Monday, May 7, 2012

# 10months old BATRISYA!


Yang cerdik. Yang pintar.
BATRISYA!
She's now 10 months old!
Err, semalam actually. Tapi tak sempat buat entry semalam.
Perkembangan?

- Tak merangkak lagi. Merangkak dalam erti kata mengangkat punggung dan bergerak. Tapi si Batrisya nak angkat bontot memang tak lah! Die dok crawl macam style askar crawl masuk medan perang. Pakai siku! Hubby aku cakap, ntah-ntah sebab dulu kitorang ex-army so dia pun kenan. Pulak! Tapi tue lah, walaupun crawl macam tue, habis dia buat inspection satu rumah. Hadoiii.

- Tak tumbuh gigi lagi. Ok aku dok tengok anak Dr H, si Bella tue gigi 2batang dah tumbuh padahal baru 7bulan. Si Batrisya kaler putih je gusi tapi tak tumbuh lagi.

Perkembangan yang dua kat atas tue agak merisaukan mama+papa, walaupun orang dok cakap normal, whatever! Well,I bet u alls kalau jadi parents mestilah ada rasa cuak walaupun orang dok cakap normal ke, lain-lain development phase lah. Tak risau tak normal lah!

Perkembangan yang menggembirakan?

- Kuat menjerit, membebel-bebel "tatatata" "mamamama" "dadadada" "eeeeiiii" dan mama layankan sahaja.

- Bila Azan dah pandai diam. Then, kalau berzikir, dia akan sama-sama berlagu macam ikut sekali.

- Then, kalau keluar lagu Nursery Rhymes & ABC jer, toleh, senyum, dan nyanyi sekali. Tu termasuklah lagu Upin Ipin yang mana dia akan melonjak-lonjak. Baru aku tahu kenapa budak suka Upin Ipin.

- Makan 5x sehari. Makanan feveret - Bubur + Carrot + Ayam/Ikan. Suka buah-buahan jugak. Aku bagi makan oren sket, kadang apple, kadang pisang, kadang anggur sket. Makan buah dalam food feeder dah sekarang. Tak risau lagi choking ke ape. 

- Sebut aje "Babai" & "Tata" automatik tangan akan melambai. Tapi kalau dengar suara aku yang cakap babai, melalak & mencemik!

- Pandai mencemik bila kena marah (yang ni papa dia lah selalu buat!) Kadang-kadang saje je nak mengacau budak tue. 

- Bila cakap "NO" "Haaa, jangan!" "Heiiiippp" dia akan toleh. Pastu dia pusing tempat lain dan tak sambung ape yang die cuba buat. Yang ni terjadi bila dia nak amik sume benda masuk mulut or nak tarik benda-benda yang boleh dicapai!
Sangat bahagia jadi Mama. Tak sabar nak tunggu dia bercakap! Aku ade instinct yang Batrisya ni akan cakap dulu, pastu terus berjalan. Boleh? Instinct mak kan biasanya betul. Cewwwahhh! Mak-mak gitu!
Dah, nak balik! Nak pegi amik kete kat bengkel. Dah seminggu tersadai.
Sayang kamu ketat-ketat! :)
Selamat 10 bulan sayang!
 BisikChenta: Mode nak pindah rumah! Busyyy!

11 comments:

  1. Hala, toksah risau. Follow the flow je lah. Sampai masa nnt, merangkak or berjalan lah dia.

    *nasihat utk diri sendiri juga sbb anak dah setahun pun tak jalan jugak. ;p

    ReplyDelete
  2. @ dakpink ain
    Tu lah kak. Aku ni mencontohi kau. Sb dlu raneeya pun lambat jgk kan? Yg akk pegi tanye doc tu kan? Haha. Besday dia nanti tak leh jalan,rugi lah. Hehe

    ReplyDelete
  3. muka sebijik mcm ko, merangkak pun style ko dlm army la ye..hee..ade org suggest pkikan kasut bunyi2 bg motivate die berjalan..org ckp la..aku xd pengalaman lg..hee..

    ReplyDelete
  4. Best dapat tau perkembangan anak sendiri...tak sabarnya....

    ReplyDelete
  5. dont worry mama, lain2 budak lain dia punyer progress..hehehe..take care isya :) . u too balkish and shasha

    muahmuah tuk isya :)

    ReplyDelete
  6. hello anak menantu aunty yg sorang ni..
    takpe, slowly nnt isya leh merangkak jalan semua.masa tu mama xlarat kejar dah.
    balkidz...aritu i slalu bg ilyaas makan carrot.every meal dia ada carrot.bila i gi jumpa paed, dia tanya ada bg carrot ke? so i jawab la ya.dia ckp kurangkan, sbb klu terlebih/terlalu banyak carrot, boleh sebabkan mata dan kulit baby kekuningan.kita tak perasan sgt tp bila tgk betul2 baru nmpak..pastu i ganti kejap carrot, kejap labu, kejap beetroot etc

    ReplyDelete
  7. hai :)

    betul tu, bila dah jadi mak-mak, memang selalu jek rasa risaukan? hehee.

    ReplyDelete
  8. Setiap anak ada kenuikan tersendiri. just follow the flow. tapi kalau ada masalah, cepat refer pakar

    ReplyDelete
  9. Jon jenguk ke site saya, jengok2 bahan penididkan awal kanak2 Islam.
    Ada islamic books for kids, ada softbooks. colourful, dan ctachy. pasti anak2 sukakannya.

    http://www.facebook.com/BrilliantKidsStuff

    ReplyDelete
  10. balkis... akid pon dah 9bulan lebih gak.. tak merangkak..redha je.. mungkin lambat sikit

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...