Monday, March 14, 2011

# Baby's Stuff: Survey Breastpump & Stroller

Salam.
Tiada mood sangat nak update blog.
Jadi blogwalking dan survey2 barang baby.
HAHAHA.
Pening jugak nak carik barang2 baby nie.
Nak mencari harga yg berpatutan di samping quality bagus lah kan.
So far tengah survey n cari dua benda.
Me n Encik so-army sgt consider dua benda nie for now!

1. BREASTPUMP
+ Mesti boleh angkut ke sana sini
+ Mesti boleh digunakan tak kira masa, sambil buat keje pun boleh pam
+ Kalau boleh tak nak yang manual sebab nak buat keja lain dalam satu masa senang
+ Tak nak terlalu mahal or terlalu murah. Range harga RM 500 - 1500
+ High-durability sebab boleh guna untuk adik2 nanti :)

So far, kami tengah berbincang n membuat perbandingan 2 brand ini.

MEDELA Freestyle
 
AVENT ISIS iQ Duo Electric Breast Pump
Tapi, tak tahu la camne review dari M2B and mommy2 lain.
Sila berikan pendapat yea kalau ade experience!
I masih confuse dan pening tak tahu nak pilih mane.
Ohh yer, once dah confirm nak amik mane, my BFF ade relatives kat UK.
So dia suruh pesan je nanti. Harga murah sket kat sane! :)

2. STROLLER
Ini requirement encik so-army. I ikut je. HEHE.
+ Mesti yg flexible dan boleh bawak travel - bleh lipat2 dan wajib muat nak sumbat dalam 'Ferrari' kecik kami ;p
+ Multifunctional - boleh jadi car seat, rocker, boleh guna dari baby till dia nak berjalan.
+ Range harga RM 1000-1500 (berbaloi n good quality)
+ Of course boleh recycle untuk next baby.
+ Tak terlalu berat utk diangkat oleh mummy-nya :D
+ Harus 3-wheels
+ Ada banyak free-gifts (kata encik so-army) HAHAHA


Teng..teng..teng..

Quinny Zapp stroller & Maxi Cosi Cabrio Carseat


SweetCherry SCR6 & SCR 7 Carseat.

Hushhh..hushhh..Harga kedua2 saje dah bleh beli laptop & iPad.
Ohh! Memang betul orang cakap barang2 n preparation baby lagi boleh buat pening kepala.
Since now, encik so-army duduk sini, he's underpay so that memang kena manage duit betul2.
My first gaji dah start allocate duit untuk persiapan baby.
Menabung untuk baby sayang! :)
Hope dapatlah beli within bajet n memuaskan hati.


Dear baby, kalau kamu baca blog mama satu hari nanti, kamu tahulah betapa Papa & Mama sangat sayangkan kamu dan sanggup buat apa saja demi kebahagiaan kamu.
BisikChenta: Terasa rindu pada Ayah & Mama mengenangkan berapa banyaklah duit habis kerana aku! :(

14 comments:

  1. beshnyee...hope dpt alami pengalamn yg sm soon..amin:)

    ReplyDelete
  2. i tak berapa kenan yg quinny tu la.sbb i tkt baby menggelungsur.hehe.yg sweetcherry tu ok sikit.brg2 baby sikit pye mahal nowadays. (bak kata mak i,kecik2 dh rasa brg mahal baby2 skrg ni,dh besar kurg ajar lol).itu perumpamaan dia la yg bezakan budak2 skrg dgn dulu.hehe.

    waaa u dh bersama husband smula?no ldr anymore?great.suke le tuuuu ;p

    ReplyDelete
  3. salam puan balkis:)

    hari 2 dba penah jalan2 kt area baby at sogo..

    stroller mmg mahal gler..but then tgk material pun quite good..mcm mclaren..tp itu just my opinion

    paper pun,huu~..mmg btul la..barang2 baby leh tahan gak harga nyer..wuwuwuwu~

    ReplyDelete
  4. dear, if u nak beli breastpump from UK, better beli freestyle la..i have seen dua org sis-in-law i pakai madela freestyle, mmg sgt bagus.stock susu dorg berlambak2 n easy nak daptkan EBM..for me, i bought pump in style advance (i nak freestyle tp my aunty yg kat US tlg belikan, she doesnt want me to look like mak lembu pump susu, so dia tak nak beli freestyle for me)but even i beli PISA pun ( i dah try), mmg terasa keberkesanannnya even susu tak keluar lagi, tp bila madela pump, terasa sgt motion pumping tu..PISA is slightly cheaper, kalau beli kt UK (boots.com) RM960 cmtu, kalau freestyle (boots.com), RM 1299 cmtu la...mmg murah dr beli kt KL..avent=tak bagus.sis in law i mula2 beli avent (yg u tunjuk tu), tp pakai kejap, motor die rosak, n kena manual pumping jugak..

    stroller: i beli mclaren je, sbb ringan, tak besar sgt, n murah dr quinny..tp quinny mmg cute! hehe..

    ReplyDelete
  5. sis GOJES
    @ insyaAllah. doa byk2. pray for u dear :)

    sis LISA
    @ HAHA. itulah yg buat i pikir pasal mak ayah tue. bape byk la duit dah abis utk besarkan i. nasib baik jadi org berguna. HEHEHE.

    yup, he's here. dah 2weeks dah. :) harus la sukeeeeeeee :D

    ReplyDelete
  6. balkidz, start survey 2 major equip ya..hehe..brg baby mmg mhl..huh, rs duit mengalir mcm air..tp 2 item tu bole guna lama..btl x? me kalo ada rezeki lebih, mmg shoot for FS..ramai yg recommend FS is very good..utk stroller lak, xtau nak suggest yg mn..hehe..me, xde keperluan lg..walaupun dah survey juga, tp sbb ldr kan, mcm x berguna sgt la nak beli..kiv dulu..

    ReplyDelete
  7. sis ADIBAH
    @ Huhu. yess..kalaulah SOGO ade kat sini. mesti i dah pegi tengok. HAHA. Anyway thanks inform.

    sis ATHI
    @ hye dear. tue lah, my frend cakap, kawan die leh bagi disc 1300 for FS.
    tu yg i macam dah lebih bias nak amik FS tue.
    Pasal Avent tue just another option sebab Abg Atoi cakap, tengok2 la brand lain jugak. jadi nak sedapkan ati je. sebab i tgok kat forum pun ramai cakap yg tue cepat rosak. HUHU.

    Tue lah. McLaren pun cam best jugak. Nanti i survey lagi :) tapi encik hubby dah bias kat Quinny! HAHAHA

    ReplyDelete
  8. sis ALLY
    @ yup. i rase macam brg2 yg macam nie kene cari dulu sebab agak mahal. gugugugu! rase cam nak terbeliak mata tengok harga2 brg baby.

    so far, macam tak prefer nak beli baju2 ke ape ke. pikir yg paling besar n byk duit nak kena pakai dulu. pastu baru yg kecik2. boleh ke? HAHA.

    ReplyDelete
  9. okla, for win-win situation, u bias FS, abg atoi bias quinny..ehehhe..
    selamt survey :)

    ps:dulu kta survey barang kawin,skrg survey barg baby pulak :) Alhamdulillah

    ReplyDelete
  10. :')

    anything for anugerah tak ternilai

    ReplyDelete
  11. aku vote for medela n quinny.hehe..auntie aku pk avent sgt xbagus,harap harga je mahal.n sweet cherry tu susah lipat.haha..aku da bpglmn pakai zapp sgt puas hati =).next adik,blh beli car seat je.tukar2 colour.hehe

    ReplyDelete
  12. bestnya.. kalau mmg ada alocate budget tinggi tak jd masalah.. tapi ada baik buruknya, cam pengalaman saya utk stroller better ikut saiz 'bonet' keta.. hehe! dan yang senang maminya nak kendalikan if kne handdle baby sorang2, manatau hubby outstation ke.. tapi biasanya kalau yg branded ni senang guna. Saya guna yg cikeding je beli kat Toy's us, oh ya tahun 1st stroller mungkin tak berapa digunakan sgt time jalan2 sb baby lagi syok didukung.. nanti mami daddy guna utk simpan brg je time shopping.. :D

    ReplyDelete
  13. xbeli stroller dulu pun xpe..or another option maybe consider babywearing..lgpun bila dh ada anak ni kdg malas nk keluar rumah lama2..
    myself beli stroller bila anak dh almost 8mths, tp tu pun jrg2 pakai sbbnya dia dh blh berdiri dan dia lg syiok berdiri dlm trolley
    pe2 pun kut budget and lifestyle masing2

    ReplyDelete
  14. ainul tak beli pun stroller.kwn2 hadiahkan sweet cherry tp sgt susah nk lipat.berpeluh nk buka tutup pun.lg 1 my baby mmg taknak dok dlm stroller.kalo p shopping mall pun tak suka bw stroller sbb menyusahkan.ainul dukung je baby.lg rasa seft.muscle la skt tgn.hehehe

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...