Friday, January 28, 2011

# Pregnancy: Supplement Ibu Mengandung

Wahh. Rindu kat belog dan kamu semua. Esok start mid-term break. Jadi hari nie rileks sket la. Sebab tu boleh nak update nie! :D

So far now, baby dah  masuk 16weeks. Dah 3bulan lebih. Alhamdulillah, takda ape yang pelik2 I alami. Baby memahami mama kan? Good! I'm proud of u baby! Papa too. As for now, I'm counting the days to touch-down in KL soon. 2 days to go! Weeeiihaa! :)

Balik kepada tajuk! Bercakap pasal supplement dan ubat-ubatan sangat men'scary'kan untuk orang yang sangat benci ubat dan benci ke klinik macam I. Serius, selalu bila Mama I or hubby I suruh makan ubat, I akan cakap "Rasanya macam nak lagi demam je kalau makan ubat nie!" Padahal alasan sebab tak nak makan tahi lipas tue. HAHA. I panggil ubat2 tahi lipas sebab ubat selalu besar2 macam tue.

Erm, tapi since last 2 months, I dah belaja2 makan ubat daily. Hambik kau! Daily terus. Yelah, demi baby tersayang, mama sanggup! Janji baby sehat kan?

So, hari ni I nak share sket supplement untuk mommy-to-be. Eceh,ecechehh. Nak share pasal preggy2 kau. Macam segan je. HAHAHA. Bajet dah mak-mak bagi petua kat anak2, do's and dont's.

I would glad to share supplement intakes untuk preggy-women, dari mula I tahu I pregnant sampai sekarang. For me, ini my opinion, berdasarkan pengetahuan I , experience sendiri dan knowledge sharing from kawan2 yang ade experience and of course guidance dari doctor and pharmacist. Jika ada salah facts, sila betulkan okeh!

Asid Folik (Folic Acid)


Ini basic daily supplement untuk support fetus development. Ada yang cakap kalau plan nak pregnant pun dah boleh start ambil (for 2months before plan nak pregnant). I start makan bila dah confirm pregnant lebih kurang mase minggu ke-3 camtu laa.

Ada macam2 brand folic acid yang boleh didapati kat farmasi2 seluruh negara. Ada packing dalam 1 papan je, ade yg 1 kotak. U'll find many brand outside there and pharmacist normally will suggest u the best, but u alls yg nak keluar duit dan nak makan, so terpulang! Range harga berbeza2 depends on brand and tablets, ade yg RM2 sepapan, ada yang sekotak below RM10, ada jugak yg berpuloh2 hengget. Mak, tak mampu la nak beli mahal2 nokkk! Beli yang below RM10 je sudeh!


Dosage: Atas nasihat doctor, tak boleh lebih 5mg/per day = 1 tablet per day!
Variation Brand: Appeton, Upha, Hovid dll.
My Coice: HOVID, 100 tablets (1 box)
Price: RM9/per box
Duration intake: Awal pregnancy week - 8/9 weeks 

Obimin


Bila baby dah membesar sedikit, iaitu lebih kurang minggu ke-9/ke-10, I start kena paksa makan Obimin. Yang nie memang size dia besar (bagi I la!). Ada yang kate, bila dah lepas 1st trimester tak payah makan Obimin sebab nanti takut baby lahir besar. Yang ni tak sure, kena tanya doctor u alls. So far I terpaksa makan je :)

Obimin mengandungi Iron, Vitamins (A,B6,B12,C,D,B5), Asid Folik, Kalsium, Zat Besi, Iodin. Sila lihat ada perkataan "Asid Folik" di situ. Jadi, dinasihatkan, jika dah start ambil Obimin tak payah amik AF sebab nanti overdose pulak kan. Obimin mudah didapati di semua farmasi, packaging size 30tablets or 100tablets.

Dosage: 1 tablet/day
Price: 30 tablets = RM 19++, 100tablets = 43++ (ikut pharmacy)
Duration Intake: 8-9weeks sampai 1st trimester or sampai bersalin.


NeuroGainPB


NeuroGain ni sebenarnya types of Fish Oil. Neurogain nie bagus utk perkembangan otak baby, 'cell development' katanye :) Recommended dari awal pregnancy sampai bersalin even kalau breastfeed pun boleh.

Know wut, PB stands for Pregnant & Breastfeed. So sebab tu sgt  bagus untuk baby n mama baby. Ade yg cakap, baby akan active tau kalau kita amalkan makan NeuroGain. Yang tue I tak sure. Kena tanya yang ade experience lebih sket! :)

I tak start makan lagi this Neurogain. Ingat balik KL minggu depan nak pegi beli. So, dlm minggu depan (17 weeks) I try start makan di samping Obimin (kot!). Siap ade kot sebab takut, tak leh accept makan ubat banyak2. Erghh! Help me please!!

*source: Googles*

Dosage: 1 tablet/day (at meal time sebab better untuk penghadaman)
Price: 30 tablets = RM 60++
Duration Intake: Awal pregnancy - deliver - breastfeed



Susu / Milk


Ohh wow! Minum susu juga macam satu disaster untuk I. Tekak I takleh terima ape jenis susu (susu tepung, kotak, low-fat etc) kecuali susu pekat mains. HAHAHA. Mesti u all cakap I cerewet. Serious, I minum susu ibu cukup 2tahun dan kemudian dah loya nak minum susu. Selalu mintak milo dan teh saje.

Now, bila dah minum susu dan belajar2 ke tempat susu, barulah tahu susu formula mahal okeh. Gugugaga. Kena bajet nie untuk baby. I minum Anmum perisa coklat. Itupun I rase tak cukup rase coklat macam hot chocolate. Boleh tak? still rase susu lagi. Wekkk. First time minum, I muntah balik, bazir jer. Huhu. Lepas tu ada yg ajar suruh bancuh pekat2 supaya tak rase sgt n kuantiti sikit. Alhamdulillah, now boleh la jugak terima, tapi still loya jugak kadang2. :p


Anmum Materna ade Gangliocside, DHA and Folate yang membantu perkembangan otak bayi seawal 27hari. dah macam iklan Anmum pulak buat ayat standard nie. Selain tue, ade jugak kalsium, iron untuk ibu. Biasanya, bace instruction, diorang suruh buat 4scoop sekali minum. Tapi sebab nak jimat, I buat 3scoop je. Yelah, 1 kotak kecik ni tahan seminggu je kalau betul2 ikut schedule minum macam I. HAHAHA. Gila kalau tak ikut schedule. Laki I call/msg tiap2 malam suruh minum & makan ubat! Takleh lari wehhh.

Macam u alls tahu, macam2 brand susu ibu mengandung ni kat pasaraya. Harga pun beza. Jadi tepok poket, bajet sendiri! HEHE.

*Tips: Kalau tak biasa minum, mintak sample dulu dari SA. Biasanya diorg memang provide sample. Or daftar kat website berkenaan, tapi lambat la nak dapatnya kan. I mintak sket sample dari kawan2 n mintak kat pasaraya je. Kadang2 ada yg tak nak bagi. Tak nak bagi takpe, jalan je, cari kat tempat lain :D


Sugesstion Intake: 2kali/sehari = 4scoop sekali minum
Variation Brand: EnfaMama, MamilMama, Anmum Materna
My Coice: Anmum Materna (Chocolate)
Price: 650g = RM 32++, 350 = RM20++
Duration intake: Awal pregnancy hingga bersalin.


***************************************
So far, nie je yang I amalkan/bakal amalkan sepanjang2 mengandung nie. Nanti kalau ade penambahan I update lagi yer! Harap2 dapat membantu bakal mommy yg sekapal dengan I.

Okey, rase lega dan bangga dapat update blog. Lagi2 pasal pregnancy nie. HEHEHE. Later I share benda lain pulak okey. Take care u alls :D Happy weekend!!






BisikChenta: Hati melonjak pikir nak balik. Hati dah ade kat KL! Cepatkan masa boleh?

28 comments:

  1. Beb,aku pn mcm ko xske mnm susu.especially susu putih.mmg konpem kua blk.ubat pn xske makan.ngeri le tgk ko publish ubat2 ni..xdpt imagine cmne le klu aku preggy someday..haha.nt bg address kt aku,nk anto kad kt ko..

    ReplyDelete
  2. elok sgt ko amik sume tu..
    aku minum susu anmum gak dlu tp mcm2 la org ckp soh tuka enfamama sbb tkt baby besar..tp tu la aku bkenan aku amik je..
    enfamama da try tp tgk terapung2 susu xlalu dah

    ReplyDelete
  3. yeayy.. mommy-to-be dh update blog!
    hehe! tengs for the info..
    i pun xsuke minum susu & mkn ubat. xdpt nak bygkan kalo preggy. huhu.. mesti bole kann..?? u bole..??
    demi baby tersyg..

    take care dear! :D

    ReplyDelete
  4. husna pun minum anmum jugak..enfamama langsung takleh telan..rase macam hanyir jah...but i like anmum..sedap kan..since after deliver pun minum lagi..tapi anmum lacta lah..utk BF..heee
    lagi satu nak share..amalkan bacaan surah2 tertentu seperti surah yusuf, maryam, yasin, lukman...lagi ape yer...ade jah jual buku2 amalan utk ibu menggandung..ini semua penting utk awal2 preggy..InsyaAllah..eh banyak betul lak komen i..sorry.. :)

    ReplyDelete
  5. husna pun minum anmum jugak..enfamama langsung takleh telan..rase macam hanyir jah...but i like anmum..sedap kan..since after deliver pun minum lagi..tapi anmum lacta lah..utk BF..heee
    lagi satu nak share..amalkan bacaan surah2 tertentu seperti surah yusuf, maryam, yasin, lukman...lagi ape yer...ade jah jual buku2 amalan utk ibu menggandung..ini semua penting utk awal2 preggy..InsyaAllah..eh banyak betul lak komen i..sorry.. :)

    ReplyDelete
  6. kakak aku dulu pun minum susu tu gak...
    agaknye mmg brand tu je yg best kot eh

    ReplyDelete
  7. @ sis Yumie
    HAHAHA. kite serupa babe. aku ni dah tahap terpaksa demi kebaikkan, dulu aku pun takleh imagine camne. now dah lalui. okeh, nanti PM kat FB oke!

    @ sis Salwani
    ohh enfamama eh? aku try, langsung takleh mauk. rase mual gile. anmum je la boleh telan, tu pun aku rase cam susu walaupun coklet!

    ReplyDelete
  8. @ sis Nyomel
    HEHE.tak tahu nak share ape pasal pregnancy la. nak share pasal brg2 tak pegi beli lagi. huhu. xpe, nanti dah lalui baru tahu camne.

    @ sis Husna
    selagi ia bernama susu memang takleh nak telan sgt. tapi anmum ni consider ok la kot. tu pun macam hanyir jugak. HAHAHA.

    @ sis Elya
    Ntahlah. aku rase itu je yg boleh aku telan. lain2 out! minum je muntah balik!

    ReplyDelete
  9. saya awl pregnant amik anmum..tp asyik angin je.bila cek dan perasan kalau sehari x minum anmum.xkan angin..lepas tu mlm td kebetulan pegi klinik sebab selsema.dpt free sample friso mum.sdp..mcm vanila je..shud try

    ReplyDelete
  10. @ sis Jannah

    ohh yeke? camtu boleh la try nanti. ade jugak yg cakap Friso ni bagus. huhu. nak mintak sample la nanti :) thanks sharing!

    ReplyDelete
  11. happy for you and zahir babe :)

    ReplyDelete
  12. i mkn folic acid appeton. b4 preggy lg start amik tp main skip2 jgk.. lps dh tau preggy, minggu ke 5 tu, doc kasi neurogain n pramilet..

    oh, smlm i try sample enfamama.. sedap jgk :)

    ReplyDelete
  13. @ sis Abby
    Abbbbbbbyyyyyyy! lame tak jumpa kau! tengs babe :)

    @ sis Fara
    Enfamama? err. serius i muntah minum enfamama, terlalu kesusuan. HAHAHA.
    I baru nak pegi cari neurogain balik KL nanti

    ReplyDelete
  14. saye just amik fresh milk..tak tahan minum anmum sbb cepat abis..hahha..mmg seminngu je dah kne beli kotak baru..

    slalunye susu sejuk tu..i campur dgn fresh orange..baru bleh telan..klu tak loya sgtt :D

    btw..i link ur blog ek =)

    ReplyDelete
  15. nurse kate kalo minum anmum nnt baby besar. =p

    ai minum freshmilk je sbb tekak takleh nak terima susu anmum.

    ReplyDelete
  16. bagus betul entry nie..
    boleh laa share ape yang baik untuk pregnant ye lepas nie.. macma best je baca.. hehe

    ReplyDelete
  17. kita sama...sgt susah nak mkn ubat mahupun minum susu...tp demi baby mengagahkan diri..tu namanya pengorbanan seorang ibu kan..hehe...tp seriusly, obimin mmg x leh nak telan..besar sgt..rs tersekat je kat tekak..membazir je doc bg tiap kali cek..last2 mkn ubat yg KK bg coz kecik2 je saiznya..

    ReplyDelete
  18. enfamama boleh je i telan, anmum pn i boleh telan.. err i mmg xde prob ngn susu.. tp enfamama ni bile buat jd keladak2 la.. ke i yg x reti bancuh ke xtau la.. tp klo buat susu anmum ok je..
    huuhuh

    ReplyDelete
  19. @ sis Amalina
    I kalau fresh milk pun tak leh telan. rase cam mual je. ni I bancuh anmum letak sket hot choc, so, rase coklat lebih :D

    @ sis Ain
    yeke? alahai, dah susu tu je I boleh telan. camne? :D

    @ sis Qah
    okeh yang. will do :)

    ReplyDelete
  20. @ sis Ally
    HAHAHA. yes. laki i pun cakap, pengorabanan seorg mama. I layan kan aje la makan obimin. nak tau I makan Obimin dongak kepala 90degree, minum ngan air teh, bukan air suam. HAHAHA.

    @ sis Fara
    Lucky u boleh minum all types of susu :) I bancuh anmum letak sket hot-choc. bleh tak? HAHA. kalau tak rase susu dia tak leh tahan ;p

    ReplyDelete
  21. doc tak bg aku minum anmum sbb mak membesar,anak pon membesar

    ko kurus dan tinggi takpe..anak pon boleh lebih 3kg kan

    tian anak aku kena kurus ke..dah kuar bru boleh besau2 huuuu

    ReplyDelete
  22. HAHAHA. aku tak membesar sgt, aku rase baby je membesar dgn jayanya!
    doc cakap anak aku boleh pegi max 3.5kg :)

    alah, takpe je. nanti besar jugak. baby kan cepat membesar, lagi2 kalau BF.

    ReplyDelete
  23. ibu yg mengandung digalakkan amik sekurangnya 400mcg asid folik setiap hari. Utk ibu mengandung boleh mkn set mengandung shaklee di mana dlm tu ada B complx dan vitalea. so takyah mkn asid folik dan obimin lg kerana dlm b complek dan vitalea tlh terkandung 400mcg asid folik.vitalea bertindak as multivitamin. sgt bagus utk diambil oleh ibu mengandung.

    ReplyDelete
  24. As salam sume..td tilik2 kt tenet ni t'msk plak kt blog u...tahniah coz bkl dpt bb...:)
    i juz nk offer u olls kalo b'mnt nk try OBIMIN PLUZ..dulu i pn mcm u,xsuke mkn ubat..apatah lg ubat KK..yeaaaarrkk!!busuk..nk tln pn sangkut kt krongkong..sorg kwn 2 suggest 1 amik obimin memandangkn i ni mmg pyh mkn ubat..so far ok,n i da pn slmt b'sln..bb pn chat...so kalo ade sape2 nk OBIMIN PLUZ ni leh PM i coz i jamin mmg ok+OBIMIN PLUZ ni ade DHA n EPA tuk p'kmbngan otak n mata sama cam nerogain jgk..harga y mnrik twarkan utk anda b'bndng beli dr farmasi....:)sila klik url d bwh ok..
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.103942153060128.5012.100003330307453&type=3

    ReplyDelete
  25. salam kenal. wah, bagusnya info. sgt berguna utk sy. tq sgt :)

    ReplyDelete
  26. Assalam...salam perkenalan...

    Sekadar perkongsian..sharingis caring kan...

    Seeloknya untuk mencari supplement terutama untuk bu mengandung, cuba cari supplement yang natural, selamat dan tanpa bahan pengawet...Salah satu cara yang paling senang untuk check sama ada votamin tu ada bahan pengawet atau tak, tengok dalam botol vitamin tu...Kalau ad silica gel..seeloknya jangan beli..carilah supplements yang natural..tanpa silica gel..memang nampak mahal sikit..Tapi ianya selamat untuk ibu dan baby...moga bermanfaat...:-)

    ReplyDelete
  27. best nyer...byak info i dpt from blog u ni...i ni antara pengantin baru yg xsabor nak ader anak..excited jer dengar pasal baby...huhu...yg susu tu kalo kita tgh merancang = belum ader baby lagi boley minum ker..hehe

    ReplyDelete
  28. @thelovedwann
    boleh. susu anmum or ape2 susu boleh minum if tgh merancang. asid folic pun boleh start makan :)thanks for dropping by.

    ReplyDelete

Teferifimafakafasifih :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...