Thursday, March 6, 2014

Dia yang berusia 2 Tahun 8 Bulan!

Salam Hi!

Lama budak nie tak muncul sebagai watak utama blog nie sejak kehadiran adik dia merampas tahta heroin. Hahaha.

Gaya star bangun tido tengok tv!

Hari nie, ikut bulan dan kalendar masihi si budak nie genap berusia 2 tahun 8 bulan @ 32 minggu. Lagi 4 bulan nak masuk 3 tahun. Haiii kejapnya lah masa berlalu. 

Macam baru je mama rasa tengok Isya merangkak army-crawl pastu tetiba berjalan. 
Macam baru je rasa suapkan Isya makan sekarang dah pandai makan sendiri.
Lama tak update perkembangan Isya.
So di usia ini ada beberapa benda penting yang mama nak catatkan buat kenangan nanti satu hari mama baca mau menitik air mata!

1. Lately Isya suka makan ikan. Dulu kalau boleh hari² nak ayam upin-ipin (drumstik). Sekarang dah boleh nak request makan fish. Mungkin sebab hari tu pantang, nenek rajin buat ikan bakar, so lama² suka makan ikan. Ok, so kira senang la mama, bila masak ikan untuk papa-mama punya dinner ke ape, Isya dah boleh join sekali kalau tak nak kene gorengkan ayam upin-ipin haihhh laaa anak!

Kalau ada kawan lagi lah makan bertambah²!

2. Pandai bukak peti sejuk. Haaaa, yang ni kemain bahaya. Dah pandai bukak peti sejuk, pastu amik air kotak besar ke, air sarsi mama or air oren yang dah memang siap² buat dalam fridge. Then, bawak pergi depan dengan bersungguhnya tuang air sendiri. Kalau yang ringan berjaya lah mengaburi mata mama macam takde apa berlaku. Tapi kalau yang penuh lagi dan berat sket tengok lah nanti basah² tue tau lah sapa punya kerja. Haihhh! Aktiviti biasa dijalankan ketika mama mandi, solat atau kat luar sidai kain.

Nampak tak nampak tak?

3. Potty train. Kadang² ada gak mama tak pakaikan Isya pampers especially siang hari kalau weekend dok kat rumah jer. Dekat umah mamak (panggilan kpd babysitter) pun kadang² Isya tak pakai. Ada la sesekali berjaya Isya bagitau bila nak kencing. Tapi lebih kepada dah kencing baru nak bagitau -___- Takpe kita cuba lagi.

4. Mewarna/Melukis. Yang ni dah tau dah amik bakat sapa. hehehe. Sekarang Isya dah pandai lukis ada nampak bentuk la. Lukisan pertama hari tu Isya lukis kucing, pastu berlari tunjuk mama sambil cakap "Mama, kakak lukis cat meow" Mama kagum pun ade, terharu pun ada sebab 1st time lukis ada rupa. Then, bila mewarna sekarang dah tak conteng² ikut suka macam dulu. Dah pandai colour dalam bulatan or any shapes. Yeayyy clap clap! Nanti mama anta masuk pertandingan mewarna okay :) Ohh lagi satu, kalau Isya nak start mewarna biasa Isya akan cakap, "Mama, kakak nak buat kerja sekolah" Ok, sekolah sangat. Tak sabar dah ke? Esok dah sekolah jangan ko cakap ko malas nak sekolah pulak. Masa tue, siappp!

Sekali pandang macam kucing, 2x pandang macam kartun ape ntah.

5. Mengira. Dulu count 1,2,3 pun salah. 1,3,4 katanyaa. Tapi sekarang dah pandai kira 1-10 sekali dengan tangan boleh tunjuk dan kira 1-10 sekali. Pasni ni kita kira 11-20 pulak okay!

6. Main puzzle/blocks. Selalunya kalau main puzzle and blocks tak pernah nak habis, tinggal separuh jalan. Sekarang dah complete dah, kalau main puzzle yang warna² tu dah boleh cantum semua dengan colour combination yang betul. Kalau main blocks dah boleh buat robot la/kereta la. 

7. Tidur. Adalah sangat susah bila nak suruh tidur tengahari. Biasanya nak mainnn aje. Tak main tengok tv, tak tengok tv layan tab tengok upin-ipin, pada zaman dahulu atau High-5.

8. Baju saiz besar. Mama tak tahulah anak mama ni yang debab or memang normal umur budak baya² ni baju saiz kena bear sket. Isya tak pakai saiz 2-3years kecuali gown/dress. Kalau baju² pyjama ke, t-shirt ke, seluar ke semua saiz 3-4years or 4-5years. Kalau tak nanti seluar senteng la, baju kejap je pakai pastu nampak pusat lah huhu patut la papa panggil Isya debab ;p

9. Layan adik. Ini memang ikut mood, tapi bila adik nangis automatik Isya akan panggil mama kat dapur ke kat mana ke "Mama adik nangis" pastu mama akan cakap pegi pujuk adik main ngan adik. Pastu kadang² mama intai, Isya dok agah² adik, pastu tepuk² adik cakap jangan nangis la. Pastu cium² adik. So proud of you sayang! Tapi kalau bukan mood baik, lepas cakap mama adik nangis, Isya terus main game ke, main basikal ke tanpa mempedulikan adik. Jerit banyak kali pun, nanti mesti jawapan Isya " Alaaa, Isya nak main dulu" tsk tsk kakak laa kakak! 

Main sambil jaga adik!
Ni mood baik lah nie. 

10. Dalam kereta duduk belakang. Disebabkan mama letak adik dalam carseat kat depan, so Isya kena la duduk belakang, tak boleh duduk depan macam dulu². Cuma kadang² ada lah masa²nya tiba² baring kat bawah seat sambil main tab. Tak pun duduk tengah² antara driver & co-driver tue. nasib lah rumah mamak dekat je. Kalau tak bersilat mama sambil drive.

So, tue je la catatan mama setakat nie. Mama harap ada improvement yang lagi banyak dan lagi besar bila mama update lagi nanti tak tahu bila. Tahun ni besday Isya bulan puasa dan mama tak sure papa ada tak ngan kita. Takpa nanti kita buat belated besday masa raya, Insyallah!

Kopipes? yes!
 NotaChenta: Tahun depan nak sekolah dah anak mama. Alaaa, nanti tak puas nak main ngan Isya! 

5 comments:

  1. dah jd anak dara.
    jap lg mak dpt nantu ..
    eh

    ReplyDelete
  2. Adri pun hari2 mintak gi sekolah. Pening mak!! Huhu

    ReplyDelete
  3. How time flues.. cepat nye isya membesar

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...