Thursday, March 19, 2009

StudentsLife: Temuduga Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM

Alhamdulillah...
Baru 3jam yang lalu aku menghadiri temuduga untuk pengambilan tenaga pengajar muda (TPM)
atau Young Lecturer Scheme..
Semuanya berjalan lancar.
Neves...Of course laa..
Ape yang aku nak share ialah, pengalaman aku time interview.
Ada 2 sessions.

1st aku kena mengajar (mock-teaching)
2nd aku ditemuduga secara formal. (informal je sebenarnye)

First task - kene pura-pura mengajar.
Pretend ade students kat depan.
Buat2 macam ade two-way communication.
Huh! baru aku tahu, bukan senang nak jadi pendidik nie.

2ndly.. formal interview. dia suruh introduce diri. (bende biase laa..)
Dan seperti biasa juga diorang akan trace aku anak JAWA.hahaha...
Masa ditanya2,
ade la soalan yg agak2 tricky, nak menduga aku. Contohnya:
(Diorang campur cakap ENglish + Malay)

1. Awak willing nak di relocate?
2. Kalau kami nak suruh awak terminate your current Masters program, are u ok?
We send u to UK and continue your Masters there, senang cite buat course baru?
3. Are u getting married? Ur future husband keje ape? Biasenye, perempuan ni, janji sekarang boleh nak ke posting, tapi last minute cakap tak boleh.
4. If u kene send ke Sarawak, willing ke x nak pergi?
5. What are your perceptions towards lecturer2 muda n senior tak ngam each other?
6. What is the best quality yang u ade?

tu lah antara soalan2 killer yang aku kena jawab tadi.
Tapi, as mama aku pesan,

no matter what happened, juz be confident.

So walaupon aku rase jawapan tue xkene ke,
cam x brape bagus ke, aku jawab je.
Layan sudah.

Moga kesudahan baik-baik sahaja untuk aku.

Moga ada rezeki untuk aku. Aminnn :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...