Sunday, September 27, 2009

Friends: BabyBFF - Assalammualaikum Ammar!

Fuhhh..kepenatan! Semalam baru balik dr Bentong, menghadiri majlis pertunangan skuad aku, Najwa..Gambar nanti la upload,xsempat lagi nak transfer..Balik smalam terus pengsan..Huhu..Lepas mama urut terus lena..Tak larat rase..Kpale pening, tekak perit, sidrom2 demam nak datang..

Berbalik kpada title entry..Pagi nie aku dapat berita gembira dr one of BFF aku, Aze..Sudah selamat menjadi ibu kepada baby Ammar..Baby Ammar selamat dilahirkan di HUKM kul 4.39am, 26 September 2009..Genap seminggu kite berhari raya..Baby Syawal! Baby Ammar lahir pre-mature n kene tahan wad 72jam before dibenarkan kuar..

Ape2pun, aku doakan semoga baby Ammar n ibunye, Aze Fauziah selamat n sehat.. =)

BisikChenta: Kengkawan seangkatan dh ramai yg kawen n menimang cahaya mata! Alhamdulillah~

Thursday, September 24, 2009

Raya2009: I'm taken next year!

Alhamdulillah..Sudah 5 hari kite umat Islam sedunia menyambut Syawal..
Syukur kerana masih dapat lagi menyambut Syawal tahun ini, masih dipanjangkan umur dan diberikan kesempatan untuk berhari raya bersama insan2 yg aku sayangi..

6hari yg lepas, 29 Ramadhan, sehari sebelum menjelang 1 Syawal, aku tak tahu kenapa hati aku begitu sayu & syahdu yg teramat..Byk sebab kenapa aku begitu sensitif pada hr tue..

Pertama2nya, aku sayu sbb mengenangkan Hari Raya yg terakhir sebelum aku bergelar isteri.. Tak dapat aku gambarkan betapa syahdunye, bile tahun depan tangan yg pertama kukucup dipagi Raya bukan lagi tangan Ayah & Mama-ku, tapi tangan suami tercinta.. T_T Dan paling membuatkan aku syahdu, bile ayah berkata "Tahun depan kakak dah Raya sorang2 dgn suami.." Huaaa...makin menitik air mata kau di pagi Raya..

Keduanya, Aku rindukan arwah atokku yg ku panggil Pak Tok..Dah 7tahun die pergi, tapi macam terngiang2 jer kat telinga jerit pekik die bile kitorang cucu2nye main meriam atau bile kitorang main beskal keliling kampung petang bru balik..Sayu sgt! Lagi2 bile aku kenangkan arwah takde mase aku kawen nanti..Al-Fatihah~

Kesimpulannya, Raya tahun nie mmg buatkan aku menitiskan air mata sayu dan sekarang pon aku tgh nangis.. **tsk..tsk** Ntahla, hanya Allah je yg tahu ape aku rase..

Aku share sket gambar mase raye hr tue utk tatapan kamu2 sume..Keluarga belah ayah..Keluarga Allahyarham Hj Sirat Supangat & Hjh Musringah Bakri..7orang anak, 2 lelaki dan 5 perempuan..Semoga keluarga ini terus dilimpahi rahmat Allah & diberkati hidup dunia & akhirat..Amin~
** Kazen2ku = (left) Amin, Sahar, Ita, Adik & Syira **

** Tak cukup 1 family **

BisikChenta: Macam mane rasenye raye di rumah mertua? Mampukah aku.....

Saturday, September 19, 2009

Raya2009: Selamat Hari Raya!

Entry pantassss...
Aku sekarang berada di kampung halaman kat Batu Pahat, Johor..

Baru lepas main mercun dgn sepupu2 n jiran2 kat sini..
Ohh..tidah lupe, meriam tanah turun temurun hasil buatan sepupuku..

Dikesempatan yg ade,
Maaf aku pohon atas segala silap salah serta keterlanjuran kata & perbuatan..
Kepada pembaca2 dan kenalan2 maya-ku, maaf andainya kata2 dan tulisan aku dlm entry2 blog aku nie buat korang terasa + menyampah + sakit ati..Ampun ku pohon!

Kepada semua rakan2 ku tak kira siapapun korang, kat mane pon korang berada, aku doakan kesejahteraan dan kegembiraan korang di lebaran ini..
Semoga Syawal kali ini membawa sejuta kemanisan buat semua!

Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir Batin!


Ikhlas:
Balkidz Hunny
-Kg Linau, Bukit Pasir, Batu Pahat, Johor-

BisikChenta: Syawal terakhir yg aku rase syahdu sbb Syawal terakhir sbelom bergelar isteri =)

Wednesday, September 16, 2009

StudentsLife: Elaun TPM, makcik kayoooo!

Yahooo.....Makcik kayoooooo!!
Oppss..Nada riak..Tak baik.. (tarik balik...:D)

Alhamdulillah...
Elaun TPM aku dah masuk..
Hambik ko segedebuk die bagi..Tak penah plak dlm bank aku ade duit byk tue..
Adela..tapi maksud aku, duit yg org masukkan segedebuk byk tue..Slalu dah kumpul lame baru dapat kot!
(Jumlah tak leh dinyatakan di sini atas sbb2 keselamatan ;p)


Yahooo...leh shopping raye!
Ermm..xdela shopping sgt pun..(haha..boleh caye ke ko nie Balqiz?)
Pagi2 aku dah dok tekan2 CIMBClicks!
Pastue..tgok je duit dr RM 80 jadi RM xxxxx terus call Mama aku..Kukhabarkan berita gembira padanya! Harussss....
Then siap amik gambar transaction History, MMS kat ChentaHati.. (ciss..punyela heppy!)

Hehe..adik aku xde klas hr nie..
Nak ajak die gi shopping raye la kat JUSCO Bukit Raja jap lagi..
Sekali sekala pe salahnye kan??
Bukan luak pon, adik aku sorang je..

Yg selebihnye, nak beli brg sket2..
Then yg lain nak simpan tuk kawen!!
Walllaweeyyyyyy!!
Yabedddaaaabedddoooooo!!


Aku seronok sgt tak terkata..
Jadi cukup stakat ini okey! =)
Syukur Alhamdulillah atas rejeki yg Allah kurniakan untuk aku tahun nie..
InsyaAllah, aku tak lupa yg memerlukan.. =)

BisikChenta: Rezeki sepupu2 & anak2 buah laa raye tahun nie..

Saturday, September 12, 2009

Friends: Iftar-Gathering @ Shah Alam

Agenda hari ini!

MAJLIS BERBUKA PUASA
BATCH 26 PALAPES UiTM

(Army-26, Navy-8, Air Force-2)
+ DATE: 12 SEPTEMBER 2009
+ VENUE: U12, DESA ALAM, SHAH ALAM

++++++++++++++

Kali ke-2 penganjuran Majlis nie. Tahun lepas buat kat UiTM sbb masih ramai yg belajar. Tahun nie, buat kat rumah skuad plak. Lame tak jumpe skuad2 aku nie.
Teringat kenangan puasa dalam medan mase Junior! Mara 7km, compass matching 15km..haha..ramai btul yg "burn" puasa time tue..

++++++++++++++

Gambar gathering tahun lepas aku kongsikan di sini!

+ Time makan..Laju je sume! +

+ Army Ladies! ~ Macam tak percaya sume nie askar..haha~ +

+ Together we Unite! Batch 26 Rawkksss! +

++++++++++++++

Dan ini, gambar dolu2 Ramadhan 2004, UiTM Sri Iskandar, Perak!
BisikChenta: Betapa aku merindukan mereka2 ini, walaupon sgt perit utk aku ulangi zaman ini!

Friday, September 11, 2009

Weeding: Announcement!


Hmmm..Makin busy dgn assignment yg melambak, yg perlu dilunaskan semuanye sebelum balik kampung beraya! Yela kan, dah raye nanti confirm, berhabuk buku ngan laptop aku tak bukak..Percayalah..Ini serius!!
Aku tetibe nak bercakap pasal isu soalan "Adakah?" "Haruskah?" dan "Patutkah?"
Ape maksud aku?
Berkaitan dengan tarikh @ date utk wedding aku, InsyaAllah hujung tahun nie..
Persoalannye:
+ Adakah terlalu awal aku menghebahkan tarikh kahwin aku?
+ Haruskah aku bgtau yg aku sebenarnye membuat pengumuman awal kerana bersebab?
dan..
+ Patutkah aku menjelaskan kenapa aku membuat pengumuman ini?
Aku jawab soalan di atas dengan penjelasan yg panjang lebar okey..Tak nak baca sila pegi blog org lain!
|
|
V
Hari nie genap 84 hari sebelum tibanya hari bahagia aku. Serasa aku, sudah agak hampir. Percaya atau tidak 84hari itu akan bertukar sekelip mata menjadi 54hari, 34hari, 4 hari, dan tibalah harinya. Aku merasakan aku harus membuat pemberitahuan @ pengumuman tarikh kahwin aku kerana beberapa faktor!

(SATU) Aku akan berkahwin musim cuti sekolah, yg mana umum ketahui ramai jugak la psangan spt aku yg memilih waktu begini juga utk berkahwin, bertunang dsb.
(DUA) Aku dihujani dgn pertanyaan sebegini saban hari:
+ Bile ko nak langsung @ kawen?
+ Tarikh kawen ko dah confirm belum?
+ Ehh..ko kawen hujung tahun kan? Berapa hb? Aku takut ramai kawen, aku nak atur schedule!

Bukan nak cakap aku glemer nak mampus taraf artis2 nak kawen. Aku hanya insan biasa yg punya ramai kenalan, rakan taulan, sahabat handai yg mewarnai kehidupan aku dari kecil hingga kini. Tak payah aku nak buktikan, tengok saja bilangan kawan2 aku kat Facebook @ Friendster dah cukup. Itu yg ade Facebook/Friendster, yg takde, tak masuk lagi. Nak aku senaraikan kat sini, memang tak terlarat aku nak tulis.

Bukan nak riak, bukan berlagak, bukan ingin menunjuk2.. Tetapi,hakikatnye majlis perkahwinan aku antara majlis yg di tunggu2, bukan sahaja oleh rakan2, malahan sedara-mara. Aku anak pompuan sulong, anak pompuan pertama (father's side) yg akan kawen. Mane tak kecoh makcik2 ngn sepupu2 aku sume. Nak kate public figure pon boleh jugak kot! Dikalangan kawan2 la..(Perasan kau nie Balqiz!) Sbb tue aku rase msg inbox aku kat FB @ FS @ handphone dipenuhi ngan soalan2 yg aku nyatakan di atas!

So, antara salah satu sebabnye, memang atas dasar nak membuat PENGUMUMAN AWAL saje. Nanti Kad akan menyusul. Lagipun, aku harap bile dah bgtau awal nie, boleh la sampaikan dari mulut-ke-mulut! Mane tau ade yg aku tak sempat @ terlepas pandang ke, so at least boleh la jugak yg tak tau akan tau dr yg tau kan? Bukan ape, aku tak nak nanti ade suara2 sumbang yg akan cakap:
+ Apesal ko kawen tarikh tue? Same la ngan kazen aku kawen..
+ Alaa..ko tak bgtau awal2 nape, aku dah ade plan lain la hari tue..
+ Ko nak kawen dah ke? Bile? Sampai ati ko tak jemput aku..
+ Ko ni pun, nak kawen tak bgtau kengkawan, dah dekat2 baru bgtau..

Oh ya! Ade antara ayat2 di atas, dah kuar pon dr mulut2 mereka..Ade yg cakap, aku tak patut bgtau awal sbb KALAU TAK JADI malu tak sudah, menangis tak berlagu (mintak2 dijauhkan la kan..) Hmm..bg aku, KALAU (kalau okey!) Kalau takdir bukan jodoh aku dgn ChentaHati aku, aku terima dengan redha! (Ulang lagi, KALAU okey!) Aku berharap semuanya akan berjalan lancar dan mengikut perancangan..

Jadi aku harap, sesiapa yg rase nak melaser aku ngan hentaman @ tembakan padu tue pikir dulu 2-3x sebelum melancarkan serangan yer! Yela, aku tau, bukan semua org boleh tgok org lain senang. Manusia nie, hati lain2. Siapa tahu kan? Aku harap penjelasan aku nie cukup utk memahamkan korang2 kenapa aku membuat pengumuman awal ini.

Aku mohon maaf andai ade yg terasa hati dgn entry kali ini. Oh! Aku rase aku begitu serius kali ni. Hahaha. Okey, sudah mula nak berpoya2 dan menggila. Terima kasih kpd yg memahami. Kepada semua, anda semua aku jemput hadir ke Majlis Perkahwinan aku dan bakal suamiku (insyaAllah) pada 5 Disember 2009, di Hulu Langat! Kepada yg menantikan kad, sila tinggalkan alamat. Akan aku poskan bile kad dah siap!

Salam kemaafan. Maaf aku pohon jika aku juga bicara yg sia2 dan membuat sesiapa terluka!

BisikChenta: Manusia! Punya hak utk bersuara hingga kadang2 terlupa banyak hati dan perasaan yg patut di jaga..

Monday, September 7, 2009

Photoshoot: Night Outdoor Pre-wedding @ Bukit Bintang

Yeehhaaaa...Gambar dah di upload oleh Kak Kay..
Aku amik pict nie dari facebook Kamalia Kamal..

***********
Sedikit review:

Aku n Encik ChentaHati menang contest yg dianjurkan oleh thephotolicious.com
Hadiahnye ialah FREE outdoor pre-wedding shooting selama sejam kat mane2 lokasi pilihan kami..
Jadi, kami dengan suggestion drpd Kak Kay telah memilih Bukit Bintang..
Tema baju jangan dipersoalkan kerana sepatutnye shooting pada malam Selasa, tetapi tibe2 Kak Kay call ajak shooting malam Sabtu..Kul 12.30malam okey!! Aku dapat call kul 9malam..
Mane tak kelam kabutnye cari baju, dah la aku baru balik kelas..
Terus call encik tunang n die pon menggelabah bersiap & amik aku..
Main amik je ape yg ade kat umah time tue..
Aiiiyoooo!!

Thanks & kredit to Kak Kay, suaminye, adiknye-Anis & sape sorang lagi, juga encik Dean n the gang yg tak sempat nak borak2 ngan diorang!
Memang kecoh la Bukit Bintang tue ngan kitorang yg bergambar mcam hape ntah,siap dancing2 lagi kat tengah2 tue..Penat tapi enjoyyyyy it!!
Ramai gile org tegur, lantak la, bukan sedara mara aku pon..
Aku tak kenal diorang, diorang tak kenal aku..
Selamba sudehhh.. =p

Ape2pon, layan ar gambar2 nie..

**The best pict n I loved it so much**

**Kat junction Bukit Bintang**

**Nakal yer die nie...Meh sini tarik telinga!** =)

**Aku rase gambar nie cam ade tak kene tapi tak tau ape...**

**Dancing2 kat Pavillion**
(terangkat2 skirt aku!! Nasib pakai sluar kat dalam!)

**Shhhhh..Pss,I Love U!**

**Berasmardana di malam hari..** ;p

BisikChenta: Tak sabar tunggu full-photo siap..Banyak lagi takde nie..Gambar baring2 takde lagi! Hikhik...

Friday, September 4, 2009

Photoshoot: Outdoor Pre-weeding Ideas




" Malam..terdengar sepantun lagu..Irama di malam syahdu..Gaya nada rindu.."
Takde kene mengena dgn lagu di atas g dipopularkan oleh kumpulan SHADES!

====================

Aku sedang mencari idea..Oh, idea! Idea! Mane ko??? Besembunyi bawah selimut? Berselindung dibalik kueh teow kerang? Atau bermain baa-chakk di balik pokok mangga depan umah aku?

Haha..Idea yg aku cari ialah tempat nak buat outdoor photoshoot MALAM hari..Ulang suara MALAM!! Aku nak wat tempat yg banyak sket lelampu n byk sket kekereta..Baru nampak LIVE.LIFE.LAUGH..Ehh macam kenal itu motto... =)

Sebenarnye, aku dapat free outdoor sebab masuk contest "Kakak Photograper" yg very the friendly laa..Kak Kay dari thePHOTOLICIOUS..Aku gatal2 je masuk sbb nampak iklan die kat FB..Tak silap aku, contest die bertajuk "Describe thePHOTOLICIOUS in 3words"..Aku pon tak ingat ape aku bagi jawapan..Seconfidentnye aku menjawab n hantar je mase diorg bukak booth kat MidValley on July! Tapi dah shortlisted among 500 yg join, aku top 10, kire bleh tahan la kan power aku mengayat!! ;p

Gambar2 diorang maveles wa cakap luuu..Sape2 yg nak kawen n blom ade photographer, jangan segan silu la pegi blog diorang nie.. (Chehh..promote2..Kak Kay, nanti amik pict kitowang byak2 ekk.. ;p) Bydewey, Minat sgt ngan "mata-ikan" Kak Kay n the team!! =)

So,any idea guys??? Dalam kepala aku ade beberapa tempat, tapi nak gak idea korang mane tau ade yg tak penah aku terpikir ke kan! Lagi satu, baju ape n tema ape la aku nak wat nie.. Ala2 kampung dah pnah wat..Ala2 R&B dah pnah wat..Hurmmm..ape ekkk?? Sila2 bagi pendapat anda! Tapi area KL je ahh..Jangan la plak gegatal nak suruh aku pi Melaka memalam weekdays! Mampus Kak Kay ngamuk jap gi!! huhu..IDEA Plizz... =) Tq guys!

Lokasi:
1.Bukit Bintang
2.Dataran Merdeka
3.Central Market
4.KLCC (bleh ke amik gmbar kat KLCC?)

Tema:
1.Retro...(uhh..main sebooott jer)
2.Checkered
3.Putih suciiiyyy


(Photo: Pinjam dari Kak Kamalia Kamal juga.. thephotolicious.com)
====================

BisikChenta: Kalo dapat free shoot mase kawen kan best... ;p Eceehh..bagi sket nak lebey!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...