ke, baca buku ke, tengok tv ke ape2 ajelah.
Haa, layan punya layan masa aku belum abis pantang kaki terpelecok sebab nak elak dari jatuh hempap Isya.

Kenangan manis pantang kali ini :)

12.30pm
Kalau Dyna bangun or merengek biasa sebab pampers basah or nak susu. Then biasanya tepuk2 sket tido balik.
Aku dah start panaskan lauk2 yg biasanya mak aku dah masak awal pagi tadi. Ala menu orang pantang pusing2 itu jugak.
Menu Isya samada makan menu aku tambah 1lauk either telur or ayam goreng or ikan goreng OR aku kene masuk pusingan penyingkiran Masterchef. Haha.
Pastu lunch lah kami anak beranak.

2.00pm
Time nie mata Isya dah boleh nampak dah nak letak mancis berapa cm. So cepat2 aku buat susu, masuk bilik nak tidokan dia.
Sementara nak tunggu dia habis sebotol susu aku solat.
Pastu kalau pagi tadi dia banyak main lompat jauh, lompat setempat, lari 20meter atau main bola baling sebelum habis bagi salam dia dah lelap sendiri.
Pastu kalau adik dia macam nak terjaga, aku susukan adik dia.
So by 3.00pm dua puteri biasanya dah tido.
Dan kadangkala dengan aku sekali jalan. HAHAHA. Stended arr kennn!

Kuak lentang kuak dada, tiba-tiba dah ade sebelah menyebelah. Camna?
4.00pm
Kalau aku tido aku biasa akan terjaga time camni.
Kalau tak tido aku dari tadi pegi angkat kain, lipat baju sambil tengok tv.
Pastu sempat jugak aku baca novel ataupun bukak laptop jap, tengok email kerja seminggu sekali je.
Umah parents aku dah potong streamyx sebab takde orang pun kat rumah. Bazir je bayar bulan2.
Pastu kalau nak online aku kene teethering jadikan handphone aku modem. Makanya pastu kang mulalah exceed quota internet. So tu salah satu sebab aku jarang nak bukak laptop.
Dan sebab tu jugak lah satu entry sampai 10x aku bukak baru siap. Hehehe.

5.00pm
Mak aku dah balik keje time2 gini.
Isya kadang dah bangun. Kadang lena lagi. Aku malas kejutkan Isya sebab dia jenis kalau tido berkejut kang mulalah angin kus2 dia datang bawak ke malam nak tido. So biar dia bangun sendiri.
Sementara dua orang tu tido aku solat siap2.
Rutin mandi petang ikut style First Come First Serve. Sapa bangun dulu dia mandi dulu.
Lepas dua2 mandi, kalau ada minum petang aku layankan Isya sementara adik dia main2 je la tak tido pun.

7.00pm
Dyna biasa tido lepas Maghrib. So aku bergilir dengan parents aku nak solat.
Lepas solat je aku tidokan Dyna. Kakak dia pulak pegi la belajar mengaji dengan nenek atau atok dia.
Dah settle prepare plak nak makan malam.

8.00pm
Dinner dengan Isya. Makan lauk nenek dia masak sebab nenek dia dah tanya siap2 nak makan apa.
So nenek dia jarang lah kena masuk pusingan penyikiran Masterchef. Lagipun nenek dia dah AllStar, expert dah ape cucu mintak terus siap hidang.
Lepas dinner, dia pegi la belaja baca buku la sambung main lukis2 la or amik handphone aku yang memang beli untuk dia main segala macam game dan apps. Yer, memang!
Takpun dia paksa nenek atok dia tengok cerita kartun. Kalau mood baik dia layankan cerita nenek tengok sambil tu mulut tak berhenti tanya itu ini macam iklan burung murai tu.
Mama dia? Mama dia jadi pengkritik tetap je la. Sebab kalau atok nenek ada dia memang tak heran mama dia pun.
Kalau datang angin saka dia, akan muncullah menu supper contingency. Roti cicah milo ke kokokrunch ke takpun paling dasyat setakat ni hotdog or telur goreng.

10.30pm
Ini waktu paling lewat nak tutup lampu.
Kalau Isya memang dah request nak tido pukul10 so terus la buat susu dan masuk bilik.
Kalau mood tak baik dia akan buat la alasan typical dia nak tengok Pocoyo sampai abis. Dah abis Pocoyo kata nak tengok Higglytown Heroes. Kalau hari Jumaat dan2 kata nak tengok Maharajalawak Mega. Drama sungguh.
Tapi endingnya aku amik hanger tunjuk depan mata dia pastu masuk lah bilik nanti.
So lights off untuk kedua2 mereka. Tapi tidak bagi mamanya. Miahaha.
Masa ni lah aku nak pegang remote tv ke, nak baca novel ke dan masa ni lah nak pegang handphone lama2 sambil tunggu husben whatsapp nak bermanja gitu.

Papa dia cakap dah macam kem PLKN makan 6x sehari.

Then, Dyna akan bangun ikut timing yang sama lebih kurang. 12am, 2am, 4am dan kemudian rutin diulangi dari atas. *scroll to top*

Yer secara kesimpulannya aku memang boleh la labelkan diri half supermom sekarang. Ni pun half sebab ada talian hayat mak ayah. Kalau dah takde talian hayat esok belum tahu rupanya lagi camne.

Yang tertulis ni pun nampak macam cantek je jalan cerita walhal bersilat bercakpong jugak lah aku nak handle.
Stress? Tolak tepi lah stress depressed dan perkataan seumpamanya sebab nak stress2 sangat pun kang satu keje tak jalan. Apa2pun satu je benda aku ingat pesanan dari Acik, SABAR. SABAR dan SABAR! Dia handle 3orang NIAs lagi lah aku tak tahu camne. Tabik wehh!

Yang dah sekapal dengan aku maybe dah boleh imejin dan feel ape aku lalui. Yang bakal sekapal jangan nak demotivated or down or nak pressure sangat. Chill babeh.
Aku, kita, korang boleh lalui semua ni Insya-Allah. Ingat! Apa2pun ini semua amanah & tanggungjawab kita. Allah takkan menguji kita saje2, pasti ada ganjarannya nanti. Kalau tak kat SINI, kat SANA nanti :)



Peace yaww! :)
END.

Posted via Blogaway

Tuesday, December 17, 2013

# Pengalaman Bersalin, B the 2nd : BADRIENA

Assalammualaikum.
Kembali bersiaran u alls! :) 
Hari ini genap 40hari aku berpantang. Dah nak abis pantang baru ada masa nak update kan? Yelah, dulu pantang nak belek sorang je. Ade la masa nak curi-curi update blog, main Pinterest etc. 
Sekarang nie, jangan kata nak update blog, nak pegang handphone pun kadang tak sempat.
Kalau sorang tido kang sorang berjaga. Kalau dua-dua tido ada kerja yang aku nak kene settlekan.
Tak pun dengan aku-aku sekali tidur. HAHAHA
Okay. So mana nak start? Of course la pasal detik nak bersalin anak ke-2 kan.
Tak adil pulak la, cerita kakak ade, cerita adik takde.
2tahun setengah yang lepas aku menulis kisah pengalaman bersalin kakak Isya nie, so hari nie adik dia pulak la. Cara penceritaan lebih kurang sama. Tarikh, waktu dan isi je berbeza. So, sila layankan :)
6 November 2013

# Gerak hati aku mengatakan aku akan bersalin esok hari. Sebab aku rasa contraction dah makin kerap. Dah gaps 10-15minit dah. Ok, ready for baby seven-eleven!

# Malam tu jugak aku mintak nak makan Big Apple & Starbucks kat encik soami. Yelaa kat Sarawak tu je lah antara benda yang sedap yang aku boleh ngada-ngada nak mengidam. Tu pun sebab shopping mall yg dekat dengan rumah ada outlet dia. Kalau jauh memang aku rasa susah nak dilayan permintaan aku tu. HAHA

# Malam tu aku rasa tido tak berapa nak nyenyak sebab perut asyik mengeras aje. Malam tu jugak aku tido aku peluk cium Isya bertubi-tubi sebab aku rasa macam alahaiiiii Isya nak jadi kakak dah!
7 November 2013
# 6.15am - Aku rasa lain sket pagi nie. Aku dah cakap siap-siap kat encik soami standby aje lah masa dia nak pergi kerja pagi tue. Berderau darah katanyaaa! ;p Disebabkan itu jugak, aku rileks sket pagi tue. Ecehhh, rileks kau! Yelah sebab aku rasa aku macam dah ready nak bersalin.

# 8am - Isya bangun tido, aku mandikan dia, pastu ajak pegi beli breakfast. Then, aku terus ke rumah babysitter nak hantar Isya. Ohh yer, aku memang hantar Isya ke BS sejak aku start WFH dan start cuti. Saja nak rileks sket kat rumah sambil settlekan kerja-kerja sebelum cuti panjang. Aku spent time dalam sejam jugak lah layan Isya breakfast, dengan aku sekali breakfast kat situ sebab aku memang beli lebih pun nasi ayam tu. 

# 10.30am - Aku balik rumah, tinggalkan Isya kat sana. Sampai rumah rasa nak kencing, aku gi toilet. Dan tudiaaaa, darah dari mucus plug diiringi darah selambak keluar. Ok nervous datang!

# Aku whatsapp encik soami, cakap dah turun tanda, dia cakap paling awal dia boleh balik tengahari, kira dia half day lah. Aku dengan rileks cakap ok, no problem. Habiskan aje lah semua kerja tue :)

# Melalui pengalaman aku, masa Isya aku pegi hospital pukul 1pm, dah bukak 5cm, then pukul 6 lebih aku dah bersalin. So aku rasa kali ni lebih kurang sama. So aku bajet nak pergi hospital lagi lambat sket sebab malas nak duduk lama kat LR. Boleh gitu?

# Sementara itu, aku telah menwhatsapp jugak family rapat, kengkawan rapat UiTM termasuk #chanteks bagitau aku maybe nak bersalin dah dan mintak doakan semuanya selamat. 

# Pastu aku pun sempat lagi vacuum rumah dan mengemop sebab kang baby nak masuk rumah kan. Aku takut tunggu laki aku balik dah terus nak pegi spital. Habis je mop satu rumah, aku pun buat preparation diri. Mandi, solat & baca lah apa-apa yang sempat.

# 1pm - Husben aku pun dah balik. Sempat aku jeling akar Fatimah tu, memang kembang lah dari yang biasa. Tapi aku tak sempat snap gambar. Laki aku balik je dengan gelabah nak siap cepat-cepat. Aku cakap rileks ahh. Dia siap tanya apehal aku tak macam orang nak bersalin jer. Okay, masa ni sempat request nak makan chicken chop kat Secret Recipe. Hehehe

# Around 2pm - Gerak pegi hospital. Masa ni contraction memang dah 5-7minit. Sebelum tu aku sempat gi rumah BS kebetulan Isya tido. Aku peluk cium dia sekali lagi sempat lah touching menitik air mata. Huuu, ntah la syahdu je aku rasa weh! T_T

# Sempat singgah makan kat restoran Western on the way gi spital. Tak dapat SR punya pun takpelah. Maka selamba lah aku melahap lunch Chicken Chop Dapur MakWa dalam contraction :)
HAHA. Tak agak-agak kan. Alaa, alang2 pastu nak pantang, makan je lah!
# 2.45pm - Sampai KPJ Kuching. Kalau ikutkan macam kene pergi emergency la kan. Tapi aku taknak sebab aku rasa baik pegi jumpa doktor dulu tengok keadaan camne kan. Kot baru 1-2cm bleh balik pi makan-makan ke tengok wayang ke. HAHA. Sempattt je pikiran aku kan. 

# Nasib baik klinik tingkat 1, aku menapak je lah tunggu lift lama nau. So, aku pun Q lah kat klinik tu. Dr Wendy nampak aku terus panggil masuk potong Q sebab nak check bukaan. VE adalah sesuatu yang tidak menyelesakan masa experience aku 1st baby. Tapi kali ni aku rasa sangat okay. 

# Dan seperti yang aku dah jangka, sama jugak macam Isya. Sampai hospital mesti jalan dah bukak. Dulu 4-5cm kali ni lagi hebat, 7cm terus. Makanya, Dr terus suruh aku naik LR kat atas. Dia offer wheelchair, mestilah aku taknak kan. Biasalah degil! ;p

# 3pm - Tukar baju semua masuk LR, masa ni ada la rasa debar sket. Macam biasalah kan kena baring pasang CTG tu semua. Last time aku tak suka part nie, tapi this time aku suka sebab bleh ngada-ngada dengan laki aku. Yelaaa 1st baby dia takde di sisi. Ni lah masanya nak manja-mengada kan ;p

# 4pm - Dah sejam nie, aku still rasa sakit tak berapa nak sakit. Sama je macam kes Isya dulu. Pastu diorang offer epidural pun aku taknak sebab sakit aku rasa masih mampu ditahan. Aku request nak jalan-jalan jap kat nurse tue. Pastu aku pun praktikkan senaman dalam LR yg aku baca. Nasib baik husben ada, so dia pun support sekali tolong. Squat la, half-squat la semua aku buat. Hehehe
Muka bajet kool sambil layan lawak bertaraf MLM oleh suami :)
# 5.15pm - Dr Wendy datang, VE sekali lagi, masih 8cm. Die terus suggest nak bagi drugs lah sket nak bagi rasa kuat sket contraction. Aku okay kan aje sebab aku malas nak lama-lama dah dalam LR plus tak sabar nak jumpa baby :) 

# Masa ni aku dah macam rimas sket sebab air ketuban dah pecah. Aku mintak maaf salam nangis2 jap ngan encik soami. Pastu layankan lawak2 pecah perut dia. Adoiii laa dah la aku memang nak beranak bleh pulak laki aku buat lawak macam-macam. Tapi seriously aku suka moment tue :) Sampai nurse dok jeling2 mesti dalam hati kata budak ni tak macam nak bersalin pon. HAHA. Thanks papa!

# Around 6pm - Aku dah start rasa contraction yang betul-betul. Eh, bleh pulak betul-betul kan tadi tipu ke ape? Hehe. Contraction yang memang dah kuat sangat. Aku genggam tangan husben aku sekuat hati bila contraction datang. Doa Nabi Yunus tak lekang dari bibir.

# Dalam pukul 6.15pm camtu aku dah start rasa Ring of Fire! Tinggg! Aku cakap ngan nurse dia macam tak percaya. Haaa sekali kepala baby memang nak keluar dah. Laki aku cakap nampak hitam-hitam dia boleh pulak cakap itu uri. Danggg! Inesen sungguh laki aku. Itu rambut baby ye sayang. Hahaha

# Pastu ape lagi segala ilmu meneran aku keluar. Well, ape yang aku rasa 2nd baby nie aku rasa lagi cool dan tenang je. Siap laki aku cakap macam dah expert dah. Curi nafas, teran tak keluar suara dan akhirnya pukul 6.27pm lahirlah seorang lagi puteri kami :)

Fresh from oven. Masa baby tengah dibersihkan.
Actually gambar ni dari video. Syahdu bila setiap kali ulang tayang video ni!

# Sementara laki aku dah sibuk snap gambar video sana sini, aku tak heran ape dah aku rasa nak cepat peluk baby pastu macam nak tido jam-jam tu jugak.
  
# Soalan seterusnya keluar dari mulut aku, "Doc, banyak tak koyak?" Dr tu dengan muka baik hati sambil senyum cakap "Nice one. Maybe tak jahit kot. Koyak sikit saja kat kulit" Masa tu aku lega dah. 

# Sekali masa nak turunkan kaki tiba-tiba doc tu cakap "Wait, wait haaa, ada darah pula tiba-tiba nie. Let me see again" Adehh, aku dah berderau. Rupanya, koyak kulit tu ade sket kene urat, so darah kat urat tu takleh stop kalau tak jahit. Ok lah pasrah jahit jelah. 

# Tapi jahit kali ni sekejap je dan aku rasa macam 1cm je kot. 2-3kali je aku nampak. Tapi macam biasalah, azab jahit hidup tu yg aku seriau. So far, ok lah aku rasa jahit takdelah seteruk Isya dulu. Lagipun koyak kulit je kan. So maknanya berkesan jugak lah aku punya routine perineal massage pakai VCO :)

# Sebelum diorang anta baby pergi nursery diorang tanya nak pegang baby & breastfeed tak. Mestilah aku jawab ye kan. Alhamdulillah, baby takde masalah nak hisap dan susu aku pun memang dah ready utk baby.

# Settle semua aku disorong ke bilik. Bilik aku double bed. Tapi sebab takde org masuk pun malam tu, makanya bilik itu kami yang punya, HAHA. Rezeki jugaklah dapat bilik tue :)

# So macam biasa monitor baby's first stool. Pukul 5pagi dia dah berak. Dan Alhamdulillah esoknya pukul 10pagi kitorang dah discharged.

# Isya datang aku macam sayu je. Tapi dia happy je lagi-lagi bila bagitau adik dia bagi hadiah kat dia.
Kakak kesayangan Mama :)

Fantastic FOUR! :)
The King & his Queen and Princesses

Then, nama papa dia yang study dan pilih dan aku setuju jer. Prinsip kami masih sama nak huruf "B" kat depan dan taknak nama panjang-panjang. Papanya cakap nama dia dah cukup panjang. Kesian anak nak tulis nama panjang-panjang nanti :)

BULAN KAMI - Moga akan bersinar secerah bulan yang bercahaya menerangi alam!
So, tue lah cerita dan experience aku melahirkan seorang lagi umat Muhammad SAW dan zuriat kami yang kedua.

Basically tak banyak beza sangat dengan masa kakaknya dulu. Dan paling penting, syukur semuanya selamat.

Tunggulah aku free kang aku update laaa. K, nah layan la gambar terkini dua orang puteri permata hati :)
Day 37 : Current weight 3.89kg. Tak berat mana tapi pipiiiiiii tuee!

Mama yang kebosanan menunggu habis pantang! :)

She's a big girl, big sister. And I'm really proud of her. Dah  boleh diharap! :)
Ok, Dyna (yeahh, panggilan manja Badriena) dah bangun!
Jumpa lagi tak tahu bila ;p

BisikChenta: Korang tahu tak berapa kali aku dok amik masa bukak-tutup entry nie? 10x!

Monday, November 4, 2013

# 39 Minggu & Tahun Baru Hijrah (1435)

Assalammualaikum :)
Yawww, I'm still here. Waiting and waiting.
Menunggu dan terus menunggu. 
It's okay darling baby sayang, Mama Papa & kakak Isya sabar tunggu kamu yer :)
InsyaAllah akan berjumpa kita dengan tahun baru hijrah - 1435H
Kat sini dah masuk dah waktu Asar :) Insyallah nanti sama-sama kita baca Doa Akhir Tahun Hijrah 1434 dan Doa Awal Tahun Hijrah 1435H yer korang. Tadi aku dah share kat FB, sekali lagi aku share kat blog plak, yang ni dengan terjemahan. 
Semoga sama-sama kita mendapat barakah dan semoga tahun baru Islam ini menjanjikan sesuatu yang lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya - dunia mahupun akhirat. AMIN!

Doa Akhir Tahun 
Dibaca 3x pada akhir waktu Asar (sebelum Maghrib) pada akhir bulan Zulhijjah

Doa Awal Tahun
Dibaca 3x selepas/pada awal waktu Maghrib pada awal bulan Muharram


Alhamdulillah minggu ke-39 sudah baby berada dalam perut.
Semuanya dah ready. Tinggal tunggu masa je.
Tak sabar nak jumpa adik baby!
Adakah baby nak keluar pada 1 Muharram?

Aku dah start cuti dari last week, errr, cuti tak cuti sangat lah, ade je kejap-kejap datang office, sebab ade kerja yang tak buat off-campus. Kena guna line dalam campus.
But offcially hari nie aku memang cuti lah. Buat kerja-kerja berbaki.
Tapi tak terlalu stress la. Rileks ajeee.
Isya aku hantar pergi babysitter. Main reason, aku tak larat nak jaga sorang-sorang. Bunyi kejam, tapi takpelah. Aku pun ade kerja lagi nak buat kan?
Petang and malam sempat aje main golek-golek dengan dia. Huuuhuu hope aku tak terasa sangat rindu nak bermanja bergomol dengan Isya!

Sebelum ada yang tanya pasal Hospital bag kiut ini - brandnya ialah NARAYA.
Thank you Lisa for your help :)

Till then u alls.
BisikChenta: Boleh tak aku lupa macam mana rasa contraction? hehe ok tak kelakar. 

Wednesday, October 30, 2013

# Shawl/Selendang Maniac!

Hello ladies!

Hari ni nak membebel pasal tudung! HAHA. Tak tahu nak update pasal apa kan.
U alls nak tau tak, dari DULU aku sangat jeles dan kagum bertingkek-tingkek bile tengok member2, gadis2, mahupun mak2 orang yang kelihatan cute, anggun, bergaya dan sangat santek memakai SHAWL. Oh, siyesly, aku sangat2 tak reti nak pakai shawl, lagi2 bila bab nak lilit2, nak bentukkan depan dia. Erghhh, mental kejap aku bile pikir pasal nak pakai shawl nie.

Lagi satu DULU aku kagum, macam mane diorang or korang2 ni boleh pakai shawl tue tanpa menampakkan muka jadi bulat. Or kalau bulat pon nampak sgt sweet dan cantek..adusss, memang aku tak boleh belah la tengok muka aku yg bulat bila pakai shawl, lagi2 dengan dahi yg meluas ini. Alalala..Failed tahu failed? Kalau ada subjek pakai shawl ni masa kat universiti mesti aku salah sorang yang akan failed or cukup makan jer.

Ok tu semua cerita DULU.
Meh cite pasal SEKARANG.  So sekarang kan, aku macam dah belajar2 la jugak. Sejak jadi mak ni kan, macam ada azam nak bergaya walaupun dah beranak pinak. Konon la nak jadi hot-mama. Puihh! Ok ini misi diri sendiri, nak bergaya dan menutup aurat. Yelah, actually, kalau pakai shawl ni biasanya akan tercover lah bahagian dada kan, compare dengan tudung instant yg beli saiz M pastu harap nak tutup memang tak lah.

Lepas tue bile pikir bapa lama la aku nak bersiap kalau pakai shawl macam diorang yang stylo-mylo macam down kejap. Tapi bila tengok balik tutorial youtube, eh macam la senang jugak kan. So aku pun cakap la kat diri sendir, Kamon laa, let's give a try!

Pastu google lah kan, video yutiub la, tutorial bergambar la, cara-cara nak pakai shawl. Dari style lilit ala-ala Diana Amir la, silang la, macam Hana Tajima la, style Shila Amzah pun ado. Ntah bapa banyak la style pakai shawl ni aku pun tak tahu yang aku nampak macam lebih kurang sama je. HAHA.

SHEHNAZ SHARIFF - Owner Onulaa, kakak kepada Shahida Shariff owner ButtonMyBottons!
Aww, aku memang suka tengok dia sejak bertudung. Stylo beb! Tambah plak ada anak comel macam Nuraa.
Wallahh! Isya plak memang suka tengok gambar si mek Nuya. Ok lah tue kan?
SHEARASOL - HIjabista mesti kenal. Femes kot dia nie!
Selain shawl dia aku suka tengok style dia berpakaian, mix & match baju, pastu konon nak tiru. Haram tak buat pun.
IRENE NADIA - Dia nie memang kategori mak-mak yang superhot, public figure dan pandai bergaya selaras dengan tuntutan Islam. Maka harus jadi ikon nie.
SHILA AMZAH - Sejak dia bertudung aku macam suka tengok dia nie.
Style gak die pakai shawl. Suara dah la sedap. Rugi lah ko Johan tak pilih dia oiii!
IZA PINKSTILETTOS - Wallawehh. Ni lagi sorang kategori hot mama anak dua, macam aku, ecehh!
Dari atas sampai bawah tak pernah failed. Harus lah kan dah berduit! Aku jarang nampak dia pakai tudung selain shawl. Tapi paling best sebab dia ni simple dan kemas itu yang aku suka!

Ok, dah. Kau nak cakap ape kan? Dah semua yang ko bagi contoh orang cecantek, public figure. Haruslah kalau dah cantek dan pandai bergaya, pakai ape pun nampak cantek! :)

Maka bermulalah misi hot mama try and error pakai shawl.





HAHA. Maka misi mencari shawl cantek-cantek dan best bermula la kan. Tu yang terhasilnya eksperimentasi kat atas tu semua. Main belasah je lilit-lilit.

Semua dah aku terjah ShawlbyVSnow, L'adorn, Poplook, Sugarscarf, Radiusite, Tudung People, Onulaa dan macam-macam lah lagi online shop yang aku dah terjah. Ada lah sangkut gak beli 1-2 helai (err, yeke 1-2 helai?)

Paling latest aku terjah, ZALORA. Dulu kan, mati-mati aku ingat Zalora ni jual kasut jer sebab iklan taknak bagitau mak, bapak, adik ape semua tue kan background rak kasut.

Well, banyak jugak pilihan tudung di ZALORA Malaysia nie weh. Stylo pun yer jugak. Brand macam-macam ada lah kalau dah nama ZALORA kan. Jovian punya hijab label pun ade JHIJAB. Harga? Dari yang serendah RM29 sampai la ke RM100 plus. Ok je aku rasa harga sebab kalau kat blogshop yang femes2 pun harga lebih kurang tu jugak.

So ada lah few yang aku berkenan.

Ni dari Jovian JHIJAB. Naissss! Kaler tu kaler aku suka.

Ni pulak dari IAMJETFUEL. Kool je aku tengok macam senang nak bentuk

Ni plak dr ETHNIC CHIC. Gaya ala-ala ayu anggun konfiden macam nak pegi meeting penting. HAHA

So ape lagi, bleh lah lepas ni shopping tudung di Zalora Malaysia ualls.
Azam nak bergaya dengan shawl harap menjadi. Sekian!

BisikChenta: Eh,eh, dah anak dua nie agak-agak sempat tak melilit nie?

Saturday, October 26, 2013

# Tips/Cara : Cerai Susu Badan (Wean-off)

Salam,
Aku masih di sini! 
Oh well, aku tak tahu nak tulis or update pasal ape sangat. Update baby takde ape sangat sebab now dah start weekly check-up kan. Last check-up baby memang in-position, dah pandang bawah. Berat terkini ialah 3.1kg camtu. Wowww, membesar dengan jaya yer adik. Kakak Isya dulu keluar 2.95kg.

Aku pulak dah dapat MC. Tapi MC sambung² lah. Nasib baik doktor KPJ tu baik hati bagi. 
Padahal bukan lah aku tak larat sangat pun. Saja je nak rileks dok umah.
Rileks tak rileks sangatlah, kalau dok umah memang tak berhenti buat kerja pun. 
Lagipun memang aku dah letak dalam list nak kemas² rumah sebelum baby keluar. Lepas nie rumah bertinggal 3bulan kan. Husband aku pun akan ke laut lagi lepas aku deliver. So better aku kemas je awal² nie. Isya aku still hantar babysitter sebab nak mengemas kalau ada dia memang tak jadi kemas lah. Hahaha.

Ok berbalik tajuk asal, aku takde lah nak bagi tips ke ape sangat. Just nak share ape yang aku alami masa 2nd pregnancy plus tengah breastfeed Isya. Ada jugak aku baca few tips masa nak weaned-off tue, tapi tak buat lah beriya sangat sebab at the end Isya sendiri yang taknak susu badan dah time tue.  

Masa dapat tahu aku pregnant, Isya dah 1tahun 8bulan. Dia cuma menyusu waktu tido malam dan kadang² masa dalam kereta kalau jalan². Masa husband aku cakap kene slow² ajar dia tak menyusu badan tipu lah kan aku tak touching. Aku rasa macam alahaiii tak bestnya tak boleh nak bonding lagi malam² sebelum tido. Tapi aku sempat lah cuba sikit few tips dan petua sebelum Isya sendiri yang reject susu badan.

# Perkara pertama aku buat ialah aku tak offer dia menyusu badan. Kalau sebelum tido malam tu, aku bagi dia minum FM then aku tepuk² macam biasa sambil cakap² borak² dan bacakan ayat² Quran. Kadang² aku pasangkan aje ayat² Quran tue sampai dia tido. Yang ni agak berkesan jugaklah dipertengahan proses nak cerai susu. 

Normally, dia akan bangun malam dan memang mencari. Mula² aku kalah jugak la awal² tu. Memang dia mencari, selak sendiri baju, raba² pastu bangun dan cuba nak hisap jugak. Aku bagi je lah. Tapi lama² aku sendiri rasa sakit sebab nipple dah kembang and too sensitive kot. So, masa dia cari aku mengelak² jugak, pastu aku tepuk² then dia tido balik. Kalau dia tak tido balik, laki aku lah yang take turn pujuk, sebab kalau aku yang pujuk memang akan end-up dengan memberi jugak haha

# Kalau masa keluar jalan² tu aku dah tak pakai nursing bra dah. Aku pakai bra biasa jer. Pastu aku pakai baju yang lapis² sket bagi dia susah nak selak pastu nanti dia give-up. So far cara ni agak berkesan lah. Sebab lepas tu dia boring nak cari² then aku boleh bagi FM jer. 

# Aku ada lah jugak baca few tips dan petua yang ada orang letak sesuatu kat nipple macam kopi, sos, ubat gigi dan lipstik pun ade, pastu daun ape ntah yang pahit tue. Aku try letak asam jawa. Sebab petua ni aku dapat dari akak yang aku selalu berurut tue. Dia cakap asam jawa nie rasa die lekat, so kalau sekali letak, budak akan ingat rasa dia. Pastu kalau letak semalaman pun, kalau dia cari², rasa tu still ada lagi, so budak akan reject puting. Well, aku try dan memang ye lah. Muka Isya terkulat² masa rasa tue. Pastu seingat aku dia takde bangun malam nak cari² lagi.

# Bercakap dengan dia masa dia mamai² nak tido tu pun berkesan sebenarnya. Bukan untuk cerai susu badan jer, apa² pun yang kita nak pesan kat anak masa phase ni lah yang sesuai. Aku banyak kali jugak cakap dengan Isya masa dia tido tu mintak dia tak menyusu badan sebab dia dah besar dah nak jadi kakak bla..bla..bla

Well, after all, Isya sendiri yang reject susu badan. Paling aku ingat, dia sedut pastu dia sendiri cakap "Wekk, tak sedap la mama" HAHAHA. Ohh aku rasa maybe sebab hormon aku dah ready nak produce susu untuk baby. So, mungkin jugak susu tu dah rasa lain, pahit ke ape ke tak pasti. Tue lah last dia betul² sedut nak hisap susu. Lepas² tu ada gak dia ngada² masukkan dalam mulut tapi tak hisap pun. Dia main acah² jer. Geram pulak aku tengok muka dia macam saje je nak kenekan aku. Hehehe.

Apa²pun, aku rasa ramai lagi yang ada experience yang lagi tough especially yg pregnant masa anak tak start makan lagi ker, or tak sampai setahun lagi ke. So yang tu aku tak leh nak deny lah memang aku rasa mesti lagi banyak cabarannya. Alhamdulillah jugak, mudah untuk aku wean-off Isya. Sorry sayang. Insyallah ada rezeki mama bagi nanti yer masa adik dah keluar. Tu pun kalau lah Isya nak lagi kan? hehe

Ok, tu je nk share. Aku nak sambung buat research. Sebelum beranak kene prepare siap² apa yang aku nak buat next 2 semester. Well, aku cuti bersalin satu semester. HAHA. Best tak payah buat ape 1 sem nie. Naik kerja pun dah hujung² nak exam. Pastu sambung cuti semester. Masa Isya dulu pun sama jugak. Satu semester skip. Rezeki dan planning baikkk punya ;p lol

38 minggu sudah? Kakak Isya keluar tepat 39minggu.
Mama + Papa & Kakak Isya tak sabar nak jumpa adik baby :)

 BisikChenta : Pagi semalam kawan aku sorang patut due sehari dua beza ngan aku dah deliver. Baby girl. Tahniah la kepada Lyza & Khairul. Laju betul baby korang keluar yerr, aku due dulu baby korang keluar dulu. Apa²pun, Alhamdulillah baby & umminya selamat.

Tuesday, October 22, 2013

# 37minggu : Mama & Baby dah ready?

Salam,
Hey, hey, it's me u alls. Bila aku update, maknanya aku belum beranak lagi lah hoiii. miahahaha ;p
To be fair, aku kena lah update pasal 2nd pregnancy nie jugak, walaupun dah nak beranak tak berapa lama lagi nie.
Takut plak kang si adik dah besar baca kang dia question pulak kenapa masa si kakak banyak pulak update masa dia takde update. Hehehe.
Alhamdulillah, minggu ini minggu ke-37, means bila² masa je baby boleh keluar, dalam erti kata lain, menunggu hari. Pregnant kali ini takdelah banyak beza sangat dengan 1st pregnancy. Adalah few things yang lain sket, tapi so far semuanya under control lah :) Mari cekidaut pencapaian / perbezaaan / persamaan 1st & 2nd pregnancy aku!



Dear Adik, bukan niat mama taknak update yer, tapi mama memang superrr-busy.
So hari ni sementara ada kesempatan, mama update sikit yer sayang :) 
  • Masa awal² pregnant (4-5bulan) ramai orang langsung tak perasan mama pregnant. Kamu baby parasit bak kata doctor. Tapi, as long as berat & tumbesaran semua ok dan normal, mama okay jer.
  • Sama macam kakak Isya mama takde morning sickness. Cuma masa mula² dulu mama adalah bape kali macam muntah angin sebab perut kosong tak makan. Hihihi. Dan masa awal² tu tak boleh sungguh nak tukarkan pampers kakak kamu. Pening kepala hoiii!
  • Orang cakap mama tak macam orang mengandung. Kalau dari belakang nampak figure & cutting mama macam biasa aje *ehemm* Ohh well, sampai sekarang mama masih muat semua baju kurung size M. Kecuali tang perut agak ketat sket dan kain tak boleh kancing. Tapi still boleh pakai lah. Masa kakak Isya, masuk 5-6 bulan mama dah tak pakai baju kurung dah. Berjubah or baju pregnant jer :)
  • Berat mama sekarang 66.4kg. Pre-pregnancy 57-58kg. So maknanya bertambah dalam 9kg lah. Well, bagi mama pencapaian yang agak baik sebab masa kakak Isya berat mama naik nak dekat 20kg. Hihihi. *clap,clap,clap*
  • Sehingga saat ini, mama masih boleh pakai cincin kawen dan jam tunang dulu. Jam kawen sangat muat lagi. Dulu rasanya, masuk 3bulan lebih je cincin kawen dah simpan dalam laci dah. Takde mana nak pakai.
  • This time mama tak boleh telan sangat susu. Dah try Anmum coklat macam masa 1st pregnancy, try jugak yg perisa baru mango tue. Bluekkk, jangan kata nak telan, bau je pun dah macam kembang tekak. Pastu mama minum susu Anlene aje lah. HAHA. Asalkan susu, boleh dak gitu?
  • Vitamin & supplement mama continue Shaklee sebab memang tengah makan untuk breastfeed kakak Isya kan. Pastu abis je stok, mama continue Salindah ngan Neurogain je. Until now, still consume Salindah, dengan harapan dan doa semoga bersalin itu mudah & indah, macam taglinenyaa! :)
  • This time pun mama still buat perineal massage, last time pakai Bio-Oil now saja try Tanamera. Not bad lah dan adalah 4-5 kali minum. Hihihihi. Tapi maaflah, sama je macam dulu, buat ikut dan, main skip² hehe
  • Barang² dan keperluan nak pergi hospital semua dah ready dah. Tu pun sebab papa cuak dia suruh mama get ready semua barang² tue. Yer, Insyallah, this time papa ada dengan mama untuk sambut kamu. Masa kakak Isya papa tak sempat sampai hospital, papa dalam KLIA Express kakak kamu dah keluar. No wonder lah kan papa kamu cuak lebih! HAHA
  • Sakit belakang dan cramp kaki adalah kurang sket compare dengan dulu. Cramp kaki tak sampai 10x kot setakat nie. Sakit belakang akan jadi bila mama buat kerja heavy sket or ada salah angkat barang or penat yang amat. Papa lah jadi mangsa mintak urut. Kadang² kakak Isya pun tolong urut. hehe

Hmmm, tu je lah kot update di minggu ke-37. To date, aku tak bercuti lagi pun. 
Ada few things and lists kena settle before cuti. Half of it dah settle dan dah buat serah tugas. Legaaa! Boleh cuti dengan aman, off handphone ;p HAHA.
Tengok lah start next week, ikut mood work-from-home or masuk keje lambat ikut suka balik awal or apply je MC. Hihihi. Sayang nak apply cuti, baik carry forward je. 
Saja nak rest kat umah jap, kasi chance la kan aku nak ada "ME-TIME" before bersalin.

Ok till next update.
Doakan masih sempat update lagi next entry. Hihihi.
Daaa~

 BisikChenta: Nebess tau tengok sorang demi sorang geng bloggers & kengakawan dah bersalin. Weee~

Saturday, October 12, 2013

# Update 6 bulan: Mother-of-Two to-be!~

Salam, Hi, Hello!
Rindu aku? Eh ada lagi ke pembaca blog?
Takpelah takde orang baca pun, janji tak syok sendiri bajet ade orang baca tapi rupanya nan hadoo! Eh?
Well, ape yang korang expect bila 5 bulan lebih blog ni macam takde tuan punya?
Mesti lah tuan tanah gila kuasa nak cerita semua benda kan? 
Dan entry mesti panjang ya-Rabbi, macamlah lepas ni nak tutup blog setahun pulak. HAHA
So let's start with random points, random stories and random updates of five-months without blogging!
Jangan pening baca sudah la. Cerita aku tunggang terbalik ikut je lah ape aku nak taip.

Mac
+ Entry terakhir aku pasal "Bila Nak Menambah", ingat lagi? Well, masa ni aku dah buat UPT sendiri. Negative! Line samar-samar. Tapi time nie aku macam rasa lain. Ermmm, mother's instinct kot. Tapi tak nak lah berharap sangat kannn. Aktiviti tetap diteruskan seperti biasa, main netball, jogging, siap masuk 7km run lagi. Ok nasib baik takde ape² syukur. 
Yang pertama: 9/3/13 (Anniversary Tunang kami!) Masih samar² bayang lagi

Yang kedua: Ada lah nampak jugak sket². Tapi pastu malas nak buat test lagi.
+ Dan berita disahkan lepas aku pergi check kat klinik panel, tu pun kebetulan lah masa tu Isya demam, so sekali jalan lah check dan confirmkan. Alhamdulillah! :) Berita yang menggembirakan dan aku rasa memang aku tak suprised pun sebab memang penat berusaha. LOL ;p Well, bila recall balik, aku yakin ni semua terjadi sebab mood happy dapat balik semenanjung masa Raya Cina dan right after mak-ayah aku balik umrah. Hooo, patutlah aku nak makan macam² time tue. So, tips untuk u alls, pastikan mood sentiasa happy dengan mengenyangkan perut anda ;) kihkihkih!
April
+ Bulan busyyyy. Students baru masuk. Then ada event besar kena handle. Pastu aku dah sibuk dengan research aku. Well, i can say this year adalah tahun kesibukan maksimum dalam karier. Mencecah 3tahun berkhidmat, nak dekat confirmation, so macam² nak kena kejar. Dan, itu adalah salah satu sebab kenapa aku tak rajin dan takde masa sangat nak blogging. Bukan sebab pregnancy mood je hokey!
May
+ Masuk bulan 5 aku rasa bulan mencabar dan bulan air mata. Untuk kali kedua aku berjauhan dengan suami time pregnant. Masa Isya dulu pun aku posting sini dulu 2bulan lebih baru husben aku pindah sini. Kali ini sekali lagiiii! Suami jauh di tengah lautan mencari rezeki. Aku kat daratan dengan anak dara yang superrr-lasak. Tambah lagi pregnant! Masa ni memang Allah je yang tahu perasaan aku. Siapa follow IG or status FB aku mesti boleh perasan aku meroyan rindu suami T_T Orang sekeliling cakap aku tabah, kuat, tapi sekuat manapun aku nampak di luaran, dalam hati tak leh nak cerita wooo!

+ Mother's Day tahun nie marked as the best so far selama 3tahun bergelar ibu. Husband balik kejap, belikan aku kereta baru, boleh bawak pergi sekolah. Eh ampun tiada niat nak show-off di sini. Alasan husben aku, sebab nak bagi aku senang dah ada baby dalam perut biar selesa sket. Ohh, tq husband. I love u sooo much! Semua benda settle dalam seminggu. Cuma masa kereta dah ready aku sorang je pergi amik sebab hubby dah ke laut balik.
+ Dalam bulan nie jugak aku banyak travel. Balik KL berdua dengan Isya. Then ada kursus. Pastu travel ke Shah Alam ada meeting exam dengan fakulti. Sangat penat tapi luckily baby kali ni tak berapa besar dan tak berapa nampak so few times travel tu takde pun kene tahan dengan stewardess mintak surat doktor (Memang aku tak prepare surat pon, redah aje!)


June
+ Hubby's 30th birthday. Tak dapat celebrate sama. Time ni memang touching giler lah. And for the very special day tu aku train Isya nyanyi "Happy Birthday to you" and wish papa die. Malam birthday kami berWeChat. Ohh memang WhatsApp & WeChat adalah perantara kami time tue. Apa²pun aku tetap belikan husben present, bukak lambat pun takpe lah kan? And glad he likes it veryy much! 
Dear husben, I love u much! Please jangan la tinggalkan kami lagi.

Julai
+ Anak dara genap 2 tahun pada 6 Julai. Sayu je sebab celebrate berdua dengan Isya tanpa papa. Oh well, aku hanya bawak dia pergi main kat shopping mall and makan pizza. Pastu belikan Pororo sebab dia tengah suka gila layan time tue. Tu je yang aku mampu nak buat sorang² waktu tue. Nak suruh aku buat birthday party memang tak lah, walaupun ada rasa nak tempah jer makan semua tapi aku still rasa ianya akan memenatkan.
Dear sayang mama Isya, kamu tetap chenta pertama mama :)

+ Alhamdulillah, beberapa hari sebelum Ramadhan, husband aku akhirnya balik. Setelah 50hari tak jumpa T_T Bayangkanlah Isya pun macam blurr tengok papa die depan mata. Masa amik kat airport, aku suruh dia pergi kat papa die, pastu dia macam cari² padahal laki aku dah depan mata dah time tue. Dia boleh pandang jer. Sayu hati aku tengok. Macam manalah orang² yg still PJJ dah ada anak. Tak terbayang aku.
+ So malam tu jugak aku ngan husben terus plan nak belanja babysitter kitorang makan sekali plus celebrate sket lah birtday Isya. Ala kat Secret Recipe je pun. Short, simple yet aku rasa very meaningful. Paling best Isya dah pandai nyanyi lagu birthday dan pandai tiup lilin. Sayangnya tak dapat buat celebration tahun nie, kalau tak mesti lagi sweet moment sebab dia dah pandai kan. Tapi apa²pun aku sangat bersyukur time tu sebab aku rasa keberadaan laki aku lagi penting dari segalanya :)

Greatest moment. Isya the bIthday girl!
Ogos
+ Oh well untuk pengetahuan, laki aku balik seminggu je puasa tue. Lepas tu fly balik ke Bintulu. So kira sepanjang Ramadhan tu aku puasa sorang² lah kat sini. Jangan ditanya apa perasaan. Dan aku rasa, ini adalah pemangkin aku punya berat maintain aje walaupun makan masa buka macam². Paling best, aku tak payah pening nak tempah baju raya besar sangat sebab badan tak naik. Pregnant pun boleh pakai Hatta Dolmat yawww. Kelass tak aku? HAHA. Syukurlah badan tak naik sangat, maka mak pun dengan hovernya tempah baju pesen² jugak, sekali lah nanti pakai gi kerja pas beranak kan?
+ Husband aku balik pada hari yang sama kami terbang balik ke KL. Pagi dia balik dari Bintulu, petang kitorang balik kampung. Semua preparation kemas rumah itu-ini memang aku buat sorang. Ok sekali lagi masa ni rasa macam nak nangis. Bukan nak kata apa, tapi aku angkat sendiri, sofa nak mop lantai, vacum satu umah, panjat² bersihkan sawang semua lah aku buat. Ok, memang aku tau nak cakap bahaya la, takleh buat la etc, tapi kalau aku tak buat sape nak buat wehh? Ade terpikir aku nak upah orang bersihkan, tapi macam, takpelah, kederat aku masa tu ok lagi kot. Ok tapi pastu meraung malam² sebab sakit pinggang. 
+ Meantime, aku dah plan nak buat Maternity Shoot untuk baby. Pastu kebetulan kat GROUPON tengah ade promo time tue by Reez Photoworks. Paling menarik sebab diorang ni based kat Melaka. terus aku text husben, dan macam biasa die ONN aje :) Aku deal semua benda since nak raya aku request buat family photoshoot Raya jugak. And he's okay walaupun dah cakap kan 2jam je shoot. HAHA. 
+ So macam yang korang tengok kat FB adn Insta lah kan, tema aku tahun nie ala² JDT. Dannnn, masa nie lah sebenarnya officially aku break-news yang aku pregnant :D Ampun maaf bukan taknak bagitau, bukan nak rahsia ke ape, tapi aku rasa aku tak reti nak break-news camne utk 2nd baby. Plus aku pun sorang² kan time tue, so rasa macam syahdu dan down sket nak bagitau orang kecuali family terdekat, kawan² rapat and chanteks. 
Family Potrait! Tahun depan berempat pulak Insyaalah :)



Meltingggg! :D


Ini feveret aku. Wallpaper di mana saja!



Kebetulan!



All Four!



+ Hari Raya Aidilfitri disambut dengan sangat sekejap tahun ini. Cuti  4hari je sedih tak? Dah la merantau, pastu cuti 4hari jer. Tak ke meroyan kau? Tapi nak buat camne kan, memang cuti tak cun dengan semester Diploma. Stress lagi² bila tengok korang semua sakan lagi beraya sedangkan aku dah masuk keje raya ke-5.
Family belah ayah! Isya the one & only cucu :) Ayah aku takde pagi raya, kene kerja T_T

September & Oktober
+ Bulan ini bulan yang super busyyy jugak. Sebab macam² benda aku nak kene setelkan sebelum cuti bersalin. Dan aku sangat tak suka diganggu waktu cuti. So, haruslah buat semua kerja dan buat serah tugas secepat yang mungkin. Dalam pada itu, aku carving for macam² makanan. Maka bersungguh lah mencari jugak makanan yang diidamkan walaupun kadang² macam takde harapan je nak dapat. Ngada je lebih mama nie ;p
+ Sempat aku pergi shopping jap kat KL kebetulan visit practical students. Dan itu lah last aku bleh naik belon. Pastu takleh dah. Time tu pun dah 34weeks. Nasib baik doctor aku memang kawtim dari dulu dia ok je buat surat tulis aku baru 32weeks, padahal dah nak masuk 34weeks :) Syukur semuanya ok dan paling puas hati dapat shopping barang baby dengan harga yang lottttttttttttt cheaper dari kat sini
+ Apa-apa pun memang aku rasa tak sabar sebenarnya nak tunggu adik Isya ni keluar. Cuti bersalin aku dah approved, 90HARI! Dan plus², sebab aku amik cuti tahunan & MC awal dua minggu dari due date. Hopefully semuanya ok lah. Doa²kan yer. Insyallah, aku cuba update blog, next week bila dah start cuti. rasa macam unfair jugak sebenarnya, cerita pasal adik Isya nie tak pernah muncul dalam blog nie. Hiii. takpe Little B, mama tetap sayang kamu macam mama sayang kakak Isya.
So, latest picture of mine at 35weeks!
Till then u alls.
Aku cuba update lagi nanti eh?
Daaa~

 BisikChenta: Puas hati dapat update. Bapa lame lagi kah next update? HAHA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...