Monday, April 23, 2018

BASYEERA | Sunat @ Khitan anak perempuan

Assalammualaikum WBT.

21 April 2018 - Basyeera selamat dikhitankan.

Debor ke tu dikk?

Berkhitan?
Berkhitan / berkhatan / bersunat bagi bayi perempuan adalah proses yang melibatkan hanya pemotongan sebahagian kulit pada bahagian atas faraj. Ala-ala cuit secoet jer. Tak perlu nak takut yer, totally tak sama dengan proses berkhatan bagi lelaki.

Hukum Khitan?
Terdapat beberapa pendapat utama dalam hukum sunat/khitan bayi perempuan. Dalam konteks Malaysia dan Mazhab Syafie – wajib, tetapi ia tidak diberatkan sekiranya terdapat halangan mahupun kemudaratan bagi anak tersebut.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-86 yang bersidang pada 21 – 23 April 2009 telah membincangkan Hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation) bersetuju memutuskan bahawa hukum berkhatan bagi wanita adalah wajib. Namun, sekiranya ia boleh membawa kemudaratan pada diri, maka ia perlu dielakkan.

Bila boleh / sepatutnya bawa bayi perempuan berkhitan/bersunat?
Anak weolls tiga-tiga perempuan. Semuanya buat seawal 2 - 3 bulan. Senang cerita masa belum  naik kerja lah. Sebab incase kalaulah ada apa-apa masalah macam demam ke, melalak tanpa henti ke, baby masih ada dengan mak dan tak perlu nak stress kot anak tak selesa/sakit di rumah pengasuh/taska/dengan maid. 

Lagi satu masa awal ni senang nak handle. Paling-paling pun baby akan menangis. Kalau dia nak meronta-ronta pun setempat aje. Kena pegang kaki je pun masa procedure tu. 

Kakak-kakak teman adik

Lama ke prosesnya?
Allah. Cepat. Tak sampai seminit kot. Prosesnya melibatkan memotong sebahagian kecil selaput daging pada bahagian atas saluran kencing yang menutupi klitoris. Doktor cakap sesedikit yang mungkin agar tidak akan mencacatkan mahupun mencederakan. Tak perlu bius tak perlu nak distract baby. Tapi kalau dah besar maybe kena lah kot. Tak pasti.

Persediaan?
Sediakan duit. HAHA. Ok takde apa nak disediakan pun. Bawak pampers spare je lah kot. Dan, make sure baby sihat. Kalau demam tak perlulah bawak dulu, nanti baby cranky, kesian.

Penjagaan? 
Sunat anak perempuan ni amat cepat nak sembuh tak macam lelaki. Lepas sunat, tahan dengan kapas, darah tak mengalir lagi, kira dah ok lah tu. Basyeera lepas sunat boleh pi jalan AEON hahaha

Bersihkan macam biasa kita tukarkan pampers baby. Kalau pakai wipes, dalam 1-2 hari lepas khitan jangan la kuat-kuat sangat tekan kat tempat dikhitankan. Kalau spray air/basuh/mandi bersihkan perlahan-lahan. Ada baby yang menangis kalau kena sabun. Ada jugak yang lepas khitan, bila kencing menangis maybe sebab kena luka khitan tu. Apa-apa pun jaga je kebersihan kawasan tu. Oh ye, tak perlu letak minyak gamat ke apa, luka tu akan baik dengan sendirinya.

Tudiaa, sejam lepas sunat dah pi raon AEON baru. Kelass ko dik.

Pantang selepas khitan?
Takde pantang. Sebab tu dicadangkan baby seawal 2 bulan tu boleh terus buat. Sebab masa ni baby hanya minum susu ibu. Yang maknya kalau masih dalam pantang tu jaga je lah pantang okay.

Klinik by appointment @ walk in?
Sebelum pergi, weolls dah survey 2-3 klinik swasta yang boleh buat sunat/khitan bayi perempuan sekitar Kuching. Ada juga yang dicadangkan kawan-kawan. Sebaik-baiknya carilah doktor Muslim walaupun now dah ada doktor non-Muslim yang provide servis khitan ni.

Please refer dan contact dulu klinik sebab lain klinik lain polisi. Ada klinik boleh walk -in, ada klinik by appoinment sebab tunggu doktor ada baru buat. Ada juga yang buka weekend, ada yang boleh buat weekdays sahaja. Lain klinik, lain kepakaran dan pengalaman yang berbeza. Terpulanglah pada preferences masing-masing.

Kos?
Around RM25-RM70, bergantung kepada lokasi klinik dan kepakaran doktor di klinik tersebut. Itu sebabnya kena survey dan tanya dulu.


Untuk yang ada anak perempuan yang masih belum bersunat, eloklah disegerakan. Kenapa?
- Makin besar budak, makin macam-macam tantrum. Nanti kena bius plus susah nak control @ pegang budak masa proses sunat, kot dia meronta-ronta kan.
- Umur 4-5 tahun anak-anak dah boleh mengingat dan tahu perasaan takut. Nanti budak fobia @ takut jumpa doktor.
- Kita selalu didik anak-anak jangan exposed private part kepada orang lain, jadi taknak nanti jadi confusing pulak kat budak tiba-tiba disuruh kangkang depan doktor.

Untuk orang-orang Samarahan or Kuching, ktk org bolehlah nangga list dibah tok klinik-klinik yg ktk org boleh pegi nak polah sunat kei anak ompuan k? Mun anak laki boh nanyak kmk, awal mdh lom sampei masa nak survey hehehe

Klinik sunat/khitan bayi/anak perempuan di Kuching:

Klinik Syafa' (area Satok, bersebelahan Sendayu Tinggi)
Walk-in, weekdays & weekend.
Bayaran: RM25
Umur bayi : Bawah 1tahun.
Tel: 082-232 803

Klinik Sharifah Ihsan (Satok, shoplot setentang dengan Bank Islam Satok)
By appointment, weekdays & weekend.
Bayaran: RM50
Umur bayi: Tiada limit. 
Tel: 082-255 100

Klinik Naluri (area Kubah, sederet Wanda)
Walk-in weekdays sahaja.
Bayaran: RM25
Umur bayi: 4 bulan ke atas.
Tel: 082-410 848

RM25 tunai! 

Rasanya dah jelas lah kot kepada yang bertanya tentang sunat/khitan bayi perempuan.
Okay, semoga bermanfaat kepada semua.
Daa~

2 comments :

  1. Klinik syafa tk selain sendayu tinggi ada landmark lain ka puan.. tgh bcarik klinik tk..

    ReplyDelete

Komen lah korang!