Wednesday, June 29, 2011

# Pregnancy: 38weeks - Soalan untuk Doktor!

Salam. Hai all :)
Sorry sangat malas nak update. Yang I rajin ialah makan-tido-makan-tido.
Ohh, heaven duduk rumah parents, makan banyak, err sedap sebenarnya sebab masakan Mama.
Ok, tipu! Kalau bukan masakan pun, biskut ke, kuih ke, kerepek ke, cookies ke, cepat je lesap.
HAHA. Sebab itulah berat naik lagi. Dushhh!





Today, I punye 38weeks check-up di Pusat Perubatan UKM (HUKM).
Sampai seawal 7.40 pagi, sebab nak dapat parking, plus nak cepat habis.
Masuk kat Klinik O&G, nampak orang dah ramai.
Gila awal diorang nie? Aku ingat aku awal dah.


Masukkan kad appointment, kemudian tunggu nama dipanggil.
Pelik betul, 5kali datang, 5kali jugak dia tanya, mana Guarantee Letter.
Padahal diorang jugak yg lekat GL tu kat belakang buku appointment!
Hailllloohhhh!
Okey, giliran no2. Alhamdulillah.
Ohh yang ramai tue case2 lain lah. 
Masalah wanita, 1st case refer, 1st time bukak buku pink dll.


Pastu pegi timbang.
Dah naik hafal dah step.
Orang yg baru first time ramai yg blurr kalau pegi sini.
Kesian! Tapi dah tulis instruction
"SILA TIMBANG BERAT SENDIRI SEBELUM MENDAPATKAN BACAAN TEKANAN DARAH"
Ada jugak yang tak timbang lagi masa nak check tue.
Kalau sorang dua boleh lah staff nurse tu nak layankan.
Kalau dah 5-6 orang tak paham2 jugak. Hehehe. Sendiri mau ingatlah!


Okey, I pegi timbang dengan akk dok sebelah tue,
Serius, lupa tanya nama die. Hehe.
Dannnn........... 68.5kg!
Syabaslah! Naik 2kg dr last checkup!
Total gain sepanjang pregnancy = 14.5kg


Next urine test. Berdoa supaya tidak +ve Protein  lagi.
Malas nak datang repeat test!
Alhamdulillah, Glukose & Protein = -ve
Berkat minum air masak dan air zam-zam.

Okey tunggu depan bilik nak scan.
Dalam hati dah tergerak dah nie,
Confirm berat baby pun naik nie.
I dah mula risau sebab ingat lagi doc kat Normah Specialist pernah cakap,
Kalau ikut berat & tinggi I normal,
Baby's weight jangan lebih 3.4kg.
Nanti sendat and possibility nak Caesar tinggi.
Hadooiiiii!


Masuk bilik scan, confirm sekali lagi gender baby.
Dan, seperti diduga, berat baby naik.
3.2kg! Hushhh! Mama cingkuling dah berpeluh dengar nie.
Baby, we should control ourselves lepas nie ehh. :)


Keluar bilik scan, dan menunggu lagi.
Nasib baik ada akak dok sebelah I yg peramah.
Tak terasalah menunggu doctor yg tengah dok round kat ward.
Okey, nombor dipanggil dan I masuk.


Keluarkan list soalan perlu ditanya! Okey, tipu je.
Ni benda dah ade dalam kepala :)


Soalan pertama I tanya,
"Due date saya betul tak ikut scan?"
Doc check, belek and confirmkan.
"Yes, still follow original EDD sebab clinical punye lebih kurang same"
Reason I tanye: 
Last check-up doc tue cakap my EDD ade lari sket, awal seminggu la gitu.
So, encik so-army pun dah risau jugak lah.
Plus, berdasarkan info I baca, 
Detail scan baby or clinical EDD adelah lebih tepat compare to date LMP (Last Menstrual Period)


Soalan kedua:
"Ada possibility tak baby keluar this week?"
Doc tue gelak je.
Yes I know the answer(s) lebih kurang:
"Itu kuasa Allah" "Depends on mommy"
Nasib baik doc tu jawab lain sket,
"Hows your contraction? Back pain ke?"
I jawab,
"Contraction pun saya tak tahu camne doc"
"Backpain adelah sikit2 tapi tak kerap n tak tentu masa, kadang2 malam, kadang2 tengah malam, kadang2 pagi"
Doc cakap,
"Based on experience I, should be around your EDD-lah! plus minus 2-3 days! And biasalah, tue semua kuasa Allah"
"Contraction tu u akan rase kerap bila dah dekat!"
Dia tanya kenapa,
"My husband, he's in Sarawak. He's wondering when he should come back!"
Doc senyum and dia cakap, kalau takde yang pelik2,
InsyaAllah ikut EDD, because 1st baby :)
.
.
.
.
Alhamdulillah, Lega!
Papa cingkuling boleh plan nak beli flight tiket ok!
I know u read this :)
Hopefully baby bertahan hingga papa balik yer.
Tunggu papa balik baru kuar ye sayang :)



Soalan last:
"About my keputihan, a bit heavy lately, and I guess it's Candia la doc"
And then doc pun buat test masukkan apparatus macam tiub,
Then Yes, it is Candida.
Sort of fungus yg normally berlaku kat preggy women.
Tapi mine macam heavy sket,
I agak risau jugaklah.

Settled! 9.50am :)
Proceed to pharmacy! Amik ubat.
Nasib bukan ubat makan @ minum.
Err, malu sket nak cite kat sini. Later lah :)
Hehehe.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Counting days! :)
Oh, doc and akak sebelah I pun dah tegur jugak, perut I dah nampak jatuh, so, memang tak lama dah nak meletop nie.
My mum & MIL bagitau tunggu sampai kaki bengkak and bila picit lambat naik macam kuih apam, tue memang kena standby lah tue. HEHE. 

 BisikChenta: Baby sayang, I'm waiting for you :) Waiting for Papa jugak!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...