Saturday, October 26, 2013

# Tips/Cara : Cerai Susu Badan (Wean-off)

Salam,
Aku masih di sini! 
Oh well, aku tak tahu nak tulis or update pasal ape sangat. Update baby takde ape sangat sebab now dah start weekly check-up kan. Last check-up baby memang in-position, dah pandang bawah. Berat terkini ialah 3.1kg camtu. Wowww, membesar dengan jaya yer adik. Kakak Isya dulu keluar 2.95kg.

Aku pulak dah dapat MC. Tapi MC sambung² lah. Nasib baik doktor KPJ tu baik hati bagi. 
Padahal bukan lah aku tak larat sangat pun. Saja je nak rileks dok umah.
Rileks tak rileks sangatlah, kalau dok umah memang tak berhenti buat kerja pun. 
Lagipun memang aku dah letak dalam list nak kemas² rumah sebelum baby keluar. Lepas nie rumah bertinggal 3bulan kan. Husband aku pun akan ke laut lagi lepas aku deliver. So better aku kemas je awal² nie. Isya aku still hantar babysitter sebab nak mengemas kalau ada dia memang tak jadi kemas lah. Hahaha.

Ok berbalik tajuk asal, aku takde lah nak bagi tips ke ape sangat. Just nak share ape yang aku alami masa 2nd pregnancy plus tengah breastfeed Isya. Ada jugak aku baca few tips masa nak weaned-off tue, tapi tak buat lah beriya sangat sebab at the end Isya sendiri yang taknak susu badan dah time tue.  

Masa dapat tahu aku pregnant, Isya dah 1tahun 8bulan. Dia cuma menyusu waktu tido malam dan kadang² masa dalam kereta kalau jalan². Masa husband aku cakap kene slow² ajar dia tak menyusu badan tipu lah kan aku tak touching. Aku rasa macam alahaiii tak bestnya tak boleh nak bonding lagi malam² sebelum tido. Tapi aku sempat lah cuba sikit few tips dan petua sebelum Isya sendiri yang reject susu badan.

# Perkara pertama aku buat ialah aku tak offer dia menyusu badan. Kalau sebelum tido malam tu, aku bagi dia minum FM then aku tepuk² macam biasa sambil cakap² borak² dan bacakan ayat² Quran. Kadang² aku pasangkan aje ayat² Quran tue sampai dia tido. Yang ni agak berkesan jugaklah dipertengahan proses nak cerai susu. 

Normally, dia akan bangun malam dan memang mencari. Mula² aku kalah jugak la awal² tu. Memang dia mencari, selak sendiri baju, raba² pastu bangun dan cuba nak hisap jugak. Aku bagi je lah. Tapi lama² aku sendiri rasa sakit sebab nipple dah kembang and too sensitive kot. So, masa dia cari aku mengelak² jugak, pastu aku tepuk² then dia tido balik. Kalau dia tak tido balik, laki aku lah yang take turn pujuk, sebab kalau aku yang pujuk memang akan end-up dengan memberi jugak haha

# Kalau masa keluar jalan² tu aku dah tak pakai nursing bra dah. Aku pakai bra biasa jer. Pastu aku pakai baju yang lapis² sket bagi dia susah nak selak pastu nanti dia give-up. So far cara ni agak berkesan lah. Sebab lepas tu dia boring nak cari² then aku boleh bagi FM jer. 

# Aku ada lah jugak baca few tips dan petua yang ada orang letak sesuatu kat nipple macam kopi, sos, ubat gigi dan lipstik pun ade, pastu daun ape ntah yang pahit tue. Aku try letak asam jawa. Sebab petua ni aku dapat dari akak yang aku selalu berurut tue. Dia cakap asam jawa nie rasa die lekat, so kalau sekali letak, budak akan ingat rasa dia. Pastu kalau letak semalaman pun, kalau dia cari², rasa tu still ada lagi, so budak akan reject puting. Well, aku try dan memang ye lah. Muka Isya terkulat² masa rasa tue. Pastu seingat aku dia takde bangun malam nak cari² lagi.

# Bercakap dengan dia masa dia mamai² nak tido tu pun berkesan sebenarnya. Bukan untuk cerai susu badan jer, apa² pun yang kita nak pesan kat anak masa phase ni lah yang sesuai. Aku banyak kali jugak cakap dengan Isya masa dia tido tu mintak dia tak menyusu badan sebab dia dah besar dah nak jadi kakak bla..bla..bla

Well, after all, Isya sendiri yang reject susu badan. Paling aku ingat, dia sedut pastu dia sendiri cakap "Wekk, tak sedap la mama" HAHAHA. Ohh aku rasa maybe sebab hormon aku dah ready nak produce susu untuk baby. So, mungkin jugak susu tu dah rasa lain, pahit ke ape ke tak pasti. Tue lah last dia betul² sedut nak hisap susu. Lepas² tu ada gak dia ngada² masukkan dalam mulut tapi tak hisap pun. Dia main acah² jer. Geram pulak aku tengok muka dia macam saje je nak kenekan aku. Hehehe.

Apa²pun, aku rasa ramai lagi yang ada experience yang lagi tough especially yg pregnant masa anak tak start makan lagi ker, or tak sampai setahun lagi ke. So yang tu aku tak leh nak deny lah memang aku rasa mesti lagi banyak cabarannya. Alhamdulillah jugak, mudah untuk aku wean-off Isya. Sorry sayang. Insyallah ada rezeki mama bagi nanti yer masa adik dah keluar. Tu pun kalau lah Isya nak lagi kan? hehe

Ok, tu je nk share. Aku nak sambung buat research. Sebelum beranak kene prepare siap² apa yang aku nak buat next 2 semester. Well, aku cuti bersalin satu semester. HAHA. Best tak payah buat ape 1 sem nie. Naik kerja pun dah hujung² nak exam. Pastu sambung cuti semester. Masa Isya dulu pun sama jugak. Satu semester skip. Rezeki dan planning baikkk punya ;p lol

38 minggu sudah? Kakak Isya keluar tepat 39minggu.
Mama + Papa & Kakak Isya tak sabar nak jumpa adik baby :)

 BisikChenta : Pagi semalam kawan aku sorang patut due sehari dua beza ngan aku dah deliver. Baby girl. Tahniah la kepada Lyza & Khairul. Laju betul baby korang keluar yerr, aku due dulu baby korang keluar dulu. Apa²pun, Alhamdulillah baby & umminya selamat.

3 comments:

  1. Kau taknak homebirth ke Qis? Haha. ;p

    ReplyDelete
  2. As salam..Tips yg menarik.tQ for sharing.Harap sy kental hentikan susu bdan utk anak

    ReplyDelete
  3. As salam..Tips yg menarik.tQ for sharing.Harap sy kental hentikan susu bdan utk anak

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...