Sunday, November 23, 2014

Travelog: Honeymoon Sabah di Bawah Bayu (Part #02)

As salam.

Sambung entry Sabah lagi! Masih lagi cerita di hari pertama, 27 September 2014 (Sabtu).

Dalam perjalanan balik, kitorang memang takde plan nak singgah ke mana² kecuali nak pergi survey Jambatan Tamparuli je. Maklumlah, masa tu cuaca dah hujan-reda-hujan balik, so memang kitorang plan balik KK teruslah. Lagipun, aku memang skip la few tempat sebab dah pergi.

Tapi kat sini aku cerita pengalaman 2 tahun lepas masa aku pergi bawak Isya.

# Kinabalu Park (6 Okt 2012)

- Nak masuk bawak kereta boleh, tapi macam biasa la bayar conservation fee, RM3 sorang. Masa aku pergi dulu kira awal pagi jugaklah, so cuaca memang agak sejuk. Tapi aku takde kuasanya nak pakai sweater bagai. Sini memang port orang turun naik gunung, so memang korang akan nampak orang dok usung backpack sana sini.

- Kitorang terus ke Pondok Timpohon. Actually, orang yang nak ke sana semua naik kenderaan yang disediakan oleh pengurusan. Tapi kitorang kan plan nak berjalan je, so selamba la bawak naik kereta. On the way, jumpa port untuk bergambar. Actually kalau view cantik, takde kabus, boleh nampak clear Kinabalu's Peak tu. Tapi sebab masa kitorang datang cuaca dah agak berkabus, tak nampak la sangat. #TIPS: Datang awal pagi, dalam pukul 8-9pagi , Insya-Allah belum berkabus, boleh nampak agak clear, kecuali hujan.

Ni gambar sempat captured kat port amik gambar on the way nak ke Pondok Timpohon.

- Masa nie, planning asal kitorang ialah saja² nak berjalan sampai Pondok Timpohon tu jer. Sekali kan, tiba² kitorang macam rasa nak hiking pulak. Yerrrr, hiking dengan kendong Isya. Masa tu carrier tak bawak, kitorang bawak stroller. Tapi, takkan nak naik bawak stroller kan, giler haperr. So redah je la.

- Nak naik ke atas, tak kesah le memang nak bermalam ke, nak daki saja
² ke, memang kene tulis buku kat pondok pelawat dan pastu amik pass. Ada bayaran RM5 seorang kalau nak naik saja², kalau nak naik untuk bermalam ape semua tu aku tak pasti. Boleh tanya Huda.

Atas: Pintu masuk -- Pondok Timpohon.
Bawah: Pas masuk dan tiket. 

Masa kitorang nak naik, ada porter tengah prepare nak bawak naik deep freezer. Terbaik pakai jeans je okay!

- So, kitorang start la hiking. Yang bestnya cuaca tak panas. Sejuk & nyaman jer. Mula² cakap kita daki sikit je la. Sekali abis sampai 1 checkpoint, 1km la jugak. Gigih okayyy! Baru 1km, tapi masa ni pun memang dah rasa sejuk dia. Nasib la masa ni dah fit sket lepas beranak start sukan, tu pun semput berapa kali la berhenti, kejap tukar shift dukung Isya, kejap minum air. Takpe, tunggu la, ada rezeki aku sampai jugak puncak Kinabalu nanti. Hudau, jalan dulu ok, nanti aku kejar.

Ada waterfall on the way nak naik. Masa ni ada budak baru dapat kaki, kemainnn!

Sorang pegi rikee, pastu jerit dari atas ok ke tak. Sorang lagi naik la dengan termengah-mengah.

Okay lah kan sampai jugak 1km pertama -- Pondok Kandis. Till we meet again :)
- Lepas tu, dua-dua kami rasa cukupah pengalaman pertama setakat sekilometer. Kalau tak bawak anak gagah lagi kot huhuhu. So dalam pukul 12 tengahari camtu, kitorang turun balik, pulangkan pass, then ke next destinasi.


# Desa Dairy Farm, Kundasang (6 Okt 2012)

- Tempat ni masuk ke dalam sikit sebelum pekan Kundasang (dari Kinabalu Park). Jalan nak masuk macam tak berapa nak elok masa tue, tapi sebabkan view dia cantik, lupa sekejap pasal jalan. Err, aku rasa sampai sekarang pun jalan dia tak berapa nak elok jugak.

- Bayaran masuk sumpah aku tak ingat, pegi la google. Masa aku datang nie, pintu gerbang dia tak siap lagi. Nak tengok gambar agak latest boleh tengok kat SINI.


Pintu gerbang tak siap lagi masa nie. Tue ha, ade orang tak malu bertanya, sebab tak nak sesat jalan.

- Masuk² je kitorang terus ke tempat perah susu lembu tue. Isya masa tu kemain happy tengok COW yang dipanggil CAM masa tue. Boleh beli susu fresh. Ewwww! Sorry aku tak minum susu, laki aku beli share berdua dengan Isya. Masa ni view Mt. Kinabalu dah clear, so apalagi cecepat la kitorang snap picture. #TIPS: Cuaca cerah dan tak hujan pepagi buta boleh nampak peak Kinabalu dengan clear. Kalau duduk area Kundasang or Nabalu memang boleh nampak clear rasanya.

- Dia ada timing bila lembu nak diperah susu, bila lembu dilepas ke padang, bila lembu dibagi makan tapi aku masa nie memang tak amik port la. Janji dapat fefeeling pergi New Zealand. #TIPS: Pergilah Google bila waktu dia bagi lembu-lembu makan, perah susu etc.


Oh Isyaa, keciknya masa nie. Rinduuuu!

# Pekan Kundasang  (6 Okt 2012)

- Sebelum teruskan jalan, kitorg singgah jap kat Pekan Kundasang. Sini memang tempat jual sayur², bunga², buah²an fresh. Strawberry kat sini dah lebih kurang sama level dengan kat Cameron Highland. #TIPS: Cari buah tarap kat sini. Aku kempunan, 2x pergi, 2x tak dapat carik, takde rezeki. 


Masa ni aku beli buah-buahan je la banyak. Nak beli pokok ros tapi kang mana nak bawak balik naik flight.
Lepas Pekan Kundasang nie, aku patah balik ke KK sebab masa tu dah hujan. So masa 2012 aku tak pergi Poring la. Tu yang 2014 semangat menjadikan Poring destinasi pertama.

Berbalik kepada honeymoon 2014, kitorang lalu je kat Jambatan Tamparuli tu, takleh nak stop sebab hujan lebat. Teruslah kitorang ke hotel, check-in. Lambat gak la check-in nak dekat pukul 5. Nasib baik memang siap² remarks masa booked late check-in.

Ok dah, sambung next entry okkay!
Daaa~


 2012 punya cerita baru sekarang nak update. Harap maaf entry tunggang terbalik HAHA

2 comments:

  1. Alaaa...bc entry ko ni buat aku makin rindu kt kundasang..

    Gagah la mak ayah isya ni dukung mendaki 1km..aku ms kt kinabalu park ni dl mood potong sbb ms nak drive ke atas, kene langgar ngn jip..bergesel la ckit tp potong la mood..huhu

    ReplyDelete
  2. Best kan travel / bercuti dgn anak =))

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...