Thursday, April 12, 2012

# HotMAMAMission: Masalah Parut / Stretchmarks

Assalammualaikum.
Hai everyone!
Hari nie aku dalam mode gembira sebab, esok balik KL. Yeayy!

Lately, aku dah agak free.
Dah agak bahagia mengamalkan gaya hidup tanpa stress.
Dan ada lah sedikit "me" time.
Sempat aku scrub badan, rasa relax & calm je. Lame hoi tak berscrub, spa bagai.
Tapi dalam sental2 tue, masih buat-buat tak pandang pada satu benda :
STRECTH MARKS!!

So today nak share pasal stretch-marks or parut (lepas bersalin).
I guess every mommy ade kot stretch marks.
Yang takde tue, aku tabikk spring! Pandai korang jaga.
Or memang dah rezeki korang takde stretch marks, baguslah.
Jadi sila ketepi sana main jauh-jauh tak  nak geng! bahaha.

Al-kisahnya, aku dulu masa pregnant, aku seriau tengok perut macam kena cakar.
Bukan stretch marks dah, scratch marks skali. Macam kena cakau dahh!

Mine, worst than this picture okey!

Not even that, aku jugak mengalami masalah kulit gelap yang saangaat teruk.
Mak ni bukanlah cerah/putih sangat dik non. Tanned. Kahkah perasan. Ok tipu je.
Tapi time tu aku rase macam malu gila kot dengan keadaan diri sendiri. Apatah lagi dengan husben.
Ketiak, celah peha, celah lengan, dada, leher, betis aku semua hitam-hitam macam setahun tak sental daki.

Tapi kan, dulu tiap-tiap malam dok sapu BIO OIL.
Abis aku lumur perut setiap malam sebelum tido!
Konon dengan harapan takdelah parut lepas bersalin.
Tapi ade jugak lah hoi parut tue. Musnah harapan!
Masa pantang hari-hari dok belek perut,
Selain dari bertanya BILE NAK KEMPIS?
Aku juga dok tanye BILE NAK HILANG STRECTCH MARKS?
BILA NAK HILANG SEGALA DAKI/HITAM TUE?
STRESS MAK dengan STRECTCH MARKS dan seangkatan dengannya tau!! Hahaha.

Lepas tue, aku mula start pakai PALMER’S COCOA BUTTER STRECTCH MARKS - MASSAGE CREAM.
Masa mengandung aku ade dengar orang suggest jugak start pakai.
Tapi aku macam tak berapa selesa dengan bau die.
So pakai on-off lah. Ikut mood.
Aku start pakai secara berterusan masa dalam pantang, tapi takdelah awal sangat.
Kalau lagi awal aku apply, dah lame hilang agaknya. Cececeh!
Dah nak abis pantang kot ntah aku tak ingat. Tapinya, mase tue pakai tanpa missed lah oi.
Gigih nak hilangkan stretch marks time tue. Tapi untuk parut je lah.

Now, aku still pakai lagi. Aku mula-mula beli yg saiz 125ml mcam kat tue.
So far, memang ketara jugak la perubahan.
Aku sapu 2kali sehari, lepas mandi pagi & malam before tido.
Syukur berhasil. Stretch marks aku memang pudar rossa kauu!
Sekarang just tinggal sket lagi kat area bawah pusat & kat montot sket.
Kat montot tu selulit pun ade gak sebenarnya. Arghh tu pun malas nak pikir!
Yang kat atas pusat, line-line kulit after bersalin tue semua hilang dah.

So memang recommended lah Palmer’s nie :)
Harga kat Guardian kalau ade promo memang berbaloi lah.
Yang 250ml tu dalam RM30++ kot, aku pon tak ingat.

Yang aku selalu beli ni 3-in-1. Masuk  ni dah 3x aku beli.
Ok lah dapt 3 barang harga berbaloi.
Ada sekali  Travel size cream + shea butter.
Tapi packaging dia kadang2 lain2. Ada yg aku tengok die bagi massage oil, lotion, ade bagi EUBOS cream.
Tengok lah korang prefer yang mane, tapi aku suke macam pack kat bawah nie.
Nak tahu pasal product Palmer's baca lah sendiri kat SINI
In fact aku baru beli semalam sebab nak balik KL, nak bawak yg travel size tue. gagaga!

RM35+ dapat 3 barang ni kire ok lah kann?
Source

Yang hitam-hitam ala-ala daki tue, aku tak tahu nak suggest camne.
Aku biarkan aje, dah hilang sendiri.
Mak aku, makcik aku, semua experience masalah nie. Semua cakap akan okey after bersalin.
Tapi bukan abis pantang terus hilang yer. Take time!
Aku pakai Body Shop Olive Scrub je kot.

Kawan aku tak suka sangat bau dia, tapi aku ok jer. HAHA. Beli pun time less, belasah!
First time aku nak beli Sales assistant tu suggest ok utk parut2 & daki, so aku beli jelah. Give a try!

Ade lah nampak kurang sket, just so-so. Tak de beza sangat pon sebenarnya.
Setakat nak feeling2 kulit lembut aje lah.
Last2 aku biar je sebab orang cakap nanti hilang sendiri. Dasar pemalas! Hehehe.
Alhamdulillah, setelah 9 bulan, boleh kata yang kat celah2 tu semua dah kembali ke keadaan asal.

Misi aku seterusnya ialah, kurangkan berat badan!
Ni satu lagi yang stress, tapi buat-buat tak pikir, padahal dalam hati… HAHA.
Kau orang pun tahu kot!
Sabar je lah.

So mommies, korang nak share ke pakai ape hilangkan stretch marks?
Ok dah tu je nak bebel!
Now nak settlekan kerja sebelum bercuti panjangggggggggggg! (haruske press 'G' lame2?)

  BisikChenta: Setelah 9bulan, baru nak sedar badan tak terurus! HAHA.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...