Thursday, June 10, 2010

Travelog: Honeymoon - BALI 4D 3N (Part #01)

Hye all..Sikit punya lama I nak update cerita pasal Bali kan. haha. dah lebih kurang 2 minggu post nie terperap je kat DRAFT. Akhirnya! publish jugak! Sorry la,banyak sangat halangan (alasan...)

Well..well..what can I say! I really enjoyed Balimoon trip. Even for 4D 3N tapi I tetap rase macam tak cukup je jalan sume tempat. Sangat teruja okey! Yelah, selama nie trip ngan kengkawan, nie bile trip ngan husband rase macam lagi sangat super best sebab macam nak buat semua bende together2 :) Harus I datang lagi lepas ni stay 1week!

View bali1
(Kami yg tengah kebosanan menunggu :( sempat lagi online!)

Walaupon kami mengalami beberapa masalah iaitu flight kami delayed selama 3jam, dan I sangat hangin berapi kerana dah terpaksa susun balik jadual trip kami hokey! Nasib bak la die bagi I voucher makan free kat mane2 tempat dalam KLIA tue. Kalau tak, lagi I mengamuk tukar jadi Princess Fiona sebab kelaparan.

Hmm..tapi kan as I arrived in Bali, tibe2 dah hilang rase nak marah. Ditambah lagi dengan rase sangat excited! Haha.. I akan buat beberapa entry [part 1, part 2 and maybe part 3]. Hope these few entries sedikit sebanyak will help others yg plan nak pegi Bali. Especially for the 1st timer yg nak gi sana (macamlah I banyak kali pegi kan?) And definitely, I'll bagi comment2 jujur tentang apa yang I rasa, ok or tak, what do’s and dont’s and everything la pasal Bali.
 
Okey semua kengkawan blogger or eaders, sesiapa yang rase meluat, menyampah nak bace, dan rase tak menarik langsung sebab u alls dah 20x pergi.. So,get out from here! sile cepat2 klik button cancel kat window screen kat atas tue. Datangmu tak diundang, Jika ragu sila pulang! Babai~

Flight & Time

P5270049Malaysia Airlines pilihan kami! Untuk honeymoon ni I ngan encik so-army decide fly with MAS since date kitorang nak pegi AirAsia dah fully booked. Kalau ade pun, flight malam. Tapi unluckily, flight yang sepatutnye pukul 12.50pm, delayed dan kami terpaksa tunggu 3jam for flight 3.50pm. Hampesss :( Perjalanan mengambil masa selama 2jam 35minit dan kapten kapal memandu dengan berhemah dan anak2 kapal semuanya sangat friendly! :) Kami landed safely di Denpasar Airport, Bali lebih kurang pukul 6.30pm which is kat Bali dah pun gelap macam Maghrib kat Malaysia dah :)



P5270051
(Denpasar 6.38pm, 26th May 2010)

Airport Tax/Luggage  
Kalau shopping sakan, jangan sampai berhabis plak sampai kering kontang wallet! kat Denpasar, I think same je ngan Jakarta & Medan, sorang kene bayar IDR 150K for airport tax. If tak silap, dulu my mum cakap IDR 100K je. Luggage yang exceed 25kg akan dikenakan excess fare IDR 90K

Chenta Do's & Dont's: Kawan-kawan please make sure u all punye passport mesti mempunyai at least 6 bulan lagi sebelum tamat tempoh sah. If not, dengan serta-merta u all akan diminta untuk kembali ke negara asal. Ini berlaku depan mata I, bila seorang Malaysian Chinese lady yang terpaksa balik Malaysia sebab passport dia mati awal bulan 11. Amik ko! Kalau I, terkedu kat situ, huwaaaaaa.. :(

Communication (Simcard & Calling Malaysia)
Ohh..sangat senang pegi Bali. Cakap loghat Indonesia memang I dah kire ala2 fluent jugak la (Kalau Jawa lagi la expert!) Cume kesian ngan encik so-army yang tak bape paham certain terms, tapi I kan ade,noworries :) 

So, as kitorang on the way nak ke villa, I mintak Pak supir singgah mane2 kedai beli SIMcard. Disebabkan I tak on roaming, so that, I kena beli simcard sane. Sesiapa nak beli SIM, sila beli SimPATI-TelkomSEL. Ada jugak I pernah dengar Axis tp I tak jumpe plak kat kedai tue. So far, memang pak supir tue cakap, TelkomSEL paling bagus coveragenya. 

SimCard yg I beli IDR 25K = lebih kurang RM9 tapi balance topup dalam die cuma IDR 5K dan encik so-army tambah lagi IDR 20K. Oh yer, sila cakap "Mau isi Pulsa,pak/buk" jika u alls nak topup sebab diorang nggak ngerti topup itu ape. haha. Topup ade IDR 100K, 50K dan 25K.

Jadi dengan adanya TELKOMsel ini, kami buat panggilan ke Malaysia! Oh, cara nak dial Malaysia ialah 01017 (kod Negara) (Nombor Telefon) Cth: 01017 60 12365----
Of course utk call Mama & Mummy memberitahu kami dah selamat sampai :) Senang jugak nak call2 pak supir dan agent2 kitorang kat sane. Rate nak call Malaysia about IDR 880/minit. Haha. I cakap super laju dah macam Sarimah Ibrahim masa call Mama I hokey! :) 

Chenta Do's & Dont's: If nak beli SIMcard baru, JANGAN sekali2 beli dekat airport or kat area town. My supir cakap, ade tourist beli kat area airport Denpasar, 2x ganda harga die wehh! amount kat dalam same je. Rugi gile vavi la. Kalau u alls jalan2 dan nak topup, make sure cari kedai yang ade tulis "Isi Pulsa" dan kalau nak save, jangan topup kat laundry shop, shop dalam hotel. Kedai Circle-K & M-Mini Mart (macam 7E kat Malaysia) pun ade jual dan mereka tak amik commission dr hasil jualan.

View bali2 
(Adegan tawar-menawar nak membeli SIMcard)

Accommodation

Haha..part ni memang I sangat suke~ Sepanjang 4H 3M I di Bali, I stay kat The Bidadari Luxury Villas & Spa! Villa ni terletak di Kerobokan. Tempat sangat cool, tenang dan damai. Jangan tanye kenapa I tak menginap di hotel2 kat Jl Poppies Lane I & II dekat area Kuta. Name pun honeymoon, so kami inginkan ketenangan dan harus la tempat yg romantik sket, walaupun kami perantin basi! Bukan selalu kan. Maybe next time baru boleh pegi free & easy!

View Bali Villa
 (Villa kami bernombor 19, paling last sekali. Terbaik dari ladang!)

Encik so-army sangat suke villa ini. Harganya? Ermm..about RM550/per night. Tapi sebab kitorang booked mase MATTA fair, so total up RM1280 termasuk daily breakfast, tea-time, dinner dan 2hours massage! Bagi kami, ianya memang sangat berbaloi2,kerana service dan layanan karyawan & karyawati (staffs) mereka yang sangat polite dan very friendly!  

Oh ya! untuk muslims, villa nie memang highly recommended sebab they served HALAL foods. Panduan arah kiblat pun ade, Alhamdulillah. Semuanya meyakinkan I dan encik so-army sepanjang di sana!



P5270094
(Aqieshz LOVE Zahir!)
P5270099
(Guling2 macam Hindustan!)
 P5270071
(Tayang baju BRIDE+GROOM!)
P5270084 
(Hujan sekejap masa kami sampai! Tapi kejap je!)
View bali3
 (Argghhh! Sangat suke bathtub ini..Hari2 die letak bunga!)

Chenta Do's & Dont's: Ehh u alls..FYI, we both amik Honeymoon pakej. So that if u guys just nak jalan2, free & easy, u alls boleh stay kat area Kuta.  Ade TuneHotel kat area Kuta, juga the most favourable Hard Rock Hotel. Kat Jl Poppies Lane banyak jugak hotel2 bajet. Area Legian & Seminyak pun banyak hotel2 tepi pantai. Pilih aje mane u alls nak ikut bajet okey! Do surveys for anything that u want for ur trip/holiday! :)


P5270018

So, till next time dear all. Nanti I updates pasal foods, places, events and transportation etc plak ye! :) Love u all sebab bace blog I..Thanks! Ermm..sape2 nak tanye, or bagi idea nak tulis pasal ape next entry bleh jugak!

BisikChenta: Selepas ini blog akan cerita pasal Bali, Bali dan Bali lagi..haha..mesti bohsan! :p

6 comments:

  1. tu dia citer bali dah keluar

    nak tgk fasal uluwatu,tut guling pulak, hihi

    ReplyDelete
  2. sis Pia
    ~ haha..finally kan..cari idea la nak tulis ape dear (alasan lagi) thehe.. :P

    ReplyDelete
  3. suka baca ur story! nanti update lagi ye? before nih silent reader je..skang dah tak silent! ;)

    ReplyDelete
  4. dear....inai tu u pakai blk ke?...amik mood eh???hehehehe

    ReplyDelete
  5. sis Liyanaroxx
    ~ wahh..tak sangka ade silent reader yer blog I nie..maluuu plak tibe2! :p
    btw, thanks dear~

    sis harzharun
    ~ haah..inai i yg kat kaki je ade lagi sket. yg kat jari dah ilang. saje pakai amik mood :)

    ReplyDelete
  6. best nye gi bali ek..lin mmg teringin sgt, tp dulu masa kawen x terpikir pun nak huneymunies kat luar..hehehe ni dah berangkai dgn 2 kecik ni mcm payah je nak tinggal..hahaha..nanti update lagi pasal bali ye...n cpt2 dpt baby! :P

    p/s : exchange link terus la ye.. :):):) sng nak usha blog u..

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...