Wednesday, June 29, 2011

# Pregnancy: 38weeks - Soalan untuk Doktor!

Salam. Hai all :)
Sorry sangat malas nak update. Yang I rajin ialah makan-tido-makan-tido.
Ohh, heaven duduk rumah parents, makan banyak, err sedap sebenarnya sebab masakan Mama.
Ok, tipu! Kalau bukan masakan pun, biskut ke, kuih ke, kerepek ke, cookies ke, cepat je lesap.
HAHA. Sebab itulah berat naik lagi. Dushhh!





Today, I punye 38weeks check-up di Pusat Perubatan UKM (HUKM).
Sampai seawal 7.40 pagi, sebab nak dapat parking, plus nak cepat habis.
Masuk kat Klinik O&G, nampak orang dah ramai.
Gila awal diorang nie? Aku ingat aku awal dah.


Masukkan kad appointment, kemudian tunggu nama dipanggil.
Pelik betul, 5kali datang, 5kali jugak dia tanya, mana Guarantee Letter.
Padahal diorang jugak yg lekat GL tu kat belakang buku appointment!
Hailllloohhhh!
Okey, giliran no2. Alhamdulillah.
Ohh yang ramai tue case2 lain lah. 
Masalah wanita, 1st case refer, 1st time bukak buku pink dll.


Pastu pegi timbang.
Dah naik hafal dah step.
Orang yg baru first time ramai yg blurr kalau pegi sini.
Kesian! Tapi dah tulis instruction
"SILA TIMBANG BERAT SENDIRI SEBELUM MENDAPATKAN BACAAN TEKANAN DARAH"
Ada jugak yang tak timbang lagi masa nak check tue.
Kalau sorang dua boleh lah staff nurse tu nak layankan.
Kalau dah 5-6 orang tak paham2 jugak. Hehehe. Sendiri mau ingatlah!


Okey, I pegi timbang dengan akk dok sebelah tue,
Serius, lupa tanya nama die. Hehe.
Dannnn........... 68.5kg!
Syabaslah! Naik 2kg dr last checkup!
Total gain sepanjang pregnancy = 14.5kg


Next urine test. Berdoa supaya tidak +ve Protein  lagi.
Malas nak datang repeat test!
Alhamdulillah, Glukose & Protein = -ve
Berkat minum air masak dan air zam-zam.

Okey tunggu depan bilik nak scan.
Dalam hati dah tergerak dah nie,
Confirm berat baby pun naik nie.
I dah mula risau sebab ingat lagi doc kat Normah Specialist pernah cakap,
Kalau ikut berat & tinggi I normal,
Baby's weight jangan lebih 3.4kg.
Nanti sendat and possibility nak Caesar tinggi.
Hadooiiiii!


Masuk bilik scan, confirm sekali lagi gender baby.
Dan, seperti diduga, berat baby naik.
3.2kg! Hushhh! Mama cingkuling dah berpeluh dengar nie.
Baby, we should control ourselves lepas nie ehh. :)


Keluar bilik scan, dan menunggu lagi.
Nasib baik ada akak dok sebelah I yg peramah.
Tak terasalah menunggu doctor yg tengah dok round kat ward.
Okey, nombor dipanggil dan I masuk.


Keluarkan list soalan perlu ditanya! Okey, tipu je.
Ni benda dah ade dalam kepala :)


Soalan pertama I tanya,
"Due date saya betul tak ikut scan?"
Doc check, belek and confirmkan.
"Yes, still follow original EDD sebab clinical punye lebih kurang same"
Reason I tanye: 
Last check-up doc tue cakap my EDD ade lari sket, awal seminggu la gitu.
So, encik so-army pun dah risau jugak lah.
Plus, berdasarkan info I baca, 
Detail scan baby or clinical EDD adelah lebih tepat compare to date LMP (Last Menstrual Period)


Soalan kedua:
"Ada possibility tak baby keluar this week?"
Doc tue gelak je.
Yes I know the answer(s) lebih kurang:
"Itu kuasa Allah" "Depends on mommy"
Nasib baik doc tu jawab lain sket,
"Hows your contraction? Back pain ke?"
I jawab,
"Contraction pun saya tak tahu camne doc"
"Backpain adelah sikit2 tapi tak kerap n tak tentu masa, kadang2 malam, kadang2 tengah malam, kadang2 pagi"
Doc cakap,
"Based on experience I, should be around your EDD-lah! plus minus 2-3 days! And biasalah, tue semua kuasa Allah"
"Contraction tu u akan rase kerap bila dah dekat!"
Dia tanya kenapa,
"My husband, he's in Sarawak. He's wondering when he should come back!"
Doc senyum and dia cakap, kalau takde yang pelik2,
InsyaAllah ikut EDD, because 1st baby :)
.
.
.
.
Alhamdulillah, Lega!
Papa cingkuling boleh plan nak beli flight tiket ok!
I know u read this :)
Hopefully baby bertahan hingga papa balik yer.
Tunggu papa balik baru kuar ye sayang :)



Soalan last:
"About my keputihan, a bit heavy lately, and I guess it's Candia la doc"
And then doc pun buat test masukkan apparatus macam tiub,
Then Yes, it is Candida.
Sort of fungus yg normally berlaku kat preggy women.
Tapi mine macam heavy sket,
I agak risau jugaklah.

Settled! 9.50am :)
Proceed to pharmacy! Amik ubat.
Nasib bukan ubat makan @ minum.
Err, malu sket nak cite kat sini. Later lah :)
Hehehe.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Counting days! :)
Oh, doc and akak sebelah I pun dah tegur jugak, perut I dah nampak jatuh, so, memang tak lama dah nak meletop nie.
My mum & MIL bagitau tunggu sampai kaki bengkak and bila picit lambat naik macam kuih apam, tue memang kena standby lah tue. HEHE. 

 BisikChenta: Baby sayang, I'm waiting for you :) Waiting for Papa jugak!

18 comments:

  1. ya Allah,happy for u :').mase nya hampir tiba
    akak doakan semua selamat..Amin

    ReplyDelete
  2. kak aqiesh....x sabar nak tgk baby...jgn lupa inform yer...yan doakan semua selamat.. :)

    ReplyDelete
  3. Sis Aqiesh =)

    :: Semoga di permudahkan urusan ini ya..amin ya rabb

    :: X sabar nak tengok cingkuling kuar..hehehe..

    :: Taking care sis..Selamat melahirkan..Selamat Berpantang..Selamat menjadi mama..
    Selamat semuanya untuk sis..

    Salam

    ReplyDelete
  4. qishh..aku tumpang nevesss!!! nnt roger2 tauu klo dh beranakk..ehe

    ReplyDelete
  5. as.salam kiss-kiss ;*

    insyallah semoga dipermudahkan olehNya.

    tingat dulu kes sy yg ade +protein dlm urin. seminggu dok brulang ke kkia. =)

    ReplyDelete
  6. ingtkan qish lame tak update,sbb dah bersalin,hehe!

    mmg orng tua2 ckp kalau perut dah turun,xlama lg kan..insyaAllah yun doakan utk qish and baby..selamat menghitung hari mama..take care! =)

    ReplyDelete
  7. Sikit je berat awak naik tu.
    Akak, berat mula pregnant 55, berat last sebelum bersalin 83. =p

    ReplyDelete
  8. wow...dah nk sampai mase..mcm br je bace about ur pregnancy news. n well, goodluck. semoga Allah permudahkan segalenye for u, baby n husband:)

    ReplyDelete
  9. Kidz: omg..aku yg nebes nih,cmno??sengal,bce entry ko,aku lak yg nebes t'lebih.aku doakn ko deliver slps zahir slmt blk semenanjung..insyaALLAH:)

    ReplyDelete
  10. qish..seronoknye jd preggy hehe..good luck dear...

    ReplyDelete
  11. hi darl.. alhamdulillah.. sume ok.. all da best bersalin nanti! :) a bit advise from experience... utk sharing2 saje...

    1. dun worry too much on deliver normal ka, c-sect ka.. yg penting... open our mind to all possibilities.. even pain mgmt such as epidural... all methods are proven safe! :) just go with the flow... dun restrict ourself to certain method... mcm doc kata.. kuasa tuhan.. apa pun boley jadi.. :)

    2. perut nmpk jatuh... usually maksudnya baby dah engage.. that's a good sign.. dia dah getting ready tu.. hehe..

    3. dah nak bersalin kaki bengkak? hmmm... water retention can happen all thruout pregnancy... kaki i hanya bengkak masa 32 wk kut.. yg lain2 ok.. sbb i sgt takleh duk diam.. eksesais sentiasa.. ahha.. sehari sebelum bersalin pun duk swimming lagi... so, pendpt ni kurg tepat.. kalo ya, maknanya kebetulan saje..

    4. despite of eksesais bersungguh2 tu.. berat i naik 20kg!! ahahahahha... resulting baby is 3.86kg.. imagine kalo i tak wkpout... huhu.. but no sugar/ protein in urine.. candida ada.. saya tau apa ubat itu.. hahaha...

    kesimpulannya dear.. no worries.. makan pun, makanlah... yg penting u happy.. coz happy mummy makes happy baby! :)

    ReplyDelete
  12. kidz.. da dkt da yer..semoga semua baik2 jek..xsabar nk tgk anak kidz plak. ;D

    ReplyDelete
  13. qish! all the best.. berdebar plk aku baca entry ko..insya allah semua akan selamat k!

    ReplyDelete
  14. Hi Sys, huhu...dup dap dup dap kan..
    i dulu 38 minggu ++ nak dekat 39minggu baby i nak keluar..fuh fuh..*terkeluar peluh jantan teringat masa tu*.

    apepun, semoga semunya selamat.mama baby n baby cingkuling dpt melihat dunia nnt.jgn takut sgt..n either bersalin normal or operate tu, jgn letak kan apa2 limit pada perkara tu.sebab we really dun know whats gonna happen in the labor room. for me, i have to go through Emergency operation.bukan sbb Ilyaas besar..he was only 2.9kg(walaupun berat i naik 21kg iaitu sampai 76kg ye!), tp sebab rupanya tali pusat Ilyaas cover muka n hidung dia,n kepala dia sedikit senget dari terowong laluan ke dunia so setelah berhempas pulas selama separuh hari, i terpaksa terima cadangan doc utk operation demi keselamatan i n anak.in the 1st place, i sedih sgt2, n nangis on the spot sbb xdpt bersalin normal...sedih la sbb i mmg aim teringin utk normal baby first kan...tp Allah tu lebih Mengetahui yg terbaik...

    i tak nak nnt u down sgt mcm i klu tak dpt normal..

    oh btw, list utk si papa tu i nak bg tips sket, make sure u dh bagi ur ic/insurance card/GL/purse/hp/surah yasin dkt abg atoi nnt ..klu tak kelam kabut nnt u dlm labor room nak pas kan semua benda tu.n satu lagi, bukak siap2 semua barang2 kemas yg u pakai b4 pegi labor room..i dulu tak tau kena bukak, kat sana tgh2 contraction nurse suruh bukak...agak tidak dpt menerima arahan pada time2 begitu..

    n klu boleh bawa breastpump siap2 gi spital.sbb maybe baby nnt sleep kt nursery.so kita leh stimulate susu utk keluar guna breastpump.i dulu terpaksa pakai yg hospital punya dulu sbb tak bawa...ok la, gtg, may u go through this wonderful experience well.doa i dari sini

    ReplyDelete
  15. sronoknye dh makin dkt nk masa nye nk jmpa ngn si comey di dlm..smuga semuanye selamat..apa2 update taww..

    ReplyDelete
  16. thanks all for the comments & supports!tak sempat nak reply sorang2.

    --> to Leo & athi, thanks for the tips. Yeah, i will bear in mind, ape2 pun sume dah tertulis kat atas same, just sit back, relax n enjoy the moments. ape2pun hope semua selamat kan?

    Thanks again *hugs*

    ReplyDelete
  17. qiesh...aku pun xtau contraction tu mcm mn..huuu..

    btw, lama dah nak ckp,blog ko ni cantik la..hehe

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...