Friday, July 20, 2012

# Ramadhan 1433 dan Checklist

Ok, maaf belum ada masa nak update/review birthday bash last week!


Later okey.

Alhamdulillah, selamat sudah aku mengganti 27 hari puasa aku tahun lepas.
Ingat lagi, aku memang sungguh kepenatan & rasa macam nak pitam je bila aku cuba puasa 1-2 hari.
Mungkin, time tu aku belum boleh adapt kot. Tak sampai sebulan lagi berpantang ponn!
Tapi untuk tahun ini aku rasa InsyaAllah takde masalah.
Lagipun dah train masa ganti puasa hari tue. 
Susu memang macam agak drop, tapi cover balik masa berbuka lah. Kira okey lah.

So, seperti semua orang dah tahu, dah dengar pengumuman penyimpan mohor² besar.
Dah naik status pasal puasa kat FB, tweeter dll. Esok dah start puasa.
Tahun ke-3 aku berpuasa sebagai isteri, dan tahun pertama sebagai ibu!

Untuk tahun ini, aku dah senaraikan checklist aku. Checklist untuk diri sendiri.

Masak untuk suami - berbuka & sahur (tahun lepas kami berjauhan, kesian aku tengok laki aku kurus je balik kampung! Tahun 1st dok umah mak ayah. hehe. tak acilah mama masak)
Menunaikan solat Tarawikh (mungkin bergilir² dgn husben!)
Jelajah semua bazaar Ramadhan kat Kuching.
Tidak mahu berbelanja sakan sangat untuk raya. *ehem*
Khatam Al-Quran (kat sini takde Tadarus lah, boleh aku suggest ni)
Belikan Mama+Ayah serta Mummy+Babah hadiah raya (tahun lepas skip! bagi kuih je)
Buat kuih raya 1-2 jenis (itu pun kalau ade duit lebih lah nak beli oven!)

Harap² berjayalah aku menunaikan list aku nie. Tak semua, ada sikit² pun jadilah.
Di kesempatan ini, aku nak ucapkan,
Selamat menunaikan ibadat puasa Ramadhan kepada semua umat Islam.
Semoga sama² kita mendapat rahmat, keberkatan & ganjaran daripada Allah SWT.
Ingat, berpuasa bukan sahaja tak makan & menahan lapar aje, tapi juga mengajar kita mengawal diri dan menjauhkan diri daripada perkara² yang mengurangkan ganjaran pahala kita.
Muhasabah diri & berpuasa dengan penuh rasa syukur, kerana diberikan lagi peluang untuk merasai nikmat Ramadhan tahun ini.

Selamat hujung minggu! :)



 BisikChenta: Esok pagi aku masak nasi goreng aje! :)

Tuesday, July 17, 2012

# Selesai sudah Raibow Party!



Alhamdulillah.
Selesai sudah majlis kesyukuran sempena pindah rumah
&
Batrisya's Birthday Bash!
Update & Review?
Tunggu aku dapat gambar dari OP.
Aku satu gambar pun takde. HAHA.

Ok, fine, bagilah teaser! :)



Picture credit to : Imej Republik


Gambar kat Facebook! HAHA. Sakit ati je kan?
Sabar yer! :)
 BisikChenta: Ramai nau tunggu review DIY Tutu-skirt eh? Tibe je aku malu nak tunjuk!

Thursday, July 12, 2012

# Majlis Kesyukuran & Birthday Bash!



Update 3 Hari Sebelum Event!

1. Guest list
- Harus lah dah confirm. Sebab dah order makan. Ada yang aku dah jemput thru Facebook Events jugak.

2. Cards
- Hampir semua diedarkan. Simple card, design sendiri, print sendiri kat rumah bukan kat kedai printing.
- Aku print out dalam 50keping. Sold-Out. Siap ada yang request nak card personal,tak mau share. Sebab ada yang aku bagi by bilik / ikut housemate. HAHA. Hasilnya? Nantilah aku buat full-review after majlis.

3. Doorgifts
- Aku beli makanan aje. Masuk dalam paperbag. 2 jenis packaging : Kids & Adults
- Packing pun simple je, masuk dalam brown/white paperbag & ciello bag (yang transparent colourful tue)

4. Foods & Drinks
- Nama aku nak masak sendiri nan hado. Penatlah weh aku rasa. Esoknya Isnin, kerja. Baik aku concentrate nak layan tetamu, gossiping, chit-chatting etc.
- Pasal ape buat Ahad? Aku nak buat Sabtu mulanya, tapi clash-date dengan babysitter Isya. Diorang buat majlis tahlil arwah. Tak sedap pulak kan kalau aku tak pergi dan teruskan event.
- Aku mintak akak caterer merangkap jiran lama aku, nak pinjam bekas air, sebab aku takde. Pastu kira aku pinjam sekali tray, buffet set dan sewaktu dengannya.
- Pinggan, mangkuk, sudu, garfu, aku beli yg foam-type aje. Kahkah. Nampak sangat kan dasar pemalasnya? Bukan ape, husben aku cakap, rumah kecik, dapur kecik, nanti nak kehulu kehilir nak basuh-lap-angkat dah satu hal. Sape nak tolong satu hal. Bukan sedara-mara ciak-miak ade kat sini. So,the best thing pakai yg disposable aje :)

5. Khemah
- Yang ni kerja encik so-army, tapi aku rasa dah settle lah.
- Apa yang aku tahu, dari survey tue, kitorang dapat standard khemah 20x20, 4 meja, kerusi tak ingat. 6/8 biji satu meja. Ok lah kot, sebab ruang dalam rumah aku pun orang boleh duduk nanti.

6. Deco
- Yang ini memang kerja aku. Yang DIY dalam proses.
- Yang dah ditempah belon². Mula aku rasa macam malas nak amik belon, tapi encik so-army kate, amiklah, tak meriah kalau takde belon, jadi aku pon okkay aje :) Deco belon ikut tema rainbow. Pandai²lah orang tue deco. Diorang datang setup Sabtu malam.

7. Candy Buffet
- Ini masih dalam pertimbangan, tapi aku macam nak jugak buat. HAHA. Aku dah beli lah mashmallow, candy stick, gula², coklet etc. Balang pun dah beli :)
- So far aku tengok kat sini, baik majlis kawen ke, birthday party, dinner aku tak pernah lagi jumpa candy buffet. Kira ini macam salam perkenalan kepada orang² Sarawak lah. Mana tahu tibe² ada orang nak tempah ke kan? Nampak tak hidden agenda di situ? kahkah.

8. Guestbook + Wishing Table
- Wish tag dah ada, tapi aku tengah pikir mana nak letak, macam mana nak deco. Masih dalam proses mencari idea!

9. Pakaian
- Baju Isya dah lama siap. Party hat pun. Tutu-skirt hasil keras-tangan mama Isya pun dah siap, cuma belum bagi Isya try pakai je. Aku harap dia tak buat hal tarik skirt tue!
- Baju Mama + Papa? HAHA. aku plan, pakai baju putih tudung warna-warni. Nama nak beli takde ahh! Malas aku. Laki aku T-shirt je kot. Ntah, tak bincang lagi pasal ini.

So, dengan ini, dengan ikhlasnya aku menjemput sesiapa yang kebetulan ada plan ke Sarawak minggu nie, untuk datang ke rumah aku, sempena Majlis Kesyukuran pindah rumah & Birthday Bash Batrisya!


Okey, mahu sambung buat kerja! Full review, selepas majlis.
Tata :)

 BisikChenta: Penat sama macam plan kawen. HAHA.

Wednesday, July 11, 2012

# WW: Milestone: Happy 1st Birthday, BATRISYA!




 BisikChenta : Kalau ikutkan tak muat nak cerita dalam satu gambar!

Tuesday, July 10, 2012

# Tips: Amalan/Petua Mudah Bersalin!


Lately aku macam dapat banyak soalan & pertanyaan pasal pengalaman bersalin.
Ada yang tanya ape petua, ada yang tanya ape supplement aku amik.
Kepada yang nak tahu pengalaman bersalin aku sila baca entry ini.
Last week aku buat recap sempena hari lahir anak aku kat entry ini.
Lepas entry last week lah ada yang tanya itu ini.
Serius lah weh, masa lepas² bersalin, aku ada nak cerita pasal nie.
Lepas tue, peruk entry dalam draft, pastu lama² terus lupa.

Sebelum aku bukak pekung di dada (eh?) sebelum aku cerita panjang,
Aku mohon maaf kot² ada yang cakap aku riak ke nak tunjuk² aku senang bersalin ke apa.
Tujuan aku, sekadar nak berkongsi. Malu pun ada, sebab ada petua² yang kelakar,tapi aku buat jugak.
Ni pun salah satu reason kenapa aku malas nak share, kang korang gelakkan aku pulak.
Tapi takpelah, aku tebalkan muka je taip entry ini. HAHA.

1. Supplement
Pasal supplement nie aku pernah share & story kat entry ini. 
Aku rasa lebih kurang sama je kot semua orang, makan supplement KK/private bagi.
Cuma aku nak share satu supplement yang aku lupa nak share dalam entry hari tue.
Sorry Lisa, lambat bagitahu pasal ini ;p
Aku ada amik satu produk, Salindah namanya. Ecehh, siap bunga bahasa kau.
Ok, produk nie aku amik setelah kawan aku bagitahu dia bersalin dengan mudah, Alhamdulillah.
Dia amik complete set dari B1-B6. Aku beli loose pack, mula dengan B2 sebab lambat sket tau.
Then, bila ok takde side effect, aku continue lah B3, B4. 
Pastu B5 & B6 aku malas nak beli sebabnya, yg B4 tu ada balance, aku continue je makan. 
Nampak nau kadang² aku skip makan kan? bahahaha
Untuk orang yang benci ubat macam aku, rasa dia sangat kosong, kosong, kosong eh tiba berlagu.
Yess, rasa dia plain je, macam kau minum air kosong dlm bentuk tablet.
Cara makan pun senang, kemam je sampai cair dalam mulut bukan di tangan.
Makan time perut kosong or anytime sebelum makan lah seelok²nya.
Yang bagusnya aku rasa pasal supplement ni ialah, aku jarang sakit² belakang dan sakit² urat.
Aku sangat bertenaga walaupun tiap hari naik tangga office tingkat 4.
Aku direct beli kat Salindah.com. nak baca lagi, pegi je web dia.
Kalau rajin baca kelebihan untuk setiap pack tue kat sini. 
Ohh yer, dia ada jugak set untuk makan lepas bersalin L7 samapi L12. Tapi aku tak pernah try.
Sape nak cuba silakan! :)

Carta pengambilan Salindah sebelum bersalin.

2. Exercise
Nama pun ibu mengandung, jangan harap lah kau nak pegi gym main treadmill kan?
Aku tak buat ape pun, aku rasa aku dah naik turun dari office ke kelas setiap hari 4 tingkat tu dah cukup exercise kot.
After aku pegi antenatal class kat KPJ Kuching baru aku belajar Kegel exercise tu.
Aku malas explain pegilah google sendiri ape itu kegel exercise. 
Ok, sebab nenek aku bidan (read: nenek²) maknanya macam² petua lah akan keluar.
Ada yang aku buat, ada yang aku tak buat sebab malas dan aku rasa macam sakit jer.

So, ni antara exercise yang aku buat:
1. Merangkak keliling bilik sebelum tido masa 36weeks ++
2. Duduk bersila, kaki cantum, postur badan lurus. Tarik sesedap rasa. Ada yang panggil tailor sitting. Pegi google. Yang ni aku buat kat office kadang² sebab letih pandang laptop.
3. Yang ketiga bukan exercise, tapi urutan aku panggil bahas mudah pijakkan di kawasan peha sampai ke pangkal pelvis. Aku mintak mama aku pijak setiap malam, start dari 34weeks. Serius best! Takde cramp pun aku tido. 
4. Breathing exrcise - Sort of Hypnobirth. Aku buat dr 34weeks. Keep in mind nak bersalin normal, bayangkan aku bersalin sambil senyum, bayangkan bersalin dengan mudah, bayangkan tak sakit dll :)
 
3. Amalan
Yang ni pun aku sure korang masing² tahu kan surah-surah amalan semua.
Baca jelah Surah² tue: Surah Maryam, Yusuf, Luqman, Yaasin, Al-Hujurat, An-Nahl, At-Taubah dll.
Sebelum pegi spital aku sempat baca Surah Maryam 1x & Surah Yaasin 1x. Alhamdulillah.
Then, kat labour room daripada menjerit meraung menangis, dok main Ipad  pun ye jugak, tapi jangan berhenti lafaz doa Nabi yunus tue: Laillahaillanta Subhanakainni Kuntumminazdhalimin.

Alhamdullillah, so far apa yang aku amalkan nie memberikan kesan sedikit sebnyak.
Itupun semuanya dengan izin Allah SWT lah kan. Dah rezeki aku jugak nak bersalin mudah untuk 1st bay.
Yang 2nd, 3rd tak tahu lagi macam mana.
Apa²pun just be positif, just go with the flow :)

Dah tu je kot, aku nak share.
Kot ada lagi aku teringat ke nanti aku tambah.
Mommies yang dah ade experience, anything to add?
Aku nak masuk meeting. Daaa~

 BisikChenta: Minggu yang memenatkan!

Friday, July 6, 2012

# 6 Julai - Kisah SATU Tahun Lalu

Satu tahun dah berlalu,
Tapiiii.........

Macam baru semalam je rasa konpius, 
"Eh,nie ke contraction?"


Macam baru semalam  aku call husben dan cakap, 
"B, macam nak keluar je budak ni. Ada darah lah" 
...dan husben pun cakap "Alamak! Alamak!"

Macam baru semalam je tukar pad tapi takde darah yang keluar,
"Eh,betul ke water bag pecah nie? aku nak bersalin ke ni?" 
...air dah macam paip bocor. hehehe.

Macam baru semalam je rasa call bestfriend,
"Aze, teman aku gi spital"
....dan kemudian paksa dia singgah McD untuk makan. HAHA.

Macam baru semalam rasa ngeri kena seluk kali pertama dan dengar doc cakap,
"Dah bukak 5cm dah awak ni, masuk wad terus lah yer!" 
...5cm? aku ingat baru 1-2cm. Cepatnya! Neves ok!

Macam baru semalam kena baring atas katil dan rasa nak kencing pastu nurse cakap,
"Nanti kita bawakkan tiub untuk awak kencing" 
...Erkk!

Macam baru semalam doctor cakap CTG graf tak cantek,
"Baby awak ni tido, kena kejut. Sebab tu awak tak rasa sangat contraction" 
...Ohh,camtu ke? Maaflah saya tidak tahu graf itu harus cantek.

Macam baru semalam nurse kat wad meyakinkan aku bersalin malam,
"Ala dik, rileks. Sempat suami awak sampai"
"Lagipun awak 1st baby, mesti bersalin dalam pukul 8malam"
...Masa ini pukul 5.15ptg.

Macam baru semalam kena naik LR pakai wheelchair,
"Nurse saya jalan je boleh tak. Kebas lah bontot baring jer" 
...Degil sangat kan?

Macam baru semalam rasa duduk dalam LR 5minit bersamaan 30minit di luar,
"Kakak, baca Laailahailla-anta-Subhanakainni-kuntum-minazdhalimin, ayat Qursi banyak2!" 
...pesan Mama dan aku memang tak sempat minum air selusuh ke semua bagai!

Macam baru semalam nurse jaga aku kat LR offer epidural,
"Dik, nanti doc datang pukul 6 nak buat VE lagi. Time tu kite last offer epidural"
"Akak pegi solat jap ye?"
...Jangan kata epidural, akak tu pun tak sempat tengok aku bersalin. HAHA

Macam baru semalam rasa ade belon keras kat ari-ari,
"Mama, rasa macam ada benda koyak kat dalam lah. Pastu rasa sakit belakang nie" 
...Still confuse ;p

Macam baru semalam mama panggil nurse lain sebab nurse jaga aku pergi solat,
"Jap kita check. (.....) Ya Allah, ni dah fully dilated dah ni dik. Akak panggil doctor!"
...dan aku serius tak sedar bila masa kaki aku kena angkat dan tiba2 ramai orang depan aku!

Macam baru semalam rasa ada suara orang jerit,
"Teran lagi sekali dik! Dah nak sampai bahu dah nie!" 
...Kali ke-3 aku teran! Tak sedar dah. rasa macam belon air keluar!

Macam baru semalam doctor tunjuk baby kat aku,
"Ni baby awak, tengok boy ke girl?" 
...Aku jawab dan dia letak baby atas dada. Subhanallah. Air mata mengalir sebab frust husband takde!

Macam baru semalam aku rasa sakit kena jahit adalah lagi sakit dari beranak,
"Kak, ni lapisan akhir kita jahit yer. Sakit sikit" 
...Sakit sikit hotak dia! Dah lah tak bius,jahit hidup-hidup! Pheww!

Fuhhh! Ni kalau taip ni sampai esok pun tak abis macam nyer!
Dah sudah lah. Tak buat kerja orang nak baca nanti. kahkah.

Alhamdulillah,
Hari ini, Batrisya genap setahun! Yes, 1 TAHUN!
Alhamdulillah atas kurniaan-Nya yang sangat bermakna.
Alhamdulillah kami sudah setahun bergelar Mama + Papa.
Alhamdulillah juga Batrisya membesar dengan sihat, walaupun takde gigi lagi dan tak berjalan lagi.

Banyak yang aku belajar sepanjang setahun nie,
Belajar menjadi mama yang sempurna walaupun kadang-kadang aku tahu ianya tidak.
Dari tak tahu, boleh jadi sangat tahu, perlu tahu & wajib tahu!
Dari buat satu kerja dan boleh buat 2-3 kerja satu masa.
Syukur! Dan pastinya, banyak lagi aku perlu belajar & harungi.

Untuk anak Mama tersayang, Batrisya,
Satu hari kalau kamu baca ini,
Kamu akan tahu bahawa kasih sayang Mama + Papa pada kamu tak ternilai.
Mama mahu kamu membesar jadi anak yang solehah, cerdik dan pintar, seperti makna nama kamu.
Jadi anak yang menyenangkan hati Mama + Papa.
Jadi anak yang berguna pada agama & negara.
Jika panjang umur Mama, suatu hari nanti Mama nak lihat kamu juga berjaya seperti  Mama + Papa,
Ataupun jauh lebih baik daripada kami.
Mama sayang kamu hingga akhir hayat Mama.

Happy 1st Birthday Icha Ichott! :)

Gambar pertama setelah BF buat pertama kali :)



 BisikChenta: Malam tadi tak nak tido awal. Macam excited sebab nak tambah umur hari ini. Alahai anak!

Monday, July 2, 2012

# RAINBOW - Current Obsession!



Yup!
Rainbow is Pelangi.
Apa warna pelangi? Masa sekolah darjah 4 aku nak hafal warna pelangi aku buat formula.
Mak Jah Kena Halau Balik Ikut Utara = Merah Jingga Kuning Hijau Biru Indigo Ungu.
Kahkah. Dah kenapa aku nak kena hafal warna pelangi?
Dari last week, asal google je mesti type rainbow. Asal pinned je mesti rainbow.
Ohh, in love!


Attention to Madada :) HAHA

My Current DIY :)

Yummehh!

B for BATRISYA!

Ohh, I love both, stripes & polka dots!

Must have! :) Source

Sehingga kini, mama Isya masih giler Skittles! Source


Okey, buat masa sekarang, baru buat Guest List dan DIY Tutu Skirt.
Yang lain-lain pending. Aku excited, tapi masa macam aku rasa tak cukup masa.
Rumah tak abis kemas, kerja tengah banyak - prepare exam questions, arrange time table, meeting.
Pheww! Tapi aku cuba jugak nak buat celebration @ housewarming :)
Update later. Daa~

 BisikChenta: Tengok bola + Pinterest + Exam Questions!! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...