Friday, February 12, 2010

Wedding: Tips Pilih Warna Tema Wedding

Haha..ini entry macam siput..kahwin dah 2 bulan baru sekarang nak update pasal wedding..haha..


--- ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ---

Hmm..hari ni nak cerita pasal benda yg paling basic a.k.a paling first skali nak ditentukan sebelum nak pegi booked pelamin, mak andam dsb. WARNA! Warna Tema wedding! Nampak macam senang kan? U name it..macam2 kaler dah wujud sekarang nie..(Err..sebenarnye dah lama wujud, aku je yg tak bape nak amik port sehinggalah aku nak kawen! ;p)

Kaler2 yg familiar dalam kepala mak-mak, makcik-makcik mahupun pengantin sendiri adalah seperti Pink,Merah,Creame,Putih,Gold,Biru,Kuning,Ungu..Haa..yg tue yg biasa lah..Tapi kan nyah, kalo cakap pasal budak2 skarang (macam aku tua!ahaha..) diorg nie (akupun same la..) tak cakap kaler tue straight forward, mesti ade belit2 sket..Bukan berbelit sebenarnye,dah name colour scheme camtue..Haha..contohnye macam fushia-pink, blue-turquoise, royal purple ade lagi, jap..jap..haa..merah belacan, kuning raja, purple blackcurrant, oren pinang masak..hadoihh..macam2 lagi laa..

Okey,
Kat sini ade sket benda/tips aku nak share pasal warna tema nie.. :)
Ini berdasarkan pengalaman aku, dan juga berdasarkan info yg aku amik sket2 dr blog2 pasal kahwin nie..
Kalau nak pilih warna tema, ada beberapa items lain dalam persiapan tue yang perlu juga dikaitkan dgn warna yg telah dipilih..Tapi, nie sume depends on pengantin jugak, adakah items nie patut @ tak diselitkan dalam wedding u olls!

1. Baju pengantin
Adoii makk..of couse la warna baju kene matching dgn kaler tema yg korang pilih kan? Nak lagi selamat, korang mintak la suggestion wedding planner @ mak andam..diorang boleh suggestkan ape yg terbaik..tapi ape2pon pastikan designnya menepati selera dan citarasa korang ok! Lagi satu, sila prihatin kpd kesesuaian warna pilihan dgn kulit korang yer..ini penting spaya nanti org tak cakap "wahh..silaunya kaler baju!" ahakss :p
Ohh yer, gabungan 2 warna dalam baju korang juga boleh tambahkan seri tau..cthnye spt pink & hijau pucuk pisang or biru turquoise & purple..so sweet okey! Tapi, make sure, before korang tempah @ sewa baju, korang dah tengok the real warna yg akan dipakai nanti or else ade yg makan hati sbb warna tue tak seperti warna yg diinginkan!

|Inilah warna pilihan kami|

2.Hiasan lokasi/pelamin
Hiasan nie termasuklah hiasan kanopi @ dewan, hiasan meja makan pengantin, hiasan meja tetamu & pembalut kerusi, bilik tidur, gerbang pengantin, bunga2 etc. Ada yg tanya, harus ke warna tema tue kene ada dlm hiasan? Jawapannya senang je, berbalik semula kpd taste & juga kesesuaian. Tetapi, setuju tak kalo aku cakap, hiasan tue sedikit sebanyak mesti kene selitkan warna tema, baru kesinambungannya..ye ke idak?

Pelamin pun same..kena check balik dgn mak andam @ wedding planner, warna baju & pelamin tue match tak dgn theme colour korang.. :) alaa..biasenye, kalo nak match, pelamin punye bunga mesti ade unsur2 kaler tema..dun worry, korang serahkan pada yg pakar..
|Ini meja makan berhidang!|

|Pelamin nikah - bunga shaja oren|

|Pelamin sanding - ohh! I loved the chairs & the flower frame|

3.Makanan & Minuman
Ada jugak yg nak adapt kaler tema tue kat makanan..cthnye kalau tema kaler merah, air minuman tue mesti nak sirap merah..kalau tema pink mesti nak air bandung..muahaha..nampak sweet je kan? tapi yg nie tak same pon xpe! :) as i said, terpulang kat korang!
Ohh yer..kek! Kek pun biasenye mesti ade sket2 element warna tema tue... :) Normally, org mmg suke pilih kek putih, then, die punye deco ikut kaler tema..
|The cupcakes for potong kek :)|

4.Hantaran & Cenderahati
Hmm..part hantaran nie pun okey gak kalo nak ikut warna tema..Biasenya memang majoriti ikut warna tema la kan..Tak banyak, sikit mesti ade..Especially sama tema dgn baju nikah..Tapi kalo nak same mcm kaler tema nikah + sanding + tandang skali pon bleh..miahaha (macam kenal je..)
Cenderahati skarang nie pun dah macam2 design, macam2 benda dan macam2 warna..korang pilih je nak apa, pastu siap boleh pilih kaler riben la, kaler kotak la, kaler paper bag la yg same dgn warna tema korang..cuma, sediakan duit je la sebelum pilih..hihi :)

|Hantaran nie..yumm..yumm|

5.Baju Ahli Keluarga & Pengapit
Baju mereka2 nie tak payahla same sgt dgn kaler tema..Kang nanti ade yg konfius mane pengantin plak..Lagi2 kalo ade ahli family yg tempah baju pun kat butik2 terkenal siap beads, siap merelip cam pengantin..tetttt! ahaha..tenggelam pengantin nanti!
Cth yg boleh digunakan, kalau warna tema pink, pengantin mungkin guna soft-pin,k then family & pengapit boleh la pakai pink gelap or else guna second theme colour..Cthnye kalau pink dgn creame, so family & pengapit boleh la pakai creame..
Kalau ade bajet lebih sket, korang siap2 belikan kain tuk diorg2 nie..spaya takdela nanti ade yg kaler mmg sejibik cam baju korang siap tak kalah lagi lip-lap die..ha..jawab kau!
Lagi satu,ade tips sket..kalau nak belikan kain ke ape,korang beli la different tones..Cthnye kalo hijau kan, korang xpayah la dok borong 1 papan kain yg same corak & warna..nak nmpak meriah,korang beli la hijau pucuk pisang corak lain2,pastu hijau askar sket, hijau daun sket..Lagipun,mengikut pendapat org2 yg ku jumpe, nanti takde la sean diorg tue nak pakai lain kali..Lagi2 kalau same kampung! Aduhh..silap2 org ckap diorg geng kendarat! Huhu..
|Kami dah kahwen! yeayy! with Mama, Ayah, Mummy & Babah (sila lihat baju kami yg bertemakan oren jugak!|

|Mereka adalah dayang2 - antara kawan2 terbaik dlm hidup (baju mereka mmg harus sama okey! boria! ahaha..)|

|Ini family belah mama! - lihatlah mereka memperagakan baju different tones of orange|

6.Kad jemputan
Last but not liest, kad jemputan nie..Haa..ade yg cakap tak penting! Tapi bg aku, bende nie agak penting..Sebab kalau aku pun, bile aku tgok kad kahwin org tue putih then ade bunga2 pink ke, for sure aku tau dah tema die mesti ade kait mengait dgn pink!
Aku ade beberapa tips pasal kad kahwin nie..Tapi next entry la yer :)

Okey..Harap sape2 yg baca blog nie, especially yg akan merancang perkahwinan,dpt la idea sket2..kalau dah taupun, anggapla nie tambahan ilmu korang yg dah sedia ade..tak salah kan?

Baiklah..Dah lihat gambar, jadi sudah tau, tema kaler wedding aku! Temanye HITAM-OREN!

Ohh..im so in love dgn BLACK ok! Ade yg cakap hitam kaler mati, kalau ape2 dgn itam, mesti nmpak tak naik..Well..well..well..sukahati la nak cakap ape..yg pasti aku mmg suka hitam & oren..oren merupakan kaler fave kami berdua! :)dan oren yg aku gune dlm majlis aku, pelbagai tones..ade oren pinang masak, ade oren limau mandarin & ade oren inai..haha..kan aku dah cakap, macam2 definisi kaler dalam dunia nie..ape2pun..enjoy your weekend & good luck brides-to-be!

--- ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ---



|Bilik pelamin adalah idea & deco SENDIRI..termasuklah lampu ala2 chandelier kat atas tue.. :p|
--- ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ---

|Di rumah encik SO-ARMY mmg bertemakan keaskaran..|

BisikChenta: Akhirnya! Penat karang ayat!

4 comments:

  1. well organized ,kagum :)
    kidz mmg wujudkan kelainan dihari bahagiamu

    ReplyDelete
  2. good tips balkidz...
    bride to be macam saya pasti akan amek note huhuu~

    ur wedd theme memang sangat cantik dan extra ordinary!! love it.. sayang tak dapat hadir..^^

    ReplyDelete
  3. Pia: Thanks 4 coming on that day pia..terharu I..tp sorry, x sempat nak layan :)

    Qa: kamu punye wedding pon mesti sgt cante ditambah dgn veil sponsor itu :) tak sabar mahu lihat..

    ReplyDelete

Teferifimafakafasifih :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...