Thursday, May 6, 2010

Family: Mother's Day

Selamat pagi semua sayang2 sekalian.
Hari yang indah ini I mulakan dengan sedikit info pasal Hari Ibu @ Mother's Day!

Oh..I tibe-tibe teringat lagu iklan susu Fernleaf tue (betul ke ek iklan ni?) "Ibu, Ibu, Engkaulah ratu hatiku!" I baru tahu yang tarikh Hari Ibu @ Mother's Day berbeza di setiap negara. I ingatkan sama saja satu dunia okey! Haha..

Seperti yang kita semua well-known, 9 Mei setiap tahun adalah hari untuk raikan Ibu, Mama, Mummy, Mak, Ummi, Bonda, Amma dan ape-ape je la panggilannya untuk insan yang telah melahirkan kita ke dunia nie. Wah, I sayu tiba2. Tapi tak semua negara sambut Hari Ibu @ Mother's Day. Berikut adalah date @ tarikh yang diraikan oleh negara berbeza diseluruh dunia.

9 Mei 2010 (atau lebih tepat lagi.. adalah pada Ahad minggu kedua dalam bulan Mei)
:: negara MALAYSIA, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Colombia, Croatia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Finland, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Myanmar, The Netherlands, New Zealand, Pakistan, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, Ukraine, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe

1 Mei 2010 (Ahad pertama dalam bulan Mei)
:: negara Hungary, Lithuania, Portugal, Spain

29 Mei 2010 (Ahad terakhir dalam bulan Mei)
:: negara Algeria, Dominican Republic, France,Haiti, Mauritius, Morocco, Sweden, Tunisia.

22 Mac 2010
:: negara Ireland, Nigeria, United Kingdom

12 Ogos 2010
:: negara Thailand yang juga merupakan tarikh lahir Queen Sirikit

22 Disember 2010 :: Indonesia

Mak aihhh..kemain jauh lagi yang celebrate bulan Ogos - Disember tue ehh..huhu..Apa2pun tarikh sebenarnya tak penting, apa yang penting kerjasama ingatan dan kasih sayang kita terhadap insan yang melahirkan kita ke dunia ini.



Happy Mother's Day

BisikChenta: Kad untuk Mother's Day dah siap! Nanti I upload.

5 comments:

  1. pn Farah
    ~ Father's day tahun nie 20th June

    Quiyah
    ~ Happy mother's day jugak..tapi bukan utk i..huhu..i belom jadi mother lagik. :P

    ReplyDelete
  2. dear..rajin seh wat research bila mother's day....bila i jd mommy nnti, i nak suh anak i sambut mengikut semua date yg u tulis tu boleh?.haha..sungguh tamak!

    ReplyDelete
  3. yuhuuuu...oh dik..hehehe...xlama bal plak sambut mother's day kan..mudah mudahan tau...

    pe2 pn amik award kt blog akak yer..

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...