Wednesday, December 28, 2011

# Setahun di Bumi Kenyalang



Salam :)




28 Dec 2010 : TUDM Kuching.
* Selamat menjejakkan kaki ke Sarawak *


Cepatnya masa berlalu.
Cepatlah 4-5 tahun berlalu, nak pulang ke tanahair. HAHA.

Hari ni, Mama & Ayah ada di Sarawak! :)
.
.
.
Nanges aku tengok gambar pakai jeans T_T

 BisikChenta : Makan sedap lah aku seminggu nie :D

Wednesday, December 14, 2011

# Oooo tedahnyaaa!



Minggu lepas demam,
Minggu ni cucuk tak nangis!
Tabah betul ini budak

 BisikChenta : Mau tukar URL eh silap, layout blog boleh?

Tuesday, December 13, 2011

# Tutorial: Tukar URL Blog




Salam semua.

Hari ni tibe2 nak buat entry TUTORIAL.
Sebab ade kawan I tue, dia dah lame pakai URL lama die, then dah bosan, now nak tukar katanya.
Tapi dia memang buta IT kekdahnya sebab dulu yg setup blog, adik dia. HAHA. Sengal!
Berblog tau, tapi tukar URL tak tau! Nasib kawan aku!
Tapi dia cakap nak pakai URL lama dah ade orang pakai pulak.
Alaaa sian kawan I. Ni terpaksa tukar URL & dok pikir dari semalam nak guna URL baru.
Sambil tu bagi masa kat I buat Tutorial jap untuk dia! Nahhh, amek!!


Alahhh, kacang je tukar URL nie :) Follow step nie yer!

1) First, u alls pergi  kat button "Settings" kat tab atas tue (untuk layout Blogger lame!) 
Then, klik pulak kat button "Publishing" under menu "Settings" tadi.

2) Letaklah nama URL baru yang u alls nak kat nak panah yang no-2 tue. 
(Cth: http://awesomewedding.blogspot.com)

3) Masukkan Word Verification seperti yang diberikan. U alls jangan ikut word yang I punye nie. Nanti kan kuar kat situ. Tulis je lah balik. Berhati2 dengan CAPS-LOCK!

4) Siap dah!! Jangan lupa klik "Save Settings" :)
Okey settle! Kacang je kan?!
Yani, aku harap ko paham tutorial aku!
 BisikChenta : Ehh, macam cekgu IT pulak dah! :)

Tuesday, December 6, 2011

# 5 Months oh! Batrisya


Salam semua.

Ini budak sudah 5 bulan.
Halllluuuuuu :)
Sangat cepat masa berlalu.
Dah macam-macam peel die buat!
Hari-hari geram! Hadoiii!

Ok dah, tu je nak update.
Tata :)


 BisikChenta: Gile pemalas nak update. kahkahkah.

Monday, December 5, 2011

# Double Celebration - Anniversary + Birthday!





Assalammualaikum semua.

Selamat Hari Isnin. Selalunya Monday blues, tapi tidak hari ini.
Short + quick update! (walaupun dah petang!)

Alhamdulillah, sudah 26 tahun bernafas di Bumi Allah.
Syukur masih lagi diberikan kesempatan ini.
Terima kasih kepada Ayah + Mama atas segalanya.

Syukur juga sudah 2 tahun ikatan kasih sayang masih mekar hingga kini.
Terima kasih encik suami, yang sabar melayan kerenah si isteri.
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki, si puteri yang akan berusia 5 bulan esok.
Anugerah Allah, wangian syurga!

Alhamdulillah. Alhamdulillah.
Syukur dikurniakan kebahagiaan dan limpahan nikmat dari Allah SWT.
Sesungguhnya, Dia adalah perancang terhebat! Dia Maha Mengetahui.
Syukur sekali lagi atas rahmat-Mu Ya Allah.

Untuk diri sendiri:
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE-26.
Semoga diri lebih matang, menjadi isteri yg taat pada suami dan ibu yg terbaik untuk anak (anak-anak!)


TIUP LILIN : Surprised celebration malam tadi. Thanks husben!



Untuk diri + suami:
SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE-2.
Terima kasih atas segalanya. Semoga hubungan ini terus mekar seperti musim-musim percintaan dulu :)


Dua tahun lalu......




Seriusnya entry aku! wakakakaka.
Matang katenya! HAHAHA.
Ok bai!


 BisikChenta: Demam di hari istimewa.

Friday, November 11, 2011

# Baby's Food - Should I?

Salam semua, Salam Jumaat :)

11.11.11
Ada apa dengan tarikh!?
Takde ape, ok baii. BAHAHA.
Ehh, jap nak wish Mawai yang nak kawen. 
SELAMAT PENGANTIN BARU MAWAR & KUNYIT!
Sorry beb, aku tak dapat datang! Kem salam bebudak matrix yg datang okeh!?

11.11.11 = Batrisya dah berusia 4 bulan 1 minggu.
Sedang memikirkan patutkah I start nak introduce baby food kat dia?

Setelah di Google, I jumpa these two both!


Rafferty's Garden
Macam Ribena packaging dia. Mcm nie mama pun nak jugak!






HEINZ Baby's Own
Pun macam sedap. Macam Innershine punye botol tapi slightly bigger  kot!




Ohh, I google je kalau nak tau pasal benda simple2 nie,
At least kalau nak bertanya pun adalah sket info kan?
Takdelah tanya bodoh2 jer. Macam nampak nau jakun kalau benda simple pun tak tau.
So mommies yg ade experience, share plizzzz! :)

Nanti I try google lagi pasal baby's foods dan kesesuaiannya utk baby especially yg baru 4 months.
Sebab normally I tengok banyak yg 6months++ je kot. Ke ada, tapi I tak perasan?

As, Batrisya now dah pandai senyum dan buat aksi mengunyah time I dinner dengan hubby, so I think I should try kan? But, of course, kene buat research dulu. Takut tak kena dengan perut baby.
Ok, dengan itu mari meng'google'
Jangan malas google yer. Dunia IT nie, semua benda type aje, tu dia keluar semua.


 BisikChenta: Pikir jap mane nak cari menatang Rafferty's tu kat sini. Adoii, pengsan!

Wednesday, November 9, 2011

# Aidiladha di Sarawak - 4months old



Salam semua :)

Lama gila tak update. Bukan malas, tapi takde masa.
Since naik kerja hujung Sept until now kerja, kerja, kerja *muntah hijau*.
Marking paper, kursus seminggu, activity students, assignments, business baru yadaa yadaa.

Akhirnya, semalam dan hari nie, kepala pusing dan nak demam.
Adoiii laahh. Laki I plak ngadu perut meragam sebab dok makan macam2 raya haji tue.
Nasib baik, i still pantang lagi makan. Kalau tak, dengan I sekali sakit perut. Huhuhu.

Raya Haji hari tue (6 Nov), Batrisya genap 4 bulan.
I masak soto ayam je. 
Bukan ade org datang raya umah pun, nak masak banyak2. Hihihi.
Makan satu family(dengar macam ramai!) je. Cukup lah untuk I & hubby! 


Soto Ayam sempoiiii. Pemalas gila aku nak masak yg heavy2 ;p

Pengalaman pertama beraya di perantauan. HAHA. Feeling obersea gitu.
Cakap Sarawak pun dan terrer sket tau!
Tapi masih kategori belum tergeliat lidah laa. 
Ala, cakap Sarawak je pun. Bukan cakap German kuikuikui.

10 Zulhijjah 1432H (Aidil Adha 2011)


Gambar di atas nie sebelum kitorang ber-3G dengan family di Melaka & KL.
Si Batrisya dah pandai pandang camera HP, jadi bila dengar org bersuara & ada gambar dia kagum dan cakap bahasa dia. HAHAHA.
Seronok tengok dia membesar depan mata. 
Hari-hari ada je benda yg kiut dan comel dia buat, yang buat I rasa nak chiom dia bertubi-tubi.
Ohh sayang, cepatlah membesar lagi dan bercakap dan berjalan dan boleh tolong mama kemas rumah nanti yer :)



Akhir kata,
Happy 4 months old Batrisya!
Mmmmmmuaaahhhh!

Try jee. Orang bagi.


 BisikChenta: Banyak nak update tapi takde masa!

Wednesday, November 2, 2011

# She's going to school!



Haiiii semua!! 
Batrisya nak pegi ikut mama pergi sekolah.
Isya nak belajar jugak :)

 BisikChenta: Bila nak update? hehe :)

Thursday, October 13, 2011

# 100 Days & Business Baru



Salam :)


Dah petang baru ada masa nak update. Lega sebab hari ni hari last masuk markah student.
Dari pagi dok key-in markah, dok adjust mane2 yg boleh tolong utk naikkan gred.


Hari nie Batrisya genap 100 hari.
I pun dah 100 hari lah pantang (pantang ke?)
Huhuhu. Dah dok jauh dari Mama, ada yg selamba jugak lah I langgar.
Tapi benda basic2 macam takleh makan mee kuning, laksa, makan benda2 yg masak 2 kali, ais tue sume I still jaga lah.
Pagi tadi naikkan status FB 100 Days, laki I yang over.
Dah lah malam ni malam jumaat. Ehem ;p HAHAHA.

Minggu depan kena pergi kursus pulak.
Benci lah. Bila lah nak update blog nie?
Macam2 nak cite. Pasal Aqiqah pun tak cite lagi. Pasal Batrisya sakit mata.
Hutang dulu yaa?
Hehehe.

Dan, sempena ke-100 hari,
Nak launching bisness baru I dgn husband.
Zaman sekarang nie, laki bini keje pun nazak jugak ujung bulan.
Sebab tue lah kena sama2 usaha nak cari duit lebih.
InsyaAllah, mudah-mudahan adalah rezeki dengan bisness baru nie.

Jemputlah jenguk yerr!






Lil' Chenta bisness: BabyBooBaa.Biz


 BisikChenta: Moga murah rezeki Batrisya :)

Friday, October 7, 2011

# 3 Purnama!

Salam :)

Happy 3 months old BATRISYAAAAA!!
Sorry gambar senget sebab Mama Isya tak reti nak rotatekan gambar nie.
Camne ek? Dah lame tak update dah jadi blurrr!

Things happened - 3 months old:

1. Batrisya dah sket2 belajar nak mengiring.
Nampak kadang2 dia struggle nak angkat badan nak ngiring dan kalau kita pegang tangan dia time baring dia cuba nak angkat badan dia. Good dear!

2. Kalau tido malam, esok pagi kepala bukan atas bantal, dah berganjak ke bawah. 
Bile masa die mengengsot tatau den! HAHAHA.

3. Dah pandai gelak mengekek2 kalau kena agah. 
Pastu dah pandai jerit sakan. Suara pitching tinggi youu! Kalau Mama dia :p

4. Dah kenal suara I dan papa dia.
Everyday bila petang, nak amik dia kat babysitter, kalau dia dengar suara I terus bangun dari tidor. Kalau tengok TV terus senyum pandang I :)

5. Dah pandai pakai rompers. 
Sebelum nie kemain payah nak paksa dia pakai rompers sebab dia suka keraskan badan everytime nak masukkan rompers. Pastu bila dia nangis tak sampai hati. Tapi lately, bile nak sarungkan rompers dia rileks je.Tq Auntie Zaila & Auntie Qah sebab bagi rompers kat Isya. Mama Isya tak beli rompers dulu sebab takut bazir je die tak reti pakai lagi :D Now dah boleh! :)

6. Suka gelak macam nak ikut nyanyi kalau dengar lagu ABC & Old McDonalds.
Kalau dengar Mama dia nyanyi2 dia akan menjerit. Agaknya suara Mama dia belum cukup sedap dipendengaran. HEHE.

Sorry sempat update nie je. Tue pun taip laju2.
Sibuk marking paper.
Ok tue aje. Bai.


 BisikChenta: Hari-hari rindu anak time keje :(

Tuesday, September 27, 2011

# Habis 90Hari - Hari Pertama




Assalammualaikum :)

Hye semua :)
Lama sungguh tak online. 
Dok sibuk kemas umah, kemas bilik baru, pegi jalan raya dsb.
Rumah I kat rumah panjang, internet jalur lebar berkelajuan tinggi tak masuk sini. Hehe
Jadi, terpaksalah tak online, jadi katak bawah tempurung.
Tapi, KATAK DAH KELUAR DARI TEMPURUNG semalam!
HAHAHA. Gila mama katak I nie.

I balik Sarawak 3 minggu lepas, semalam baru naik keje. 
Cuti sakan 3bulan!
Macam jakun gile tengok FB berwajah baru sampai ada yang tak paham.
Pastu jenguk BBF Group, Mommies United. Makin meriah kat sana!
Ada lah jalan2 blogwalking kejap, mane yg sempat I ade tinggal komen.
Yang tak sempat I bace je, pastu pegi blog lain.
Ramai bloggers dah kawen and ramai mommies baru dapat baby.
Tahniah untuk mereka yang berkenaan.

Pastu bayar segala bill online.
Pastu bukak email office, kemain beratus email.
Ada terselit email kena pergi kursus bulan 10.
Tengok gitu2 jer. Takde mood nak pikir lagi! Haha.
Then, bukak email personal. Tak payah citer la, beriban!
Itulah kisah HARI PERTAMA start kerja semalam.

Ada lagi....
Masuk kerja pukul 9.
Asyik tengok jam, bile nak pukul 5.
Tak sabar nak balik jumpa anak. Huhu.
2-3 kali jugak la call babysitter tanya BATRISYA.
Nasib baik dah buat rehearsal anta half day minggu lepas. Lega sket!
First time pump susu kat office.
Semuanya pengalaman yg susah nak cerita secara detail.

Hari kedua hari nie, masih lagi goyang kaki.
Budak2 tengah exam.
Takpe, sementara boleh goyang kaki.
Nanti dah ke hulu ke hilir, marking paper lagi, patah kaki tangan dibuatnya!

Macam2 benda nak cerita.
Amik masa seketika nak karang ayat.
Nanti dulu yer! Sabar!
So, till then.


Pesanan penaja untuk diri sendiri. HAHAHA.




 BisikChenta: Kemain sejuk lagi bilik baru. Rasa nak bawak bantal tilam, tidor! HAHA.

Wednesday, September 7, 2011

# Aidilfitri 1423H


Assalammualaikum semua :) 

Dah masuk hari ke-9 raya baru sibuk nak wish! HAHAHA.
Walaupun dah agak lewat, tapi still dalam bulan raya kan?

So, sementara boleh online nie,
Kepada yang mengenali I di alam maya,
mahupun juga yang mengenali I secara zahir di alam nyata, 
Kalau ada tersilap kata, tersalah bicara, terlaser, terover, kalau ade yang tersinggung ke, terasa ke, kena sound tepek ke, ade yang kata I berlagak ke hape ke, I mintak ampun dan maaf lah yer. 
Takde niat nak menyinggung u alls semua.
Entry I sume bersifat peribadi okeh!

Alhamdulillah, sangat bersyukur dan gembira bila dapat beraya bertiga. 
Syukur atas kesempatan dan nikmat yang Allah berikan ini :)
Semoga kebahagiaan ini sentiasa berkekalan :D


Majlis Aqiqah & Cukur Jambul Batrisya pun selamat dilaksanakan.
Walaupun last minute decision, semuanya berjalan lancar.
Update? Nantilah yer. I akan ambil masa sebab nak sesuaikan Batrisya dengan keadaan dan tempat baru.
Bila I naik keje ujung bulan nanti, dah free sket, I update.


Okey, itu saja untuk hari nie.
I pun akan terbang ke Bumi Kenyalang malam nie. Doakan I sekeluarga selamat dan bahagia nun di seberang laut sana :)


Sekali lagi,
Salam Aidilfitri.
Maaf Zahir & Balkidz Batin 


selamat hari raya






 BisikChenta: Pulang, marilah pulang, marilah pulang bersama-sama :)

Wednesday, August 24, 2011

# Batrisya says...



Assalammualaikum cemuaaa :) 
IMG_3202

Aiiii, nommme chaaayer Baaatechaa *uhukk!* 
Chowie yer semua, tadi mulut saya penuh susu. 
Susu mama adalah minuman paling sedap sekali bagi saya buat masa nie :p 
Jangan terkejut tau! 
Mulai hari ini, Mama cakap dia nak share blog nie dgn saya.
Saya tecik lagi takleh ade blog.
Mama kata nanti saya dah pandai ABC, dah pandai komputer, mama buatkan saya satu blog. 
Mama cakap blog macam diary. Diary tu ape ek?

Saya tak pandai taip lagi, tapi mama cakap die boleh taipkan untuk saya.
Jadi hari nie, saya dah boleh kongsi cerita dengan semua orang. 
Terima kasih mama sebab tolong taipkan untuk Isya :)
Ermm, nak cite pasal apa yer?
Oh, cite pasal Mama & Papa saya lah. 

Mama saya cakap hari nie dia takde mood nak update blog. 
Mama tengah sibuk main lipat-lipat kertas dari semalam.
Saya pun tak tahu mama nak buat ape tue.
Tapi sy suke tengok mama lipat-lipat kertas tu jadi bentuk bulat.
Lepas tu warna-warni pulak tue. Comel je. Saya suka.
Mama akan tunjuk kat saya bila dah siap.
Mama cakap itu semua untuk saya. 
Entah lah, saya pun tak paham!
Tapi saya suka teman mama, baring sebelah dia sambil tengok dia buat kerja.
Kadang-kadang saya bosan, saya rasa nak nangis je, 
Tapi mama tepuk-tepuk saya, sambil nyanyi lagu.
Lepas tu, saya dah tak ingat apa.
Bangun2 je saya nampak muka mama tengah senyum2 tukarkan pampers saya :) 


Saya dah lama tak nampak papa saya. 
Saya tak tahu dia pergi mana sebab saya tengok muka dia kejap je hari tue.
Masa tu saya kecik lagi. Lepas tu dah tak nampak dah.
Saya pun hampir lupa macam mana muka papa, tapi saya kenal bau dia. 
Sebab mama letak kain papa dekat sebelah bantal saya. 
Nek-mama cakap saya takkan lupakan papa kalau letak kain tu kat sebelah saya.
Tapi ada beberapa kali, saya nampak muka papa kat benda yg boleh cakap-cakap tue. 
Ape ye name dia? Haa, handphone.
Saya dengar papa panggil-panggil nama saya. 
Tapi muka papa tak nampak sangat. Kecik je. Saya senyum kat papa, pastu papa gelak.Mama cakap, papa keje jauh. Mama pun kerja kat jauh jugak.
Mama cakap nanti kami sama-sama akan duduk jauh. 
Saya tak kesah la mana-mana janji dengan papa & mama, pastu dapat minum susu :)


Mama bagitau saya semalam, papa balik hari nie. Malam ni papa dah ade kat rumah.
Saya tak sabar nak jumpa papa. 
Mama kata, papa balik nak raya. Raya tu macam mane?
Mama kata raya nanti salam-salam, mintak maaf, makan kuih2, pakai baju cantek2, dapat duit raya.Macam tu ye raya? Nak raya cepatlah!
Baju cantek saya ada 3 pasang. Semua mama belikan. Tak tahulah saya muat ke tak.
Nanti saya suruh mama tunjuk baju raya saya pakai kat blog yer? Hikhik.
Mama cakap raya pertama pakai kuning, raya kedua pakai purple.
Tahun ni saya beraya di Batu Pahat kampung mama dulu.
Raya ke-3 baru balik kampung papa kat Masjid Tanah.
Tak sabarlah nak raya!

Ok lah semua.
Nanti kalau Isya nak cakap lagi, Isya suruh mama taipkan lagi ek?
Mama cakap, dia puasa hari nie. Nak siapkan makan berbuka.
Lagipun mama nak kena kemas2 sket bilik, papa nak balik.

Babai semua.
I lebiuuuuuuuuuu :)

 BatrisyaCakap: Nanti besar Batrisya nak ada blog sendiri cerita pasal mainan. Hehe.

Monday, August 22, 2011

# 44 Hari - Batrisya's 1st Outing




Assalammualaikum semua :)


Dah masuk 8 hari terakhir bulan penuh rahmat & barakah ini.
I dah 4 hari abis pantang. Ujung2 pantang dah main skip-skip sket.
Siap keluar gi Mydin sebelah taman naik motor. HAHA.
Tapi bab makan masih lagi jaga. Kebaya punya pasal. Hikhik.


Then, bajet dah sihat la konon. Nak puasa lah. Niat baik tau!
Pastu, hambekk kau. Lemau je bila petang. Hadehhh!
I dah puasa 5 hari setakat nie. 
Tapi stop kejap, sebab Batrisya macam meragam bila I puasa. :(
So, I bajet nak puasa selang 1 hari lah lepas nie.
Walaupun Ramadhan tinggal beberapa hari jer, kira okeylah daripada nak mengganti puluh-puluh hari nanti. 
Tue pun harap2lah angin tak naik kepala. 
Part perut lapar ke haus ke bleh tahan lagi, tapi part angin tue memang tak tahan.
Pitam, berpinar, berpusing, nak muntah bagai! 
First time ganti banyak gini. Selalu paling banyak 6-7 hari, tak penah lebih 10 hari. Huhu.
Sayangnya tinggal puasa. Tapi takpe, demi anak :) 


Perasmian habis pantang telah selamat dilakukan di Jusco Mahkota Cheras pada Khamis lepas. Ngam-ngam je 44 hari abis pantang! :p
At first macam risau jugak, 50-50 nak pegi. 
.
.
.
.

1. Takde stroller & car-seat  
Dah order dalam mimpi,
tapinya tunggu encik so-army balik baru nak pegi amik beli kat kedai ;p 

Bukan taknak beli awal,
Tapinya macamlah I ade nak bersiar2 dgn Batrisya dalam pantang kan?
Kalau ade pun I nak pegi KK je.
Tue pun sekangkang kera je dr umah. Boleh je pangku si Batrisya dalam kereta.
So, malas nak beli awal2. Lagipun tunggu sale. 
Nasib baik kesabaran berbaloi :D Guna bonus, rezeki Batrisya lah! Syukur.
Masalah berjaya diselesaikan dengan adanya Ibu Aze yang baik hati meminjamkan stroller Ammar. 
Tq Abg Ammar :)


2. Batrisya meragam Sehari sebelum tue memang Batrisya meragam sket.
Pagi sebelum shopping pon dia dok merengek. 

Tue yang buat I pikir banyak kali jugak.
Tapinya, bile I bisik je kat dia cakap nak pegi jalan, terus tak meragam.
Hamboooiiiiii! Kemain suka die nak berjalan.
Mandi pagi tue pun dengan riang gembira jer.
Lepas tue, sampai Jusco, meragam kejap, bagi susu okey.
Pastu lena dalam stroller dok dengan Pak Jang sementara mama shopping.
Balik shopping terus tak meragam sampai malam. sampai esok paginya. 
Haiii la anak! Geram mama tengok!


3. Mama Batrisya nervous 
Gila tak nebes, first time bawak anak nak gi shopping, nak kuar kat public. 
Tambah pulak papanya takde, barang shopping confirm banyak.
2 orang mak budak kang confirm menggelijat tengok SALE 
Nanti baby sape nak tengok2 kan?
Nasib baik adik I willing nak ikut. 

Di samping tolong perhatikan Batrisya sambil I pegi beli barang2, 
Dia juga adalah tukang angkat barang-barang, tukang tolak stroller, tukang pegi bayar ;p
Yelah, sorang mak budak baru abis pantang. Sorang lagi mak buyung.
Memang padanlah tue! Kalau xde yang ikut camnelah gayanya?
So, thanks kepada pakcik Batrisya yg hensem yg tolong angkat2 barang & jaga Batrisya semasa mama-nya menggedik cari baju raya sendiri dan Batrisya! HAHA.


Hasil tangkapan pada hari tue malas nak snap, tapi takdelah banyak sangat pun.
Sterilizer & warmer, kiddi-wash, pampers (wajib!), baju selai dua dan apetah lagi I tak ingat (nampak sangat banyak brg sampai tak ingat ;p) 
Ibu Ammar memenangi cabaran sale kali ini. Tak padan dgn mak buyong! 
Galak je bersopping, mentang2 bonus dah dapat. HEHE.
Batrisya_Dayout_1
Ibu Aze : Puan driver. Tq laling :)
Batrisya_Dayout_2
Dalam kereta. Tak bape selesa!
Batrisya_Dayout_3
Setelah dipangku & DF, selesa. Sempat tido jap!
Batrisya_Dayout_4
Sila perhatikan muka terkejut dan tangan macam nak pegang belt tue kuat2.
HAHA. Somelll :D

Batrisya_Dayout_5
Mama Batrisya berjaya merasmikan skinny jeans.
Kembang kempis hidung bangga taw ;p

Batrisya_Dayout_6
Dah bosan jalan-jalan, melalak, minum susu, tidooooooo :)

Minggu nie kita jalan shopping dengan Papa pulak ye Isya :)
Tak sabarrrrr!

 BisikChenta: Cepatlah hari Rabu!

Sunday, August 21, 2011

# DIY: Bunga Kipas


Salam :)



Malam tadi mimpi ini..........
.
.
.
.
.
.



.
.
.
.
.
.

Pagi-pagi terus bukak kotak DIY tools & kertas-kertas.
Gigih!

Sekian. Itu aje. Bai!


 BisikChenta: Mood DIY :)

Tuesday, August 16, 2011

# Cabaran Berpuasa dan Berpantang



Assalammualaikum semua :) 


Ramadhan sudah sampai hari yang ke-16 hari nie.
Cabaran hari ke-3 I berpuasa.
Agak mencabar sebenarnya bila berpuasa sambil BF, tambah-tambah lagi orang yg takde amik ape2 supplement macam I. 
Belum ade budget nak beli Shaklee bagai.


Takde tips lagi setakat nie, cumanya WAJIB makan nasik setiap pagi.
Masih lagi lauk orang berpantang ;p
So far, I hanya bergantung pada susu dan kurma.
Malam-malam mesti minum banyak air, minum susu dan makan kurma.
Stok kurma sentiasa ada kat side-table tepi katil nie.
Asal teragak je ngap! 


Cakap pasal kurma, 
Order Jus Kurma dan Chocodate Yusof Taiyoob (cakap dlm nada berbisik macam dalam iklan!) baru sampai.


Jus kurma & chocodates Yusoff Taiyob

I order kat SINI, 
Sebab teringat ramai yang cakap minum Jus Kurma selain daripada makan kurma utk production milk + bagi energy lebih sket kat ibu2 yg BF. 
Sebab baru sampai tadi, jadi takleh nak review pasal jus kurma, nanti2lah yer :)
Yang Chocodates tu ngada2 je nak beli. HEHE.
Sape2 nak borong beli untuk kawen ke, majlis2 ke pegilah order dengan Kak Farhah cepat. She’s very friendly okey!
Dan harga pun okey sebab Kak Farhah beli banyak dari Yusuf Taiyoob (bisik lagi!) :D


Hari pertama hari Ahad tue mencabar jugak walaupun I tak bekerja,
Kagum dengan mommy2 yg kerja n pumping lagi,
Patutlah semuanya macam stress je kalau susu tak banyak!
I risau jugak susu tak banyak, tapi Alhamdulillah, masih ade rezeki si boodak tue.
Batrisya masih berperangai sama, dok melekat mengempeng taknak lepas.
Cumanya, everytime dia dok minum tue,
I rasa perut macam berkeriuk2 dan kepala pening melayang sket.
Tapi, tahan jugaklah sampai berbuka, walaupun bila dah petang2 camnie I akan start melepek je atas katil.
Angin sudah naik kepala daaaa…


Malam ni nak start mengepam betul-betul. 
Sebelum ni malas sket.
Lagipun dok pikir si budak tecik ni nak ngempeng je, bila kala pulak nak pump.
Tapi dah tau dah cara taknak bagi die ngempeng sgt sekarang, so boleh lah pump lepas nie ;p
Tambahan plak, Mama Batrisya baru dapat kesedaran sivik. HAHA. 
Papa dah bebel suruh buat stok untuk jalan-jalan and untuk Raya nanti. 
Betul gak, takkan everytime kat umah orang asyik nak pakai cover plak menyusukan dia.
Cadangan my sis Athi pasal stok utk simpan kat umah Mama ni pun macam boleh terima, sebab nanti Raya Haji nak balik jugak kot.


Lagipun dah nak start ajar Batrisya minum botol. 
Lambat sangat ke I ajar dia minum botol?
I dengar ramai cakap kena ajar since week ke-4, takut baby tak rasi dengan puting botol.
Alamak, matilah kalau dia taknak.
Sebelum nie acah-acah je bagi, tapi die bleh terima.
Masa n*p**e luka hari tue pun, pakai shield die okey je minum.
Hopefully takde masalah laaa :) 


Batrisya dah 42 hari dan bermakna ade lagi 2 hari berpantang. 
Dah ujung2 nie, kekadang ade jugak benda yg I skip. Hehe.
Episod berpantang macam nak dirasmikan dengan berkunjung ke J-Card Day Jusco Mahkota Cheras jer. HAHA. Ibu Ammar, dah ajak, abislah!
Tengok mood Batrisya camne nanti.
Sekian.

IMG_3130
SELAMAT BERBUKA CEMUAAAAA! :)

 BisikChenta: Tibe-tibe rasa nak suruh Batrisya pulak tulis blog. Boleh?

Monday, August 8, 2011

# Rutin Berpantang First Baby (My Confinement Experience) - Part #02

Assalammualaikum semua :)

8 Ramadhan today!
Diam tak diam dah masuk minggu kedua I tak berpuasa. Hehe.
Alasan kuat okey, bukan saje2.

Today, I nak sambung story pasal pantang.
Wehuu. Gigih mak menaip sambil meriba si Batrisya ni nokk!
Seronok sebenarnya cerita pasal berpantang nie.
Cuma nak melaluinya tue lah, banyak sket cabaran.
Sesiapa yg terlupa or tak baca lagi,
boleh baca kat bawah tue or Kisah Pantang - Part 1
.
.
.
.
.


Memakai Param

# Sebagai anak Jawa (both my parents Jawa ok!) bab param, pilis, jamu2 ni memang wajiblah. Cannot skip2 lah. Luckily, semua nie, Mak Tok yang buat, tradisional home-made.

# Param adalah ramuan yang seakan-akan bedak dengan campuran beras yg dikisar, halia bara, kunyit dan lada hitam. Mak Tok punye version dah dibuat dalam bentuk bulat2 then kalau nak pakai, just tuang air panas and bagi cair. Lepas tu sapu seluruh badan tiap kali lepas mandi.

Berpantang_Param Jawa1
Ini param-param pam-pam.
Berpantang_Param Jawa2
Ini pula setelah kecairan.

# Kata Mak Tok, param nie boleh buat badan kita rasa warm je. Kenapa kena warm? Lepas bersalin, normally badan akan seram sejuk, so, param ni akan keep warm suhu badan kita. Dari segi saintifik, I tak tau la betul ke idak. Selain dari itu, param jugak boleh buatkan susu mommy rasa suam2 kuku la kekdahnya. Baby akan suke la susu suam2 tue :)

# Plus, param ni function as lulur/scrub jugak lah. Kalau pakai pagi, then petang mandi gosok2 badan mesti daki2 senang nak tanggal. Ohh, I punye kulit badan masa preggy sangat teruk woo. Hitam2 macam berdaki. Aiyyooo! Orang cakap akan hilang sikit2 lepas 44 hari. Mintak2lah betul. Sebabnya macam takde effect sangat pun kalau pakai scrub ke lulur. Cocoa butter & Bio-Oil pun dah abis I lumur, tapi sekadar memudarkan sikit2 adelah. Cakar2 rimau tue memang tak hilang lagi. Dah macam org pemalas mandi pulak. Padahal penat tau sental. Iskk!


Berbengkung

# Mula-mula pakai bengkung nie, memang rasa rimas, macam sendat pun ado! Demi nak kempiskan perut ke bentuk asal, tabahkan jua hati. Tapi bila dah hari-hari pakai, rasa best, perut rasa padat je. Walaupun makan kemain banyak sebab menyusukan Batrisya, tapi Alhamdulillah tidaklah terlalu membooncit! Hasilnya, semalam try kebaya, dah boleh terima akal la tang pinggang. Tang punggung belom lagi ;p

# Sampai sekarang, I masih pakai bengkung. Bukan bengkung moden, korset, girder mahupun PB, ini bengkung yang 15m tue yer. Bengkung Jawa orang panggil. Bukan taknak pakai yang moden, Mama cakap lepas 44 hari nak pakai yg moden tue suka hatilah. Tapi sekarang pakai dulu bengkung nie. Baiklah!

# Mama I cakap dia punya bengkung Jawa tue dah diturunkan kat makcik2 I, pastu ntah mane hilang. Jadinya Mama buatkan bengkung baru utk I. Memang jenuh nak lilit2 selang-seli kain panjang2 tue. Masa mula2 dulu nak lilit kena Mama or sesapa tolong pegang. Now tak payah, dah expert buat sendiri.

# Lilitan adalah dari bahagian punggung sampai ke bawah cik B. Sebelum pakai bengkung I sapu perut dengan air limau + kapur. Tujuannya, nak bagi perut cepat kempis dan parut kat perut cepat pudar. Errr, tapi yg ini kadang2 I termiss sebab malas nak pegi bancuh, lagi2 kalau Mama kerja & terlupa nak buatkan. Makanya, I pun buat2 lupa lah. Hehehe.

IMG_2983
15m hokey!
IMG_2994
Setelah dililit, macam tocang lipan pon ade.


Memakai Pilis

# Lepas berbengkung, kena pulak letak pilis kat dahi. Pilis ini dibuat daripada campuran kulit kayu manis yang dicampurkan dengan sedikit bawang putih. I suka bau pilis nie, cam bau rempah2 je.

# Tujuannya untuk mengelakkan 'darah meroyan' naik ke kepala atau mata jadi cepat kabur kalau tua nanti. Orang kata rabun putih. Cik Belle, ni aku menjawab pertanyaan ko tak pasal rabun putih? Hehe. Dari segi saintifiknya, mak tak tau nokkks betul ke tak. Nantilah kaji.

# Kalau ikutkan bila dah pakai pilis nie, tak leh selalu sangat membaca, menjahit apetah lagi mengadap laptop dan menulis belog. HAHA. Tapi, Mama I cakap okey jer. Cuma jangan lah 24jam online. Yang tue tak payah tunggu tua, muda2 pun boleh sakit mata.

Berpantang_Pilis Dahi
Sememehnya lah aku!


Jamu/herba semasa pantang

# 10 hari yang pertama or lebih kurang 2 minggu awal, I memang takde makan ape-ape jamu. Doc pun cakap awal2 jangan makan jamu lagi sebab nak elakkan baby kena jaundice or alahan. So, I start makan lepas 2 minggu. 

# I takde beli pun set-set berpantang ke, jamu ke ape sebelum bersalin sebab I tahu I punye set pantang lengkap dah pakej datang dr batu Pahat. Alhamdulillah, jimat duit! :) Tapi, kata Mama set pantang yang okey ialah Nona Roguy sebab kawan dia makan ok. I pun peng baca NR ni okey je pil2 dia. Ntahlah, kalau I memang confirm tak tertelan kot. Nie pun sebab jamu buat sendiri, makanya I yakin sket. Terpaksa pun ade nokksss. HAHA. 

# Jamu manjakani yang I makan dibuat sendiri oleh Mak Tok. Yesss, home-made cookies again. 1st & 2nd day try, I amik 1 biji sebelum makan setiap hari, sebab Mama suruh tengok dulu, baby okey tak, or ada alahan ke ape. Nasib baik ok! Then, tambah dosage 2biji sebelum makan until now.

Berpantang_Jamu Tradisional Manjakani
Hai obat, hai obat, mari beli obat!
# Jamu manjakani yg Mak Tok buat ni bagus sebab…
• recover energy & cergaskan badan (bukan utk pompuan dlm pantang je!)
• bagi panas badan utk bakar lemak, keluarkan toksin & angin2 dalam badan 
• kecutkan segala otot2 & urat2 yg kembang masa preggy
• kempiskan perut
• keluarkan kandungan air berlebihan sebab banyak minum air

# Lagi satu, I jugak minum air halia dicampur gula melaka untuk lancarkan perjalanan darah N. Bagi darah yg ketul2 kat dlm tue lancar je keluar & tak sakit. So far memang okey, sodap okey air halia. Air feveret!

# Jamu lempoyang pun I minum. Ia adalah campuran daun jambu batu, daun lempoyang, kunyit, halia dan ape ntah lagi I tak ingat. Semu tue diblender, campur gula sket. Bagus untuk sistem perkumuhan, senang melawaskan dan jugak menyihat & segarkan badan. Jamu lempoyang nie, kalau tak bersalin pun memang I minum kalau balik kampung.


Makanan Pantang

# Sapo kate makanan pantang tak sedap?? (Ayat nak coolkan diri sendiri!) Makanan pantang I rotate2 tiap2 hari, takdelah menu berulang tiap2 hari. Takdelah jemu!

# Menu orang berpantang ni simple je. Mama I masak nasi lembik bagi senang lawas, ikan bilis goreng kering + bawang putih, ikan tenggiri dan ikan2 terpilih, sup ikan haruan, sup ayam kampung, sayur2 yang tak sejuk, kentang goreng halia + bawang putih + blackpepper, sup kentang + halia + blackpepper, nom..nom..nom.. rotate2lah menu tue. and tak lupa buah oren & epal kadang2. For me, okey je kot, kenyang je I makan. HAHA.

# No ais, air sejuk, air bergas dan sewaktunya. Air teh juga tidak boleh sebab nanti baby kembung perut. Kalau I lapar malam2 or lepas BF I akan bancuh my fave Hot-choc or Horlicks, cecah roti.

# Ohh yer, BISKUT TIGER adalah biskut rasmi berpantang. Memang siyes boleh tambah energy. Ini bukan I buat ujikaji masa berpantang, I memang dah praktikkan zaman2 askar dulu. Terbukti berkesan. 1 pek besar biskut Tiger = 3 hari. Auuummmm :D

# Untuk tambah penghasilan susu, I makan benda2 berikut:

Air Sarsi. Ini memang feveret I. Kat umah mesti ade stok!

Air F&N Oren, yg nie pon stok kat umah!

Mula2 tak lalu nak minum sebab rase dia pelik. Tapi layan jer!

Sawi putih, menu sayur wajib!
Alhamdulillah! So far now, susu memang mencurah. Kadang2 sampai basah bra kalau tak pkai nursing pad. Then, kalau dalam bilik air nak mandi, menunduk2, dia punye menitik, fuhh!! Tapi tue lah, baru sekali je mengepam. Tue pun separuh jalan. I prefer nak pump mase balik Sarawak, sebab malas nak pikir cara nak storage nak bawak naik flight. Lagipun I memang balik ke sana awal 2 minggu sebelum naik kerja. InsyaAllah sempat lah buat stok nanti :)


Lain-lain amalan

# Berstokin sepanjang hari, (takdelah sepanjang hari pun!) sebab taknak bagi sejuk or angin naik dari kaki. Kesannya tak nampak sekarang, lagi 10 tahun, tengok lah lutut menggigil ke tak kalau sejuk or dalam aircond. Tak pun kaki cepat cramp kalau jalan jauh2 sket. Haaa, tak percaya sila buat. I angguk je, percaya sebab tak pernah kena dan taknak kena. Tapi I percaya, sebab Mama buat dulu, sampai sekarang aktif main netball & jadi ref tournament kadang2. Jogging tak tinggal tiap minggu. Harus I pun bermotivasi tinggi!

# Pakai stretch-marks cream WAJIB walaupun kesannya takdelah nampak ketara lagi pun.

# Bertangas. Yang nie I belum sempat buat lagi. Mama kata nanti dia buatkan kalau sempat!
.
.
.
.
.

Kesimpulannya, amalan-amalan pantang nie takdelah ngarut sangat pun. 
Berpantang pun takdelah scary pun.
Banyak jugak kebaikkan.
Yelah untuk jaga kesihatan kita jugak kan?
Bak kata Mama, badan nak pakai lama. Sendiri mau ingatlah!

 BisikChenta: 10 days to go! Hoooorayyy!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...