Tuesday, August 16, 2011

# Cabaran Berpuasa dan Berpantang



Assalammualaikum semua :) 


Ramadhan sudah sampai hari yang ke-16 hari nie.
Cabaran hari ke-3 I berpuasa.
Agak mencabar sebenarnya bila berpuasa sambil BF, tambah-tambah lagi orang yg takde amik ape2 supplement macam I. 
Belum ade budget nak beli Shaklee bagai.


Takde tips lagi setakat nie, cumanya WAJIB makan nasik setiap pagi.
Masih lagi lauk orang berpantang ;p
So far, I hanya bergantung pada susu dan kurma.
Malam-malam mesti minum banyak air, minum susu dan makan kurma.
Stok kurma sentiasa ada kat side-table tepi katil nie.
Asal teragak je ngap! 


Cakap pasal kurma, 
Order Jus Kurma dan Chocodate Yusof Taiyoob (cakap dlm nada berbisik macam dalam iklan!) baru sampai.


Jus kurma & chocodates Yusoff Taiyob

I order kat SINI, 
Sebab teringat ramai yang cakap minum Jus Kurma selain daripada makan kurma utk production milk + bagi energy lebih sket kat ibu2 yg BF. 
Sebab baru sampai tadi, jadi takleh nak review pasal jus kurma, nanti2lah yer :)
Yang Chocodates tu ngada2 je nak beli. HEHE.
Sape2 nak borong beli untuk kawen ke, majlis2 ke pegilah order dengan Kak Farhah cepat. She’s very friendly okey!
Dan harga pun okey sebab Kak Farhah beli banyak dari Yusuf Taiyoob (bisik lagi!) :D


Hari pertama hari Ahad tue mencabar jugak walaupun I tak bekerja,
Kagum dengan mommy2 yg kerja n pumping lagi,
Patutlah semuanya macam stress je kalau susu tak banyak!
I risau jugak susu tak banyak, tapi Alhamdulillah, masih ade rezeki si boodak tue.
Batrisya masih berperangai sama, dok melekat mengempeng taknak lepas.
Cumanya, everytime dia dok minum tue,
I rasa perut macam berkeriuk2 dan kepala pening melayang sket.
Tapi, tahan jugaklah sampai berbuka, walaupun bila dah petang2 camnie I akan start melepek je atas katil.
Angin sudah naik kepala daaaa…


Malam ni nak start mengepam betul-betul. 
Sebelum ni malas sket.
Lagipun dok pikir si budak tecik ni nak ngempeng je, bila kala pulak nak pump.
Tapi dah tau dah cara taknak bagi die ngempeng sgt sekarang, so boleh lah pump lepas nie ;p
Tambahan plak, Mama Batrisya baru dapat kesedaran sivik. HAHA. 
Papa dah bebel suruh buat stok untuk jalan-jalan and untuk Raya nanti. 
Betul gak, takkan everytime kat umah orang asyik nak pakai cover plak menyusukan dia.
Cadangan my sis Athi pasal stok utk simpan kat umah Mama ni pun macam boleh terima, sebab nanti Raya Haji nak balik jugak kot.


Lagipun dah nak start ajar Batrisya minum botol. 
Lambat sangat ke I ajar dia minum botol?
I dengar ramai cakap kena ajar since week ke-4, takut baby tak rasi dengan puting botol.
Alamak, matilah kalau dia taknak.
Sebelum nie acah-acah je bagi, tapi die bleh terima.
Masa n*p**e luka hari tue pun, pakai shield die okey je minum.
Hopefully takde masalah laaa :) 


Batrisya dah 42 hari dan bermakna ade lagi 2 hari berpantang. 
Dah ujung2 nie, kekadang ade jugak benda yg I skip. Hehe.
Episod berpantang macam nak dirasmikan dengan berkunjung ke J-Card Day Jusco Mahkota Cheras jer. HAHA. Ibu Ammar, dah ajak, abislah!
Tengok mood Batrisya camne nanti.
Sekian.

IMG_3130
SELAMAT BERBUKA CEMUAAAAA! :)

 BisikChenta: Tibe-tibe rasa nak suruh Batrisya pulak tulis blog. Boleh?

15 comments:

  1. Hahaha...anak papa da becau la...kiut je kene balut...nie yg buat papa bertambah rindu nie...
    Mama mkn la supplement apa² pn...asalkan leh pose n BF
    Papa windu la kt mama n isya...
    ;(

    ReplyDelete
  2. batrisya sgt adorable..hihi..nanti update psl jus kurma tu ek..mcm berminat je nak beli..botol besar tu..

    ReplyDelete
  3. hahah, baru perasan ada nama i di dalam n3 ini.thanks :)
    i pun mengalami masalah yg sama bulan puasa ni.susu kurang dari biasa.masa 1st day puasa, pump 2x mcm biasa kat ofis, blk rumah bg direct kat Ilyaas b4 start masak, xsempat nak masak I dah flat, pening n laloq gila..starting from that, i cuma pump sekali je kat ofis dlm bln puasa ni,simpan Miss B penuh2 so that balik rumah can direct bf Ilyaas.klu x, mmg xlarat.
    Mcm mana minum jus kurma tu bertambah tak production? I ada try ESP Shaklee, tp xbertambah pun production + makin hari makin malas nak ambik ESP tu sbb xberasa selesa dgn rasa dia..

    hahah, ada ke patut nak suruh Batrisya pulak tulis blog? mak borek anak rintik eh? I skrg tulis blog supaya nnt Ilyaas dah besar dia buleh baca..

    ReplyDelete
  4. don't worry laling.xde suplemen pun ok jek.yg penting byk minum air.xpon mkn buah+minum susu.so far aku pn xambik ape2 suplemen (dpt jugak BF ammar smp skarang~).setting kat dlm kepala jek,jgn stress..oh saye xsabar nk tgg khamis.marilah batrisya.naik stroller abg ammar =))

    p/s:konpem ammar kene tinggal.so kite boleh triple date je.amacam,ada bran?hehe..aku pick up kat umah =)

    ReplyDelete
  5. selamat bpuasa qiesh..hope it's not too late,even 2 minggu lagi nak raye dah kan...enjoy motherhood!bilalah turn i pulak?ngee~

    ReplyDelete
  6. subhanallah....isya ni sgt comel n gebu nyer....geram betui...

    kak long teruja tgk ciptaan Allah n amanah Allah beri ni kan...

    semoga kak long pun akan dpt anak yg comel mcm ni jugak...amin...

    jaga kesihatan yer mummy...;)

    ReplyDelete
  7. Papa Batrisya
    @ Kami juga merindui anda. Cepat setelkan projek2 tue, balik sini cepat! :)

    Sis Ally
    @ Huhu. thanks dear! nanti i update pasal jus kurma tue. baru 1st day try, takleh nak judge lagi :)

    Sis Athi
    @ ohh, means u bagi terus ilyaas without pumping la kat office? tak bengkak ke? i mmg kena pump sb kalau isya tido lame, mmg bengkak!

    Sis II
    @ Hohoho. baguslah, aku pun malas nak bazir2 duit beli supplement :) khamis nie? HAHA. nanti pikir jap.

    Sis Nina
    @ Alah, segan i tau ade org wish nie, dah la 13 hari tinggal ;p ur turn akan sampai nanti dear. InsyaAllah :)

    Sis Kak Long
    @ Yes, sgt gebu macam apam. rase nak makan okey! Sgt menghargai moment dan amanah Allah nie. Syukur. Insyallah, nanti sampai turn kak long baby pon comel2 jugak! :D

    ReplyDelete
  8. qis,da puasa ke?yun mcm xready la plak,since darah nifas mcm da kering,tu yg rase mcm kene puasa da..huhuhu!

    tp btulla,even xpuasa pn,kalau bf,haus je,yun mesti stndby air kat sebelah..aneway,menantu i makin comel la..cium skit!!muahh!!hehe~

    ReplyDelete
  9. betul2 mencabar kan.. eerr.. btw thanks qies bg tips nak bykkan susu..
    betul juga nak raya kena buat stok byk2 bb kerap menysuu kan..

    gud luck qies.. u're super mama k!

    ReplyDelete
  10. cute nye baby Batrisya..nnt dh balik srawak..nk jumpe die tau :)

    ReplyDelete
  11. Eh akak bleh pose dh?. Asna sempt pose 2 hari jer pastu darah kuar semula smpi la nie..

    ReplyDelete
  12. awalnye qies dh start puasa..
    cekal sungguh nih..
    bf kan haus..
    leh tahan ke??
    kuat nyee..
    syabasss..

    ReplyDelete
  13. i pun xsuka kalau angin naik kepala.rs nk muntah semua ade.wow u dh puasa.kuat.hehehe.dh beso skit dh anak u. :)

    ReplyDelete
  14. Sis Yun
    @ haah. dah start puasa, darah pun dah lame kering. tapinye ingat nak selang seli puasa tue, xnak straight. kalau tak flattt! :(

    Sis Qa
    @ supermama? feeling nasha aziz pulak i tibe2 :) haah stok raye. si batrisya ni dah la kuat menyusu. tq aunty qah for the prezzie :) somel sgt!

    Sis Niena
    @ okey. nanti nak duit raya from aunty nina & uncle bryan :p

    Sis Asna
    @ Haah. akak dah kering mase hari ke 30, tp hold dulu sb nak tgok ade lg ke tak. dpt lah jugak 5hari setakat nie :)

    Sis ellisya
    @ haah. haus lah, but kite tak buata pe dok umah je kan, so bantai tido je lah. haus sket, but i minum jus kurma 1 botol besar everynite. bg tambah susu + energy :)

    Sis Lisa
    @ Haah. benci tau angin naik kepala. rase nak ketuk2 jer kepala. kuat apenye? melepet jerrrr! HAHA

    ReplyDelete
  15. wahh..gigihnya mama qish mengepam yea..:)

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...