Friday, April 27, 2012

# HotMAMAMission: Berapa Berat Sekarang?

Assalammualaikum.

Baca tajuk, diri sendiri dah rasa nak pitam. 
Jawapan kepada soalan diatas ialah : 10kg kurang dari berat nak bersalin, tolak 3kg, tambah 1kg. 
Tak tahu kenapa sejak dua menjak rasa agak tension dengan berat badan!
Bile aku tengok ade je yang lebih kurang aku bersalin, dah turun berat badan, rasa macam. 
Ehh? Cepatnya! 
Yess, memang betul, lain orang memang lain metabolism rate.
Ada orang senang naik, senang turun. Ada yang susah naik, senang turun. Dan vice versa.
Tapi rasa macam unfair pulak. kahkah. Mulalah nak drama kan.
Walaupun aku tak sedrama puan Zaila (hampun mekk!), tapi kekadang macam stresss gak hoi!
Ada orang takdelah bersungguh mana jaga makan, cepat aje turun.
Ada yang try macam-macam cara, tak lah kurus sangat, tapi adalah jugak perubahan.
Ada pulak yang buat lah ape cara pun, same jer.
Jarum penimbang tu tetap di angka yang sama <-- Tunjuk diri sendiri sekarang!
Aku akui satu hakikat : Aku memang kuat makan. 
Tak makan nasi sehari rase terumbang ambing bak sampan di tengah lautan. Pening hoii!
Pastu kau imagine, pagi kul8 dah makan nasi lemak, pukul 10lebih aku dah dok SMS geng2 aku bile nak pegi lunch! 
Pastu lepas Asar aku dah lapar balik. Malam mesti ade supper! Nampak tak? 
Mesti korang cakap aku pelahap. Ni sekarang aku tengah menaip ni pun rasa lapar.
Kadang aku terpikir, adakah sebab aku menyusukan jadi lapar semacam?
Tapi macam tak je, sebab aku tengok ada orang ok je diet tak makan nasi bagai.
Nak kata tak aktif. Aku dah start main netball balik. Pastu pegi gym kot.
Lari keliling kampus pun aku dah buat. Walaupun tak selalu lah.
Apa lagii? Pengsan lah hoii semua baju-baju takkan nak let go.
Aku bukan retis, bukan pompuan yg punyai cash utk pegi slimming centre.
Diakui, stress sket tengok baju2, jeans dah tak muat. Ada yg muat pun sendat ala-ala sarung nangka!
Tsk, Tsk! Aku kan, bila pikir-pikir balik, aku malas nak pikir. Eh, ape aku ni?
Maksudnya, aku macam malas nak pikir, tapi dalam tak pikir, pikir jugak. HAHA. Mengarut dah aku!
Korang imagine lah dah 9 bulan kot si Batrisya tue.
Tapi aku cuma turun 2kg. Apekah?
Last week aku puasa straight 3 hari. bajet turun sekilo ke ape.
Nan hadooo! Same ajer! 
Frankly speak, tang perut takleh cakap apelah.
Memang kalau amik gambar berdiri, tak tarik nafas silalah maki diri sendiri bila tengok gambar tu nanti.
Sebab itulah, aku memang dah jarang amik gambar posing2 berdiri sekarang!
Buat sakit mata je nanti pandang. Amik gambar Batrisya je. HAHA.
Encik so-army dah selalu nau ejek aku perut macam ngandung.
Dalam kata tak kesah, perli jugak kadang2. Hambik kau. 
Kang dia pandang pompuan lain, muka macam Neelofa, pengsan mak jemah!
So, anyone nak share any tips?
Syaratnya bukan pills, supplement mahupun produk-produk beriban. Sekian!

Drew Barrymore.
Motippp?
Pegi interview laki aku! bahaha. K bai!
 BisikChenta : Kesimpulannya, nak seribu daya, tapi dah seribu daya tak berjaya guano?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...