Tuesday, December 31, 2013

# Ringkasan Perjalanan 2013!

Salam.
Ini entry terakhir aku dalam 2013.
Entry ke 18. HAHA. Setahun 18 entry je? Dasar sungguh!
Apa-apapun,
2013 bakal berakhir, 2014 bakal menjengah.
Entry terakhir 2013 ini aku kasi summary ajelah.
Thanks kak Ain kasi aku inspirasi nak buat picture collage! ;p
.
.
.
.
Januari - Februari
(Bulan Balik Kampung Halaman)

# Hujung 2012 aku kehilangan si selim S3, awal 2013 berganti baru si debab Note II :)
# Parents & adik aku menyahut panggilan Kaabah, pergi menunaikan umrah. Alhamdulillah!
# Instagram dan FB penuh dengan check-in merata-rata dan gambar makanan yang mengundang hamukan kepada yang tak dapat merasa. Maaf, bulan perayaan Cina, aku punya misi ialah -- Melantak Gila-gila!
# Sebab mood gembira ini jugaklah terjadi sesuatu yang lebih gembira ;p

Mac - April
(Bulan Khabar Gembira)


# Aktiviti sukan diteruskan. Kejayaan diutamakan. Berat badan dah hampir kembali kepada yang diidamkan.
# Tiba-tiba...Macam tak percaya, sebab garis kembar tak ketara. Demam, itu petanda, pegi klinik segera, SAH! 
# First time travel-by-road menuju ke Saratok. 5jam perjalan timing baik punya sebab ada misi sekali lagi nanti nak ke Sabah, InsyaAllah :)

Mei - Jun
(Bulan Air Mata Duka-Gembira)

# Berjauhan dengan suami untuk tempoh hampir 2 bulan bukan suatu yang menggembirakan, tapi harus aku telan.
# Allah ganti kepayahan dan pengorbanan -- dapat kereta baru, hadiah Hari Ibu. Syukur :)
# Sambutan Hari Lahir ke-30 suami hanya melalui video-call di WeChat! Hadiah menyusul kemudian :D
# Travel berdua dengan Isya buat pertama kalinya -- sukses dan selamat semuanya walaupun mengah nak kejar dia kat terminal airport tu!
# Berkursus, berkonvokesyen, berlari sana sini uruskan event -- takda yang special, kerja, kerja dan kerja!

Julai - Ogos
(Bulan Ujian & Perayaan)


# Setelah 3tahun baru aku jejak kaki ke fakulti, atas urusan rasmi. Rindu tempat bermain!
# Ulangtahun ke-2 anak dara, sambut berdua tanpa papanya. Bawak main-main, makan-makan. Sayu je rasa takda sambutan macam yg pertama :(
# Suami balik menjenguk untuk seketika. Simple belated birthday celebration untuk birthday girl :)
# Seterusnya, berpuasa tanpa suami, bangun sahur, berbuka ikut dan aje -- tapi wajib makan sebab nak dapat tenaga.
# Hari Raya balik kampung tak puas! Cuti sampai raya ke-3, raya ke-4 dah balik bertugas.
# Maternity & Raya Shoot sempat dibuat. Masa ni lah ramainya yang sentap baru tahu aku pregnant nak masuk 7bulan. HAHA. Ampun :)

September - Oktober
(Bulan Memenuhi Hajat)


# Misi nak clearkan check-list bermula, aku sebut apa saja dengan harapan mintak-mintak boleh ada depan mata. Nasib baik ada peluang balik kampung halaman untuk melunaskan dendam saka -- yer, saka makan, saka shopping baju baby, saka berjalan semua ada!
# Aidiladha ke-3 tanpa keluarga. Macam biasa, masak apa yang ada, berjalan makan-makan dua rumah aja, cukup, esoknya sambung kerja!
# Kawan rapat sambung belajar ke Australia.Hilang sorang tempat mengadu dan bertanya. Takpa teknologi dah moden, Whatsapp kan ada.
# Konferensi Islam Antarabangsa BorneoVI -- Antara event besar aku untuk KPI tahun nie. Suksess, Alhamdulillah :)
# Masa dah suntuk, semua kerja aku perhabis, sebelum gantung notis, plis, plis, 3 bulan aku tak nak pikir hal ofis!
# Persiapan menyambut orang baru juga terlaksana dengan jaya. Sementara itu, kami menghabiskan masa bertiga, bermanja, bersuka-ria, hujung minggu berjalan saja, pergi je lah mana-mana janji bertiga!

November - Disember
(Bulan Kami - Badriena)


# Detik kelahiran tepat seperti dijangka, tanggal 7 bulan kesebelas, berakhir sebuah penantian. Puteri kedua diberi nama Badriena -- "BULAN KAMI". Semoga menerangi dan bersinar secerah bulan memancar cahaya ke Bumi :)
# Berpantang -- Misi hot-mama bermula. Nampak macam seksa tapi aku suka sebenarnya. Berjaya lalui 44hari dan  60hari bakal tiba!
# Alhamdulillah, usia yang ke-28 dilalui dengan gembira. Tahun ini memang tahun sambutan secara berjauhan. Selamat juga 4 tahun menempuh alam perkahwinan. Yang pahit manis suka duka semua disimpan, moga jadi bekalan dan pengalaman menempuh masa-masa depan.

Well, That's a wrap!
Semoga tahun hadapan menjanjikan sesuatu yang lebih membahagiakan.

Count your blessings,
Finish what you've started,
Bon Voyage 2013,
Hello 2014 :)

Saturday, December 28, 2013

# Rutin Berpantang Anak 2


Salam. Hi semua!

Dah nak ujung-ujung tahun barulah hegeh-hegeh aku nak update kan. Ok lah daripada takde kan?
Merujuk tajuk di atas maka mari aku story rutin masa berpantang dengan anak dua.
Ni kira lump-sum la ni aku story dari pagi sampai malam masa 44hari dalam pantang errr dan sampai sekarang dan aku balik Sarawak la kot! :)

5.30am
Bangun susukan Dyna.
Kalau untung dia tido balik. Kalau tak layan lah dia sampai dalam pukul 6lebih ke pukul7.
Kalau dia diam nak main sorang2 aku cepat2 la pegi solat. Kalau tak mintak talian hayat parents aku tengokkan kejap. Mama pegi keje 6.45, ayah flexible tapi biasanya antara pukul7 ke pukul9.

7.00am
Biasanya Isya dah bangun time camni.
Kalau aku tido balik, aku akan buat-buat tak bangun lagi. HAHA.
Takpun main golek2 gomol2 Isya kejap. Nak dekat pukul8 baru aku bangun.
Adik dia aku biarkan tido. Isya dok luar, buatkan susu, bukak tv channel 613 ke 615. Dah diam situ!

8.00am
Dyna bangun time nie.
Aku biasanya dah ready nak mandikan dia. Besen air suam, baju2 nak pakai semua ready siap2. Sambil tu letak EBM dalam warmer.
Selesai mandikan Dyna, susukan dia.
Kakak Isya biasanya time macam ni dah panas badan nak main la, lukis la. Aku biarkan.

9.00am
Masa awal2 pantang Dyna terus tido lepas mandi n susu. Now susah sket sebab dah pandai nak main nak borak-borak.
So sementara mood dia ok, aku letak dia kejap, cepat2 lari mandikan Isya. Tapi kalau Dyna dah tido, aku mandi sekali dengan Isya.
Mandikan Isya macam pegi berperang sebab dia suka main air dan mengemas bilik air. Kadang2 aku macam bagi command je dalam bilik air tue. Haihh laaa.
Kalau Dyna tak tido akan kelam kabut la mamanya sebab biasanya dia akan melalak sebab takde kawan dan takde kelibat aku depan mata. Ok fine. Siapkan kakak then angkat Dyna untuk tido.

Agak-agak sapa jaga sapa?
10.00am
By this time biasanya dua2 dah settle. Paling awal pukul10 dah settle kalau dua2 mood baik dan bekerjasama. Kalau tak bekerjasama akan berlakulah masa tambahan.
Bila masa aku plak mandi? HAHA. Jangan tanya. Flexible! Lepas siap mandi pakai bengkung semua, aku akan breakfast time nie. Sekali dengan Isya lah.
Menu aku simple je. Cukup la roti ke, or biskut Tiger cicah la VICO ke MILO ke KOPICINO ke. Ikut mood.
Menu Isya depends la. Kalau mama or ayah aku dah masakkan breakfast Isya pagi tu so makan la ape yg dah disediakan.
Tapi kalau nasib kurang baik, mamanya akan dipaksa jadi Masterchef kat dapur. Cabaran Peti Saji Misteri! Nak tau sebab ape Misteri sangat? Sebab menu or bahan terpulang pada Isya nak makan apa.
Kalau dia kata mi besar, so masak la mi kicap. Kalau dia kata kokocrunch ok la kan tinggal tuang air soya, dah siap.
Dah la bagi masa 15minit je nak suruh aku masak kalau tak membebel cakap sakit perut lapar.
Ok tapi tu atas tu cerita kalau Dyna tido. Kalau die tak tido aku angkut sekali letak dalam MaxiCosi pastu aku masak.
Sambil tu kakak dia layan la dia, main puppet ke nyanyikan lagu ke. Kadang2 aku letak je dua2 dalam bilik or depan tv. Ok lah jugak mampu bertahan 15minit dah cukup bagus bagi aku nak masak simple2 untuk kakak Isya.

11.00am
Isya dan aku dah breakfast. Dan kalau Dyna tido dia akan kekal tido.
So masa ni aku akan basuh baju sidai baju semua.
Pastu time ni la aku biasanya akan buat pumping session.
Sambil tu layan Isya main beskal ke, main karom ke, lukis2 ke, baca buku ke, tengok tv ke ape2 ajelah.
Haa, layan punya layan masa aku belum abis pantang kaki terpelecok sebab nak elak dari jatuh hempap Isya.

Kenangan manis pantang kali ini :)

12.30pm
Kalau Dyna bangun or merengek biasa sebab pampers basah or nak susu. Then biasanya tepuk2 sket tido balik.
Aku dah start panaskan lauk2 yg biasanya mak aku dah masak awal pagi tadi. Ala menu orang pantang pusing2 itu jugak.
Menu Isya samada makan menu aku tambah 1lauk either telur or ayam goreng or ikan goreng OR aku kene masuk pusingan penyingkiran Masterchef. Haha.
Pastu lunch lah kami anak beranak.

2.00pm
Time nie mata Isya dah boleh nampak dah nak letak mancis berapa cm. So cepat2 aku buat susu, masuk bilik nak tidokan dia.
Sementara nak tunggu dia habis sebotol susu aku solat.
Pastu kalau pagi tadi dia banyak main lompat jauh, lompat setempat, lari 20meter atau main bola baling sebelum habis bagi salam dia dah lelap sendiri.
Pastu kalau adik dia macam nak terjaga, aku susukan adik dia.
So by 3.00pm dua puteri biasanya dah tido.
Dan kadangkala dengan aku sekali jalan. HAHAHA. Stended arr kennn!

Kuak lentang kuak dada, tiba-tiba dah ade sebelah menyebelah. Camna?
4.00pm
Kalau aku tido aku biasa akan terjaga time camni.
Kalau tak tido aku dari tadi pegi angkat kain, lipat baju sambil tengok tv.
Pastu sempat jugak aku baca novel ataupun bukak laptop jap, tengok email kerja seminggu sekali je.
Umah parents aku dah potong streamyx sebab takde orang pun kat rumah. Bazir je bayar bulan2.
Pastu kalau nak online aku kene teethering jadikan handphone aku modem. Makanya pastu kang mulalah exceed quota internet. So tu salah satu sebab aku jarang nak bukak laptop.
Dan sebab tu jugak lah satu entry sampai 10x aku bukak baru siap. Hehehe.

5.00pm
Mak aku dah balik keje time2 gini.
Isya kadang dah bangun. Kadang lena lagi. Aku malas kejutkan Isya sebab dia jenis kalau tido berkejut kang mulalah angin kus2 dia datang bawak ke malam nak tido. So biar dia bangun sendiri.
Sementara dua orang tu tido aku solat siap2.
Rutin mandi petang ikut style First Come First Serve. Sapa bangun dulu dia mandi dulu.
Lepas dua2 mandi, kalau ada minum petang aku layankan Isya sementara adik dia main2 je la tak tido pun.

7.00pm
Dyna biasa tido lepas Maghrib. So aku bergilir dengan parents aku nak solat.
Lepas solat je aku tidokan Dyna. Kakak dia pulak pegi la belajar mengaji dengan nenek atau atok dia.
Dah settle prepare plak nak makan malam.

8.00pm
Dinner dengan Isya. Makan lauk nenek dia masak sebab nenek dia dah tanya siap2 nak makan apa.
So nenek dia jarang lah kena masuk pusingan penyikiran Masterchef. Lagipun nenek dia dah AllStar, expert dah ape cucu mintak terus siap hidang.
Lepas dinner, dia pegi la belaja baca buku la sambung main lukis2 la or amik handphone aku yang memang beli untuk dia main segala macam game dan apps. Yer, memang!
Takpun dia paksa nenek atok dia tengok cerita kartun. Kalau mood baik dia layankan cerita nenek tengok sambil tu mulut tak berhenti tanya itu ini macam iklan burung murai tu.
Mama dia? Mama dia jadi pengkritik tetap je la. Sebab kalau atok nenek ada dia memang tak heran mama dia pun.
Kalau datang angin saka dia, akan muncullah menu supper contingency. Roti cicah milo ke kokokrunch ke takpun paling dasyat setakat ni hotdog or telur goreng.

10.30pm
Ini waktu paling lewat nak tutup lampu.
Kalau Isya memang dah request nak tido pukul10 so terus la buat susu dan masuk bilik.
Kalau mood tak baik dia akan buat la alasan typical dia nak tengok Pocoyo sampai abis. Dah abis Pocoyo kata nak tengok Higglytown Heroes. Kalau hari Jumaat dan2 kata nak tengok Maharajalawak Mega. Drama sungguh.
Tapi endingnya aku amik hanger tunjuk depan mata dia pastu masuk lah bilik nanti.
So lights off untuk kedua2 mereka. Tapi tidak bagi mamanya. Miahaha.
Masa ni lah aku nak pegang remote tv ke, nak baca novel ke dan masa ni lah nak pegang handphone lama2 sambil tunggu husben whatsapp nak bermanja gitu.

Papa dia cakap dah macam kem PLKN makan 6x sehari.

Then, Dyna akan bangun ikut timing yang sama lebih kurang. 12am, 2am, 4am dan kemudian rutin diulangi dari atas. *scroll to top*

Yer secara kesimpulannya aku memang boleh la labelkan diri half supermom sekarang. Ni pun half sebab ada talian hayat mak ayah. Kalau dah takde talian hayat esok belum tahu rupanya lagi camne.

Yang tertulis ni pun nampak macam cantek je jalan cerita walhal bersilat bercakpong jugak lah aku nak handle.
Stress? Tolak tepi lah stress depressed dan perkataan seumpamanya sebab nak stress2 sangat pun kang satu keje tak jalan. Apa2pun satu je benda aku ingat pesanan dari Acik, SABAR. SABAR dan SABAR! Dia handle 3orang NIAs lagi lah aku tak tahu camne. Tabik wehh!

Yang dah sekapal dengan aku maybe dah boleh imejin dan feel ape aku lalui. Yang bakal sekapal jangan nak demotivated or down or nak pressure sangat. Chill babeh.
Aku, kita, korang boleh lalui semua ni Insya-Allah. Ingat! Apa2pun ini semua amanah & tanggungjawab kita. Allah takkan menguji kita saje2, pasti ada ganjarannya nanti. Kalau tak kat SINI, kat SANA nanti :)



Peace yaww! :)
END.

Posted via Blogaway

Tuesday, December 17, 2013

# Pengalaman Bersalin, B the 2nd : BADRIENA

Assalammualaikum.
Kembali bersiaran u alls! :) 
Hari ini genap 40hari aku berpantang. Dah nak abis pantang baru ada masa nak update kan? Yelah, dulu pantang nak belek sorang je. Ade la masa nak curi-curi update blog, main Pinterest etc. 
Sekarang nie, jangan kata nak update blog, nak pegang handphone pun kadang tak sempat.
Kalau sorang tido kang sorang berjaga. Kalau dua-dua tido ada kerja yang aku nak kene settlekan.
Tak pun dengan aku-aku sekali tidur. HAHAHA
Okay. So mana nak start? Of course la pasal detik nak bersalin anak ke-2 kan.
Tak adil pulak la, cerita kakak ade, cerita adik takde.
2tahun setengah yang lepas aku menulis kisah pengalaman bersalin kakak Isya nie, so hari nie adik dia pulak la. Cara penceritaan lebih kurang sama. Tarikh, waktu dan isi je berbeza. So, sila layankan :)
6 November 2013

# Gerak hati aku mengatakan aku akan bersalin esok hari. Sebab aku rasa contraction dah makin kerap. Dah gaps 10-15minit dah. Ok, ready for baby seven-eleven!

# Malam tu jugak aku mintak nak makan Big Apple & Starbucks kat encik soami. Yelaa kat Sarawak tu je lah antara benda yang sedap yang aku boleh ngada-ngada nak mengidam. Tu pun sebab shopping mall yg dekat dengan rumah ada outlet dia. Kalau jauh memang aku rasa susah nak dilayan permintaan aku tu. HAHA

# Malam tu aku rasa tido tak berapa nak nyenyak sebab perut asyik mengeras aje. Malam tu jugak aku tido aku peluk cium Isya bertubi-tubi sebab aku rasa macam alahaiiiii Isya nak jadi kakak dah!
7 November 2013
# 6.15am - Aku rasa lain sket pagi nie. Aku dah cakap siap-siap kat encik soami standby aje lah masa dia nak pergi kerja pagi tue. Berderau darah katanyaaa! ;p Disebabkan itu jugak, aku rileks sket pagi tue. Ecehhh, rileks kau! Yelah sebab aku rasa aku macam dah ready nak bersalin.

# 8am - Isya bangun tido, aku mandikan dia, pastu ajak pegi beli breakfast. Then, aku terus ke rumah babysitter nak hantar Isya. Ohh yer, aku memang hantar Isya ke BS sejak aku start WFH dan start cuti. Saja nak rileks sket kat rumah sambil settlekan kerja-kerja sebelum cuti panjang. Aku spent time dalam sejam jugak lah layan Isya breakfast, dengan aku sekali breakfast kat situ sebab aku memang beli lebih pun nasi ayam tu. 

# 10.30am - Aku balik rumah, tinggalkan Isya kat sana. Sampai rumah rasa nak kencing, aku gi toilet. Dan tudiaaaa, darah dari mucus plug diiringi darah selambak keluar. Ok nervous datang!

# Aku whatsapp encik soami, cakap dah turun tanda, dia cakap paling awal dia boleh balik tengahari, kira dia half day lah. Aku dengan rileks cakap ok, no problem. Habiskan aje lah semua kerja tue :)

# Melalui pengalaman aku, masa Isya aku pegi hospital pukul 1pm, dah bukak 5cm, then pukul 6 lebih aku dah bersalin. So aku rasa kali ni lebih kurang sama. So aku bajet nak pergi hospital lagi lambat sket sebab malas nak duduk lama kat LR. Boleh gitu?

# Sementara itu, aku telah menwhatsapp jugak family rapat, kengkawan rapat UiTM termasuk #chanteks bagitau aku maybe nak bersalin dah dan mintak doakan semuanya selamat. 

# Pastu aku pun sempat lagi vacuum rumah dan mengemop sebab kang baby nak masuk rumah kan. Aku takut tunggu laki aku balik dah terus nak pegi spital. Habis je mop satu rumah, aku pun buat preparation diri. Mandi, solat & baca lah apa-apa yang sempat.

# 1pm - Husben aku pun dah balik. Sempat aku jeling akar Fatimah tu, memang kembang lah dari yang biasa. Tapi aku tak sempat snap gambar. Laki aku balik je dengan gelabah nak siap cepat-cepat. Aku cakap rileks ahh. Dia siap tanya apehal aku tak macam orang nak bersalin jer. Okay, masa ni sempat request nak makan chicken chop kat Secret Recipe. Hehehe

# Around 2pm - Gerak pegi hospital. Masa ni contraction memang dah 5-7minit. Sebelum tu aku sempat gi rumah BS kebetulan Isya tido. Aku peluk cium dia sekali lagi sempat lah touching menitik air mata. Huuu, ntah la syahdu je aku rasa weh! T_T

# Sempat singgah makan kat restoran Western on the way gi spital. Tak dapat SR punya pun takpelah. Maka selamba lah aku melahap lunch Chicken Chop Dapur MakWa dalam contraction :)
HAHA. Tak agak-agak kan. Alaa, alang2 pastu nak pantang, makan je lah!
# 2.45pm - Sampai KPJ Kuching. Kalau ikutkan macam kene pergi emergency la kan. Tapi aku taknak sebab aku rasa baik pegi jumpa doktor dulu tengok keadaan camne kan. Kot baru 1-2cm bleh balik pi makan-makan ke tengok wayang ke. HAHA. Sempattt je pikiran aku kan. 

# Nasib baik klinik tingkat 1, aku menapak je lah tunggu lift lama nau. So, aku pun Q lah kat klinik tu. Dr Wendy nampak aku terus panggil masuk potong Q sebab nak check bukaan. VE adalah sesuatu yang tidak menyelesakan masa experience aku 1st baby. Tapi kali ni aku rasa sangat okay. 

# Dan seperti yang aku dah jangka, sama jugak macam Isya. Sampai hospital mesti jalan dah bukak. Dulu 4-5cm kali ni lagi hebat, 7cm terus. Makanya, Dr terus suruh aku naik LR kat atas. Dia offer wheelchair, mestilah aku taknak kan. Biasalah degil! ;p

# 3pm - Tukar baju semua masuk LR, masa ni ada la rasa debar sket. Macam biasalah kan kena baring pasang CTG tu semua. Last time aku tak suka part nie, tapi this time aku suka sebab bleh ngada-ngada dengan laki aku. Yelaaa 1st baby dia takde di sisi. Ni lah masanya nak manja-mengada kan ;p

# 4pm - Dah sejam nie, aku still rasa sakit tak berapa nak sakit. Sama je macam kes Isya dulu. Pastu diorang offer epidural pun aku taknak sebab sakit aku rasa masih mampu ditahan. Aku request nak jalan-jalan jap kat nurse tue. Pastu aku pun praktikkan senaman dalam LR yg aku baca. Nasib baik husben ada, so dia pun support sekali tolong. Squat la, half-squat la semua aku buat. Hehehe
Muka bajet kool sambil layan lawak bertaraf MLM oleh suami :)
# 5.15pm - Dr Wendy datang, VE sekali lagi, masih 8cm. Die terus suggest nak bagi drugs lah sket nak bagi rasa kuat sket contraction. Aku okay kan aje sebab aku malas nak lama-lama dah dalam LR plus tak sabar nak jumpa baby :) 

# Masa ni aku dah macam rimas sket sebab air ketuban dah pecah. Aku mintak maaf salam nangis2 jap ngan encik soami. Pastu layankan lawak2 pecah perut dia. Adoiii laa dah la aku memang nak beranak bleh pulak laki aku buat lawak macam-macam. Tapi seriously aku suka moment tue :) Sampai nurse dok jeling2 mesti dalam hati kata budak ni tak macam nak bersalin pon. HAHA. Thanks papa!

# Around 6pm - Aku dah start rasa contraction yang betul-betul. Eh, bleh pulak betul-betul kan tadi tipu ke ape? Hehe. Contraction yang memang dah kuat sangat. Aku genggam tangan husben aku sekuat hati bila contraction datang. Doa Nabi Yunus tak lekang dari bibir.

# Dalam pukul 6.15pm camtu aku dah start rasa Ring of Fire! Tinggg! Aku cakap ngan nurse dia macam tak percaya. Haaa sekali kepala baby memang nak keluar dah. Laki aku cakap nampak hitam-hitam dia boleh pulak cakap itu uri. Danggg! Inesen sungguh laki aku. Itu rambut baby ye sayang. Hahaha

# Pastu ape lagi segala ilmu meneran aku keluar. Well, ape yang aku rasa 2nd baby nie aku rasa lagi cool dan tenang je. Siap laki aku cakap macam dah expert dah. Curi nafas, teran tak keluar suara dan akhirnya pukul 6.27pm lahirlah seorang lagi puteri kami :)

Fresh from oven. Masa baby tengah dibersihkan.
Actually gambar ni dari video. Syahdu bila setiap kali ulang tayang video ni!

# Sementara laki aku dah sibuk snap gambar video sana sini, aku tak heran ape dah aku rasa nak cepat peluk baby pastu macam nak tido jam-jam tu jugak.
  
# Soalan seterusnya keluar dari mulut aku, "Doc, banyak tak koyak?" Dr tu dengan muka baik hati sambil senyum cakap "Nice one. Maybe tak jahit kot. Koyak sikit saja kat kulit" Masa tu aku lega dah. 

# Sekali masa nak turunkan kaki tiba-tiba doc tu cakap "Wait, wait haaa, ada darah pula tiba-tiba nie. Let me see again" Adehh, aku dah berderau. Rupanya, koyak kulit tu ade sket kene urat, so darah kat urat tu takleh stop kalau tak jahit. Ok lah pasrah jahit jelah. 

# Tapi jahit kali ni sekejap je dan aku rasa macam 1cm je kot. 2-3kali je aku nampak. Tapi macam biasalah, azab jahit hidup tu yg aku seriau. So far, ok lah aku rasa jahit takdelah seteruk Isya dulu. Lagipun koyak kulit je kan. So maknanya berkesan jugak lah aku punya routine perineal massage pakai VCO :)

# Sebelum diorang anta baby pergi nursery diorang tanya nak pegang baby & breastfeed tak. Mestilah aku jawab ye kan. Alhamdulillah, baby takde masalah nak hisap dan susu aku pun memang dah ready utk baby.

# Settle semua aku disorong ke bilik. Bilik aku double bed. Tapi sebab takde org masuk pun malam tu, makanya bilik itu kami yang punya, HAHA. Rezeki jugaklah dapat bilik tue :)

# So macam biasa monitor baby's first stool. Pukul 5pagi dia dah berak. Dan Alhamdulillah esoknya pukul 10pagi kitorang dah discharged.

# Isya datang aku macam sayu je. Tapi dia happy je lagi-lagi bila bagitau adik dia bagi hadiah kat dia.
Kakak kesayangan Mama :)

Fantastic FOUR! :)
The King & his Queen and Princesses

Then, nama papa dia yang study dan pilih dan aku setuju jer. Prinsip kami masih sama nak huruf "B" kat depan dan taknak nama panjang-panjang. Papanya cakap nama dia dah cukup panjang. Kesian anak nak tulis nama panjang-panjang nanti :)

BULAN KAMI - Moga akan bersinar secerah bulan yang bercahaya menerangi alam!
So, tue lah cerita dan experience aku melahirkan seorang lagi umat Muhammad SAW dan zuriat kami yang kedua.

Basically tak banyak beza sangat dengan masa kakaknya dulu. Dan paling penting, syukur semuanya selamat.

Tunggulah aku free kang aku update laaa. K, nah layan la gambar terkini dua orang puteri permata hati :)
Day 37 : Current weight 3.89kg. Tak berat mana tapi pipiiiiiii tuee!

Mama yang kebosanan menunggu habis pantang! :)

She's a big girl, big sister. And I'm really proud of her. Dah  boleh diharap! :)
Ok, Dyna (yeahh, panggilan manja Badriena) dah bangun!
Jumpa lagi tak tahu bila ;p

BisikChenta: Korang tahu tak berapa kali aku dok amik masa bukak-tutup entry nie? 10x!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...