Friday, January 4, 2013

# Past 3 months!

Assalammualaikum, Salam Jumaat.
Serius tak tahu nak update ape weh. Dari tadi dok taip sket, delete.
taip lagi, delete lagi. Ntah serba tak kena. Di tambah dengan selsema, pening kepala dan sakit pinggang. Ya Allah, rasa nak balik tido tapi tak jadi sebab nak kena habiskan baca jurnal ni hah.
Lama tak update pasal anak dara kesayangan. Meh lah cite sket pasal budak yang dulu kecik sekarang dah besar pandai jalan kedek² pampers senget sebab masa nak pakai pampers dia dah sebok main loncat² tengok kartun.

Disebabkan dasar pemalas dalam diri masih ada, ditambah dengan rasa sakit² itu tadi, maka aku mengkopipes aje dari BabyCenter pasal child's development nie. Saje je browse through tadi sambil baca jurnal. Masa baca, kejap angguk, kejap geleng bila baca. Sebab ada yang Isya dah start buat lama dah, tapi ade pulak yang langsung dia takde buat lagi. HAHAHA. Nak gelak pun ade. Tapi yelah orang cakap, development baby ni kan lain².
Sebab tak update 3 bulan, so cerita pun pasal 3bulan lah kan. 
So cekidddaauttt!

Child's age: 16 months
  • Turns the pages of a book  Siap dah mumbling. Pastu nampak gambar kucing, bunyi "miaw"
  • Discovers joy of climbing  Memula scary. Panjat, jatuh, merengek jap, pastu panjat balik sambil ketawa mengekek!
  • Has temper tantrums when frustrated  Merajuk siap tutup muka siap masuk bilik, tutup muka dengan bantal. Hadoiii. Ikut sape ntah kuat merajuk! *serius bukan aku ok!*
  • Stacks three bricks  Bukan 3 je, lebih. Jangan kata bricks, semua pinggan mangkuk kuali kat dapur pun sama!
  • Becomes attached to a soft toy or other object  Ok lah. Tapi Isya tak minat sangat soft toys. 
  • Learns the correct way to use common objects (e.g. the telephone)  Yang ni memang lama dah. Since 1year old kot, dah start telefon cakap sorang²
  • Switches from two daytime sleeps to one  Masa ni dia still tido 2x sehari. Cuma kat rumah kalau dengan Mama & Papa dia kejap tido kejap tak! Nak perhatian lettew.
  • Gets fussy about food  Tak lah fussy sangat. So far apa aku masak untuk Isya semua dia makan. Kadang makanan kitorang pun dia nak. Tapi mulut asyik sebut "ayam,fish,ayam"
  • Takes off one piece of clothing by himself  Isya tak amik baju sendiri. Aku sediakan siap². Tapi kalau lipat baju, dia akan acu semua baju kat badan. Lagi best yang aku dah lipat dia boleh pegi bukak. Stresss! 

Child's age: 17 months
  • Uses a handful of words regularly  Memang pun. Banyak cakap si kenit nie.
  • Enjoys pretend games  Ok jugak lah. Tapi kejap je, pastu bosan, kacau Papa & Mama
  • Likes riding toys  Ni pun dari umur setahun dia dah suka. Especially kete mainan dapat masa besday dan luggage dia.
  • Responds to directions (e.g. "Sit down")  Yup. Isya dah start faham bila aku cakap sit down, nak makan, baca doa dsb!
  • Feeds doll  As I said, Isya not into toys sangat. Tapi ada lah nampak dia pegi masukkan patung Upin dalam carseat, pastu nyanyi & cakap "tido,tido"
  • Talks more clearly  Kadang bukan clear aje. Siap jerit!
  • Dances to music  MasyaAllah. Yang ni semua orang cakap ikut aku. Hampehh! Tapi dia memang suka lagu PSY Gangnam Style. Dia akan sebut "Apatas" plus buat tangan silang tue! Siap boleh nyanyi "Heyyyy, ceeii" sambil buat gaya 'sexy-lady'
  • Sorts toys by colour, shape, or size ✘ Yang ni aku tak nampak lagi lah. 
  • Kicks ball forward  Kaki bangku sangat! Macam mama. Tak suka sukan yg melibatkan kaki kecuali running. 

Child's age: 18 months
  • Will "read" board books on his own  Yup, dah pandai sebut gambar² yang dia baca like cat, dog, moon, abang, kakak, ball, fish, ayam, mouse
  • Can pedal when put on trike ✘ Yang ni aku tak confident Isya boleh buat sebab dia pun hari tu start jalan lambat sket
  • Scribbles well ✘ Yang ni masa aku marking paper hari tu dia dah start tunjuk pandai. Dah ade colouring book yang penuh dengan contengan.
  • Strings words together in phrases  Ok lah untuk budak umur 1 1/2 tahun yang kejap cakap Melayu, kejap cakap Sarawak, kejap cakap English. "Mama, jom jalannn" = Feveret sentences!
  • Brushes teeth with help ✘ Gigi baru 2 batang nak berus apenya. Tapi dia memang ada berus gigi tiap kali mandi sebab aku dah beli since 8months
  • Builds a tower of four cubes  Passed!
  • Throws ball overhand  Jadi net-ballers, hand ballers, bowlers, volley-ballers ye nanti sayang :) Boleh join mama main nanti! ;p
  • Takes toys apart and puts them back together ✘ Ohh tidakkk. Setiap hari kena kemas bilik mainan u alls. Aku soh simpan, dia campak kat tempat lain. Ada sekali hp husben aku takde. Bila call, ada dalam laci baju. Aku punye make up pulak, ada yang kat atas katil, ade yang sampai sekarang tak jumpa. Haihh la anak!
  • Shows signs of toilet training readiness  Dah pandai cakap "biyak" & "memeh" (kemeh = kencing *Sarawak's language) tapi bila dah buat lah. Hahaha. Tapi memang husben aku nak suruh train pun!

Dah tu je kot. Nak balik lah wehh. Sakit pinggang dah ni haa.
Mood pun nak enjoy weekend je nie. So, take care u alls. 

Ehhhhhhhhh, jap, gambar selingan! Gambar "orang" yang disebut².
Gambar kenangan IG. Nasib lah ade Statigram! T_T

Gigi saya baru 2 batang!

Price tag!

Bila Isya tengok gambar ni dia ckap "BoboiBoy" Hahaha

Ayu lettew! Naik tapi tak kayuh. Main seret kaki je

Aktiviti riadah di petang hari.

Enjoy weekend u alls :)

Calligraphy Fonts

10 comments:

  1. Comel je Batrisya pakai scarf tu. Sapa punya? Haha

    ReplyDelete
  2. oloh rambut dia.mmg gaya boboiboy ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue lah athi. die tgok balik gambar diri sendiri mesti jerit boboiboy

      Delete
  3. Replies
    1. Hahaha. kau jangan tak tahu Kina, pening layan dia kalau masuk kedai.
      tu tak masuk lagi dia saje nyorok celah² baju or berlari antara rak². bakar lemak oii!

      Delete
  4. kjp nmpk tinggi kjp nmpk rendah,kjp besar kejap kecik si isya ni.haha.kemarin kan ade rncgn kt astro prima,indonesia mencari bakat,ade sorg budak pempuan ni bergelek menari sunda.muka dia mcm isya wey.haha.kr pn ckp haah lebih kurg haha

    ReplyDelete
  5. hahaha.memang pun. aku kdg rase ehh nape dia macam kecik, pastu bile dok ngan bdk² baya dia, nampak dia tinggi kaki panjang gitteww macam mama dia. haha.
    ohh aku tau cite tue tapi tak layan. muka indonesia? harus ade kot dah anak jawa. bahaha

    ReplyDelete
  6. tak berat ke raket tu batrisya..haha..comel..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh, aunty piqa?
      hehe. raket murah je tue. beli kasi main2 asal ade je. tak berat mane pon :)

      Delete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...