Thursday, June 16, 2011

# Info: Kaitan Gerhana Bulan dan Baby dalam perut?

Salam. Hai semua! :)
 



 
Gerhana bulan penuh telah berlaku pagi tadi.
Subhanallah!
 
Jarang I post entry malam-malam nie.
Nak share something, sebab tue terus menaip, sementara ingat!


 The thing is.......
 
I baru je lepas sapu perut dengan air suam dan abu.
Mak tok call dari kampung, suruh Mama sediakan bahan tersebut.
 

Abu daripada apa-apa pun takpe.
In my case, I guna surat khabar je.
Pastue, campur dengan air suam and Mama ade campur sket air Zam-zam.
Then, sapukan ke perut sebanyak 7 kali, diiringi selawat ke atas Nabi SAW.
Dah habis 7kali pesan kat baby suruh bangun.
Lebih kurang camnie lah bunyinya:
 

"Baby sayang, bangun ye nak. Gerhana dah habis, jangan tidur lagi"
Some sort like kita kejut baby-lah jangan tidur lagi selepas gerhana.

Walaupun macam tak logik, pelik, apa kaitan sume soalan ade dalam kepala I, tapi kadang-kadang petua & amalan orang-orang tua nie, ada jugak baiknya kot.
I rasa baby I tak tidur pun, berjaga je dok tendang sana-sini,
But, who knows kan inside there macam mane.
Jadi ikutkan ajelah petua tue, dengan niat yang baik.
Niat dengan kuasa Allah semoga semuanya baik-baik saja.
 
 
Janganlah tanya I apekah effect dan kaitannya dengan baby okey.
I pun tak tahu, I pollow aje :)
Mak Tok kan bidan kampung, dia lebih arif petua orang2 lama nie.
 
 
 HAHA. Tu je nak share.


Gudnite peeps :) ♥♥
 
BisikChenta: Malam ni boleh tido lena sebab Nora Elena dah habis :)

6 comments:

  1. sis Pia
    @ gitu lah kak mengikut pesan nenek sy. pesan org tua2 ni kdg2 takleh ignore jugak. kdg2 ade betul :) sy ikut je!

    ReplyDelete
  2. oo,bru taw qish..yela ptua org tua2 kna ikut.ni nk share cte,de ank jiran kt kg 2 dlu,maknye mse pgnen tgk gerhana mtahari,so mse lahir ade tanda merah2 kt muka budak 2..myb sbb tgk gerhana 2..wallahualam..

    ReplyDelete
  3. baru nk tnye utk ape kt kidz dh ckp siap2 jgn tnye kenape.. hehe

    ReplyDelete
  4. ha ahh... thanks sharing...

    baru tau... mesti ada reason kenapa...

    :)

    ReplyDelete

Terasa diriku begitu berharga! ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...