Friday, June 12, 2009

KesahChenta: Weekend at Melaka -- Happy Birthday Fiancee!



Kembali utk meng’update’ cerita yg dah lapok, tapi aku peduli ape..nak cite jugak! Walopun dah nak masuk weekend yg baru, aku tetap nak update cite minggu lalu..
blogger-emoticon.blogspot.com
-->

Last 2 weekend, aku balik ke kampong halaman encik ChentaHatiTunangku di Masjid Tanah, Melaka..Seingat aku, last aku datang bulan 12 tahun lpas mase Raye Haji..tu pun bukan sume ade!
Sesungguhnye, dah lame btul tak cuti panjang + spend time tuk heppy2..paling busuk pon, stakat kuar dating + jalan2 shopping..So, aku ngan chentaku dah berjanji tuk heppy2+ dia sanggup amik cuti hari Isnin (besday die!) sbb nak mengheppykan diri! Jadi, sila bace yer, tak mau bace, abaikan aje!

< < < < ....... > > > >

Sabtu (06.06.09)
Siang
Around 1.30pm, after Zohor, kitorg gerak dr umah aku kat Langat..B4 tu, kitorang singgah jap umah ex-boy aku yg kawen pd hr tue..Congretz Mr Aizat Amir + Mrs Noni!
Cam biase, kitorang balik lalu jalan lame, Kajang – Semenyih – Beranang – Mantin.. Sampai Mantin je, jam yg sgt teruk smpai ke Seremban! Hadoiii…tension! Dahla jalan berbukit2! Dalam kul 3.30ptg baru kitorg naik highway Seremban n kuar exit Pedas-Linggi..
Sampai Mastanah dalam kul 4.30ptg…Sume dah ade, except kitorg 2org je..(cam laki bini lak balik berdua..) iuh je umah tue..Bayangkanla, chentaku ni ade 8siblings,all of them,LELAKI..4 org dah kawen n ade sorang bwk balik tunang (aku ler tue..) Pastu anak2 buah pun majority LELAKI..tak ke hiruk pikuk umah..
~Haiyyo..sungguh nakal mereka..riag gembira plak tu bermain2 kat luar!~

Aku pun, tukar baju n terus gi dapur nak tolong pe2 yg patut..tapi bnyak bende dah nak siap dah pon..aku nie bkan gemar nak masuk dapur..(bukan sbb tak tau masak yer!) sO, mencari jalan selamat, aku tolong Kak Noreen wat popiah! Resepi die sendiri tau!
Pastu, kitorg bersiap tuk kenduri malamnye! Aku ngn pakai baju kurung, dengan rela bertugas sbg tukang angkat lauk-pauk utk dihidang (sbb diorg ckp aku bekas ashkar..ade ke patut..)

Malam
Tahlil & doa selamat start after Isyak, then after dat, makan tyme…Aku cam biase la, si budak Aisyah tu mesti melekat ngan aku, so aku pon layan la die makan..
~Nisha & Aisyah : anak buah pompuan yg manje~

Pastu,bile sume tetamu dah balik, tinggal kitorg2 je,ade suprised celebration (takde la suprised sgt pon..) 1 family dah tau, chentaHatiku akan celebrate besday ngan makciknye yg kami pangil Miawa (singkatan kpd Mami Hawa)..Shooo, sweeettt...

~Heppy besday Miawa & Hubby~


Selepas itu, chenta-ku pun memulakan operasi membakar mercun! (Jangan tanye mane dapat..si chenta telah membodek ayahku..huh!) Malangnye, baju melayu chenta-ku terbakar kat suar sbb kene baling ngan mercun…Haishh..
~Kami yg gembira bermain mercun..Cam raye plak!~


Pastu, (brape byk la 'pastu' aku nie..) kitorang main nyanyi2! Haha..part ni paling lawak sbb bile sedara mara yg nak balik tue lalu dpan kitorg, aku sruh bdak2 tu nyanyi Negaraku la, Lompat si Katak Lompat la..haha..

Tido tyme..esok masih panjang!! Sebelum tido sempat lagi begosssipps ngan akak2 biras aku tue..huahahaha..
< < < < ....... > > > >

Ahad (07.06.09)
Pagi

Bangun pagi2..then, kitorang yg pompuan siapkan sarapan n yg dah ade anak2 siapkan anak2 diorg dulu..Pastu sarapan berjemaah..huhu..aku sukekan suasana nie..sbb family aku kecik..nak merasa riuh nie, kene tunggu balik raye kat kampong mak ayah aku laa..
Then, kitorang bersiap..Sambil tue, bakal adik iparku si Arip ni pun sibuk la berposing ngn barang2 hantaran die.. (Arip tak dapat ikut sbb kene balik KL ade class yg takleh ponteng!..Sian) Tema hijau! Gubahan oleh, bakal abg iparku yg ade company wedding planner sendiri!
Dalam kul 9.45, kitorang gerak gi umah bakal tunang si Arip nie, si Halimaton Saadiaah atau kami panggil Aton..umah kat Alai jer..kire sekampung la...
Dalam kol 11, kami sampai la...aku ditugaskan tuk membawa sireh junjung..haha..(every tyme pon aku mesti kene bawak sireh..huuu...)
Korang tgok la sendiri antara gmbar2 mase majlis tunang diorang nie..

~Kami si pembawa hantaran~

~Aku, dia & Sireh... =) ~

~Halimahton Saadiah Sanisudah sah menjadi tunang Abdul Arriff Abdul Jalal~

~Hantaran pihak perempuan~

blogger-emoticon.blogspot.com

Petang
Haha..belah petang nie mmg seronok..mule2 aku ngan chetaHati-ku je yg plan nak jalan2 mandi pantai..pastu bwak 1 mulut ke 1 mulut yg lain, maka tibe2 sume brsetuju utk pegi mandi pantai 1 family..huahaha..Pastu, kami pun prepare la mee bodo (miawa masak!) n makanan2 nk bwak gi pantai..dalam kul 4 lebih kitorg gerak laa..pastu sampai2 je trus lpak kat pondok nie n berpicnic..huhu..


Maka lihatlah gmbar2 sewaktu kami bercanda & bermandi-manda di pantai..Pantai Kemuning, kat area Pengkalan Balak gak kalo aku tak silap..huu..mandi smpai kenyang air laut la...
Di samping itu, kami juga sempat membuat beberapa aksi bahaya..haha..lawak2..mule2 wat tak jadi2 tp at last, jadi jugak!
~Banana boat yg membuatkan pale aku pening sbb terhantuk~

~Aksi stunt oleh aku..haha..suke2~

~Lautan luas kami bermandi-manda~

Then, malam..masing2 "pengsan awal" laa..sbb dah penat mandi laut ptg tue...huahua..

~Haisshhh...budak2 nie nk tido pon sempat sruh aku amik gambar!!~

Tapi tidak bagi aku dah si ChentaHatiku..aku menunggu sehingga kul 12 malam tuk detik2 nak wish Heppy Besday kat die...hehe..
Ding..Ding.. (konon2 bunyi jam la tepat kul 12mlm..) Akhirnye, aku pon wish Heppy Besday kat die & bg la prezen dlm kotak yg aku wat tue..prezen ape?? rahsia..tapi yg pasti die menyukainyer!
Aku tido lpas tue, tp si Chentaku tak tido lagi sbb dok la
yan internet..lantakla..mateku dah berat!! (-_-)

< < < < ....... > > > >
Isnin (08.06.09)
Hurmm...hari yg kutunggu dah tiba..lalala~ kami kuar dlm kul 10 lebih..b4 tue, kami singgah umah sewa kat Tangga Batu, juz nak tanye kabar n tgok2 umah..dalam perancangan, umah itu mungkin mahu di jual..smpat snap beberapa gmbar! tak payah la tgok..tak penting!
blogger-emoticon.blogspot.com
Ape yg penting, kerjasama!! Eh..opss..silap..Yg penting aku dpat jlan2 Melaka..Ntah la,aku tak tau la nape aku suke sgt tgok bgunan2 kat Melaka tue..aku suke gi muzium2 die..padahal bukan aku tak pnah pegi..tapi excited sgt! Huhu.. Pastu..apela lagiee..posing tyme...

Masjid Selat Melaka ~ singgah solat Zohor

A'Famosa ~ really loved diz!

Stadhuys building

Oh terlupe!! Aku & ChentaHatiku telah dijemput tuk celebrate besday senior aku, Tn Nazmi..Thanks 2 Kak Farah tunangnye yg telah menjemput kami tuk celebrate di Tony Roma's Cineleisure Damansara....
Kat sini ade pict kami reramai..kalo nak tgok lain2 pict, sila la lawat ke blog Kak Farah (disini)

blogger-emoticon.blogspot.com

Sekian ler edisi lapok kali nie...
okey...daa~

6 comments:

  1. Meriah betul xtvt yg ada....

    Hepi besday kpd yg sambut birthday tu...

    ReplyDelete
  2. bnyk nye aktvt ko bal...seronok btul...

    ReplyDelete
  3. Ixora & Maziah: memang meriah pun..walapon penat, heppy sgt2..

    ReplyDelete
  4. masjid tu indah sgt.. especially ble time sunset..

    ReplyDelete
  5. update?? ok la tu..
    nanti aku kene update gak..
    ape jadi masa tarikh ko tu.. hahaha

    selamat hari lahir bagi sesaper yang berkenaan.. hehhe

    ReplyDelete
  6. FARIE: haah..cantik masjid tue..interior cantek..nak dtg lagi! =)

    akeem: jgn luppe hapdate yer..asyk nk kutuka ku tak update jer.. ;p

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...