Wednesday, June 15, 2011

:: Kisah. oh! Beli. Barang. Baby ::

Salam. Hai semua :)

Ohmaiiigod, mesti ramai mommy-to-be eksited pasal shopping2 barang baby nie kan?
Dalam eksited tue, kena beringat lah, checklist barang si baby dah macam checklist mak-ayah dia masa nak kawen tau. Gilaa panjaannggggg! (saje tulis banyak 'G' bagi propa sket, haha)

*Tq cik Google*

I memang ade checklist barang2 keperluan baby nie, sejak cingkuling 10weeks lagi. Tapi, macam biasalah kan, takkan hari2 nak dok ngadap checklist. Lagipun orang tua2 pun ade pesan, Jangan happy sangat awal2. Jangan dok girang sangat nak beli itu ini. Kalau ape2 buruk berlaku, mau meroyan tengok barang-barang baby tue nanti. Lama-lama I pun sedikit terlupe pasal checklist, sehinggalah I tengok masing-masing mommy-to-be kat belog dok update beli barang itu, beli barang ini. *Gulp* Baru I tersentap dari lamunan. Alamak, dah kena beli ke? Alamak, ape nak beli dulu? Alamak, alamak, dan alamakkkk ;p


Seriously, I dan encik so-army baru terpikir nak beli barang baby setelah usia cingkuling dalam perut, 30weeks (7bulan lebih). Waktu tue sebelum & selepas balik dari konvo-moon. Itu pun sebab ada kengkawan yang dah pesan2 "Eh, jangan lupa standby barang baby & mak-nye dalam kereta, in-case ape2 nanti, benda dah ade" *errrkk* Waktu tue, I dengan si papa cingkuling, macam buat dunno. Tapi bila berchit-chat dengan roomate I sebelum tido...


Roomate: Yang, kita tak nak standby beli apa2 ke barang baby ke, barang mama baby ke? In-case apa2 jadi kat sini (kat Sarawak) benda dah ade.
I : Ohh, kena standby kat sini ke?
Roomate: Abis tue, kalau ape2 jadi kat sini, takkan tengah2 malam B nak pegi cari sume benda2 tok-mak-nenek tue? Bukan kita mintak, tapi just preparation je.
I : Errr, kena ek? Ingat nak prepare kat sana je (kat KL). Kat sini sume barang mahal lah :( Tak banyak choice pulak tue! *puffftt*
Roomate: Hishh, tak bolehlah camtue. Kena beli jugak, at least yg basic2 pun jadilah. Esok kita pegi cariklah yer? (kebetulan esok tue Sabtu!)
I : Ok, mok! I pollow yuuu :)
*dalam hati* Yesss! shopping!).


Hohoho. Maka, episode cari barang2 basic bermula. I ulang, barang2 basic yer! I siap telepon mama, tanye, apekah barang2 basic yg perlu ada untuk baby. Pastu siap print out 2-3 checklist, nak comparekan. Sebab macam tak konfiden tengok checklist sendiri panjang sangat! Hambik kau! Dan sekali lagi diulangi, kami hanya mencari barang2 basic.


Patutlah sume M2B suke shopping barang baby, semuanya kiut-miut! Walaupun Sarawak takde banyak mall dan tak banyak sangat pilihan, I tetap cakap semua yang I jumpa comel. Harus rambang mata! Tapi, "Stick to the plan". BELI BARANG BASIC. Dan, sila lihat checlist, kalau keperluan 2pasang, beli 3pasang boleh tahan lagi (alasan 1set boleh diterima!), tapi kalau dalam list 2pasang, sekali bayar 8pasang, itu bukan basic laggi kak oiiii. Nasib baik bab nie, I boleh kawal, dan selalu usha checklist baby :)


Alhamdulillah, sehingga sekarang, I rasa I dah cukup prepare barang-barang untuk newborn. Kalau ada pun a few je, itu pun rase-rasenya macam belum diperlukan seawal 1-2bulan nanti. Plus, nantikan ade auntie2-uncle2 nak datang bagi hadiah lagi :p HEHE. Cuma si Mama tengah usha benda-benda mahal sket pulak nie. Breastpump, stroller, bottles :D


Ohh yer, walaupun kami dah scan, and doctor dah confirmkan cingkuling adalah gegirl, kami tak beli banyak sangat Pink kaler pun. Campur2 aje, asalkan comel dan material sesuai lah dgn newborn.


So, M2B yang lain, macam mana dengan persiapan anda? Shopping sakan? Banyak mane dah berhabis especially first baby? Meh citer sket. I nak update Checkist Barang Baby and Checklist Keperluan ke Hospital. Tapi tak sempat lagi nak abiskan. Tengok kat sidebar tue pun tak berapa update, lompong2 lagi. Nantilah I update okey!

[ Sayangku cingkuling, Mama tahu kamu aktif seperti gambar ini ]

Oh yer, seriously, sekarang ni boleh kata setiap hari I boleh nampak kaki @ siku @ lutut si baby terbonjol. 
Ntah ape aktiviti dia kat dalam tue :)
Wonderful moment, Subhanallah!




BisikChenta: Beg Keperluan Baby & Mama dah ready! :)

14 comments:

  1. errrk ngeri i tgk tapak kaki comel tu kat dinding perut.haha.something wonderful!

    ReplyDelete
  2. sis Lisa
    @ ermm, ngeri tapi perasannya sangat tak tergambar dek kata2 :) kadang2 sentap, kadang2 ngilu dibuatnya. i akan rindu setiap detik ini bile baby dah kuar!

    ReplyDelete
  3. ngehhh... =D asna xbyk pun shopping brg baby sbb ada FIL bg baju2 byk gak. so, rasanya dh ckup la semua brg. just topup mane2 brg yg xde jer.

    Owh peringatan. better beli stok pampes & wet tissue sekali harung byk2 sbb mmg akan guna byk sgt utk baby bru lahir nie. =)

    ReplyDelete
  4. waaaa..i rindu nak mengandung...like seriously i mmg rindu ada baby dlm perut..
    terbangun tgh2 malam sebab baby tendang..n tgh2 baca quran tiba2 nampak siku dia..
    waaaaaaa, rindunya saat2 tu..njoy ur moments sis =)
    nnt baby dah keluar rindu bau masham baby pulak...rs nak usung baju busuk baby dtg ofis jer

    ReplyDelete
  5. qish,yun pn beli brg basiccc sgt,xbyk pn..nti die dah kuar bru topup mane yg patut,stroller pn tnggu dulu,kalau nk yg bes harus kumpul fulusnye dulu,hehe!

    yun pn mcm qish,salu terbonjol2,kdng2 rase kaki die kuat duk kick,leh rase lutut die,yeke lutut ek?yun teka je..haha!

    take care k!

    ReplyDelete
  6. Bagus nya ko noks... Aku, list pun xde lagi... Ok mahu panic...

    ReplyDelete
  7. ok...Dr ckp perut aku tebal..manyak lemak...so, xkan ada adegan nmpk tapak kaki tu..haha..

    qiesh!..aku plak,beli brg mahal2 dulu...sbb in my opinion, kot2 la aku jatuh mesken dekat2 nak bsalin nanti xde la ralat sgt x dpt benda2 mahal cam breatpump, sterizer, warmer n stroller tu..haha...boleh pakai ke pndapat tu???..

    plus, bnda basic cam apparel,toiletries sng nak cr kat tganu nih..mn2 pun ada...

    apa2 pun, kne bpada2 dan beringat2 la...xkan xnak wat preparation lngsung kan...soal masa dpn, kerja tuhan..kita hny boleh bdoa..betul x??

    btw, ko dah nak beranak dah weiii!!!hehe

    ReplyDelete
  8. sis Asna
    @ akak ade jugak org bagi, tapi tak byk lah. akak kan anak sulung ;p
    baby wipes yer. ok noted!

    sis Athi
    @ Ohh, dapat bayangkan perasaan u mase preggy n sekarang dah ade Ilyas :) sweet! hehe. Ilyas bakal ade adik awal lah nie ;p

    sis YuN
    @ Haah. I pikir jugak nanti org nak bagi lagi. pastu org cakap newborn nie cepat besar, baju2 pun ade I beli saiz 0-6months :)

    Yes, kita agak2 je lah lutut ke, siku ke, tak taulah. kadang2 I pegang2 dia macam nak main2, tendang san, tendang sini. comel!

    ReplyDelete
  9. Papa Zahir
    @ yelah. terima kasihlah sebab mengingatkan. kita kan kena selalu ingat-mengingati. Tu kan selalu pesanan awak kat saye ;p

    sis Zaila
    @ nak list aku boleh je bagi mek! ;p

    sis Harz
    @ HAHAHA. lawaklah kau. xpelah takde adegan tapak kaki pun takpe, janji baby ade movement + sehat kan?

    aku tgh pikir nak beli yg mahal pulak la nie untuk next gaji ;p beserta dengan sedikit simpanan.
    fuhh! sesak nafas aku tgok harga breastpump, sterizer, warmer n stroller.

    Beli ikut kemampuan dan keperluan. zaman dulu boleh la shopping sakan tuk diri sendiri, now nak buat ape, sume kena pikir baby, baby & baby!

    yes, Qadak Qadar Allah yang tentukan. Aku nak beranak dah? awwwwwww. kau saje menakutkan aku! demmm!

    ReplyDelete
  10. as.salam

    huhu..mmg byk brg baby kena beli. biase lah 1st baby kan.

    2nd baby dh kurang beli dah melainkan lain jantina nye kena la beli baju kaler lain plak =p

    ReplyDelete
  11. mek.. nk list.. nk list.. :D
    sayam ko...

    ReplyDelete
  12. so sweet that moment...

    :)

    take care!

    ReplyDelete

Teferifimafakafasifih :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...