Friday, November 11, 2011

# Baby's Food - Should I?

Salam semua, Salam Jumaat :)

11.11.11
Ada apa dengan tarikh!?
Takde ape, ok baii. BAHAHA.
Ehh, jap nak wish Mawai yang nak kawen. 
SELAMAT PENGANTIN BARU MAWAR & KUNYIT!
Sorry beb, aku tak dapat datang! Kem salam bebudak matrix yg datang okeh!?

11.11.11 = Batrisya dah berusia 4 bulan 1 minggu.
Sedang memikirkan patutkah I start nak introduce baby food kat dia?

Setelah di Google, I jumpa these two both!


Rafferty's Garden
Macam Ribena packaging dia. Mcm nie mama pun nak jugak!






HEINZ Baby's Own
Pun macam sedap. Macam Innershine punye botol tapi slightly bigger  kot!




Ohh, I google je kalau nak tau pasal benda simple2 nie,
At least kalau nak bertanya pun adalah sket info kan?
Takdelah tanya bodoh2 jer. Macam nampak nau jakun kalau benda simple pun tak tau.
So mommies yg ade experience, share plizzzz! :)

Nanti I try google lagi pasal baby's foods dan kesesuaiannya utk baby especially yg baru 4 months.
Sebab normally I tengok banyak yg 6months++ je kot. Ke ada, tapi I tak perasan?

As, Batrisya now dah pandai senyum dan buat aksi mengunyah time I dinner dengan hubby, so I think I should try kan? But, of course, kene buat research dulu. Takut tak kena dengan perut baby.
Ok, dengan itu mari meng'google'
Jangan malas google yer. Dunia IT nie, semua benda type aje, tu dia keluar semua.


 BisikChenta: Pikir jap mane nak cari menatang Rafferty's tu kat sini. Adoii, pengsan!

13 comments:

  1. bakis, anak aku pon dh ngunyah2 mulut tau kalo tgk aku mkn..org ckp tu tnde baby nk stat mkn..tp aku wat bodo jek..nk tgu 6bln gak!hahaha...gile kejam mummy elman ni kan...tp tgkla cane nnt...ko kalo dh stat bg, story mory k :)

    ReplyDelete
  2. sayang, as far as u cud, try give natural food to bartisya.. nanti akak share kat blog. 4months i guess its too early. tapi dr Jack Neuman kata takpe.. bagi makan, does not mean suap food to baby. it means katalah potato, pisang, epal, rebus lenyek bagi dia, buat puree.. even if u work, ada banyak cara utk make it frozen food, lagi balik dari instant baby food. . kalau 6 bulan, bagi dia pegang2 je buah tu isap2.. nanti call akak yer kite borak panjang. it very very important utk jaga food dia, coz perut dia belum boleh digest. thats y we breastfeed coz susu formula pun kids cannot digest..

    ReplyDelete
  3. yaaay, Isya dah 4 bulan lebih :) cepat je besar...
    Ilyaas pun I bagi makan Rafferty's Garden tu..same as what you put above..Tp Ilyaas tak berapa selera, ada la sekali dua je dia try ..pastu sik mauk lagik..
    brand yg jual baby food from 4 mnths, contohnya cow&gate, heinz, rafferty tu, pstu ada satu lagi nanolac kot..
    Sis, i rasa okay je nak try baby food yg ada kt pasaran ni, no harm.Ilyaas still suka masakan I walaupun sometime I ada jugak bagi nestum or heinz product.Baby is brilliant enough to differentiate masakan mak dia dgn makanan dlm paket/tin.
    selamat mencuba mummy! i paham ke-excited-ness itu

    ReplyDelete
  4. Hai..dah besar da Isya yer..rasa jumpa ritu tecik lagi...heeee erm..in my opinion & experience la kan, it's better u wait until Isya da nearly 6m...and i'm really agreed with Fathinz..that, better u give Isya puree instead instant baby food...peluk cium utk Isya ye..

    ReplyDelete
  5. Dear,

    I rasa 4mths masih awal kot. & better bg natural food. Sbb takut perut dia still xleh terima. Betul akak yg komen atas tu. u masih bf kan? 6mths shud be ok :)

    ReplyDelete
  6. Masih awal lagi rasanya nak beri baby makan ala2 'fastfood tu'.. :)
    Kalau nak perkenalkan makanan, lebih baik homemade.. Mama blend la air buah tanpa bubuh gula atau nasi bubur yg diblend. Akak ada beri anak makan produk Heinz tu tapi time nak travel/ juz sebagai sampingan dan sedap coz mami adam pun share sama.. ^__^ ..

    ReplyDelete
  7. at this moment for breakfast try bg nestum rice dulu yg tin hijau,then bila lunch bg bubur blend dgn ayam+sayur.avoid bayam cos angin.memula dia makan sikit je.then pasal nk bg jus tu orange jgn lagi..sbb perut baby still weak.nk bg jus pun u kene blend then mix air.bagi baby makanan bergaram after 1 yr je.jgn bagi air2 mengarut mcm sirap,coke,nasi beriani..tu semua boleh bg effect bila dia membesar.perut baby fragile lagi skg ni

    ReplyDelete
  8. qish,4 bulan dah blh bg solid foods ye?anak sepupu yun pn 4bulan dah bg makan biskut baby..mmm,kene google ni..tq!

    ReplyDelete
  9. qiesh....ibu aku ckp, zaman aku adik beradik dulu, 3 bulan dah mkn solid food...tp, aku rasa bek tunggu nak bulan...ada la sebabnya tu diwarwarkan sgt kat hospital & klinik suh start ms 6 bulan...balik kg raya haji baru ni, aku jumpa my nephew...br msuk 6 bulan..tp dia start mkn solid food ms 4 bulan..masa aku jumpa tu, dah 2 minggu dia berak bdarah..kuar lendir mcm piyed g2 bila dia berak..Doc kata sbb usus luka sbb start mkn tlalu awal..sian baby tu....so, hati2 yea qiesh....

    ReplyDelete
  10. series jgn kasi mkn instant food.xsedap langsung.haha..bak kata dr, instant food tu lama kot dalam packaging.not worth it, baik masak sendiri.masak bubur+kentang @ carrot then blend. oh, sile pakai blender yg bukan ko guna utk bwg, cili dlll yek.hehe..kenyang dan sedap.

    p/s: tapi jgn letak garam langsung.bwah setahun seeloknye elak garam.kl nk rasa masin, ko sangai (goreng tanpa minyak) ikan bilis+blend kering.boleh simpan buat stok,bile nk pakai,tabur sikit+gaul (^-^).and sile tgg 6 bulan,usus baby belum matang.mulut mengunyah tu mmg development yg normal.so, no worries laling

    ReplyDelete
  11. 4 bulan agak awal..so klu blh tggu la until towards 6 months..klu baca paed pun recommend start 6 months

    leh refer sini for homemade baby food
    http://wholesomebabyfood.momtastic.com

    jemputlah jengah blog kita..baca tag "cooking lil tummies" adalah sikit2 resipi tuk baby, and preparing homemade baby food

    ReplyDelete
  12. Hi Qis..
    Salam Kenal ~..

    Nak komen sikit, better tggu bby 6 months la.. mcm komen2 kat atas ckpla..takut usus dia xleh trime..
    ok dear.. :))

    Nice blog u have!!

    ReplyDelete
  13. Balkis, congrats. Lamabt sungguh wish u, baby pun dah 4 bulan. ANak Liza dulu, Liza start solid food 6 bulan. Try gak bagi masa dia 5 bln tp poo poo dia sgt keras, kesian dia.. So, Liza stop and tunggu 6 bulan+. Lgpun, sistem penghadaman dia tak ok lagi kalau less than 6 month.

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...