Wednesday, June 15, 2011

# Pregnancy: Shopping Barang Baby

Salam. Hai semua :)

Ohmaiiigod, mesti ramai mommy-to-be eksited pasal shopping2 barang baby nie kan?
Dalam eksited tue, kena beringat lah, checklist barang si baby dah macam checklist mak-ayah dia masa nak kawen tau. Gilaa panjaannggggg! (saje tulis banyak 'G' bagi propa sket, haha)

*Tq cik Google*

I memang ade checklist barang2 keperluan baby nie, sejak cingkuling 10weeks lagi. Tapi, macam biasalah kan, takkan hari2 nak dok ngadap checklist. Lagipun orang tua2 pun ade pesan, Jangan happy sangat awal2. Jangan dok girang sangat nak beli itu ini. Kalau ape2 buruk berlaku, mau meroyan tengok barang-barang baby tue nanti. Lama-lama I pun sedikit terlupe pasal checklist, sehinggalah I tengok masing-masing mommy-to-be kat belog dok update beli barang itu, beli barang ini. *Gulp* Baru I tersentap dari lamunan. Alamak, dah kena beli ke? Alamak, ape nak beli dulu? Alamak, alamak, dan alamakkkk ;p


Seriously, I dan encik so-army baru terpikir nak beli barang baby setelah usia cingkuling dalam perut, 30weeks (7bulan lebih). Waktu tue sebelum & selepas balik dari konvo-moon. Itu pun sebab ada kengkawan yang dah pesan2 "Eh, jangan lupa standby barang baby & mak-nye dalam kereta, in-case ape2 nanti, benda dah ade" *errrkk* Waktu tue, I dengan si papa cingkuling, macam buat dunno. Tapi bila berchit-chat dengan roomate I sebelum tido...


Roomate: Yang, kita tak nak standby beli apa2 ke barang baby ke, barang mama baby ke? In-case apa2 jadi kat sini (kat Sarawak) benda dah ade.
I : Ohh, kena standby kat sini ke?
Roomate: Abis tue, kalau ape2 jadi kat sini, takkan tengah2 malam B nak pegi cari sume benda2 tok-mak-nenek tue? Bukan kita mintak, tapi just preparation je.
I : Errr, kena ek? Ingat nak prepare kat sana je (kat KL). Kat sini sume barang mahal lah :( Tak banyak choice pulak tue! *puffftt*
Roomate: Hishh, tak bolehlah camtue. Kena beli jugak, at least yg basic2 pun jadilah. Esok kita pegi cariklah yer? (kebetulan esok tue Sabtu!)
I : Ok, mok! I pollow yuuu :)
*dalam hati* Yesss! shopping!).


Hohoho. Maka, episode cari barang2 basic bermula. I ulang, barang2 basic yer! I siap telepon mama, tanye, apekah barang2 basic yg perlu ada untuk baby. Pastu siap print out 2-3 checklist, nak comparekan. Sebab macam tak konfiden tengok checklist sendiri panjang sangat! Hambik kau! Dan sekali lagi diulangi, kami hanya mencari barang2 basic.


Patutlah sume M2B suke shopping barang baby, semuanya kiut-miut! Walaupun Sarawak takde banyak mall dan tak banyak sangat pilihan, I tetap cakap semua yang I jumpa comel. Harus rambang mata! Tapi, "Stick to the plan". BELI BARANG BASIC. Dan, sila lihat checlist, kalau keperluan 2pasang, beli 3pasang boleh tahan lagi (alasan 1set boleh diterima!), tapi kalau dalam list 2pasang, sekali bayar 8pasang, itu bukan basic laggi kak oiiii. Nasib baik bab nie, I boleh kawal, dan selalu usha checklist baby :)


Alhamdulillah, sehingga sekarang, I rasa I dah cukup prepare barang-barang untuk newborn. Kalau ada pun a few je, itu pun rase-rasenya macam belum diperlukan seawal 1-2bulan nanti. Plus, nantikan ade auntie2-uncle2 nak datang bagi hadiah lagi :p HEHE. Cuma si Mama tengah usha benda-benda mahal sket pulak nie. Breastpump, stroller, bottles :D


Ohh yer, walaupun kami dah scan, and doctor dah confirmkan cingkuling adalah gegirl, kami tak beli banyak sangat Pink kaler pun. Campur2 aje, asalkan comel dan material sesuai lah dgn newborn.


So, M2B yang lain, macam mana dengan persiapan anda? Shopping sakan? Banyak mane dah berhabis especially first baby? Meh citer sket. I nak update Checkist Barang Baby and Checklist Keperluan ke Hospital. Tapi tak sempat lagi nak abiskan. Tengok kat sidebar tue pun tak berapa update, lompong2 lagi. Nantilah I update okey!

[ Sayangku cingkuling, Mama tahu kamu aktif seperti gambar ini ]

Oh yer, seriously, sekarang ni boleh kata setiap hari I boleh nampak kaki @ siku @ lutut si baby terbonjol. 
Ntah ape aktiviti dia kat dalam tue :)
Wonderful moment, Subhanallah!




BisikChenta: Beg Keperluan Baby & Mama dah ready! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...