Thursday, June 16, 2011

# Pregnancy: Checklist Senarai Keperluan Baby

Salam, Hai peeps ;)
 
 
Secara rasminya, semalam I dah get ready semua barang keperluan baby & mommy untuk dibawa ke hospital. 
Semuanya I letak dalam 2 beg - 1 for mama & 1 for lil' chingkuling :)
Tiada special beg, or beg baru. I pakai je beg yang ada kat rumah nie, asalkan boleh sumbat semua keperluan I dan baby.


 As I said dalam entry sebelum nie, semua list barang-barang I dah prepare, cuma bab beli-membeli tue yang baru lately I settlekan sedikit demi sedikit.
Alhamdulillah, boleh kata lengkaplah. Tak semua I beli, ada jugak yang sis-in -law bagi. Ada juga yang mama + ayah belikan. Syukur.
 
Anyhow, here goes the list! :)

  Clothing & Accessories
  • Tops & Pants - Short [7 pair]
  • Tops & Pants - Long [7 pair]
  • Mitten & Booties [10 set]
  • Hats / Bonnet [3 pcs]
  • Rompers / Bodysuit [8 pcs]
  • Handkerchief / Baby's mini towel  [3 pcs]
  • Foot Covers/Pre-Walker Baby Shoes [1 pair]
Bedding
  • Mattress, Pillow & Bolster [1 set] - Ayah belikan
  • Comforter / Blanket [2 pcs]
  • Receiving Blanket [6 pcs]
  • Baby's Box [2] - Memang ada kat rumah!
Diapering
  • Changing mat [1]
  • Newborn Diapers [1] - Huggies Newborn 52pcs
  • Nappy Liners [1 box]
  • Baby Wipes / Wet Tissue [4] - 100 sheets
  • Baby Napkins [1] - 12pcs
  • Nappy Rash Cream [1 tube] - Drapolene
Bathing & Grooming
  • Bath & Hooded Baby Towel [2 pcs]
  •  Cotton buds & cotton balls - memang ada kat rumah!
  • Baby Bath + Shampoo [1 set] - small
  • Baby's Lotion, Oil + Powder [1 set] - small
  • Tummy's binder / Barut [5 pcs] - SIL bagi :)
  • Baby's Detergen & Softener [1]
  • Baby's Manicure set [1] 
  • Minyak Yuyi [1]
  • Thermometer [1] - Free from Anmum :)
DONE!
 ............................
 
 
Ohh yer, kalau kamu semua perasan I memang tak tick langsung any items berkaitan FEEDING and TRAVELLING kat side bar tue.
 
Ntah lah, as for now, I rasa macam malas lagi nak beli feeding2 set nie. Kalau boleh nak jugak suakan je breast kat baby, taknak bagi dalam bottle. Paksa jugak! Boleh? ;p

But, the most hot item yang I eager nak beli ialah breastpump. Oh, Medela Freestyle please!
 
Heed Sidek, aku jeles okey kau dah beli.
Aze Fauziah kau pun same laling, semangat nak beli Medela jugak, padahal mula-mula nak beli Spectra kan? ;p
 
Encik so-army please take note yer.
Can we get it by my next check-up? ;p
Ailebiu lah mok!
Travelling punye stuff pun bagi I memang tak perlu lagi sekarang nie. Cumanya, I & encik so-army memang plan nak beli jugak stroller. Oh, again Quinny Buzz plizz!
 
Walaupun ramai jugak cakap tak payah beli stroller mahal-mahal, tapi I nak jugak.
Yes, it is worth spending the extra money for a stroller kerana kami akan selalu travel KL - KCH.
Agak susah jugak bila memikirkan nak kendong/sling aje baby dengan cabin bag yg sudah semestinya akan bertambah sebab nak letak barang2 baby nanti kan?

So, plan to buy it on Parenthood Expo kat MidValley this coming July.
And, bad news, masa tue I maybe dalam pantang.
Kalau masih tak dibenarkan keluar, encik so-army kena pegi sorang (itupun kalau dia ada lagi kat KL) or I nak mintak tolong jugak mommies or M2B belikan. HAHAHA. Boleh?

 

*CLICK HERE for more info about the Expo*


 
Ohh yer, sebelum ada yg bertanya, list-list keperluan baby nie, I boleh bagi kat u alls kalau nak dalam format Excell :)

Just email me : honey_gal85@yahoo.com


............................


 
Dear baby sayang,

Papa + Mama dah buat yang terbaik untuk penuhi semua keperluan kamu.
Kami sayang  kamu dan tak sabar nak jumpa kamu :)
Buat masa nie, duduk diam-diam dalam perut Mama ye sayang!
Selamat bersukan dan beraktiviti dengan jayanya, sebab Mama pasti merindui saat-saat itu nanti!
Keluar bila dah tiba masanya nanti okey?
Sayang kamu :)
 ............................
 
BisikChenta: Barang keperluan ke hospital esoklah I update! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...