Wednesday, January 18, 2012

# Baby's Food?




Salam. 
Baby's Food?!
On Monday, Batrisya completed her 3-serangkai vaccine and again, dia tak menangis!
Batrisya is a big girl now. 
She kept eyeing on our food for lunch during weekend and she opened her eyes during dinner-time everyday, if she's sleeping lah. If not, she will accompany me + husben having our dineer and keep on chewing and take out her tongue as a sign "Mama, I'm hungry tauuu!"
Aku rasa bukan aku je yang akan rasa takut-takut to introduce solid-food kat baby.
Every moms will thinking, 
"Eh, dah boleh bagi solid food ke haa?"
"Apa nak bagi mula-mula?"
"How to prepare home-made baby's food eh?"

Lepas tue, mulalah menggelabah tapir, looking for recipe bagai.
But still, there are some issues that I should take into account for this so called home-made-food!
1. Should I use a Blender or Food Processor?
2. How to store this homemade baby food?
3. How should I know the portion for Batrisya's needs?
4. How to make the food? What are the ingredients to make it balance?
Okey, tiba macam excited nak buat baby's food.
So called 'main-masak-masak' kot! 
I just started browsed for the recipe. 
Nanti I cuba share, itu pun kalau jadilah
First step I rasa kena carik blender baru khas untuk prepare Batrisya's food! :)
Tapi, tiba-tiba nampak in, dan sangat comel okehhh!
So mommies yg ade experience, mind sharing!

www.babycubes.com


.
.
.
.
Last pict of the dayyy! :) 

Nyumm, nyumm! :)


 BisikChenta: Besar dah anak aku!

9 comments:

  1. QISH..etty pong rasa nak start dah bg ameer makan..now dah 5mo's & half..ni pon etty nga browse thru recipe yg sesuai..mula2 ni baby food homemade kalau bleh ditambah breastmilk kot..yeke...kalau x tambah xpe ke???

    ReplyDelete
  2. isya belom stat mkn lg ke yang?aku dh bg anak aku mkn dh last weekend..bg puree buah first, then aku wat bubur..

    resepi, ko leh tgk kt this group 'HSFFYB', try add ko tp xbole..

    aku beli blender mini philips jek, sejibik ngn mini avent..and baby cubes tu mmg comel, ko carik kt littlewhiz, die skang ngh promotion..huhu

    ReplyDelete
  3. pagi bagi nestum rice tu at least 5-10 suapan.
    tghari u buat bubur n blend,dun add garam.better jgn bg sayur yg sejuk2 atau kembung.bg ayam/ikan i.e ikan merah.nak kenalkan makan bubur kosong je dulu.bila 6-7 bln baru ok dgn ayam/ikan
    ptg dalam kul 6 tu u bg jugakler makan nasi blend.
    baby at least 5-10 suapan dulu kalau dah besar 20 suapan pun kira banyak juga.if nak tambah breastmilk tu tambah je dalam nestum.

    ReplyDelete
  4. oo ye kalau nk baby makan kene ikut time ye,cthnya bgn pagi jgn bg susu dulu kul 8 breakfast then lepas makan nk tido bg susu,lunch dlm kul 12,nak tido bagi susu then ptg dlm kul 6 for dinner.if nak diorang makan 1 jam sebelum x perlu susu,sbb susu mmg mengenyangkan dan berkhasiat.

    ReplyDelete
  5. Hi sis =) mmg seronok and excited gila bab masak makanan anak ni..utk i,mula2 dulu i mmg guna baby cubes ni..sgt membantu sbb masa tu ilyaas makan sikit2 je amount dia. tp tak lama, by the time dia 7bulan cmtu, amount yg dia amik makin banyak, so guna bekas take&toss beli kat kedai baby je. besar sikit. yg lain2 i guna bekas2 kecik yg byk jual kat jusco or giant.

    dari segi blender, i guna blender biasa je.brand elba je.xla sehebat phillips, avent etc.but good enough untuk dapatkan struktur makanan baby yang terbaik. nak beli food processor segala tu i rasa mahal sbb guna kejap je.by the time 8-9 bulan, baby dah tak berapa nak mkn makanan blend2 ni.nak yg kunyah sbb dah ada gigi or gusi dah keras.

    as for beginner, i bagi nasi + carrot or nasi + potato. sayur, i hanya bagi brocolli and bayam je. masuk 10bulan ni baru i bagi sawi.buah2 semua tu mmg i bagi as snacks.skrg i cuma buat puree ayam, puree brocolli. n masak nasi lembik2 then campur kan puree2 tu dalam nasik lembik tu bila nak serve.

    timing tu, i mmg tak tetapkan sgt.maklumlah, balik kerja kul 7 dah, masa tu baru nak masak dinner semua.so dinner ilyaas lmbt sikit la dari baby2 lain.tp dia ok je sbb i bg milk dulu by the time sampai rumah. kat rumah BS, dia makan nasi around 11am-12pm n then i bagi snack (buah or biskut or nestum) around 3pm..

    hope this help u sis =)

    ReplyDelete
  6. Salam...my baby's first solid is bubur kurma. Sdap...manis2 sket..then cmpur dgn kismis pulak. Pastu my mom buatksn bubur ayam+ kentang, or kentang+carrot...berselera sgt si kecik mkn smpai nk capai sudu nk suap sendiri :)

    ReplyDelete
  7. lamanye tak dengar cerita... hehe sebulan tak update blog~!! hehe semoga ko sekeluarga sihat dan bahagia selalu

    ReplyDelete
  8. budak momot dah pandai makan..
    heheh cute ok baby makan selekeh2 camtu.. huuu~

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...