Wednesday, January 23, 2013

# Jangka Hayat Botol Susu Anak! *PENTING*

Hollaholisaudarasaudaricikebumcikebum! ;p
Ada 7-8 entry yang ntah dah berapa lama berkepuk dalam draft. Haihh la, masa mencemburui, gituuu. HAHA. Konon tahun nie nak update blog lebih kerap dan meng'clear'kan semua yang ada dalam draft. Ntah ye ntah tidak kan aku nie. Aku pun tak pasti bila akan published xoxo semua entry dalam draft tue. Tapi entry nie entry segar, wahhh segar sangat. Yelah, memang layak lah segar sebab baru teringat pasal hal ini semalam. 
Ok, berbalik kepada topik. Cakap pasal botol susu, sebenarnya aku pun bukanlah expert sangat. 
Yelah kan, Isya sekarang dah minum FM. Pastu aku dah lama tak ade stok EBM (since Isya masuk 1year) Aku direct feed je dia kalau keluar & pergi travel @ jalan kejap². Makanya, oleh sebab itu, aku pun dah tak ada lah lagi gigih nak membeli storage bottles lagi. 

Sedar tak sedar, aku baru perasan, Isya dah lama tak tukar botol. Lama mana? Adalah nak dekat 6 bulan  kot. Sadis tak Mama Isya nie? Baju baru beli, mainan baru belikan, tapi botol susu, benda yang PENTING nie boleh aku lupa. Nasib baik aku check email tengok last order hari tu hujung bulan 7 tahun lepas, so belum 6 bulan lagi. hehe. Sempat,sempat! *buat-buat lega!*
Well, melalui pembacaan dan seingat yang aku pernah baca lah dulu (read : lepas pantang) jangka hayat botol susu budak ialah 3-6 bulan. Ini tak silap aku untuk botol susu yang BPA-Free. Yang takde BPA-Free tu mungkin kurang lagi kot. Lagi satu ada jugak aku pernah baca, kalau botol yang mahal² sket macam AVENT ke, MAM ke, TT ke, yang tu lama sket jangka hayat dia. Tapi still, kena tukar lah. Oh, tapi aku baca tak ingat dari mana. (Sapa ada info pasal nie, bagi link plis!) Yang tak clear ke, tak tahu, atau mahukan pencerahan pasal BPA-Free boleh baca [SINI] [SINI] dan [SINI] Dasar aku pemalas nak taip kan! ;p
Dan mengikut kefahaman aku, ini adalah antara punca atau faktor² yang kena diambil kira kenapa kita perlu tukar botol susu anak:

1. Kesan calar - Kalau dah dah selalu basuh mesti ada kesan kena hujung berus ke apa kan. Walaupun guna berus yang lembut ke, mahal ke, benda ni tak mustahil boleh jadi kan? Dari situlah datangnya kesan calar kat dalam botol tue. So,once dah ada calar, means ada defect, bila ada defect possibility botol tu tak berapa selamat sebab ada pembebasan toksik ke, chemical ke adalah tinggi.
2. Cucian sabun - Dah nama sabun, tak banyak, sikit mesti ada chemical content. Walaupun guna yang organik, yang takde PARABEN still lama kelamaan mesti akan ada reaction. So prevention is better than cure! Tukar aje lah. Lagi satu, hati² dengan sabun pencuci botol yang korang guna. Dulu aku guna Pureen, tapi bila aku tau pasal Paraben (sila google ye, aku malas nak explain or later aku explain ;p) aku stop. Gunalah bottle cleanser yang organik yer uolls.
3. Sterilized - Bila sebut sterilized, automatik ada kaitan dengan heating process. Plastik yang kuat chemical bonded sekali pun, kalau dah asyik panas-sejuk-panas-sejuk, lama² mesti ada sket effect dia. Logiknya, kalau korang kerap sterilized, maka, akan cepatlah berkurang jangka hayat botol tue. Oh lagi satu, botol kalau kita angkut bawak gi jalan² kan, pastu kena panas, pun ada reaction jugak eh. Samalah macam korang pernah dengar, jangan minum air mineral yang dah letak dalam kereta time panas!
4. Lain-lain faktor - Kalau nampak botol dah bertukar warna ala² kekuningan ke, kelabu asap ke, bawak² lah beli baru yer. Lagi satu, kalau botol dah berbau pun wajib lah tukar kot. Bau tue je dah kasi signal yang botol tu dah tak elok. 
Sebagai langkah berjaga-jaga (ini pesanan untuk diri sendiri jugak) aku rasa perlu untuk rekodkan bila kali terakhir pembelian botol susu. Letaklah kat reminder handphone, semakpong, tabs yang cecanggih tue. Sebulan sebelum expired ke dah remind suruh beli baru. Kalau tak memang lupaaaa ;p 

Ohh lagi satu, best jugak kalau dapat beralih ke botol susu kaca! Or stainless steel. Selagi tak pecah, selagi tulah consider selamat. Basuh je betul² bersih, Insyallah tahan. Dah la kaler semua macam menariks gitu. Aku biasa nampak yang botol kaca Life Factory (colour dia,yummmy!), Dr Brown dengan ape ntah kartun Pura, ke Puku tue . Yang stainless steel memang famous Purakiki kan? Ke ade lain? Ada jugak brand lain yang aku jumpa pun macam comel² jugak. Sedia ajalah duit membelinya!

Kaler buat aku rase nak makan! (http://www.lifefactory.com/)
Stainless Steel : Pura Kiki. Cool jugak!

Cuma masalah utama aku ialah, nak bertukar botol susu untuk Isya. Dah setahun setengah pakai, tiba² nak tukar. Currently, Isya memang pakai Medela 5oz & 8oz feeding bottles. Aku tak tahulah kalau nak tukar ke botol kaca ni berapa lama pulak kang, sebab dulu nak bagi bottle-feeding pun dah 3 bulan lebih baru berjaya. Pheww! Tapi, belum cuba belum tahu kan? So mommies, any suggestion(s)?
Ok,see you next entry yang tak tahu bila. HAHAHA. Daaa~
 NotaChenta : Nasib baik gaji dah masuk laju² aku pegi email Aja @ MyBreastPump Shop nak repeat order.

26 comments:

  1. haaaa,qasyaf pun mcm tu...bl nak tkr jenis botol ni,aku kne usha teats dia jenis mcm mn...sbb qasyaf nak teats pigeon peristatik plus je...kat MAM boleh masuk..kat botol kaca aku x pasti...ms nak beli botol kaca or stanless steel aku bawa teats pigeon gi ukur boleh?..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh gud idea tu harz! bawak je teats, pastu main mix & match kann? hihi.

      Delete
  2. haaaaaaaaa br terpikir.mula2 i mcm.. "ala mama dlu pkai je smpi korg besar". huhu.lgla botol pureen je kot.xde brand2 bagai. tp bila pk balik cm risau pn ade jgk. kene bgtau KR ni.kalau x dia akan ckp apsal nk beli botol byk2.LOL.

    botol kaca tu best tp mahal nk mamps

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn? aku pun mula camtu weh. laki aku pun cakap, "eh, nak beli botol lagi ke?"
      Aku macam ehh, ade bukti ok, kena tukar every 6 months.

      Delete
  3. eh lg 1. alamak, aku pkai pureen cleanser. xelok eh. sbb nk jimat xpkai yg organic. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun bajet nak save. Pastu bila tau pasal paraben tue, aku macam errr! Ok, takpelah demi anak. Jap aku ade link sebenarnya. ni haa --> http://www.beingmary.com/2012/10/selamatkah-sabun-pencuci-di-rumah-anda.html

      Delete
  4. cantik2 design bottle susu sekarang...tapi anak saya dah tak pakai botol...direct feeding je sekarang..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. sy nak train dia pakai botol lah sekarang nie. Asyik DF jeee. Ngada tau! :P

      Delete
  5. aku bru je tukar botol iman last month.makanye,botol kaca dlm igauan akn dtg jela.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA. tunggu next shift nak tukar lah weh. comelnya lahaii botol kaca tau. aku dah order botol baru pun aku beli jgk satu yg kaca

      Delete
  6. ak pakai botol medela gak tp skg die mcm xmau botol..susah nak buat keje asyik nak mengempeng je..tp botol pura kiki tu comel sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wohohoho. seppp geng medela. ngempeng yg tak tahan tue. aku ajar isya ngempeng malam je. tu pun dah kurang sket skrg. hihi. aku rase botol2 tu semua comel

      Delete
  7. Adri punya botol kaca tomitipi dok berabuk dalam kotak xpakai sebab dia xhisap botol dah. df sampai sekarang. mommy dia dok berangan nak suap botol comel2. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA. sila berangan. hihi. comel je adri anak bujang DF lagi. Isya aku ajar kalau dlm kete & malam je. kalau tempat awam, selagi tak meragam sila isap botol.

      Delete
  8. tq for info kak... lin belum lagi tukar botol ni. anak da setahun. Tapi pakai brand yang sama... cuba btol je lain2... :D

    ReplyDelete
  9. tq for info & peringatan. Pura tu comel la..suka!
    sekarang my baby iman pakai MAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann comel sangat pura tue.
      Ingat nak try beli jugak :)

      Delete
  10. amel ade 2 biji purakiki.. bagus boleh pakai sampai bebile takyah tukar daa..n sarung dia kalerful tu yg buat umi merenyam nak beli walau harga rm80 kt mom care.. abi kata cekik darah.. huu.. ni nak tambah satu lg sbb botol dia plastik tu rasenye dah expired kot.. hehe lupe lo..

    nak kena cari botol annur jg nie.. kesian dia waktu siang kena bottle feed..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh purakiki. hihi. isya pakai life factory tue. Ok jugak lah.
      paling i suka sebab dia tak berat!
      tapi macam merenyam jugak nak beli purakiki! :)

      Delete
  11. bagus tip n info ni....sebagai rujukan mommy to be kat luar sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq elin. Just sharing info with other mommies! :)

      Delete
  12. Pe kelebihan botol kaca brbnding plstik? Sb skng ni my bby pkai botol pigeon jer.puting pigeon peristaltik terbaru cool sgt....tonggeng mcmane pn botol..susu xkuar.botol pigeon pn ada yg kaca tp risau nk bli kot tsilap jatuh xpasal pecah.hrga blh tahan..xd mhal mcm jenama lain..satu lg nk tny...pe jenama produk bottle cleanser organik tu? Skng ni dok gna jenama pureen.so bla dh th ni...nk tukar gk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelebihan paling utama tak payah tukar² selagi tak pecah retak etc. Kalau plastik within some period dah kene tukar kan, maybe sebab kaler dah bertukar ke dah lebih 6-12bulan pakai ke.
      Cleanser organic yg sy guna sekarang Bumble Bee. Ada jugak Baby Organic, Buds etc. Boleh pergi kedai baby n tanya SA.

      Delete
  13. Saya da setahun lebih guna botol kaca brand BB Glasslock. Brand ni xla glamer. Mmg puas hati. Pernah jatuh dari paras pinggang tp x pecah sbb ade rubber ring. Teat dia pun sgt lembut. Masa beli dulu offer RM 30 per bottle. Every 3 month just tukar teat. I'm not go for brand. Avent, tommee tippee, etc mmg glamor but just not in my list. I'm looking for quality. Mmg jimat pki glass bottle.Plus glass bottle is odourless. X bau mcm plastic bottle. Especially breast milk ni bau hanyir sket. Lepas basuh, just curah air panas je. Bby sitter pun suka botol ni. Hoping more mommies choosing glass bottle as well. No need to worry. Make sure with rubber ring. it just worth your money.

    ReplyDelete
  14. suka baca komen mommies yg bf..gud.sy menyokong sepenuhnya full br until 2y..nt blh singgah kt blog saya gk..zurianashakleevitamin.blogspot.com....

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...