Thursday, March 19, 2009

StudentsLife: Temuduga Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM

Alhamdulillah...
Baru 3jam yang lalu aku menghadiri temuduga untuk pengambilan tenaga pengajar muda (TPM)
atau Young Lecturer Scheme..
Semuanya berjalan lancar.
Neves...Of course laa..
Ape yang aku nak share ialah, pengalaman aku time interview.
Ada 2 sessions.

1st aku kena mengajar (mock-teaching)
2nd aku ditemuduga secara formal. (informal je sebenarnye)

First task - kene pura-pura mengajar.
Pretend ade students kat depan.
Buat2 macam ade two-way communication.
Huh! baru aku tahu, bukan senang nak jadi pendidik nie.

2ndly.. formal interview. dia suruh introduce diri. (bende biase laa..)
Dan seperti biasa juga diorang akan trace aku anak JAWA.hahaha...
Masa ditanya2,
ade la soalan yg agak2 tricky, nak menduga aku. Contohnya:
(Diorang campur cakap ENglish + Malay)

1. Awak willing nak di relocate?
2. Kalau kami nak suruh awak terminate your current Masters program, are u ok?
We send u to UK and continue your Masters there, senang cite buat course baru?
3. Are u getting married? Ur future husband keje ape? Biasenye, perempuan ni, janji sekarang boleh nak ke posting, tapi last minute cakap tak boleh.
4. If u kene send ke Sarawak, willing ke x nak pergi?
5. What are your perceptions towards lecturer2 muda n senior tak ngam each other?
6. What is the best quality yang u ade?

tu lah antara soalan2 killer yang aku kena jawab tadi.
Tapi, as mama aku pesan,

no matter what happened, juz be confident.

So walaupon aku rase jawapan tue xkene ke,
cam x brape bagus ke, aku jawab je.
Layan sudah.

Moga kesudahan baik-baik sahaja untuk aku.

Moga ada rezeki untuk aku. Aminnn :)

7 comments:

  1. wah3..best3...
    doa supaya kamu berjaya!
    utk perempuan mmg sesuai jd lecturer/cikgu...percayalah ckp sy... =)
    masa itu sgt berharga utk bakal suami n anak2...

    ReplyDelete
  2. wohoo..bakal pendidik anak bangsa...good kis,keep moving on..!!semoga berjaya yer..

    ReplyDelete
  3. waduh.
    bakal pendidik?
    haih.
    aku jua yang kecundang.
    :P

    ReplyDelete
  4. pn hani: yeah!! atoi juga berkata begitu..disamping masa,kewangan juga penting! ;>

    pn misz: huhu..tq2! another 1 interview ngan admin uitm..kalau dapat pegi interview tue, kire lpas laa..kalau xdpat,anggapla xde rezeki!

    kak u: waduhh2...nape kecundang! mak akak kan cikgu paling digeruni..harus belajar dr dia!

    ReplyDelete
  5. hai, just nak tny, pasal intrviw TPm tuh, time yg mengajar tuh, kene mengajar ape??present note o present proposal??

    ReplyDelete
  6. tahniah2..saya pun ade interview rabu depan ni! ade ape2 nasihat x untuk sy? :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous: if u have ur research paper/proposal u can do so..tp tue utk master by research la..if buat coursework,kene la prepare slide utk lecturing..xpayah banyak,juz 5-6 slides pun dah ok..mine, hr tue on the 2nd slide die dah stop..then sruh duduk for interview session..

    pell: i did replied the tips on ur entry bout TPM..

    for both of u, gud luck! make sure speak confidently, clearly and louder..ok?

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...