Monday, March 3, 2014

Review: Botol Susu Kaca (Glass Bottles)

Salam. Hi korang!
Happy Monday! Isnin pertama di bulan Mac :) Zasss sekejap je masuk bulan 3 dah.

Hari ni aku nak review pasal botol susu kaca. Ni pun entry dah berkepuk dalam draft.
Dulu aku pernah buat entry pasal lifetime or jangka hayat botol susu. Sapa tak baca lagi nah pegi SINI.

Sebenarnya tujuan utama aku nak pakai botol susu kaca dulu ialah malas nak sterilize selalu. Selalu tu bagi aku ialah 2minggu sekali. Now bila dah tukar botol kaca aku sterilize sebulan or sebulan setengah sekali. Bukan malas, tapi nak menyenangkan kerja. Lagipun lifetime botol plastik kan ada limit dia. Setakat ni aku guna 2 brand botol kaca -- LIFE FACTORY dan AARY GREEN.

1) LIFE FACTORY
Life Factory ni imported brand, US tak silap aku.
Aku first time beli kat kedai rasmi aku beli barang baby -- OneBabyWorld. Kebetulan masa ni balik semenanjung kan, so singgah la kat OBW Tmn Permata tu.
LF punya glass bottles ada 2 sizes; 4oz & 9oz. Ada jual loose dan ade jugak yang Twin-pack. Yang gift set pun ada, lengkap dengan bottle caps tak silap aku.
First collection LIFE FACTORY bottle Isya ialah kaler oren. Kahkah. Nasib kau la nak dapat mama gila kaler oren. To date, dah 1tahun 10bulan aku pakai botol LF nie. 1 botol penah pecah dan 2 ring caps penah retak.

Koleksi Life Factory; 1 x 9oz, 2x 4oz. 1 x 4oz dah pecah, ade sleeve jer!

Best
- Banyak pilihan warna, yummyy!
- Diameter dia kecik so senang budak-budak nak pegang sebelah tangan pun boleh.
- Narrow teat yg mana aku sangat suka sebab boleh fit dengan Isya punya Medela narrow teat. Dia is soo cerewet pasal teat (dulu laa)
- Penutup botol dia jenis clip yang tak kan terbukak dan susu takkan spilled out. Ini penting sebab aku tak suka bwk diapers bag (errr tak pernah ade pun) dan taknak susu tumpah dalam handbag.
- Ada 4 jenis flow untuk teat (if korang nak pakai teat dia) Stage 1, 2, 3 & Y-cut. Dulu Isya tak suka teat lain, now dah boleh terima dan lama² aku perasan teat dia pun jenis lembut jugak macam Medela. Now Isya pakai Stage 3 or Medela teat M-flow.

Close up bottel cap.
Nampak tak macam line² tu, dia mcam safety clips la so that tutup tak terbukak & susu tak tumpah

Kurang best
- After comparing those 2 brands yang aku guna the worst thing about LF ialah cap dia senang pecah. Well bukan lah cakap anak aku main lempar cakera guna botol tu, tapi ade sekali dua pernah terlepas dari tangan die then bila aku check yang pecah is dia punya cap. Masuk ni dah 2 cap die pecah/retak. Memang taklah teruk, boleh je guna lagi tapi macam tak best jugak sebab bila aku goncang susu kadang ada lah terlepas sket. Dan bila aku tanya few friends yg guna LF diorang jugak mengalami masalah yang sama. So, bukan salah anak aku yang ganas lah kan?

Kesan crack/pecah kat ring caps.
- Spare part untuk ring caps tue susah nak cari, dah merata aku pergi macam tak jumpa lagi. Bottle caps ada lah. Kat webpages official dia ada, tapi yelah nak beli pun semata satu barang koserrr aku nak bayar shipping charges.
- Disebabkan LF ni pakai narrow neck teat so lubang botol die macam kecik sket yang mana aku rasa macam agak susah nak sumbat bottle brush tiap kali mencuci.
- Bit expensive. Sesuai la dengan nama imported stuff kan. Tapi towards the end aku still rasa berbaloi jugak la.

Range Harga - 4oz (RM 59.00); 9oz (RM 79.00) Aku beli kat OneBabyWorld je biasa sebab aku malas survey tempat lain. HAHA.

Rating - 9/10

2) AARYGREEN
Aary Green ni Malaysian brand.
Masa firt time beli aku beli kat OBW jugak, tapi lepas tue aku beli kat LittleWhiz sebab murah sket huhu
Teat dia aku pernah jumpa 2 jenis flow je Slow & Medium Flow.
So AG ni aku dah try genap setahun. Dah ada 1 pecah, baru je pecah masa balik bersalin hari tue. Tu pun sebab Isya tak sengaja pegi hentak beg kain yg ada botol dia dalam tue. Niceee!

Koleksi Aary Green; 2 x 9oz, 2 x 4oz. Yang takda dalam gambar kat umah babysitter. 1 x 4oz pun pecah!

Best
- Kaler pun pelbagai jugak. Tapi lebih kepada yang striking. Untuk orang macam aku yang semua nak bold gituuu. HAHA
- Ringan sket daripada LF. Aku rasa LF tu tebal sket thats why dia agak berat. Actually dia ringan sebab dia pakai Borosilicate glass -- more lighter & thinner
- Malaysian brand. Yeayy supportlah sket. So bila barang buatan Malaysia maka harganya sedikit murah berbanding imported. Beza RM10 kot kalau takde less. Kalau ada less lagi murah la.
- Senang nak cuci sebab lubang botol dia besar sb pakai wide neck teat n cap. So yakin je bersih kalau cuci.
- Spare part senang nak cari dah sebab buatan Malaysia kan. Kalau nak senang pegi je website diorang.

Kurang Best
- Diameter dia besar sket so bit huge kalau budak nak pegang. Kena support dua belah tangan. Tapi aku rasa Isya terer je pegang sebelah tangan.
- Bottle cap dia macam senang loose. So kalau bawak dalam handbag kene selalu check takut susu tumpah.

Range Harga - 4oz (RM 49.90), 9oz (RM 69.90) - Aku beli kat LIttleWhiz, tapi kadang stock warna takde, so boleh pegi official website Aary Green :)
Rating - 9.5/10

Beza diameter both!
AG using Wide Neck teat, while LF using Narrow Neck teat.
Untuk organizing botol² diorang nie aku beli bekas pinggan yang bertutup. Yela kot lah malam ada lipas ke, cicak berak, tkus kencing ke,mana nak perasan, better beli yang bertutup. Untuk bekas storage bottle aku dan alatan² mengepam aku pakai bekas lain sebab tak nak serabut sekalikan semua.

Takde bekas yg proper plus aku malas nak beli shelves/rak sebab malas nak angkut kalau pindah.

So, tu jelah review dari aku. Ada satu lagi brand aku tak pernah try, Cherub. Dia boleh tukar² kaler kalau panas @ sejuk. Alaaa macam jam Boy London dulu la, batak masuk peti sejuk nak tengok tukar kaler, pastu keluarkan jadi kaler lain. kihkihkih. Cherub pun imported brand, kalau berminat korang try la tengok kat SINI. Lagi satu stainless steel bottle, Pura Kiki dgn Organic Kidz. Aku tak pernah try jugak, anyone penah try kasi la review. Tapi aku malas kot nak beli sebab yang ada ni pun dah cukup oii. Walaupun ada risiko nak pecah tapi so far aku dah rasa ok malas aku nak try lain.

Harap ini dapat membantu yang nak tukar kepada botol kaca.
Till then peeps!~

NotaChenta: Baru aku perasan website AaryGreen ada jual botol kaca sahaja without sleeve. Boleh lah masuk list nanti :)

7 comments:

  1. haha jam boy landon...kahkah..xpnah merasa nak pakai bottle mahal2 ni..tringin but anak2 refuse bottle..so tetiap bln beli sippy cup comey2 je..murah2 blake

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak etty dah guano kerja anak ko refused botol weh? Aku so far budak² dua tu ok so continue je lah kan.
      Dua² pakai botol kaca mak nya pemalas nak sterilize selalu kalau plestik hehe

      Delete
  2. niceee. mungkin dh tiba ms aku kene re-organize balik rack botol susu hannah. huhu. kemas je rack ko ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tah kemas je rack kau. Elok lagila dari rack aku rack aku tupperware je haha

      Delete
    2. siap ada rack uolss, i letak dalam tupperware jugaks

      eh good info :))

      Delete
    3. hahaha aku takleh la sepah² teat diorang sama tapi lain saiz, kalau tak arrange camnie nanti, mesti tertukar teat.

      Delete
  3. Aarygreen botol boleh muat teat avent/mum kot iye? Huhu baru nak berkenalan dengan botol susu kaca..plan nak tukar c;

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...