Friday, April 27, 2012

# HotMAMAMission: Berapa Berat Sekarang?

Assalammualaikum.

Baca tajuk, diri sendiri dah rasa nak pitam. 
Jawapan kepada soalan diatas ialah : 10kg kurang dari berat nak bersalin, tolak 3kg, tambah 1kg. 
Tak tahu kenapa sejak dua menjak rasa agak tension dengan berat badan!
Bile aku tengok ade je yang lebih kurang aku bersalin, dah turun berat badan, rasa macam. 
Ehh? Cepatnya! 
Yess, memang betul, lain orang memang lain metabolism rate.
Ada orang senang naik, senang turun. Ada yang susah naik, senang turun. Dan vice versa.
Tapi rasa macam unfair pulak. kahkah. Mulalah nak drama kan.
Walaupun aku tak sedrama puan Zaila (hampun mekk!), tapi kekadang macam stresss gak hoi!
Ada orang takdelah bersungguh mana jaga makan, cepat aje turun.
Ada yang try macam-macam cara, tak lah kurus sangat, tapi adalah jugak perubahan.
Ada pulak yang buat lah ape cara pun, same jer.
Jarum penimbang tu tetap di angka yang sama <-- Tunjuk diri sendiri sekarang!
Aku akui satu hakikat : Aku memang kuat makan. 
Tak makan nasi sehari rase terumbang ambing bak sampan di tengah lautan. Pening hoii!
Pastu kau imagine, pagi kul8 dah makan nasi lemak, pukul 10lebih aku dah dok SMS geng2 aku bile nak pegi lunch! 
Pastu lepas Asar aku dah lapar balik. Malam mesti ade supper! Nampak tak? 
Mesti korang cakap aku pelahap. Ni sekarang aku tengah menaip ni pun rasa lapar.
Kadang aku terpikir, adakah sebab aku menyusukan jadi lapar semacam?
Tapi macam tak je, sebab aku tengok ada orang ok je diet tak makan nasi bagai.
Nak kata tak aktif. Aku dah start main netball balik. Pastu pegi gym kot.
Lari keliling kampus pun aku dah buat. Walaupun tak selalu lah.
Apa lagii? Pengsan lah hoii semua baju-baju takkan nak let go.
Aku bukan retis, bukan pompuan yg punyai cash utk pegi slimming centre.
Diakui, stress sket tengok baju2, jeans dah tak muat. Ada yg muat pun sendat ala-ala sarung nangka!
Tsk, Tsk! Aku kan, bila pikir-pikir balik, aku malas nak pikir. Eh, ape aku ni?
Maksudnya, aku macam malas nak pikir, tapi dalam tak pikir, pikir jugak. HAHA. Mengarut dah aku!
Korang imagine lah dah 9 bulan kot si Batrisya tue.
Tapi aku cuma turun 2kg. Apekah?
Last week aku puasa straight 3 hari. bajet turun sekilo ke ape.
Nan hadooo! Same ajer! 
Frankly speak, tang perut takleh cakap apelah.
Memang kalau amik gambar berdiri, tak tarik nafas silalah maki diri sendiri bila tengok gambar tu nanti.
Sebab itulah, aku memang dah jarang amik gambar posing2 berdiri sekarang!
Buat sakit mata je nanti pandang. Amik gambar Batrisya je. HAHA.
Encik so-army dah selalu nau ejek aku perut macam ngandung.
Dalam kata tak kesah, perli jugak kadang2. Hambik kau. 
Kang dia pandang pompuan lain, muka macam Neelofa, pengsan mak jemah!
So, anyone nak share any tips?
Syaratnya bukan pills, supplement mahupun produk-produk beriban. Sekian!

Drew Barrymore.
Motippp?
Pegi interview laki aku! bahaha. K bai!
 BisikChenta : Kesimpulannya, nak seribu daya, tapi dah seribu daya tak berjaya guano?

13 comments:

  1. tergelak2 aku bace..hehe..try skipping & turun naik tgga..

    ReplyDelete
  2. same jekla bakis oi...berat aku turun 5kg je pon..wpn aku xfully bf, tp mkn kuat gak..haha..and me got same reason cam ko xmo amek gmb..siap xsuke tgk gmb sndri bole?hahaha

    ReplyDelete
  3. pergh, same la!....nangis aku tgk baju2 dulu...da la b4 pregnant pun, xbape nak kurus...(huaaaaa.....tolong la amek lemak2 ni....).... =(

    ReplyDelete
  4. Haha..mmg org lpas bsalin ni mmg akan naik brat bdn ke hape?? K.ngah pun same! Mbulat dh tgk die,padahal dulu kurus gile mcm aida ni..pengsan!

    ReplyDelete
  5. Puasa memang puasa, tapi bila berbuka tu, lagi double dari sahurnya. Ark ark ark.

    Jarum timbang memang sombong dah lah skrg, dia taknak gerak banyak =p

    ReplyDelete
  6. saya jenis pregnant naik badan. tp bila bersalin senang kurus.. ni pregnant no.4 tak tahula boleh turun cam dulu gak sebab kali ni naik melampau2.. hahaha..

    ada my frend yg tak makan nasi langsung dekat 2 bulan.. dia ratah lauk je.. jadi jugak.. byk turun.. tryla buat..

    ReplyDelete
  7. cesss petik nama aku plak.
    tadi lunch, pergi wendY's.
    order satu set cripy burger combo (burger + fries + air) dan satu set pasta (pasta + fries + air).

    sekian terima kasih

    ReplyDelete
  8. qis, pemakanan sekarang kot (ayat sedapkan hati).
    saya dulu memang senang turun even makan banyak lepas bersalin.sbb satu la pattern saya time tu makan banyak sebelum kul6.pastu mmg tak makan
    sangat.sbb balik keje, sibuk ngan anak jer..dah tak mampu nak makan.
    kalau kat office makan masyaallah cam masuk jin.
    dulu saya pun ada syndrom sama-syndrom nak nangis tgk jeans tak muat..huhu..tapi dah tua ni makin la badan tak boleh turun..stress

    ReplyDelete
  9. saya sokong sangat.. saya pun tengah STRESS dengan berat badan sekarang... x mau turun asyik di angka yg sama.. ada dh 7 bln, tp turun 2 kg jer... huhuhuh

    try atkins diet...well, mmg turun 3 kg, tp masuk wad ( mild appendix) .. sbb cut all carbohydrate change with protein.. nk kurus punya pasal..
    hakikat sebenar, makan dlm kuantiti yg sedikit tetapi kerap.. tp yg 2 susah nak buat.. sbb bila mkn mana ada sikit (nasi 1/2 cawan, ikan 1/2, sayur 1 cawan).. mesti banyak..

    ReplyDelete
  10. Saya ada terjumpa petua ni...tapi petua nikena amalkan selalu la...kena rajin...cubalah..mana tau berjaya...
    Boleh tengok kat sini...

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=209852242463661&set=a.155151421267077.32583.154752761306943&type=1&theater

    Selamat mencuba...:-)

    ReplyDelete
  11. jom tukar imej cam aku...toksah duk fening nk turun berat..hukhukhuk

    ReplyDelete
  12. As-salam..

    sebelum ituh, saya suka baca teknik penulisan awak... mmg kelakar...

    saya pon mcm awk jugak dulu berat badan takmo turun... try diet, rasa mcm nak pengsan... dulu boleh diet2 tapi skrg takleh laaa...

    try minum herbalife...mmg turun smpai 5kg... then sy stop sbb mahal nyer nak beli RM500 every month... stop jer naik semula...

    lastly saya pakai PREMIUM BEAUTIFUL..... mmg sy akui PB nih mahal... Mahal sbb berkualiti... Ramai org post-natal pakal PB mmg akan slim down... takyah seksa diri tak makan....

    Sempena bulan Puasa, saya ader buat sale shingga kurang RM800 + dpt bonus + hadiah misteri...

    jom jenguk blog saya

    ziadorawantan@blogspot.com

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...