Thursday, June 16, 2011

# Pregnancy: Checklist Senarai Keperluan Baby

Salam, Hai peeps ;)
 
 
Secara rasminya, semalam I dah get ready semua barang keperluan baby & mommy untuk dibawa ke hospital. 
Semuanya I letak dalam 2 beg - 1 for mama & 1 for lil' chingkuling :)
Tiada special beg, or beg baru. I pakai je beg yang ada kat rumah nie, asalkan boleh sumbat semua keperluan I dan baby.


 As I said dalam entry sebelum nie, semua list barang-barang I dah prepare, cuma bab beli-membeli tue yang baru lately I settlekan sedikit demi sedikit.
Alhamdulillah, boleh kata lengkaplah. Tak semua I beli, ada jugak yang sis-in -law bagi. Ada juga yang mama + ayah belikan. Syukur.
 
Anyhow, here goes the list! :)

  Clothing & Accessories
  • Tops & Pants - Short [7 pair]
  • Tops & Pants - Long [7 pair]
  • Mitten & Booties [10 set]
  • Hats / Bonnet [3 pcs]
  • Rompers / Bodysuit [8 pcs]
  • Handkerchief / Baby's mini towel  [3 pcs]
  • Foot Covers/Pre-Walker Baby Shoes [1 pair]
Bedding
  • Mattress, Pillow & Bolster [1 set] - Ayah belikan
  • Comforter / Blanket [2 pcs]
  • Receiving Blanket [6 pcs]
  • Baby's Box [2] - Memang ada kat rumah!
Diapering
  • Changing mat [1]
  • Newborn Diapers [1] - Huggies Newborn 52pcs
  • Nappy Liners [1 box]
  • Baby Wipes / Wet Tissue [4] - 100 sheets
  • Baby Napkins [1] - 12pcs
  • Nappy Rash Cream [1 tube] - Drapolene
Bathing & Grooming
  • Bath & Hooded Baby Towel [2 pcs]
  •  Cotton buds & cotton balls - memang ada kat rumah!
  • Baby Bath + Shampoo [1 set] - small
  • Baby's Lotion, Oil + Powder [1 set] - small
  • Tummy's binder / Barut [5 pcs] - SIL bagi :)
  • Baby's Detergen & Softener [1]
  • Baby's Manicure set [1] 
  • Minyak Yuyi [1]
  • Thermometer [1] - Free from Anmum :)
DONE!
 ............................
 
 
Ohh yer, kalau kamu semua perasan I memang tak tick langsung any items berkaitan FEEDING and TRAVELLING kat side bar tue.
 
Ntah lah, as for now, I rasa macam malas lagi nak beli feeding2 set nie. Kalau boleh nak jugak suakan je breast kat baby, taknak bagi dalam bottle. Paksa jugak! Boleh? ;p

But, the most hot item yang I eager nak beli ialah breastpump. Oh, Medela Freestyle please!
 
Heed Sidek, aku jeles okey kau dah beli.
Aze Fauziah kau pun same laling, semangat nak beli Medela jugak, padahal mula-mula nak beli Spectra kan? ;p
 
Encik so-army please take note yer.
Can we get it by my next check-up? ;p
Ailebiu lah mok!
Travelling punye stuff pun bagi I memang tak perlu lagi sekarang nie. Cumanya, I & encik so-army memang plan nak beli jugak stroller. Oh, again Quinny Buzz plizz!
 
Walaupun ramai jugak cakap tak payah beli stroller mahal-mahal, tapi I nak jugak.
Yes, it is worth spending the extra money for a stroller kerana kami akan selalu travel KL - KCH.
Agak susah jugak bila memikirkan nak kendong/sling aje baby dengan cabin bag yg sudah semestinya akan bertambah sebab nak letak barang2 baby nanti kan?

So, plan to buy it on Parenthood Expo kat MidValley this coming July.
And, bad news, masa tue I maybe dalam pantang.
Kalau masih tak dibenarkan keluar, encik so-army kena pegi sorang (itupun kalau dia ada lagi kat KL) or I nak mintak tolong jugak mommies or M2B belikan. HAHAHA. Boleh?

 

*CLICK HERE for more info about the Expo*


 
Ohh yer, sebelum ada yg bertanya, list-list keperluan baby nie, I boleh bagi kat u alls kalau nak dalam format Excell :)

Just email me : honey_gal85@yahoo.com


............................


 
Dear baby sayang,

Papa + Mama dah buat yang terbaik untuk penuhi semua keperluan kamu.
Kami sayang  kamu dan tak sabar nak jumpa kamu :)
Buat masa nie, duduk diam-diam dalam perut Mama ye sayang!
Selamat bersukan dan beraktiviti dengan jayanya, sebab Mama pasti merindui saat-saat itu nanti!
Keluar bila dah tiba masanya nanti okey?
Sayang kamu :)
 ............................
 
BisikChenta: Barang keperluan ke hospital esoklah I update! :)

15 comments:

  1. hai qish, dh 36 weeks ye, tunggu ms je la ni, good luck ye.

    cam anah,beli stroller tp baby xmo duduk dlm tu..nk dukung je,so slalunya sorong stroller kosong je=)

    ReplyDelete
  2. suke2...
    akak... lin br mengandung 5 minggu.... nnt lin nk copy check list akak ye... =)

    ReplyDelete
  3. Kidz,bce entry ko ni wt aku rse cm aku pn dh nk smpi mse.pdhal bru nk msk 3bln..haha.ble le aku ble bli brg bb ni??huhu..

    ReplyDelete
  4. just make a list...dapat bonus@duit terpijak,kite gi borong dgn kedai² nye skali ye...

    ReplyDelete
  5. yey, masanya dah dekat. semoga qis bersalin dengan selamatnya ye.

    psst: seminggu di waktu selepas bersalin, lebih selesa pakaikan bb lampin, sebab bila dia kencing dia akan terjaga. so, xde la dia tido je sepanjang masa. =p

    ReplyDelete
  6. yes suakanlah cik B tu je kt bb. I pun beli pump 2 weeks after bersalin. tp dh tunjuk kat hubby awal2 nk yg mana satu. so nti dia tau nk beli kat mana. hehehe.

    ReplyDelete
  7. stroller.. if u have the budget... worth buying a good ones!! :) long term investment.. nanti adik2 dia leh pakai lagi...

    breastpump.. hold dulu... :) masa dlm pantang leh experiment... from experience, BP bagus utk org lain, tak semestinya 'serasi' dgn kita... :)

    ReplyDelete
  8. dah meraban aku ni barang2 apa pun tak beli~~ dah masuk 3rd trimester kot~!!! yg aku beli, baju ngandung cantik, aci tak? :P

    ReplyDelete
  9. hehe blh geng..sbbnya sama2 jugak br smlm siap pack beg hospital...

    bezanya this is my 2nd time..(so poyo2 pack last minute...masa 1st time 36weeks sibuk2 dh pack)

    ReplyDelete
  10. wahh..mama qish pye cheklist!!blh pnjm nih..:P

    ReplyDelete
  11. sis Anah
    @ yup, menghitung hari. hmm, i rase stroller penting untuk I sebab nak travel jauh. anyway thanks! :)

    sis Lin
    @ boleh2, nanti bagi email. akak send copy :)

    sis yumie
    @ oii, 3 bulan awal lagilah nak beli. nak usha2 boleh lah. Pegi beli time SALE okeh!

    ReplyDelete
  12. Papa Zahir
    @ kalaulah ade duit terpijak kan. kalau nan ado camne yang? ;p

    sis dak pink
    @ Hoho. sy sudah merasakan sedikit auranya kak Ain :) doakan sy.

    sis Maera
    @ insyallah, nanti akak buat aanouncement bile sume dah selamat yer :)

    sis aishiteru
    @ tue lah kan. suakan aje cik B kat baby. malas nak botol2 bagai. cumanya i standby je la nak beli breastpump nanti after delivery. itu pun online jer :)

    sis Leonora
    @ thanks for tips dear :)
    memang ingat nak hold dulu kedua2 item tue :D

    ReplyDelete
  13. sis Xora
    @ HAHA. kau beli baju ngandung cantek utk pakai lepas ngandung takpe. kire investment la tue ;p Alah, aku pun baru2 ni je start beli. menggelabah!

    sis ryy.han
    @ ohh, dah ade experience takpelah. I takde pengalaman, jadi kenalah standby jugak.

    sis deanna
    @ mahukah list? boleh jak. nanti bg email okeh!

    ReplyDelete
  14. Kalau ada yang mencari barang baby boleh lah masuk ke blog ni @ "Smiley Baby Shop"

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...