Monday, May 7, 2012

# 10months old BATRISYA!


Yang cerdik. Yang pintar.
BATRISYA!
She's now 10 months old!
Err, semalam actually. Tapi tak sempat buat entry semalam.
Perkembangan?

- Tak merangkak lagi. Merangkak dalam erti kata mengangkat punggung dan bergerak. Tapi si Batrisya nak angkat bontot memang tak lah! Die dok crawl macam style askar crawl masuk medan perang. Pakai siku! Hubby aku cakap, ntah-ntah sebab dulu kitorang ex-army so dia pun kenan. Pulak! Tapi tue lah, walaupun crawl macam tue, habis dia buat inspection satu rumah. Hadoiii.

- Tak tumbuh gigi lagi. Ok aku dok tengok anak Dr H, si Bella tue gigi 2batang dah tumbuh padahal baru 7bulan. Si Batrisya kaler putih je gusi tapi tak tumbuh lagi.

Perkembangan yang dua kat atas tue agak merisaukan mama+papa, walaupun orang dok cakap normal, whatever! Well,I bet u alls kalau jadi parents mestilah ada rasa cuak walaupun orang dok cakap normal ke, lain-lain development phase lah. Tak risau tak normal lah!

Perkembangan yang menggembirakan?

- Kuat menjerit, membebel-bebel "tatatata" "mamamama" "dadadada" "eeeeiiii" dan mama layankan sahaja.

- Bila Azan dah pandai diam. Then, kalau berzikir, dia akan sama-sama berlagu macam ikut sekali.

- Then, kalau keluar lagu Nursery Rhymes & ABC jer, toleh, senyum, dan nyanyi sekali. Tu termasuklah lagu Upin Ipin yang mana dia akan melonjak-lonjak. Baru aku tahu kenapa budak suka Upin Ipin.

- Makan 5x sehari. Makanan feveret - Bubur + Carrot + Ayam/Ikan. Suka buah-buahan jugak. Aku bagi makan oren sket, kadang apple, kadang pisang, kadang anggur sket. Makan buah dalam food feeder dah sekarang. Tak risau lagi choking ke ape. 

- Sebut aje "Babai" & "Tata" automatik tangan akan melambai. Tapi kalau dengar suara aku yang cakap babai, melalak & mencemik!

- Pandai mencemik bila kena marah (yang ni papa dia lah selalu buat!) Kadang-kadang saje je nak mengacau budak tue. 

- Bila cakap "NO" "Haaa, jangan!" "Heiiiippp" dia akan toleh. Pastu dia pusing tempat lain dan tak sambung ape yang die cuba buat. Yang ni terjadi bila dia nak amik sume benda masuk mulut or nak tarik benda-benda yang boleh dicapai!
Sangat bahagia jadi Mama. Tak sabar nak tunggu dia bercakap! Aku ade instinct yang Batrisya ni akan cakap dulu, pastu terus berjalan. Boleh? Instinct mak kan biasanya betul. Cewwwahhh! Mak-mak gitu!
Dah, nak balik! Nak pegi amik kete kat bengkel. Dah seminggu tersadai.
Sayang kamu ketat-ketat! :)
Selamat 10 bulan sayang!
 BisikChenta: Mode nak pindah rumah! Busyyy!