Tuesday, December 13, 2011

# Tutorial: Tukar URL Blog




Salam semua.

Hari ni tibe2 nak buat entry TUTORIAL.
Sebab ade kawan I tue, dia dah lame pakai URL lama die, then dah bosan, now nak tukar katanya.
Tapi dia memang buta IT kekdahnya sebab dulu yg setup blog, adik dia. HAHA. Sengal!
Berblog tau, tapi tukar URL tak tau! Nasib kawan aku!
Tapi dia cakap nak pakai URL lama dah ade orang pakai pulak.
Alaaa sian kawan I. Ni terpaksa tukar URL & dok pikir dari semalam nak guna URL baru.
Sambil tu bagi masa kat I buat Tutorial jap untuk dia! Nahhh, amek!!


Alahhh, kacang je tukar URL nie :) Follow step nie yer!

1) First, u alls pergi  kat button "Settings" kat tab atas tue (untuk layout Blogger lame!) 
Then, klik pulak kat button "Publishing" under menu "Settings" tadi.

2) Letaklah nama URL baru yang u alls nak kat nak panah yang no-2 tue. 
(Cth: http://awesomewedding.blogspot.com)

3) Masukkan Word Verification seperti yang diberikan. U alls jangan ikut word yang I punye nie. Nanti kan kuar kat situ. Tulis je lah balik. Berhati2 dengan CAPS-LOCK!

4) Siap dah!! Jangan lupa klik "Save Settings" :)
Okey settle! Kacang je kan?!
Yani, aku harap ko paham tutorial aku!
 BisikChenta : Ehh, macam cekgu IT pulak dah! :)

5 comments:

  1. saye dah lame rase nak tukar url..tapi selalu terpikir..takut kat list kat blog orang tak hapdet..jadi ingat blog ai ni tak update gak..hurrmm..eerr..u paham tak..?? huhu

    ReplyDelete
  2. Aik.. ni pehal ko ngan Huda dua2 buat entry tukar url blog serentak nih? Ada org curik url blog eh?

    ReplyDelete
  3. aku pun nk tukar URL la..
    mamagorjes.blogspot.com

    wahhh.. gorjes ke???

    ReplyDelete
  4. thanks,,, http://abdulmuinblogspot.blogspot.com
    follow yew, dh folllow awk..

    ReplyDelete
  5. thanks tutorialnya...lepas ni nak tukar la

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...