Tuesday, August 16, 2011

# Cabaran Berpuasa dan Berpantang



Assalammualaikum semua :) 


Ramadhan sudah sampai hari yang ke-16 hari nie.
Cabaran hari ke-3 I berpuasa.
Agak mencabar sebenarnya bila berpuasa sambil BF, tambah-tambah lagi orang yg takde amik ape2 supplement macam I. 
Belum ade budget nak beli Shaklee bagai.


Takde tips lagi setakat nie, cumanya WAJIB makan nasik setiap pagi.
Masih lagi lauk orang berpantang ;p
So far, I hanya bergantung pada susu dan kurma.
Malam-malam mesti minum banyak air, minum susu dan makan kurma.
Stok kurma sentiasa ada kat side-table tepi katil nie.
Asal teragak je ngap! 


Cakap pasal kurma, 
Order Jus Kurma dan Chocodate Yusof Taiyoob (cakap dlm nada berbisik macam dalam iklan!) baru sampai.


Jus kurma & chocodates Yusoff Taiyob

I order kat SINI, 
Sebab teringat ramai yang cakap minum Jus Kurma selain daripada makan kurma utk production milk + bagi energy lebih sket kat ibu2 yg BF. 
Sebab baru sampai tadi, jadi takleh nak review pasal jus kurma, nanti2lah yer :)
Yang Chocodates tu ngada2 je nak beli. HEHE.
Sape2 nak borong beli untuk kawen ke, majlis2 ke pegilah order dengan Kak Farhah cepat. She’s very friendly okey!
Dan harga pun okey sebab Kak Farhah beli banyak dari Yusuf Taiyoob (bisik lagi!) :D


Hari pertama hari Ahad tue mencabar jugak walaupun I tak bekerja,
Kagum dengan mommy2 yg kerja n pumping lagi,
Patutlah semuanya macam stress je kalau susu tak banyak!
I risau jugak susu tak banyak, tapi Alhamdulillah, masih ade rezeki si boodak tue.
Batrisya masih berperangai sama, dok melekat mengempeng taknak lepas.
Cumanya, everytime dia dok minum tue,
I rasa perut macam berkeriuk2 dan kepala pening melayang sket.
Tapi, tahan jugaklah sampai berbuka, walaupun bila dah petang2 camnie I akan start melepek je atas katil.
Angin sudah naik kepala daaaa…


Malam ni nak start mengepam betul-betul. 
Sebelum ni malas sket.
Lagipun dok pikir si budak tecik ni nak ngempeng je, bila kala pulak nak pump.
Tapi dah tau dah cara taknak bagi die ngempeng sgt sekarang, so boleh lah pump lepas nie ;p
Tambahan plak, Mama Batrisya baru dapat kesedaran sivik. HAHA. 
Papa dah bebel suruh buat stok untuk jalan-jalan and untuk Raya nanti. 
Betul gak, takkan everytime kat umah orang asyik nak pakai cover plak menyusukan dia.
Cadangan my sis Athi pasal stok utk simpan kat umah Mama ni pun macam boleh terima, sebab nanti Raya Haji nak balik jugak kot.


Lagipun dah nak start ajar Batrisya minum botol. 
Lambat sangat ke I ajar dia minum botol?
I dengar ramai cakap kena ajar since week ke-4, takut baby tak rasi dengan puting botol.
Alamak, matilah kalau dia taknak.
Sebelum nie acah-acah je bagi, tapi die bleh terima.
Masa n*p**e luka hari tue pun, pakai shield die okey je minum.
Hopefully takde masalah laaa :) 


Batrisya dah 42 hari dan bermakna ade lagi 2 hari berpantang. 
Dah ujung2 nie, kekadang ade jugak benda yg I skip. Hehe.
Episod berpantang macam nak dirasmikan dengan berkunjung ke J-Card Day Jusco Mahkota Cheras jer. HAHA. Ibu Ammar, dah ajak, abislah!
Tengok mood Batrisya camne nanti.
Sekian.

IMG_3130
SELAMAT BERBUKA CEMUAAAAA! :)

 BisikChenta: Tibe-tibe rasa nak suruh Batrisya pulak tulis blog. Boleh?